17 Декември, 2017 17:00 9 795 14

Русия избегна афганистанския капан в Сирия

  • русия-
  • сирия-
  • владимир путин

За две години Русия постигна впечатляваща победа в Сирия. Така и не се сбъднаха мрачните прогнози на Запада от есента на 2015 г., че арабската страна ще се превърне във „втори Афганистан“ за Русия.

Русия избегна афганистанския капан в Сирия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Вие се завръщате с победа по своите родни места, при своите близки, родители, жени, деца и приятели. Родината ви очаква! На добър път! Благодаря ви за службата!“. С тези думи руският президент Владимир Путин се обърна в понеделник към руските военни в авиобазата Хмеймим и нареди да се пристъпи към изтеглянето на руските войски от Сирия. Решението бе взето, след като преди седмица руският генщаб обяви пълната победа над терористичната групировка „Ислямска държава“ в страната, пише "Гласове".

В Сирия ще продължи да работи руският Център за помиряване на враждуващите страни. В страната ще действат постоянно и два пункта за базиране - в Тартус и в Хмеймим. „Ако терористите отново надигнат глава, ние ще им нанесем такива удари, каквито досега не са виждали", предупреди руският държавен глава.

Главнокомандващият руските Военно-космически сили ген.-полковник Сергей Суровикин уточни, че от Сирия ще бъдат изтеглени 25 летателни апарата - 23 самолета с различна модификация, както и два вертолета К-52. Към родината ще се отправи и военният контингент в състава на отряда на военната полиция на Русия, отрядът за специално назначение, военно-полевата болница, както и центърът за разминиране.

„В Хмеймим остава авиацията ни – бомбардировачите, изтребителите, щурмоваците, армейската авиация. Остава и ПВО“, съобщи бившият командващ на руската авиация Виктор Бондарев, който преди оглавяваше комитета на Съвета на Руската федерация по отбрана и сигурност, цитиран от „Взгляд“. Според него сега на първи план ще излязат руските инженерни войски. Руснаците участват активно в разминирането на територията на Сирия, но се надяват скоро към тях да се присъединят и други страни от ООН.

„Русия демонстрира методи за водене на война, при които резултатът бе постигнат с минимални средства“. Такава е оценката на ръководителя на отдела за изследване на близкоизточните конфликти към Института за иновационно развитие Антон Мардасов, цитиран от „Взгляд“.

Равносметката

През септември 2015 г. президентът Башар Асад контролираше по-малко от 15% от сирийската територия (19 хил. кв. км). Тогава Дамаск се обърна към Москва за помощ, позовавайки се на договора за дружба и сътрудничество, сключен със СССР още през 80-те години. На 30 септември 2016 г. Съветът на Руската федерация даде мандат на президента Путин да изпрати въоръжени сили в Сирия.

Първоначално групировката на руските военно-космически сили наброяваше 50 самолета и хеликоптера. През ноември само самолетите вече бяха 69 единици. Пак през ноември в Сирия за първи път бяха задействани самолетите на далечната авиация на ВКС, които проведоха първия пуск на крилатите си ракети „въздух-земя“ по обекти на терористите. Едновременно с това корабите на Каспийската флотилия за първи път удариха по цели на „Ислямска държава“.

В момента са освободени провинциите Латакия (където и се намира база „Хмеймим“), Алепо, Палмира. След многогодишна обсада бе освободен и град Деир ез Зор, ислямистите са разгромени в провинциите Ракка и Идлиб. До септември 2017 г. руската авиация е извършила над 28 000 бойни полета и около 99 000 удара по терористите. Загубите на руската авиация до момента са следните: три самолета (сваленият от турски изтребител Ф-16 бомбардировач Су-16, а също така Су-33 и МиГ-29К, базирани на самолетоносача „Адмирал Кузнецов“) и пет хеликоптера.

Само за последните седем месеца са освободени повече от 67 000 кв. км. сирийска територия, повече от хиляда населени места, 78 петролни и газови находища, отчете командващият на руските ВКС Сергей Суровикин. През това време са проведени около 7000 полета, унищожени са 32 000 терористи, 394 танка и повече от 12 000 единици оръжие и техника.

Контролираната от Дамаск част на Сирия се увеличи до 78 000 кв. км. Но основното, според експертите, е промяната в качеството на сирийската армия.

Възродената сирийска армия

В Сирия руските генерали завариха една обезсилена сирийска армия, чиято първоначална степен на подготовка не позволяваше разгръщането на пълноценни оперативно-тактически действия срещу врага, отбелязват руските военни.

Затова се налага Русия да съсредоточи усилията си за потягане на сирийската армия, която в края на втората година добива висока степен на ефикасност.

За разлика от руснаците, американците не водят непосредствени бойни действия в Сирия и Ирак, обясняват руските експерти. Но бързат да уточнят, че за приключена може да се смята само активната фаза на операцията. Сега обаче започва най-интересната част – охраната на отвоюваната от терориститие инфраструктура. За целта в страната остават отряди на военната полиция, самолетоносачната групировка, както и една част от армейската авиация – основно хеликоптери, които ще изпълняват спомагателни задачи. На терен остават също така разузнавателни подразделения, свързочници, артилерийски коректировачи.

В Източна Сирия, както и в Ирак, все още има потенциални бастиони на „Ислямска държава“. Там е необходимо да се провежда оперативно-разузнавателна работа, рейдови операции, смятат руските експерти.

Три етапа на операцията

„По време на първия етап (6-7 месеца) авиацията нанесе удари по стратегическите резерви на противника, по неговата тилова инфраструктура и по системите на управление на оперативно-стратегическото звено“, обяснява президентът на Академията по геополитически проблеми и доктор на военните науки Константин Сивков пред „Взгляд“. Според експерта тази тактика е избрана поради все още слабото взаимодействие със сирийските въоръжени сили.

„По време на втория етап – от пролетта на 2016 г. до средата на тази есен, руската авиация се съсредоточи основно върху подпомагане на действията на сирийската армия, а също така върху разрушението на тиловите комуникации на противника“, продължава Сивков. В този период е възстановено командването вътре в структурите на сирийската армия и се подобрява взаимодействието с руските ВКС. Решаващата заслуга за това е на руските военни съветници, изпратени на място.

По време на третия, заключителен етап, руските ВКС отново предприемат атаки по обекти в тила и най-вече по маневрените групи на терористите, посочва Сивков. „Благодарение на дейността на артилерията и взаимодействието ѝ с другите родове войски се снизи потребността от непосредствена огнева поддържка на ВКС“, заключи той.

И най-важното – Русия обори мрачните предсказания на Запада преди две години, че Сирия ще се превърне във „втори Афганистан“.

Русия не започна да строи социализъм в Сирия

„Трябва да припомним, че в Афганистан, по съветска традиция, се впуснахме да строим социализъм. Това определи по-плътната ни ангажираност практически на цялата територия на Афганистан, както и сериозното присъствие на наземен военен контингент. Въвлечени бяха всички: и сухопътните сили, и въздушно-десантните, и дори гранични войски“, обяснява главният редактор на списание „Отечествен арсенал“ Виктор Мураховски.

За разлика от Афганистан, в Сирия руската държава нямаше амбицията да изгражда нов политически строй, а си постави строго определена задача - да разгроми формированията на „Ислямска държава“. „Политическата задача бе само една – да не се допусне разпадането на Сирия“, подчертава експертът.

Съдбата на Сирия

Войната свърши, но мирът в Сирия все още не е настъпил. Най-сложното предстои – мирното политическо урегулиране на конфликта. Съдбата на Сирия остава неясна: страната е разделена на зони за деескалация, но участниците в политическия процес не са се отказали от претенциите си към власт и територии.

Най-голямо е струпването на сирийски опозиционери в провинция Идлиб: именно тук бяха извозени участниците в въоръжени групировки (които не се определят като терористични) и мирните жители от Алепо и други сирийски градове. Сега в района живеят десетки хиляди сирийци, които не желаят да признаят властта в Дамаск.

Неразрешени остават и противоречията между кюрдите и турците, окупирали северна Сирия при изтласкването на джихадистите от тези райони. На 24 август 2017 г. американците, подкрепящи кюрдите, успяха своевременно да ги изведат изпод ударите на турските войски, действащи в рамките на операцията „Щитът на Ефрат“, но двете страни остават на крачка от въоръжен сблъсък. Кюрдите не желаят да се подчинят на Дамаск и настояват за автономия, а Анкара не може да допусне засилване на кюрдските позиции в близост да границата си, предвид вътрешния ѝ конфликт с кюрдското население. Всичко това може да възпламени нова война на територията на Сирия.

Руските подразделения действително изпълниха много от възложените им задачи: помогнаха на сирийския лидер Башар Асад да се закрепи на власт, подпомогнаха сирийската армия в борбата с ИД и изтласкаха халифата от Сирия и Ирак. Но успешното „решение на идиловския въпрос“ породи цял куп проблеми, с които ще трябва да се справят не само Дамаск и Москва, но и останалите световни столици.

Незнайните воини

От 30 септември 2015 г. до 11 декември 2017-ма Русия е признала официално гибелта на 45 военнослужещи - 10 пилоти, 12 войници, 3 морски пехотинци, 12 съветници и 2-ма офицери от силите за специални операции. Тези данни оповести Лента.ру.

Според изданието обаче тази статистика е неточна, тъй като основната тежест по непосредственото унищожаване на джихадистите на земята и огневата поддръжка на правителствените войски е легнала върху плещите на бойци от частни военни компании.

Косвено за това свидетелствали данните за броя на загиналите руски граждани, публикувани от консулството на Русия и цитирани от „Ройтерс“. Според тези данни през първите 7 месеца на 2017 г. в Сирия са загинали 131 руски граждани, като в това число не влизат военнослужещите.

Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира лаконично документите: „Ние не разпологаме с информация за отделни граждани, които посещават Сирия. С това смятам въпросът за приключен“.

Лента.ру посочва, че единствената отплата за загиналите бойци от частни военни компании ще бъде поставянето на паметен знак на гробовете им в далечната арабска страна. А оцелелите „войници на късмета“, които вероятно ще получат внушителна сума пари, могат да бъдат подведени под отговорност, според руския Наказателен кодекс, който предвижда затвор от 3 до 7 години за наемничество.

По материали от руския печат

Превод: Гласове


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    19 25 Отговор
    Изтеглянето включва ли частната руска армия "Вагнер"? Над 2500-те сражаващи се на първа линия наемници , загубиха над 300 човека!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 someone

    86 17 Отговор
    какъв капан? резаците от ИДИЛ ядоха тъкъв пердах какъвто не бяха и сънували, заедно с армията на Башар руснаците лекция изнесоха на създаденото от ЦРУ/ Саудитска Арабия чудовище.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Багнер

    14 40 Отговор

    До коментар #1 от "Питане":

    Не, не включва. Га Вова обявява нещо толкова пъти на всеослушание, значи нещо съвсем друго мъти. Местят се в Судан, да си проправят коридор съвместно с Иран на газЪ, че белким-чунким мръднат малко цената на пазара. Глаааад голям иначе!
  • 4 ккк

    11 26 Отговор

    До коментар #2 от "someone":

    Ти беше ли там да видиш?

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Боримир

    72 11 Отговор
    Русия удари здраво САЩ.Най-богатата част на нефт и газ вече е под Сирийски и Руски контрол Американците изпускат контрола бавно но сигурно.
  • 6 Kcaniba

    12 16 Отговор

    До коментар #2 от "someone":

    Тц,тц...а с ДАЕШ ко стана че не разбрах?

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Бесен Язовец

    42 5 Отговор

    До коментар #1 от "Питане":

    Не, Вагнер не загубиха 300 човека US частите Бетовен те загубиха 600 човека а хем бяха на 3 линия по-поличките ги разпознаваха
  • 8 someone

    14 6 Отговор

    До коментар #4 от "ккк":

    отваряш Youtube телевизия АННА имат на живо репортажи така ,че все едно там бях.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ескимос

    18 4 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Защо не питаш ул."Козяк"?Там за ДАЕШ знаят най-добре.
  • 11 Румяна Костова

    9 3 Отговор
    Поздравления за добре написаната и изчерпателна статия!
  • 12 Kcaniba

    11 3 Отговор

    До коментар #6 от "Kcaniba":

    Същото като с бандеровците ви в Източна Украина - дисетина котела и хиляди памперси!!
    Като куцо пиуе доматии !!!
    Тотолна победа на Русия срещу ФАЩ!!!
  • 13 mediator37

    2 1 Отговор
    Ако Русия , а също и САЩ, бяха участвали със сухопътни сили, щеше да е втори Афганистан и за двете държави.
    Когато развити армии участват само с авиация, ракетни войски и разузнаване, няма как да има жертви срещу допотопен противник, който не разполага с авиация и ПВО.
  • 14 Трапер

    1 2 Отговор
    А Бесния Язовец в един от предните си коментари много убедително
    ни обясняваше , че в Сирия нямало руски военни части.Освен да си завреш муцуната под опашката и да си кютиш друго не ти остава.