2 Декември, 2017 16:01 2 325 4

Васил Василев: Саудитски миражи

  • васил василев-
  • бойко борисов-
  • риад
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на Борисов в Рияд напомня за предупреждението на Вергилий в "Енеида " - пази се от данайците, дори когато ти дават подаръци. В нашия случай - пази се от саудитците, когато ти обръщат толкова внимание. То може да има убийствено висока цена. Това пише в свой коментар за epicenter.bg Васил Василев.

Да видим разгласените области за развитие на отношенията, реалистични ли са публично изразените намерения и какво подозираме, че се крие зад тях.

Инвестиции?
Ако са като американските Марици, ЕРП-тата, разните Дъндита, търговски вериги и Софийски води - не, мерси. Няма нужда. Излизат ни през носа, през устата, през джоба и то за поколения напред. Но и тези тлъсти дробчета свършиха. А като няма такива колосални печалби, като при горецитираните, саудитците няма да се хванат. Те на дребно не играят.

Ще им продаваме оръжие?
Нашата стока е за по-бедни клиенти. Рияд купува С-400, ще купи от същия доставчик и калашници, ако му трябват, защо ще ги взема от нас ? А и Европейският парламент онзи ден гласува за оръжейно ембарго на Саудитска Арабия поради войната в Йемен.

Туризъм?
Много са разглезени, за да идват тук. Може някой да им е предлагал секстуризъм, но за това няма нужда от срещи на високо равнище.

Транспорт?
Московски продължава отчаяно да пробутва летище София. Да се надяваме, че саудитците няма да се въвлекат в очевидно корупционна сделка в момент, в който се хвалят, че са обявили война на корупцията.

Образование?
Борисов позволи на турския Дианет да оплита в мрежите си българските мюсюлмани, защо да не позволи на саудитците да ги обучават в тайните на шериата?

Строителство?
По-лесно камила ще мине през иглени уши, отколкото български фирми да бъдат допуснати до многомилиардното саудитско строителство.

Тероризъм?
Сътрудничеството в тази област може да бъде полезно, но и много опасно. Саудитците познават по-добре от всеки друг разните ал-Кайди и могат да ги възпират, но и да ги насъскват. Все едно да разчиташ на тигър в джунглата. Може да те пази от хиените, но ще го прави, докато огладнее.

Земеделие?
Ние внасяме картофи от Франция и чесън от Китай, та ще произвеждаме храни и фуражи за саудитците? Глупости. Ще изнасяме агнета? Колкото изнесохме за Катар.

Най-вероятно зад благите приказки за инвестиции и сътрудничество в земеделието се крият саудитски намерения да изкупуват българската земя. Това изглежда основната причина за визитата. Няма друго логично обяснение за подчертаното внимание и ласкателствата, обект на които беше Борисов.

За да вникнем в смъртната опасност, която ни грози, да видим някои цифри.
Саудитска Арабия добива 10 милиона барела петрол дневно. При цена 50-60 долара за барел тя получава на ден по половин милиард.

България има 38 милиона декара обработваема земя. При 1000 лева декара това прави около 20 милиарда долара. Или с добива си за малко повече от месец Саудитска Арабия може да изкупи цялата българска обработваема земя.

Сегашното законодателство създава известни пречки, но те могат да бъдат преодолени с помощта на добре платения парламентарен лобизъм, който да оформи и пробута съответните промени в закона. От друга страна, никой не може да попречи на един саудитски принц с европейски паспорт и сега да си купи няколко милиона декара. После може да внесе пакистанци да ги обработват. И за това има законна обосновка.

Така с няколко последователни операции кралството на практика ще се вмъкне в Европейския съюз, а ние, българите, ще ликвидираме делото на Аспарух и постепенно ще бъдем насочвани към Канада.

Какво прави в картинката бившият цар?

Очевидно е посредничил за уреждане на посещението срещу някаква изгода. Изглежда, че правителството му отстъпва имотите на бившето Интендантство, а той осигурява реклама и условия за бизнес на властта. Нищо чудно и да е заел място сред комисионерите при продажбата на българската земя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 преводача

    44 1 Отговор
    Бойко договори инвестиции в петзвездни хотели. За "реинтеграция" на ислямисти. Ще идват със саудитски паспорти, да си "почиват" у нас. Няма да минават под оградата.
  • 2 За съжаление е прав

    27 0 Отговор
    Познавайки нашите партийци, Василев ми изглежда прав. Особено Симиончо от КГБ. Да каже някой какво точно е направил досега агентът на КГБ. Освен че издигна Бойко и допусна кражби по-големи от тези на комунистите.
  • 3 шофьор

    9 6 Отговор
    В.Василев да не дава акъл ! Този е един от хората с червените куфарчета на Луканов! Доносник ! В.В. унищожи ХЛАДИЛНОТО П-ВО в БГ! Нарушавайки оръж. ембарго на ООН -лепна петно на БГ ! С цялата си НАГЛОСТ направи комитет -В.Левски !..Да пътува с Порше-тата и Бентлито си към АДА !
  • 4 ВАЙ ВАЙ ВАЙ

    9 0 Отговор
    Ние просто неможем да им угодим на луксозните изисквания. Абсурд саудитец да посети българия като турист.
    Преставете си позлатен хотел ..... Обслужване на най високо ниво .....вай вай вайййййй