Last news in Fakti

6 Декември, 2017 14:59 2 677 0

Вълна от граждански протести срещу бетониране на Яворовите скали

  • яворови скали-
  • бетон-
  • учени-
  • протест

Учени алармират, че бъдещ строеж застрашава археологически паметник

Вълна от граждански протести срещу бетониране на Яворовите скали - 1
Снимка:бТВ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вълна от граждански протести и възмущение се надигна след разкритията на Биволъ за предстоящо бетониране на прословутите Яворови скали в Поморие. От две години нашата медия сигнализира, че Общината и кметът Иван Алексиев работят за осъществяване на зловещия план за масивно застрояване на крайбрежната ивица, където преди повече от 100 г. най-големият български поет Пейо Яворов се е вдъхновявал за свои поетични шедьоври. Интерес от превръщането на зоната около паметника на Яворов в строителна площадка имат частни местни бизнесмени, известни като „Черепите“. В конфликт на интереси дъщерята на единия от тях подпомага проекта в качеството си на действащ общински съветник в продължение на няколко мандата. /виж тук и тук/

Категорична позиция срещу застрояването на Яворовите скали пред Биволъ изрази Доц. д-р Сергей Торбатов. Д-р Сергей Торбатов е старши научен сътрудник, секция антична археология към Националния археологически институт и музей /НАИМ/ – БАН, доктор по история, специалист по археология. Той ръководи археологическите разкопки в Поморие и обследва при откриването и разкриването на археологически обекти след започването на изкопно-строителни дейности. Авторитетният учен определи предстоящото бетониране на Яворовите скали категорично като „незаконосъобразно“, „кощунство“ и „срам за идните поколения”.

Публикуваме пълния текст на неговата позиция:

Вълна от граждански протести срещу бетониране на Яворовите скали

доц.д-р Сергей Торбатов

В подножието на Яворовите скали се намира единственият запазен понастоящем археологически паметник на територията на Стария град на Поморие – фрагмент от южната крепостна стена на късносредновековния Анхиало (XIII – XV век). Паметникът е с изключително висока културно-историческа стойност и информация за него (вкл. и снимков материал) се съдържа практически във всички научни публикации, свързани с миналото на Поморие.

Всякакво ново строителство в района на Яворовите скали неизбежно би довело до унищожаване на все още съхраненото от славното минало на достолепния древен град Анхиало. Освен че е напълно незаконосъобразно, това би било кощунство спрямо гражданството на Поморие и основание за срам пред идните поколения!

Доц. д-р Торбатов, какво ще последва, ако Яворовите скали в Поморие бъдат бетонирани?

В моята позиция по казуса ясно съм посочил негативните последици от подобни действия върху историята, археологията, културно-историческото наследство на Поморие и България. На отреденото място за бетонна алея не са провеждани археологически проучвания, но е записано в Том 1 на кн. „Средновековни градове и крепости”,издадена през 1981 г., както и в Том 1 на кн. „Историята на Поморие” от 2000 г., включително и в преиздадени по-късно издания, че там се намират останки от старата крепостната стена на Анхиало. Гледал съм снимки още през 50-те години на миналия век, когато крайбрежната алея на Поморие е разширявана с насипване на пръст. Под Яворовите скали се намира крепостната стена.

Крепостната стена включена ли е в националния регистър на паметниците на културата към Министерството на културата, като недвижимо културно наследство?

Паметникът не е деклариран.

А какво следва да се направи в такъв случай, за да не бъде бетонирана крепостта?

Трябва да бъде повикана комисия от Министерството на културата за оглед на мястото и издаване на съответния акт на паметника и предвидени режимите за опазването му. Такава комисия се свиква по принцип от кмет. Той трябва да поиска такава комисия.

Ако не го направи?

Министерството на културата трябва да бъде сезирано.

Всички реакции вижте тук.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА