Last news in Fakti

9 Декември, 2017 16:09 1 242 0

Приказки от 2261 нощ

  • подслушване-
  • лекарства-
  • мишка

Показните акции на властта

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Миналата седмица управляващите гласуваха мораториум върху финансирането от здравната каса на повече от дузина иновативни лекарства за тежки болести, а пациентски организации заплашиха с протести и сезиране на Европейската комисия.

Това коментира в. „Капитал“.

Премиера Борисов трябва сън да не го е хванало, та в събота свика на извънредна среща финансовия, здравния и вътрешния министър да обсъдят "злоупотребите с лекарства". Като в нискобюджетен екшън същия следобед МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за паралелен износ на лекарства. Не щеш ли, те се оказали тъкмо за онкологични, ревматоидни и други заболявания, съвпадащи с тези от списъка на мораториума. (Организаторът на схемата пък бил сирийски гражданин с български паспорт, но няма съобщение, че е арестуван.) И заради това всъщност имало недостиг на българския пазар на такива медикаменти. Зам. здравен министър дори изчисли, че става дума за бизнес за около 200 млн. лв. годишно.

И за всичко това държавата реално наказа болните и техните близки. Изглежда, че е единственото, което й се удава, заедно с убеждението вероятно, че заканите, които ще бъдат отправени пред камерите, ще дадат нужния терапевтичен ефект.

Публиката обаче гледа безплодни показни акции от толкова време, че знае сценариите наизуст. Само ГЕРБ ги играе вече в продължение на над 2260 дни, на колкото възлизат досега трите му управленски мандата - достатъчно време да се вземат смислени решения и да започнат да дават резултати. От лекарския съюз напомниха, че от години настояват за ефективен контрол върху лекарствената политика, тъй като основният преразход на здравната каса се формира от нея. Експерти питат как е възможно да се нанася щета за стотици милиони чрез платени от касата лекарства и никой да не е разбрал за това.

"България се превръща в съвкупност от организирани престъпни групи", обобщи в сряда в парламента председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков по друг повод - докладът за дейността на бюрото през 2016 г. По думите му исканията за подслушване с мотив корупция са толкова малко, че той самият не може да разбере смисъла от създаването на специален орган за борба с нея. И веднага бе обвинен от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на правната комисия, излъчен от ГЕРБ, че прави политически изказвания.

Да, проблемът им е с фактите - разбиват на пух и прах разказваните в контролираните медии приказни сюжети.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА