20 Декември, 2017 18:45 3 739 16

Фиктивни технически прегледи във фиктивна държава

  • технически преглед-
  • автомобили-
  • войната на пътя

Да се избиваме по пътищата е стар национален спорт

Фиктивни технически прегледи във фиктивна държава - 1
Снимка: СБА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Поредното журналистическо разследване със скрита камера разкри как се правят масово технически прегледи на автомобили у нас. Проформа.

Заради пропуск в системата за годни се обявяват коли без платен данък, без документи и дори с технически повреди. И това не прави впечатление на никоя институция, пише Десислава Любомирова за Actualno. Трябва медия да прояви самоинициатива или някой да я "светне" - наш човек или обикновен зрител, да осветли поредната порочна практика, за да започнат хрантутниците чантаджии, които издържаме, да се разтичат и да започнат уж да мислят за решаване на проблема.

Да се избиваме по пътищата е стар национален спорт. В интерес на истината държавата не е виновна за това, че родните шофьори нямат самосъзнание да спазват правилата, че са със самочувствие на по-знаещи и можещи и че решават ежедневно да избиват комплекси на пътя. Виновна е обаче, когато не изпълнява собствените си отговорности - да развива и поддържа безопасна инфраструктура, както и да оформя нормативна уредба и да следи за спазването ѝ.

В случая с техническите прегледи вината е на държавата. У нас, за съжаление, по презумпция винаги трябва да се счита, че ще има едни много, много тарикати, които ще се опитат и ще успеят да заобиколят системата и закона. И институциите постоянно трябва да са нащрек, за да парират подобни опити.

Защото в момента това, което се случва, поставя всички ни в опасност. Всеки ден по българските пътища излизат технически неизправни коли, които утре могат да убият някого.

И проблемът е, че отговорните органи умишлено отказват да се занимават. Те бездействат или от мързел, или от интерес. Защото схемата с фиктивните технически прегледи не е тайна. В интернет форумите шофьори на драго сърце обменят координати на сервизи и пунктове, правещи лесни, бързи и мними проверки. Дори често потребители се ядосват на тази открита комуникация и предпочитат да обменят опит чрез лични съобщения, защото се опасяват, че "куките" могат да влязат, да прочетат постовете им, да проверят въпросните сервизи и така да ги лишат от удобната услуга "фиктивен преглед".

Форумите са пълни с подобни казуси - ударен автомобил, с проблем със скоростната кутия и без документ за платен данък, след дружните усилия на многобройната общност успява по живо, по здраво да мине технически преглед.

На мнозина изобщо не им минава през ума екзотичната идея да карат технически изправна кола. Това струва пари и време, а в живота има къде-къде по-важни неща за купуване и правене. Само че въпреки скорошната статистика, че българинът дава повече пари за колата си, отколкото за дома си, психологията на тарикатлъка застрашава освен всички останали, и сами тарикати. Застрашава живота не техните близки, на техните семейства, на децата им. И на децата на други.

Явно е обаче, че това е устойчива психология и трудно ще се превъзпита от само себе си. Ето защо е време институциите да се задействат. Повече жертви на пътя не са ни нужни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    12 2 Отговор
    Във всеки пети пункт е така а е и по евтино.Някъде дават и пиле на грил ако минеш при тях.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    16 11 Отговор
    Ми то тия убииствени данъци плащат ли се? Пари за газ няма, а камо ли нови коли да купуваме и данаци да плащаме
  • 4 факт

    8 4 Отговор
    ФОЛКСВАГЕН НАПРИМЕР КАК ГИ ПРОИЗВЕЖДА
  • 5 Plovdivski turbo tarikat

    11 2 Отговор
    Специални поздрави за Деси и всичките и роднини.
  • 6 Майчице

    12 4 Отговор
    За милиони няма закони,за кокошка няма прошка.
  • 7 Съвестен

    13 0 Отговор
    ФАКТИ също трябва да се присъедини към безобразието на системата , взимайки пари и рекламирайки сайтове които изкупуват стари(премахнати) катализатори!!! ДАААА ама паричките са сладки, а въздуха и здравето на хората ЕЕЕЕ като Прокопиев- вода ненапита
  • 8 РАМБО

    10 9 Отговор
    Деси
    Колко човека са пострадали при катастрофа след като колата им е минала фиктивен преглед и причината за катастрофата е фиктивния преглед ?!?!?!
  • 9 Stoich

    21 2 Отговор
    Интересно, какво определящо за техническото състояние на автомобила има данъкът?
  • 10 Гошко

    4 6 Отговор
    Мдаа, много е лесно, но никога няма да се направи щото ще бутнат правителството с протести. Автомобили евро 4, до 10 години и край.
    Другите за скраб. Бонус за покупка на нов и те така. Топлата вода е открита. И онези от храстите ще могат даже да смятат годинките на колата ;-)

    Коментиран от #11

  • 11 МАК

    13 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гошко":

    Колите до 10 години си ги карай ти!! Аз ще си карам 25 годишната кошница с в пъти по голяма надеждност и лесна за ремонт от 10 годишната ти издухала баракА!
  • 12 Глупчов

    4 1 Отговор
    Ей, глупак съм бил, що не съм си взел една нова кола и готово, ами карам старата? Добре ме светнахте. Още утре ще мина през вносителите, кеф ми седан, кеф ми миниван, кеф ми друго.
  • 13 Чурулик чурулик

    4 2 Отговор
    Стига с тея глупости че скороста убивала и че колата като минела фиктивно била технически негодна и че като данакът е платен щели сме шфеицария да станем.....
  • 14 безнадежден

    1 0 Отговор
    Всичко друго оправихме та останаха пунктовете. Защо не погледнем дали имаме нормални пътища и дали за 20 часа може да се вземе книжка , та да се качи да препуска из наща хувава държавица!!!
  • 15 гостът

    1 0 Отговор
    Щях да обясня на авторката какво общо има платения данък с годишния технически преглед , но ще запазя добрия тон. Аман от такива като нея , с големи заплати за нищо правене , които много искат да спазват,,правилата,, Ама нещо за разбитите пътища на които си трошим колите , за липса на нормална пътна инфраструктура.............няма нищо. Афторке, затова плащаме пътен данък,за да има нормални и хубави пътища, улици, улички и магистрали, а не да ходим с квитанциите на преглед, ясно ли ти е ?Писала си че всеки ден ,, по българските пътища,, излизат технически неизправни коли. Нещо не си запозната или се правиш на незнаеща и невиждаща. Правилното изречение, което не си написала е : ....всеки ден по ТЕХНИЧЕСКИ НЕГОДНИТЕ ПЪТИЩА ИЗЛИЗАТ технически неизправни автомобили. Докато пътищата се виждат в какво окаяно състояние са, как разбра че автомобилите са неизправни. Някой ти каза?
  • 16 Бай Благой

    0 0 Отговор
    Голяма простотия е в таз наща татковита,....на мен при пълно изправна кола...тъпунгера ми обясняваше, че ръчната ми не държала, само и само си правеше устата да му дам 10лв отгоре...ама не мина номера...а такива таратайки минаха преди мен като си помисля...