Last news in Fakti

29 Ноември, 2017 14:02 5 129 12

Сделката на царя с Борисов – влияние срещу имоти

  • симеон сакскобургготски-
  • саудитска арабия-
  • сделка-
  • оръжие-
  • политика-
  • бойко борисов-
  • димитър абаджиев

Саудитска Арабия е особено важен посредник за износа на българско оръжие към страните от Близкия Изток и в частност за Сирия

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски е сключил унизителна сделка с бившия си бодигард и настоящ министър-председател Бойко Борисов като е приел да провежда „дипломация на короната“ в полза на правителството срещу уреждане на имотния му въпрос, научи „Гласове“. Част от сделката е включването на Сакскобургготски в правителствената делегация, която замина за Саудитска Арабия. Бившият монарх бил „впрегнат“ да посредничи за среща на Борисов със саудитския крал Алман ибн Абдулазиз ал Сауд, коментира сайтът „Гласове“.

Oфициалната среща на Борисов с краля е предвидена за сряда. Премиерът ще бъде представен на саудитския монарх от Симеон Сакскобургготски, който се явява нещо като "коронован" гарант на бившия си бодигард.

Саудитска Арабия е особено важен посредник за износа на българско оръжие към страните от Близкия Изток и в частност за Сирия. По официални данни през 2016 г. изнесеното за Саудитска Арабия оръжие е за близо 239 млн. евро - три пъти повече в сравнение с предходната 2015 г.

Резкият ръст се обяснява с доставката на оръжие за терористичните групировки в Сирия. В интервю за „Труд“ полк. Малик ал Кърди, командир в Свободната сирийска армия, определяна за съюзник на Запада срещу режима на Башар Асад твърди, че Саудитска Арабия, заедно със службите на още 15 държави, снабдяват джихадистите с оръжие, под претекст, че помагат на умерената опозиция. Разследване на журналистката Диляна Гайтанджиева през 2016 г. показа, че българско оръжие от ВМЗ Сопот е попаднало в ръцете на джихадистите в Сирия през Саудитска Арабия. Формално оръжието било закупено от две американски компании – Chemring и дъщерното й дружество Chemring Ordinance, и Orbital ATK, но чрез триъгълна операция през саудитското кралство се озовало в складове на джихадистите. От българското правителство си измиха ръцете, че не носят отговорност за последващото движение на оръжието.

Така или иначе, случаят осветли схемите, по които българско оръжие се изнася за Сирия.

Неслучайно при посещението на Борисов в саудитското кралство го придружават военният министър Красимир Каракачанов, както и външният Екатерина Захариева, които ще имат специални срещи с колегите си в Рияд.

Друго доверено лице на Борисов – вечният син уреждач Димитър Абаджиев, е предложен от правителството да оглави дипломатическата ни мисия в Рияд, която ще бъде открита по време на посещението.

В момента Абаджиев е посланик в Словения, където бе назначен само преди две години, но сега правителството предлага спешното му предислоциране в Саудитска Арабия, предвид стратегическата важност на доверителните ни отношения с кралството. Преди това бившият седесар и костовист беше генерален консул на България в Шанхай, а от 2010 до 2013 г. беше назначен на синекурната длъжност – представител на България в ръководството на проектната компания за несъстоялия се газопровод „Набуко“ – „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“. Според дипломатическия правилник Абаджиев би трябвало да се върне в София поне за две години, преди да бъде пратен на нов дипломатически пост зад граница, но явно довереникът на Борисов се ползва със специален статут.

Всичко това свидетелства, че „специалните“ ни отношения със Саудитска Арабия ще продължат и в бъдеще, а протичащите парични потоци между двете страни ще имат нужда от специално покровителство.

Тук идва и деликатната роля на Симеон Сакскобургготски, който трябва да придаде лустро на „търговския пътник“ Борисов и да му хариже монархическите си връзки.

Преди това Сакскобургготски бе включен в състава на т.нар. съвет на европредседателството – орган с неясни функции, в който бяха приобщени хора като Росен Плевнелиев и Херман Ван Ромпой, за да осигуряват рекламното покритие на събитието. Явно и тук ролята на бившия цар ще бъде да впрегне личните си контакти в полза на бившия си бодигард.

Неслучайно напоследък Сакскобургготски активизира присъствието си в медиите, като не престава да сипе, макар и сдържани, комплименти по адрес на Борисов. Стигна се дотам, че в интервю за „Панорама“ бившият премиер определи възхода на своя бодиград като „положителна еволюция“. Думите му може и да са плод на велико чувство за хумор, но предизвикаха смут.

Какво ще получи Величеството в замяна на унизителния слугинаж? Само преди дни в. „Сега“ написа, че държавата е на път да се откаже от претенциите си към имотите на царя, а в министерството на правосъдието е създаден специален щаб, който трябва да разреши казуса с царските имоти. Наличието на такава работна група за доброволно уреждане на имотния спор бе потвърдено от бившия министър на правосъдието в кабинета „Сакскобургготски“ Миглена Тачева, която понастоящем оглавява Националния институт на правосъдието.

„Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон Сакскобургготски не само по тукашните дела за имотите му, но и за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург“, твърди изданието.

В четирите дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите „Царска Бистрица“, "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека. Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, сгради и имоти.

Засега не е ясно как точно ще бъде "възнаграден" бившият монарх за дипломатическите си усилия. Според юристи възможностите са две: или да получи обезщетение от държавата срещу отказ от претенциите си пред Европейски съд, или да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава.

Както и да бъде разрешен казусът, който се точи от 15 години, той рискува да помрачи силно блясъка на царската корона. А политическата оперета "Цар и генерал" ще получи силно комичен завършек.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пеньо

    44 2 Отговор
    Не се накраде дедо Мони! Много алчен бре! Борисов-помагач в кражбите? Отврат!
  • 2 Идиоти

    24 0 Отговор
    Група амбулантни търговци в опит да си продават мурафетите :) Жалки и бедни... иранците да бяха по-настоятелни...
  • 3 гост

    30 1 Отговор
    Тоя монарх някога ни е бил сложен да управлява. Как ще иска български земи, които са собственост на народа! Трябва да се преразгледат всичките имоти, които е прибрал по време на неговия мандат!
  • 4 Абу Талиб

    18 0 Отговор
    Абе къде виждате дипломатически усилия от страна на граф Рилски. Да не би да отглежда овце и кокошки, че да търси реализацията им в СА.
  • 5 кики

    26 1 Отговор
    Няма край наглостта на този срам за всички български царе! Какъв цар е той? Цар на алчността и лицемерието! Много милее за България, а продаде всички ордени на баща си и дядо си без грам достойнство и срам! Не спря за ламти за имоти, за които дори няма права(не аз, съдът го доказа!). Докато беше министър-председател, чух жена му с насмешка да казва на своя "придворна", с която обикаляше по магазини за обувки :"Ха, ще купувам испански обувки от България!"- ами да, по- добре е да си дава парите в Испания, а не в България... Но - "не е луд този, който яде баницата, луд е този, който му я дава!" Е, поне да не беше на наш гръб!
  • 6 За ГЕЙБерастията проста...

    27 1 Отговор
    На Боко Тиквата, банкенското Винету безумното морето му е до колене !
    А "царя" - видяхме го колко е гол... И бос !
    Нещастно изчадие на "царско" кръвосмешение !
    ххх Хау, аз казах !
  • 7 име

    10 0 Отговор
    КОРОНА ОТ ТРЪНИ.... много отровни бодили...
  • 8 PATRIOT

    14 1 Отговор
    Преди години в предаването 'Всяка Неделя' , известно на всички от поколението 40+, на директен въпрос от водещия Кеворк Кеворкян , дали Симеон ще има някакви финансови или материални претенции, ако се върне в България...
    Отговора бе повече от категоричен...'Аз Никога, никога, няма да имам каквито и да е претенции...'
    Обаче....оказа се много алчно човече...тоя Симеон...и разбира се като намери подходящите подлоги...
    като нищо ще му 'върнат' имоти..които са били на Институцията 'Цар'...а не на баща му, в лично качество...
    Но както е казано..'прост народ...слаба държава'...
    Жалко ...
  • 9 Насах

    9 1 Отговор
    И псевдо царя и Тиквата са долни,алчни, корумпирани и продажни.Малки душички с високи амбиции.Би трябвало да ги заровят до шия във фекалии и минаващите покрай тях да ги заплюват!
  • 10 zogsotsoyslgdlgdlgxlgxhl

    9 1 Отговор
    ДАНО ТИКВАТА И ЕВРЕЙСКОТО МУ ОБКРЪЖЕНИЕ. ..ВЕЧЕР КАТО ОСТАНАТ ..НАСАМЕ СЪС СЪВЕСТА СИ ....СА СИ ЗАПУШИЛИ ...КАЛНИТЕ УШИ. ...И НЕ ..ЧУВАТ ...ПИСЪЦИТЕ НА ЗАКЛАНИТЕ И..УБИТИ СИРИЙЦИ ...С БЪЛГАРСКО ОРЪЖИЕ. ...НО НЕКА ИМА НЯКОЙ КЪРВАВ ДОЛАР ...И ЗА ВНУЧЕТАТА. ..В ..МАЯМИ. ...
  • 11 комар

    9 0 Отговор
    На дедо Мони му трябват още пари за комар , защото всичко досега ограбено от България го е профукал на комар ... така че не му се сърдете
  • 12 Я.Петров

    6 1 Отговор
    Борисов ходи всяка седмица при Царя. Лицемера Цар нали нямаше претенции към България. Новата председателка на НС е била партии на секретарка на БКП Кърджали.БКП и да ни е.... майката.Кой ни управлява.