21 Декември, 2017 08:00 4 236 11

Анджелина Джоли срещу Йорданка Фандъкова

  • софия-
  • въздух-
  • транспорт-
  • отопление

Идеята за безплатен транспорт, която много харесаха, е абсолютно нелепа и аз много се надявам общината да има смелостта да я зареже

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В София се проведе протест за въздуха. Гражданската ангажираност с тази болна тема е важна и похвална. Най-сетне хората масово схванаха, че има проблем и той е сериозен. Недоволството е основателно, но то трябва да си отговори на два въпроса. Първо, кой има вина. Второ, кой може да промени нещата.

Протестът срещу мръсният въздух е протест срещу горенето - древно и трудно изкоренимо занимание.

А горенето и състоянието на въздуха зависят от много фактори.

Те от своя страна зависят от различни институции и от собствената ни образованост и поведение. В момента основният източник на замърсяване е отоплението. Дали протестът ще е на хората с централно парно срещу хората с печки на дърва и въглища? Дали ще бъде протест на по-богатите (които имат по-хубави и по-модерно отоплявани къщи), срещу по-бедните? Дали няма да се изроди в протест на българите срещу циганите (защото циганите по принцип са виновни за всичко)? Или ще бъде протест срещу кмета, министъра или министър председателя, защото те трябва да могат да решат всеки проблем?

Тук идва и вторият въпрос: Какво да се прави?

Какво може да направи общината? Много. Но не достатъчно. Идеята за безплатен транспорт, която много харесаха, е абсолютно нелепа и аз много се надявам общината да има смелостта да я зареже. Зелените билетчета също са много съмнителни и ще предизвикат административен хаос. Отказът от купуване на дизелови автобуси, решение, което общината изглежда е взела, е стъпка в правилната посока. Ангажиране на МОСВ, КАТ и на прокуратурата за строги мерки за горените материали, както и събирането на стари гуми и други подобни са много разумни мерки, защото те могат да дадат ефект.

Но в същото време някой трябва да вземе политическо решение да се забрани продажбата на въглища. Много непопулярно решение.

Трябва да се забрани продажбата на мокри дърва за огрев.

Също непопулярно. Трябва да се извадят стотици коли от движение. Непопулярно. Трябва още пешеходни зони и велоалеи като тези, срещу които всички ругаят. Непопулярно. Много от тези мерки ще струват пари и ще засегнат по-бедната част от населението. Готови ли са по-бедните да плащат повече? Или по-богатите да плащат за по-бедните?

Ако не си отговорим трезво на тези въпроси, ще си протестираме така, пълни с гняв, че нищо не върви и ще опрем най-сетне до Леонардо ди Каприо или някой друг актьор, който не знае къде е България, да ни каже какво да правим. Няма да се учудя ако утре Аджелина Джоли пусне гневен туит срещу кмета с призив веднага да спре колите София.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    25 2 Отговор
    Къде е заглаеието къде е статията
  • 2 Гост

    7 6 Отговор
    Ако трябва да се сравнява кой е по красив то това е Анджелина, но ако трябва да избираме кой да бъде кмет на София въпросът е спорен.
  • 3 112

    4 5 Отговор
    Петре, всичко си е на мястото ама акъл трябва...
  • 4 РУМЕН

    6 6 Отговор
    Джоли що си не гледа сисите дето ги няма?
  • 5 Юлиан Попов и неразбиращите

    16 4 Отговор
    Може би първо общината трябва да измие улиците? И може би трябва да ги мие всяка седмица? Може би трябва да се оправи градския транспорт? Това нали е в задълженията на Общината?
    Да кажем, че се спре продажбата на дърва, въглища и се направят на всяка улица по една велоалея. И с какво да се отопляват хората? Какво се направи през годината екобрикетите и палетите да станат по-евтини? Защото преди 7 години купувах екобрикети за 275 лева, а сега са над 450? Няма логика, освен картел? Защо велоалеите се правят напук на хората, така че да пречат на другия транспорт? Не съм забелязал да се прави нова алея, а винаги е за сметка на съществуващи улици. Ще ни спасят ли велоалеите? Колко хора реално ги ползват? От Октомври до април там минават по 1 колелоездач на един час. Това няма да се промени, т.к. климът няма да се промени. Затова общината трябва да направи алеите по малките улици. Например вместо по Дондуков, по Московска, която практически не се използва от двореца до Раковска, а след това като се махнат паркиралите коли, няма да има проблем до Паметника Левски и след това през парка. Но трябва да се мисли, а общинарите не мислят за такива неща
  • 6 ДОКОГА ЩЕ СЕ ТОЛЕРИРА

    11 2 Отговор
    Да започне да се санкционира паркирането в кални площи -те ВСЕКИ ДЕН и непрекъснато разнасят кал по пътното платно , която след това дишаме !!!!!!
    ДОКОГА ЩЕ СЕ ТОЛЕРИРА тази свинщина ?
  • 7 докога

    11 2 Отговор
    колкото и да мият улиците - докато не се спре практиката коли да превръщат зелените площи в кални проблемът с праха няма да спре !!!
  • 8 истинската рецепта

    11 1 Отговор
    Увеличете доходите на хората, ама не символично и всичко ще си дойде на място. И без това парите намат никаква стойност. Това са само нашарени листчета.
  • 9 nimportequi

    3 0 Отговор
    Идея как да се реши проблема с мръсния въздух на софиянци - да си дадат колите на циганите в провинцията а на среща да вземат каруците им.

    Коментиран от #10

  • 10 gnida

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "nimportequi":

    Ама те твърдят , че не са виждали коне , крави ??? Едно момче от София така твърдеше пред мене ! Тези каруци да ги бутат ли ?
  • 11 тиквояд

    0 1 Отговор
    Баси нещастния мераклия да забранява печките!Господин
    тиквомир ще обясните ли защо през лятото,когато не горят
    печки и въздуха пак е мръсен,че и повече.Как мислите
    дали някой нормален човек ще стои безучастно да гледа
    как семейството му мръзне.Много вяра имате на руснаците
    ако някой врътне кранчето за газта ко праим,а където има
    кранче се ще се намери някой да го врътне.