Last news in Fakti

20 Ноември, 2017 09:00 4 081 47

Стига с този Че Гевара!

  • че гевара-
  • стига-
  • илиян василев-
  • революционери-
  • журналистика-
  • млади

Колко велики люде има в България, които са останали непознати...

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гледам, не слушам, някаква блудкава патетика за Че Гевара по Нова на топ журналиста им Миролюба Бенатова. За близо седемдесет години извън историята, българската общественост е била хиляда пъти облъчвана с неговите "революционни" истории, като са ни спестявали другата гледна точка - а именно, че са били просто едни терористи.

Има толкова много неразказани истории за успешни герои, за които така и не успяхме да чуем заради диктатурата и забрани и вместо да балансираме познанията си като правим филми за другата истина, ние продължаваме да леем дитирамби и песни в прослава на един разбойник, облечен в пропаганда. И след това се чудим защо у нас няма преход - новите поколения пак ще носят Т-шърти с лика на Че Гевара, но няма да носят такива с лика на горяните, на Райко Алексиев, на Никола Петков, на генерал Иван Колев, на Тесла, на Мъск, на Айнщайн, на Уудро Уилсън /който спасява България/. Дори в ляво мълчат като осъдени и дума не обелват за Димитър Благоев и Георги Кирков, а предпочитат да се кланят на Че Гевара.

Защото и Кирков и Благоев ненавиждат царския руски режим. Странни стандарти за журналистика - сестрата на топ терорист, синът на топ мафиот и след това "материала лош". Колко велики люде има из Европа, в България, в САЩ по света, които са останали непознати заради желязната завеса - истински лидери, които могат да станат ролеви модели за младите. В това число и българи, които са знаменитости зад граница, но никой не знае за тях у нас. Най-лошото е, че госпожа Бенатова си мисли, че е направила "голям удар"!? О времена, о нрави. И пак питам: какво е полезното и какъв примера, който Че Гевара може да даде на младите!? Да стрелят, да взривяват създаденото от други, да правят революции, атентати, засади, да държат пламенни речи за идеи, от които не можеш да изкараш пукнат лев или дадеш сигурност за близките си!? Да се бориш за мир в целия свят, а квартала ти да е пълен с бедни и мутри?

Никога да не чуя дума за тези революционери до края на живота си пак няма да може да балансира в моето съзнание вълните от манипулации и пропаганда, които са ме заливали. Слава богу, изградих си защити, затова пиша. Но кой ще защити младите?

* Заглавието е на редакцията на Факти.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 манол

    47 45 Отговор
    Ами, г-н Васшилев, разкажете тогава Вие неразказаните истории на успешните герои. Винаги са ми били постни подобни на Вашите изказвания- критикуваме, но решение нямаме.
  • 2 Пеньо

    60 33 Отговор
    Точно така Илия. Това е част от зомбирането на този народ!
  • 3 Бесен Язовец

    62 78 Отговор
    Терористи са тия за които работиш! Д.Сорос е терорист! А Че Гевара е борец за свобода който го обичат и оважават в цял свят и е символ на справедливостта и бич за мр....те трън в очите на експлататорите.

    Коментиран от #6

  • 4 Бесен Язовец

    61 51 Отговор
    За по младите които не знаят но ще прочетът държавата Куба е била ползвана преди революцията от САЩ за публичен дом и хазарт свърталище на престъпниците също от САЩ с началото на революцията организирана от Фидел Кастро и Ернесто Че Гевара която завършеа с успех се слага край на това.

    Коментиран от #11, #26

  • 5 Шабиха

    43 58 Отговор
    Тоя Илиян Василев кой го пита ? Що му давате трибуна? И след още 70 години Че ще бъде пример и герой.
  • 6 Зорлем

    42 26 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Я, за Куба и Че научил, пък български правопис не успял?!
  • 7 Скорпион29

    33 35 Отговор
    Еми да що не вдигнем и един паметник на Адолф Хитлер той също е нападнал комунистите то до края на седмицата според DW ще се окаже СССР напада Германия. Настанаха времена когато се дава трибун на простите хора,Парад на Демагога простак
  • 8 чичо Пенчо

    45 34 Отговор
    Много добре казано : СТИГА С ТЕЗИ КОМУНИСТИЧЕСКИ (и псевдокомунистически) "ГЕРОИ".Може би 27 години са достатъчни за някои,а за други (визирам бенатовица и такива като нея) не са ???
  • 9 Снайпериста

    12 25 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 10 Реално

    32 42 Отговор
    Че е легенда-и то не само заради комунистическите си идеи. А за това,че показва на целият свят истинското лище на капитализма и най-вече на американската демокрация. Когато Че е воювал с "демократите"от Вашингтон--в САЩ е имало офицялно още робство....Изводите си правете сами...

    Коментиран от #32

  • 11 Че Ге от мрамор

    47 28 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Бесен язовец ... затова пък от 1960 г. та до днес Куба е място за комунистически експерименти и резултата за 57 г. е НУЛЕВ... - 0 Нали Диктатурата на пролетариата беше за да са всички равни , а то какво се получи ...???

    Коментиран от #12

  • 12 Румен

    35 32 Отговор

    До коментар #11 от "Че Ге от мрамор":

    Нито споделям идеите на комунистите нито им симпатизирам. Но ще ти кажа едно. Три пъти ходя в Куба на почивка и гладни и просяци не видях. И според мен,кубинците са най-щастливите хора-винаги усмихнати и в настроение със своя бит и култура. Дал Бог скоро пак ще съм там.
  • 13 Сашо

    48 18 Отговор
    Истинският Че Гевара Затворникът от La Cabana Пиер Сан Мартин разказва за разстрела на 12 годишно момче лично от Гевара. То се застъпвало за баща му, разстрелян пред него, после дошъл и неговия ред – но отряда за екзекуции никак не бил ентусиазиран да изпълни присъдата, заради възрастта на момчето.
    Тогава Ел Команданте решил да даде личен пример , изпразнил целия пълнител на тежкия си Колт 45 във врата на момчето, опитвал се да го обезглави с изстрели и почти успял.

    Коментиран от #14, #15, #27, #30

  • 14 Бесен Язовец

    22 38 Отговор

    До коментар #13 от "Сашо":

    Само как звучи затворникът Ла Кабана и ние сега трябва да ти повярваме! По- добре да беше написал- туристи от САЩ съвсем случайно докато бяха на разходка в Боливия станха свидетели.....
    Ха-ха сел....а тояго

    Коментиран от #18

  • 15 Многознаец

    18 27 Отговор

    До коментар #13 от "Сашо":

    И къде го е разправял това пред емиграционните в САЩ ли? Или от квартйрката в Лос Анджелис ?
  • 16 123

    44 24 Отговор
    Масов убиец. Чудя се защо допускаме да се героизира така. И дали в Германия ще допуснат образите на фашистки водачи да се излагат по плакати, стени или средства за информация.
    Сещам се, обаче, че той и Ленин е бил такъв.
  • 17 fgg

    42 26 Отговор
    Митове и легенди. Че Гевара е тъп комунист и терорист, нищо друго. А това с лика му на тениските е пълна глупост. Важно е да върви търговията, а невежи колкото щеш. Същата работа като с някоя т.нар. рок звезда, пък той най-обикновен пияндурник и наркоман, ама нейсе.
  • 18 Сашо

    43 14 Отговор

    До коментар #14 от "Бесен Язовец":

    Пише затворникът от Ла Кабана Пиер Сан Мартин

    Това е от книгата на Умберто Монтова Истинският Че Гевара -базирана на документи ,снимки и разкази на очевидци.

    Пък ти на каквото щеш вярвай.

    Коментиран от #19

  • 19 Бесен Язовец

    17 43 Отговор

    До коментар #18 от "Сашо":

    Истината и документите на ЦРУ я се огледай и виж да ли няма някоя дупка по малка обаче и се скрий там.Думата истина в САЩ не е мн.оважавана ако не знаеш случайно да ти кажа.

    Коментиран от #33

  • 20 Хасан

    37 22 Отговор
    Че Гевара беше само един терорист...в името на някакъв идеал убиваше цивилни хора ...същия като лидер на ПКК или лилер на ИД...ако кажеш че Че Гевара има право ,то трябва да оневиниш и Ислямска Държава...и те в името на «идеали» режат глави ..като Че ..или като партизански отряд« Чавдар»

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Бесен Язовец

    12 22 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Добре диди щом така казваш значи е така
  • 22 Невестулката

    14 11 Отговор

    До коментар #20 от "Хасан":

    Влез си с истинския ник не се притеснявай и си напиши тъпотиите после си налей + знаеме че и ти ядеш изкарай си надника спокойно
  • 23 Ник

    13 11 Отговор
    Гледах интервюто на Бенатова... - Разочарова ме това момиче. Имаше изключително груби и провокативни въпроси от типа на: - Аз в къщи имам пепелник с лика на бащата ти" Как се чувстваш, че хората си гасят цигарите върху главата на баща ти"? - Не познавам, човек който да не се засегне от подобна мисъл, без значение кой и какъв е! Това ще остави траен белег в душата на дъщерята пък дори и на Че Гевара. - Много просташко и злобно нейна страна, но както и да е!
    По ирония на съдбата ликът на Гевара стана модерен без хората да имат идея какъв е бил той.
    Тук имаме същата простотия в умален мащаб, когато на Димитров ден Църквата изкарва иконата на свети Димитър, който убил неверника... - Само че неверникът в случая не нашият Цар Калоян...
    -Отговорите за обърканият свят в който живеем оставам на Вас!
  • 24 Бесен Язовец

    9 23 Отговор
    Със минусите дето наливаш НЕ МОЖЕШ ДА ПОКВРИШ ИСТИНАТА ГНИЛА ДУШО!!!!!!!ТРВЯБВА ТИ МН.ПОВЕЧЕ
  • 25 Свободен

    28 15 Отговор
    Че Го Бара е терорист и убиец.

    Коментиран от #29

  • 26 Свободен

    24 17 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    А след революцията, Куба си остава публичен дом, само че не на САЩ, а на Кастро и бандата комуняги.

    Коментиран от #28

  • 27 ТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТТ

    17 17 Отговор

    До коментар #13 от "Сашо":

    САШО.....САШО......много страшна история тук ни разсказа--направо заплаках...--а ти колко си хуманен и човечен,направо си за Нобел. Твойта партенка е чиста НПО измислица-факт!!! Та щом си толкова човеколюбив-какво ще кажеш за това--само,че не е едно дете--а 500 000 деца...--унищожени от САЩ--виж го-https://youtu.be/EvOKSWJSg_8
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 стоян георгиев

    26 14 Отговор

    До коментар #13 от "Сашо":

    на руските тролове няма как да обясниш!!!!тях иситината не ги интерасува.важното е русия да е добре и цар путин.убииствата на гевара са много и известни,всеки дето иска може да прочете за тях,както и за цялостната му деиност иидея на терорист.тои няма никви идеи извън тероризма,но е също така и мерзавец.залавят го два пъти.първия път в африка и под натиск на кгб го освобождават.после пак го залавят в гватемала.големия убиец се превръща в малка мишка .хънка и мънка като разбира че тоя път няма да му върже и чичковците от масква няма да могат да му спасят кожухчето.модата с гевара почна във франция при лявоориентираните младежи от средната класа.наричани галено от комунистите необходимите идиоти.въпронсите нит знаеха кво е комунизъм нито пък имаха желание да живеят в такъв,но го приемаха като нещо модерно и бунтарско.днес тази позабравена мода се надига на изток все едно да покаже че гевара не е бил това което е !
  • 31 ултра

    20 11 Отговор
    Подписвам се с две ръце под всяка написана дума от г-н Василев,просто защото отдавна и аз мисля, че с неокомунистическата пропаганда, трябва да има някаква благоприлична граница, а що се отнася до абсолютният терорист и убиец - Гевара и подобните му, трябва да получи толкова място в Историята, колкото и техните наследници, погубили живота на стотици в европейските столици и градове от 2013г. насам, с призива "аллах акбар" на устата!!!
  • 32 ултра

    13 11 Отговор

    До коментар #10 от "Реално":

    Публикувано във факти.бг: Когато Че е воювал с "демократите"от Вашингтон--в САЩ е имало офицялно още робство
    Я ни светни кои точно са били "робите" в САЩ, ама документирано от офицЯлни източници?!?:)
  • 33 ултра

    18 11 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Научи се да пишеш грамотно, преди да се изАкваш под всяка една тема! Не ви ли ограмотяват бе, преди да ви пускат по сайтовете:)
  • 34 НПО експерт

    14 13 Отговор
    Илиянчо кво стана с големият блъф Турски Поток?Нали нямаше да го бъде , пари нямало , дълбоко било , на турците нямало да позволят , от де ще взимаме сега диверсификационна газ? От изгонено аташе се маскира на енергиен експерт ,а сега избухна в ново поприще ,като вещ познавач на процесите в Латинска Америка. Що ви плаши толкова "ЧЕ" сигурно щото е умрял за идеи , вместо за почести и пари. Ако не е НПО-то да те храни от глад ке умреш.
  • 35 filo

    19 12 Отговор
    Ернесто Гевара е доказан комунистически престъпник, чиято цел е била да сее по света престъпната, античовешка, комунистическа идеология, най-голямото зло измислено от човека. Крайната му цел и била един ден социалистическата революция да бъде разпространена по целия свят с цената на стотици милиони човешки животи. За щастие не стана така и комунистическите подлоги в нета газ пикаят, супер.
  • 36 Диоген

    16 11 Отговор
    Винаги е имало утопии. Важно е да усетиш кое е утопия и кое не .Иначе казано: "Комунизмът е идеология за невзискателни умове"-Пол Джонсън.
  • 37 Учуден

    18 8 Отговор
    Още се чудя как лекарят Че Гевара е бил толкова жесток.Всички знаете,че той не е кубинец, а иска да направи кубинците щастливи.Ако за един юрист като Ленин е възможно да е жесток, но за лекар...Вече не се чудя- д-р Менгеле е жив пример за подобна лудост.
  • 38 юрист

    15 8 Отговор
    Разбиваща статия! Време е да се каже истината на висок и ясен глас! Защо не се дават за примери напр. българският учен, който създаде първият електронен часовник в света? Нима това изобретение не промени живота на милиони хора в света? Колцина от читателите на настоящата рубрика знаят, че в основата на ВСИЧКИ велики открития, свързани със съвременната физика, стоят БЪЛГАРИ, чиито основи като учени са поставени в България, завършили на наши вуз-ове, и в последствие, при определени обстоятелства или под натиска на такива, им се е наложило да се реализират в чужди държави, в които не само печелят множество проекти, но и реализират откритията си по физика , които се ползват от милиони и милиарди хора по света и така се променя качеството на живота им в положителна посока?
  • 39 юрист

    13 8 Отговор
    Петър Петров (изобретател)
    от Уикипедия, свободната енциклопедия Петър Димитров Петров (1919–2003) е български инженер, американски изобретател.Роден е в село Брестовица на 21 октомври 1919 г. Много малко се знае за ранния етап от живота му. Баща му Димитър Петров е бил свещеник. Майка му се е казвала Василия.Записва се във Френския чуждестранен легион през 1939 г. Заловен е от германските войски, защитавайки Линията „Мажино“ през 1940 г. Изпратен е в германски военнопленнически лагер в Полша. През март 1941 г. се връща в България и постъпва в българската армия. Става част от гвардейската рота. След преврата през 1944 г. емигрира в Германия, опасявайки се от репресии. Осъден е на смърт от т. нар. Народен съд, като след 1989 г. присъдата му е отменена.Дипломира се в Дармщатския и Щутгартския университети с магистърска степен по електрическо, машинно и строително инженерство. Успоредно с това се занимава със своята страст - корабна архитектура, като помага в проектирането и строежа на над 60 съда през 1947 г.Прави опит да напусне Германия. След неуспешен опит да достигне Южна Африка е заловен от британския флот и е изпратен обратно в Германия. По онова време се жени за Хелен Филипс - негова съпруга за 52 год., от която има 3 сина.
  • 40 юрист

    12 7 Отговор
    През 1951 г. заминава за Торонто. Там участва в проекти за изграждането на американските военновъздушни бази при Гуус Бей, Лабрадор и при Туле, Гренландия. През 1956 г. отива в Индокитай, където е ангажиран в строежите на мостове и електрически централи. По-късно, на собственоръчно проектиран катамаран, се отправя към гр. Мелбърн в щата Флорида, САЩ.Взима участие в космическите проекти, финансирани от предшественика на „Харис Корпорейшън“ (Harris Corporation). Помага за разработката на първия метеорологичен „Нимбус“ (Nimbus) и първия комуникационен спътник „Телстар“ (Telstar), организира звено от компанията за работа с полупроводници.

    През 1963 г. се премества в Хънтсвил. Тогава е извикан от Вернер фон Браун, за участие в проекта на нова ракета към Сатурн, за програмата „Аполо“ на НАСА, финансирана от „Боинг“ и „Нортроп“ (Northrop).

    През 1968 г. основава „Кеър Електрикс“ (Care Electrics). Използва познанията си от технологичните проекти на НАСА за разработката на първия в света безжичен сърдечен монитор. Година по-късно, като част от екипа на Джон Гърси в Хамилтън Уоч Къмпани, помага за изобретяването на първия цифров ръчен часовник, наречен „Пулсар“ (Pulsar). Моделът се е продавал по онова време за сумата от 2100 щатски долара, а един от първите все още е на изложение в Смитсоновия институт.

    През 1975 г. Петров заедно със сина си основава „Ей Ди Ес Инваярънментъл Сървисес“ (ADS Environmental Services), производител на компютъризирана апаратура за
  • 41 юрист

    14 7 Отговор
    Считан е за един от най-продуктивните изобретатели през втората половина на XX век. Сред изобретенията му са първият дигитален ръчен часовник, първата компютъризирана система за измерване на замърсявания, телеметрични устройства за метеорологични и комуникационни сателити, първият в света безжичен сърдечен монитор, както и множество други апарати и авторски методи.

    Той е носител на многобройни признания и награди. Морският нос Петров на остров Брабант в Антарктика е наименуван в чест на Петър Петров.[1] ИЗ УИКИ
  • 42 Грую

    3 5 Отговор
    Люлянчо,душо нежна и наранима!Твойте защити са подплатени яко с много и висок номинал копюри!Що не говорихте преди 10 ноември за тези тежки душевни терзания?Щото сте фурнаджийски лопати-това е.
  • 43 ИСТИНАТА

    12 5 Отговор
    Всичко за този терорист, което бе написано през соца бе една голяма лъжа. Както и останалите лъжи на червените окупатори и терористи с ватенки... Терориста Кастро се чувства застрашен от Че и го натирва в Боливия, за да бъде убит.
    На долният линк свидетели в Южна Америка разказват за истината:

    https://www.youtube.com/watch?v=XK4VOnhlbQ4
  • 44 Христо Ботев терориста

    7 6 Отговор
    Господин Василев, за Вас идеите само онези от които можеш да изкараш "пукнат лев" ли са? Тъкмо срещу кварталите, "пълни с бедни и мутри" се бореха латиноамериканските революционери. В това число и Че Гевара. Затова младите предпочитат неговия лик, а не този на Шорош върху Т-шъртите си.
  • 45 Джендо

    5 4 Отговор
    Има една книга "Истината за Че Гевара" от Умберто Монтова , вижте и другата гледна точка иначе всеки може да си има гледна точка.А този който се опитва да сравнява Ботев с Гевара да има да взема. Идеите за свобода са вечно живи , но комунизма е обявен за престъпна идеология.
  • 46 танашиба

    7 2 Отговор
    Илиян Василев е български дипломат, посланик е на Република България в Русия от 2000 до 2006 г. - Добре е успял да намрази Русия за тези години, защото е включен в "черния списък" на руското Външно министерство със забрана да влиза в Русия — един от 89 граждани на Европейския съюз.
    А и да не се дърви толкова ченгето - МВР и ДС имат досиета за него, едното е за агент с агентурен псевдоним „Сашо 11”
  • 47 Калата

    6 5 Отговор
    Че си е че а вие кой сте?