1 Декември, 2017 10:05 2 091 14

След Хага: Когато се успокоят страстите на Югославия

  • слободан праляк-
  • югославия-
  • трибунал в хага-
  • война-
  • престъпления

Разбира се, хърватите са гневни на трибунала

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едва ли можеше да бъде по-зрелищно: единият от осъдените поглъща отрова в съдебната зала и умира малко след това. Този акт обаче няма да засенчи огромното значение на Хагския трибунал за престъпленията в бивша Югославия.

Що за финал на дейността на Международния трибунал на ООН за престъпленията в бивша Югославия! След като бившият генерал на босненските хървати Слободан Праляк разбра, че присъдата му от 20 години затвор е потвърдена, той се изправи в съдебната зала и заяви: "Слободан Праляк не е военнопрестъпник и не признава тази присъда!". Непосредствено след това той извади малко шишенце, изпи съдържанието му и заяви, че е погълнал отрова. Малко по-късно Праляк почина в болницата.

Това самоубийство беше перфектно инсценирано. Праляк, който има три университетски дипломи и е работил като театрален и телевизионен режисьор, изпи отровата пред камерите с пълното съзнание, че много хора в Хърватия, както и в Босна и Херцеговина следят на живо произнасянето на присъдата. И постигна целта си. Хърватските медии се надпреварваха да обявяват траур за "един хърватски герой". Хърватската президентка, както и външната министърка прекратиха своите визити в чужбина, за да се върнат колкото се може по-бързо у дома. А хърватският премиер заяви: "Този акт е свидетелство за дълбоката морална несправедливост по отношение на хърватите в Босна и Херцеговина".

Всичко това вече сме го чували

Разбира се, хърватите са гневни на трибунала. Те говорят за неспособен орган, за несправедливост и заговор срещу хърватите и Хърватия като цяло. Според Драган Човик, босненски хърватин и член на висшия държавен орган на страната - Президиума, "съдиите са марионетки на онези, които са ги изпратили там". Бошнякът Бакир Изетбегович пък, който също е член на Президиума и син на някогашния босненски президент Алия Изетбегович, отправи похвални слова към трибунала.

И все пак: независимо от демонстративното и трагично в личен план отравяне, ясно се вижда, че тук става дума за едно отдавно познато и често срещано явление: Съдиите на Хагския трибунал произнасят присъдата. Едната страна се чувства като победител, а другата излива възмущението си. И няма никакво значение дали става дума за хървати, сърби или бошняци. Сърбите не престават да подчертават, че техните обвиняеми са осъдени на общо 1 200 години затвор, към които се прибавят и четири доживотни присъди. Ето, че и Хърватия вече има свой мъченик, който беше готов да умре за убежденията и за народа си.

Жалко, че дейността на Хагския трибунал приключва с толкова голяма медийна възбуда. Но това все пак не е толкова необичайно. Още от самото начало много от страните на бивша Югославия не одобряваха работата на трибунала и го атакуваха. Съдиите биваха представяни като корумпирани личности и обвинявани във враждебност. Съдебната зала добре помни странните изяви на основателя на Сръбската радикална партия Воислав Шешел, както и агресивните изблици на бившия президент Слободан Милошевич. Те често са напускали залата, обиждайки съдиите.

Светлина в края на тунела?

Въпреки всичко това равносметката от дейността на Международния трибунал за престъпленията в бивша Югослания е положителна. За почти 25 години бяха осъдени 161 души, бяха разпитани над 4 600 свидетели и събрани над 2,5 милиона документи.

Пред съда трябваше да отговарят безброй високопоставени лица, но и "дребни риби", които никога не са вярвали, че могат да бъдат изправени пред съда. Трибуналът установи престъпления, в които никой разумен човек не може да се съмнява. Безброй жертви получиха възможността да се изправят срещу своите палачи, без да се страхуват да ги гледат в очите.

Трибуналът на ООН за престъпленията в бивша Югославия има огромно значение и за по-нататъшното развитие на международното право. За първи път Съветът за сигурност на ООН реши да наложи принципите на Хартата на ООН с юридически средства, а не с оръжие. Затова и германският съдия Волфганг Шомбург говори за "колосален напредък по пътя към повече справедливост".

Всичко това води и до нещо друго: пред народите от бивша Югославия се открива възможността за преосмисляне на миналото и насърчаване на помирението. Макар че досега този потенциал не беше използван - защото (най-вече) политическите елити са са вкопчили в поддържането на изгодната за тях картина на врага.

Със своето ефектно и добре режисирано отравяне и Слободан Праляк даде своя принос в това отношение. И това не беше случайно. Но след като премине възбудата, вероятно насърчаването на мирното съвместно съществуване и развитието на перспектива за бъдещето ще бъдат възможни. Това ще е от полза за всички.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Брат ми

    23 4 Отговор
    Смръдливите либерасти от dw са за разстрел до един.
  • 2 Morgoth

    23 1 Отговор
    Да очакваме ли международен трибунал за Сирия? Че пак остава чувството, че сърби и хървати лесно се съдят, ама иди осъди руснак или американец в такъв трибунал.
  • 3 Различен

    17 2 Отговор
    Кога международният трибунал ще разследва престъпленията на ФАЩ в Ирак, Сирия, Либия и т.н.н.?
  • 4 Гост

    17 2 Отговор
    Има ли подсъдими от страна на Босна, мюсюлмани?

    Коментиран от #5

  • 5 Нафарфорий

    15 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Да, разни главорези, насилници и пласьори на хероин, търговци на органи, според съда в Хага те се по-големи пацифисти от Махатма Ганди И СА ОБВИНЕНИ ЗА КРАЖБИ И ПОЛУЧАВАТ СПРАВЕДЛИВА ПРИСЪДА ОТ 2 ГОДИНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 6 Али Бабата

    18 2 Отговор
    Защо няма Международен наказателен съд за турските генерали,след като имаше подобни събития години наред. На насилствено асимилиране на тюркското етническо малцинство след 1984г.в Турция.В резултат на това,че кюрдите започват борба за своите права,турската армия убива над 30 000 души,изравнява до земята над 2 500 села,а най-малко 3 000 000 кюрди са насилствено прогонени от родните им места.
    Т.е.съдът в Хага съди избирателно и стана символ на мракобесие и безправие. Срамно е на континент с претенции за хуманност да съществува подобна пародия на съд.
    Спретналите този фарс даже не могат и да проумеят колко различно нещо в сравнение с тях е славянската душа! Съдиите гледаха като типични сащисани ботове.Здрав и звучен балкански шамар за кукловодите оттатък и техния мекокиткест слугинаж от ЕС.
    Този бе Човек на честта!
    Който има поне малко съвест и честност ще почете жертвите на този много ”справедлив” съд. Международен съд,на който ,НЕ ще бъдат съдени виновниците за трагедиите в Ирак.. защото именно ТЕ са престъпниците организирали този съд!

    Коментиран от #12, #13

  • 7 радев

    2 0 Отговор
    ХАК ИМ Е, НАЛИ ОБИЧАХА ЧИЧКО СИ САМ
  • 8 Севар

    6 1 Отговор
    Видяхте ли какви влечуги съдят хората?
  • 9 Джентълменът русофил

    0 0 Отговор
    Тъкмо се чудех, как ще закуся с баница без боза, но статията свърши чудесна работа :)
  • 10 толерантен

    2 0 Отговор
    Време е вече, да се даде сега пък на Хашим Тачи нобела, за мир. Така може и най-простите евродебили да зацепят за какво иде реч
  • 11 😀😀😀

    2 0 Отговор
    А маймуняка, храста и сегашния клоун кога ще застанат пред съда за да отговарят за милионите невинни избити заради петролните войни в близкия изток?
  • 12 Хасан

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Али Бабата":

    Не си прав...Турските генерали се съобразяват с международното право и воюват срещу марксистко ленинска терористична организация ПКК...Тая организация използва тероризъм ,насилие срещу цивилното население и органите на реда...Организацията е обявена за терористична в Европа и Сащ ...ПКК като всяка комунистическа организация убива също и кюрди интелектуалци които не споделят комунистическите идеи...като пример БКП и масовите разстрелите на члернове на БЗНС и други партии след 9.09.1944

    Коментиран от #14

  • 13 Хасан

    1 4 Отговор

    До коментар #6 от "Али Бабата":

    Славянския комунистически фашизъм трябва да се осъди...не знам дали има масови хърватски ,сръбски гробове като на бошняците в Сребреница..не знам дали има изнасилени сръбкини ,хървтски жени като бошначките...а да сте видели лагери на смъртта ,масови разстрели на момчета над 16 годишна възраст???....и всичко тая ненавист е заради измислената антитурска история ,написана от измислени поеми и романи..
  • 14 Али Бабата

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Точно така!
    Както турските генерали и техните съюзници смятат кюрдите за терористи,по същият начин югославските генерали гледат на бошняците..но едните ползват привилегии,другите,не.Тук няма сраведливост,има интереси.
    Някой бе казал, че "когато силата влиза през вратата, правото излиза през прозореца". Нещата са замислени и предрешени от две войни, чрез "миротворческа инвестиция "Бондстийл" и се реализираха успешно в центъра на Европа посредством стимулирането на укорими /но печеливши/ основни "икономически поминъци" на Косово/ само Косово притежава най-богатите запаси от природни суровини в Европа на запад от Русия/…плюс геополитическо превъзходство.