21 Ноември, 2017 06:30 2 019 10

Това ли е краят на Меркел?

  • германия-
  • меркел-
  • край-
  • преговори-
  • правителство-
  • канцлер-
  • избори-
  • кристиан линднер

Ще има ли в Германия правителство на малцинството?

Това ли е краят на Меркел? - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След близо пет седмици преговори за съставяне на т.нар. "коалиция Ямайка", Свободните демократи (СвДП) изненадващо прекъснаха сондажите. Според лидера им Кристиан Линднер, четирите партии (ХДС, ХСС, Зелените и СвДП) не са успели да се обединят около обща идея за модернизирането на страната. А точно това е било условието за съставяне на стабилно правителство, каза лидерът на Либералите в нощта срещу понеделник.

Тактически ход?

Линднер заяви още, че разногласията между ХДС, ХСС и СвДП били преодолими, с което на практика косвено обвини Зелените за провала на преговорите. "Ние не упрекваме никого за това, че държи на принципите си. Ние обаче също държим на нашите принципи", каза Линднер и добави: "По-добре е да не си в управлението, отколкото да управляваш грешно".

Според политическия коментатор на обществено-правната телевизия АРД Арнц Хенце, решението на СвДП да прекъсне коалиционните преговори може и да е чисто тактически ход. "Всъщност нито една от четирите партии не искаше коалиция "Ямайка“, но те бяха принудени да преговарят. (...) Колкото до провала на преговорите, може да се спекулира, че Либералите искат нови избори, тъй като се надяват на този вот да постигнат още по-добър резултат", каза Хенце в пряк репортаж от Берлин.

Какви са вариантите оттук нататък?

Оттук нататък има няколко варианта. Първият е голяма коалиция между Социалдемократите и ХДС/ХСС. Теоретично това е възможно, но е твърде невероятно, след като още в деня на парламентарните избори през септември Социалдемократите отхвърлиха възможността да се коалират с партията на Меркел.

Ако Социалдемократите продължат да отстояват тази позиция, може да се стигне до правителство на малцинството. Например между ХДС/ХСС и Либералите или между ХДС/ХСС и Зелените, като и в двата случая правителството ще бъде зависимо от другите партии. В Германия никога досега не е имало правителство на малцинството.

Третият вариант са нови парламентарни избори. До тях обаче не се стига лесно. Според германската конституция, федералният президент трябва първо да предложи кандидат за канцлер, който да бъде одобрен поне от половината депутати. Ако това не се случи, може да бъде предложен втори, трети, четвърти кандидат... За избора на канцлер парламентът разполага с общо две седмици. Ако и този ход се провали, се провежда гласуване, при което печели кандидатът, получил най-много гласове. Решението за назначаването на този кандидат за канцлер е в правомощията на федералния президент, който обаче може да постанови и друго: разпускане на парламента. В такъв случай в срок от 60 дни трябва да се проведат нови избори.

Числата от 24 септември

На парламентарните избори, които се проведоха на 24 септември, съюзът ХДС/ХСС събра най-много гласове - общо 32,9%, но това бе най-лошото му представяне от 1949 насам. Рекордно лош резултат отбелязаха и Социалдемократите, които получиха едва 20,8% от гласовете. На трето място се нареди "Алтернатива за Германия", следвана от Свободните демократи и Зелените.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BG citizen

    28 2 Отговор
    Защо така тъпо гледаш бабо Меркел? Като бай Тошо, когато го свалиха! Май си беше повярвала мнооого, че можеш да управляваш? Излъчване на политически труп! Да беше се отказала навреме и да си тръгнеш с почести като Хелмут Кол! Ама не, аз да се дооо.ера баш както ми наредиха американците/краварите! Хайде с гегата по гърба сега дърта вещице!
  • 2 ВЪПРОС НА ВРЕМЕ БЕШЕ!

    22 1 Отговор
    Те хората не са луди ,ако не беше изкуственно поддържана от върхушката да си е заминала отдавна!сега на плещите и тежи всичката напаст която вкара в ЕВРОПА,изнасилванята атентатите и темподобни!Следва ЗАТВОР за старините да си живее на спокойствие там,може и въжето да и дадът!
  • 3 синя трева

    18 1 Отговор
    Германския Бойко!
  • 4 Бай Уй Суджуклиев

    17 0 Отговор
    Скърбя за теб, бабче!
    Твоят край може да означава и моят край.
  • 5 ПУУУУ

    12 1 Отговор
    ОТВРАТИТЕЛНА ТВАР.УБИИЦА НА ХИЛЯДИ НЕВИННИ ХОРА.БОГ ЩЕ ДАДЕ СПРАВЕДЛИВОСТ НА ТАЗИ И НА ТЕЗИ КАТО НЕЯ.
  • 6 кукуруку

    10 1 Отговор
    "Нека бъдем толерантни! Нека зачитаме правата на чужденците! Нека им осигурим жилища като изритаме от техните своите си хора! Нека им даваме пари, без да работят! Нека си мълчим като ни изнасилват, бият, палят! Нека се чувстват добре дошли в Европа!..."

    Как е сега? Дали започна да осъзнава, че с толерантност не става?!
  • 7 Чурулик

    6 0 Отговор
    И там както и тук изборите са нагласени да спечели марионетката меркел ище е така докъто световния елит реши и ще си прокарва неговата си политика без значение какво мислите вие и какво се случва по улиците......как може дъртата да е убедена ча отново ще спечели след като пусна талибаните по улиците на европата и ги защитава тея тумори и паразити?
  • 8 ман избори

    4 0 Отговор
    Меркел отдавна иска да се оттегли но я принуждават янките..защото много ги слуша ...и тия проценти коити ги е взела благодарение на Щатска намеса ...те са майстори в манипулирането на избори .
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 жельо

    1 0 Отговор
    Меркел е сатанистка която тярбав спешно да бъде сменена, за доброто на човечеството !!