Last news in Fakti

15 Ноември, 2017 14:01 46 507 44

Димитър Луджев: Човек като Борисов не можеше да е премиер през 90-те

  • бойко борисов-
  • премиер
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човек с профила на Бойко Борисов нямаше как да бъде премиер на страната през 90-те, твърди бившият военен министър Димитър Луджев в интервю пред "Флагман".

"Неслучайно тогава той си беше в една известна групировка и беше просто охранител. Аз го помня оттогава, даже шеговито ще кажа, че той ми беше по едно време и охрана. През 90-те години все още имаше някакво подобие на политически, да не го наричам елит, но все пак някаква по-сериозна политическа, интелектуална, образована управленска прослойка. Разбира се, че имаше и много популисти и разни, да ги наречем, малогабаритни хора, но и в СДС, и в БСП доминираха един кръг все пак доста подготвени хора в политическо отношение. Все пак тогава се гледаше обществената биография, миналото, делата, които си вършил... Все още имаха значение капацитетът, енергията, просветеността на политически лидери, както и реформите и промените в държавата. Друг е въпросът, че много от тях си отидоха под натиска на здравите сили, които постепенно овладяха и двете формации. Специално пък СДС я разрушиха тотално. И тези здрави сили по манталитет и по нагласа бяха хора, като предтечи на Бойко Борисов.

По това време той си беше в охранителна фирма ИПОН, която беше част от структурата на СИК. Става въпрос за времето, когато царят пристигна тук през 1997 г. Ние от ОНС (Обединението за национално спасение) тогава бяхме нещо като домакини и някои структури, които осигуряваха посрещането на царя, обезпечаваха и неговата охрана, както и охраната на нашата група и на нашите депутати във Велико Търново. Там се запознахме, така да се каже.

Според Луджев няма нищо случайно в това, че Борисов е бил охранител на Тодор Живков и на Симеон Сакскобургготски

"Естествено, че не е случайно, но... трябва да навлезем много надълбоко в историята. Искам обаче да ви кажа, че ИПОН като охранителна структура беше създадена от определени лица точно с такава цел – първоначално да поеме охраната на Живков и на някои други бивши комунистически величия. Някои от хората, които я създадоха, бяха видни представители на Държавна сигурност.

Делян Пеевски е доста феноменално явление – в смисъл, че това е млад човек, който направи и кариера, и много голямо богатство за кратко време. Той е типичен представител на втория български капитализъм, т.е. на хора, които натрупаха богатство благодарение на политическата и административната власт, която притежаваха или с която сътрудничеха. В този смисъл той е част от проблема на днешната българска политическа система. Но не мисля, че е само той. Вие казвате „прекалено внимание“, но той е начин да се отклони вниманието от други като него. Големият проблем е, че по-голямата част от българската бизнес и политическа класа е от тоя тип".

Според някогашния военен министър България няма шанс да надскочи себе си и да започне да преследва голямата политическа корупция – нещо, което не видяхме в прехода

"От днешната политическа класа подобно нещо не може да се роди, няма начин. Гарван гарвану око не вади, както се казва. Така че това не може да стане", завърши Луджев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червения милионер

    139 53 Отговор
    Верно, така е, щото ви вършеше мръсната работа, за да ви върви "прехода" .
    Луджев не казва истината, тия неща, които ги дрънка ги знае всяко дете.
  • 2 тасс

    133 33 Отговор
    Право куме в очите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гнида

    133 3 Отговор
    Елит е най—доброто от нещо . Като гледам политиците , те нямат правото да се наричат политически елит . Инак са елитни , ама за себе си и за този , онзи .
  • 5 реципроч

    114 24 Отговор
    По същия аналог Димитър Луджев никога не би могъл да бъде военен министър към настоящия момент.
  • 6 Снайпериста

    59 17 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 7 goni

    54 20 Отговор
    Не се правя на Всезнайко! Знаете ли какво е лудже?!:) А, за човека , който носи такава фамилия!!! Без коментар! Сигурен съм че повечето не знаете за какво става въпрос! Ама, да не ви пука! Все тая!:)
  • 8 Алфа Ромео

    81 15 Отговор
    Вярно е няма шанс за тази държава вече, свършиха вече всички илюзии и надежди.
  • 9 Алфа Ромео

    83 15 Отговор
    Чудя се ония с 80% дали не е прав, той Боко му каза почти същото на народа, ама голяма част от него па си гласува за Бокито....
  • 10 ССС

    68 43 Отговор
    ХАХАХА, ЛУДЖЕВ, КОЙ ТЕ ПОМНИ ТЕБ, БЕ МЪРЛЬО?
  • 11 оня

    55 29 Отговор
    ЛУДЖЕВ Е ЕДНА ШИШУМИГА ЗЛОБНА---БИТА КАРТА
  • 12 гост

    77 21 Отговор
    Луджев лъже и продължава с театъра . Но е съучастник в унищожаването на държавата .
  • 13 Спатията

    76 10 Отговор
    Ами ти бе бат Митко? Ти не беше ли комсомолски секретар? При откриването на Пантеона в Бургас ,ти не чупеше ли кръшно снага в кръста пред Тато,а ?Ааах Митко,Митко !!
  • 14 Мила

    37 27 Отговор
    До кога бивши нереарезирали се персони ще ни обсипват с лъжи?За тяхно съжаление и сведение не са всички люде късопаметни, стига сте публикували лъжите и глупостите на овехтелите моравочервени бояджии !!!
  • 15 Българин

    65 16 Отговор
    Има начин, но не ни стиска ако сме единни и блокираме държавата примерно военен преврат или на карминьол в парламента, но да има трупове в парламента, тогава ще се оправим, а и още нещо като приключим с парламента махалите заградени и запалени с всичко живо вътре да гори тази сган.
    Малко ще се потрудим, но после смятам, че България ще стане отново едно райско кътче, в което няма да има мутри+политици и цигани защото това ни е проблема

    Коментиран от #17, #28

  • 16 Грую

    61 6 Отговор
    Ами то е ясно като бял ден. Първо поискаха давност за частните дългове, демек кредитните милионери могат да заповядат обратно. Сега искат давност за престъпленията при приватизацията. Окраде се вече всичко, което имаше стойност и беше построено от народната власт и трябва да дойдат пъдарите на власт за да не гледа повече народът в канчето на новите олигарси, а да бачка и да плаща данъци, че апетити за крадене още много!
  • 17 Алфа Ромео

    64 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Няма истинска промяна без революция, няма революция без кръв, колкото и брутално да звучи.....
  • 18 Банкя

    46 9 Отговор
    Вижте му само гнусната физиономия на снимката има изражение на гнусен, нечистоплътен, алчен, егоист и абсолютен лигльо
  • 19 некойси

    47 6 Отговор
    По принцип не би трябвало да може да е премиер никъде при никакви обстоятелства.
  • 20 Pencho

    19 23 Отговор
    Като ви чета коментарите виждам,че целта на комунистите ”всички са маскари” е постигната.Крайно време е да разберем че има и свестни политици/ крадат умерено/ и да ги подкрепяме.Колкото до каденето,то не е измислено в България.

    Коментиран от #38

  • 21 Pencho

    33 6 Отговор
    Ще цитирам брюкселски спец по борба с корупцията „ ако сте на висока позиция в ЕС и откраднете 10 милиона € , ако въобще ви осъдят, то ще е в най-лошия вариант ще е на 2-3 год.,от които ще излежите най-много 1.Е,не си ли заслужава...” Според мен- да!
  • 22 ГЕРБ

    39 9 Отговор
    Да г-н Луджев,той може само да идва при вас от СДС и по-конкретно при вас със Костов на уроци по кражби!Смешни сте,политически импотентни трупове да се изказват днес!Само да ви напомня,че 90те са безвъзвратно отминали,както и вие!
  • 23 Хохи

    42 3 Отговор
    Какъвто Е народа, такива са и управниците!!!
    ЛОШО, АМА МНОГО ЛОШО!!!
    И техният край скоро ще дойде.
    ВСЕКИ ЩЕ СИ ПЛАЩА ЗА ГяволиитЕ, НЯМА ПРОШКА БОГ ВИЖДА ВСИЧКО!!!
  • 24 Баба Гена

    37 3 Отговор
    Защо тогава не се опълчихте срещу издигането му като главен секретар на мвр,а сега е късно либе за китка.
  • 25 Ghost1

    32 3 Отговор
    И какъв е извода. Че българина не помни или не желае да си отстоява ценносттите. Другият вариант е просто да му липсват такива или да му допадат мутренските похвати на управление.
  • 26 Goiko

    32 0 Отговор
    Каквито индианците такъв и вожда. Той е един от нас. Защо само се сърдите.
    Направете нещо. Гърците като изядът коледните пак ще са на границата.
  • 27 Вятърът на промяната

    29 10 Отговор
    Смяна на политическата система - премахване на парламентарната демокрация - една патриотична партия -1държавен водач- умерена диктатура,национализация на приватизираните предприятия-частна дребна собственост.Планова икономика ,акционерни предприятия с акции на всички българи.Стани,стани юнак български,от сън дълбок се събуди,срещу тирана .... .5669
  • 28 Даньо

    23 5 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Не знам дали не е вече късно за това, но иначе си прав, че трябва да се пусне кръв за да се промени статуквото!

    Коментиран от #30

  • 29 Марони

    9 7 Отговор
    То и BMW не можехме да си купим тогава,но сега можем!И то много по-лесно.
  • 30 Марони

    5 13 Отговор

    До коментар #28 от "Даньо":

    Ами пускаите кръв!като начало,можете да си отрежете тъпите тикви,че те май не са ви много от полза!

    Коментиран от #41

  • 31 истината

    8 4 Отговор
    той и сега не е!какво е?Всеки сам да намери отговора!
  • 32 До вятъра на промяната

    12 7 Отговор
    Точно така.Унищожаване на парламентарната демокрация.национализация. народен съд с военен трибунал Една патриотична партия с умерена диктатура и възход по всички направления.
  • 33 Геро

    20 8 Отговор
    Луджев,
    Направо ми къса сърцето тая мелодрама за политическа прослойка от 90-те.
    Иначе ще ти го кажа:
    Проблемите на България днес се дължат точно на тази ти политическа прослойка (в частност и на теб), отгледани по "Съветски учебници"
    Все се надявам на хората акъл да им дойде и да останете само кофти спомен
  • 34 Злати

    7 5 Отговор
    Лулууу, ти какво беше , а? Може би светец? Ако трябва да избирам ти или тиквата - по добре тиквата. Поне тиквеник може да си направим!
  • 35 Николчо

    6 0 Отговор
    Все отбор юнаци!
    Накрадоха се! Дойдоха тия. Докога ще търпим?!!
  • 36 цирк

    14 0 Отговор
    "Затъпяваме бавно, неусетно дори ..." и т.н., т.е. затъпяване му е майката..., бавно и кротко... Кажете кой друг да дойде? като всичко е било подготвяно дълго и продължително още през годините на т.нар. български преход - циркове, панаири и чалга! Кажете кой друг - БСП ли?, ДПС ли?, ОП ли? като всички са от едно котило (то няма и откъде другаде да се пръкне) ..., казано е много преди нас - "гарван гарвану око не вади".
  • 37 Дае..КМСето

    10 1 Отговор
    Къде се покри бе дамаджана?Забрави ни ти,изостави ни инаправо предаде откакто беше депутатин!Помниш ли едно време какви КОМСОМОЛСКИ събр....,пардон банкети правехме, всичко имаше от шапшандъра и комсомолки до зори!Рапорт даден,рапорт приет...и членския внос отчитахме понякога!Ама ти като стана депутатин май по-големи дамаджани набара,че и днес не ни познаваш!Хамелеон беше и такъв си остана,простено ти е!
  • 38 Цецо

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Pencho":

    Пенчо, това за комунистите е ясно, научил си урока. А за връзката между умереното крадене и свестните политици е за Нобелова Награда. Колко умерено, бре Пенчо?Мен за шест апартамента без малко да ме вкарат в затвора, ако не бяха ме избрали определени хора за депутат, а някои окрадоха милиарди и никой не ги закача, вероятно са честни според твоите критерии. Пенчо, Пенчоо, от такива като тебе сме на това дередже и надежда да се оправим няма. Както е писал дядо Вазов" От никъде взорът надежда не види"
  • 39 Усмивката

    3 0 Отговор
    Един глас от ветераните .Той идва от време когато тук спорещите само са чували.Но е мъдър и заслужава достойнства
  • 40 Бре

    1 0 Отговор
    Какъв подготвен елит сме имали 90-те
  • 41 Дедо Торбалан

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "Марони":

    Мирончо, аде беги при виолетките батюф..!
  • 42 Дирник

    0 1 Отговор
    Митьо пържолата е същият отпадък като останалите "политици"!
  • 43 Руси

    1 0 Отговор
    Митьо дамаджаната !!!
    Идва в МО2 към 15 часа нормален, но към 23 часа познайте на какво прилича ??
  • 44 Петров

    1 0 Отговор
    - Е, май ще се окаже прав Бойко Борисов, че материалът ни е кофти?
    отговор на Дамаджаната:
    - Няма никакво основание да го каже, защото точно той е от този кофти материал. Скандално е, че човек от подземието е станал министър-председател. Моите английски приятели парламентаристи ми казват: не можем да си представим, че такъв човек може да влезе в обществения живот, а у вас става премиер. И отгоре на всичко се пише за десен. Той няма нищо общо с дясното, защото дясното е преди всичко културен феномен. Той има наум нещо съвсем друго - че голяма част от този народ просто не се поддава на мафиотска организация, не може да бъде командван с бухалката по главата. За съжаление и в политиката, и в бизнеса, и в медиите, дори и в БАН взеха връх една порода агресивни, нагли, безскрупулни хора, които не могат да проумеят думите на Атанас Буров, че пътят към личното благополучие минава през общественото. Процесът на опростачване обхваща все по-големи кръгове хора. Това е гибелно за една държава.