Last news in Fakti

22 Декември, 2017 14:00 20 543 23

Вижте какво става в България

  • българия-
  • политика-
  • политици
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хората в държавата на име България служат вече само за фон. Личните им съдби се използват като параван, а мъката им - като опаковка, която да скрие задкулисните обвързаности, пише Поли Паунова и посочва конкретни примери.

Когато преди няколко години небезизвестната шефка на правната комисия в НС Искра Фидосова обясни след едни избори, че проблемите, лишили част от гласоподавателите от възможността да упражнят конституционните си права, не били нищо особено, а засегнатите хора били само “промили”, избухна истински скандал. Когато горе-долу по същото време министър-председателят Бойко Борисов разпореди службите да “почерпят” кучето, открило трупа на Мирослава от Перник, също се стигна до скандал. Скандал имаше и когато тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов изчете разговори от СРС-та от трибуната на парламента. Скандал беше и когато същият този вътрешен министър едва ли не разпореди публично на тогавашния Висш съдебен съвет да уволни магистрат (случаят „Мирослава Тодорова"), както и когато кръщаваше полицейски акции на имената на съдии.

Между всички тези скандали имаше нещо общо - те засягаха конкретни хора, но срещаха силен отпор сред обществото, сред отделни говорители и опозицията, които, макар и изплашени, все пак успяваха да покажат, че така не може.

А днес? Съпротива вече почти няма, а гласовете срещу оспорваните действия на властта са сякаш заглушени. Ако тогава управляващите не се свеняха да покажат, че човешкият живот и достойнството не са особена ценност за тях, днес вече наблюдаваме висша форма на цинизма. Човешкият живот и достойнството демонстративно се използват като политическо извинение за мачкането на една цяла държава. Ако тогава управляващите бяха груби и недодялани, което осветяваше реалните им нагласи, то днес те вече са усвоили умението да мачкат човека и същевременно да твърдят, че правят всичко в негово име. И, разбира се, в името на справедливостта.

Примерите

Затова и потъпквайки законите си, държавата посяга на частната собственост. А машата за подобни упражнения - КОНПИ - бива представяна в медиите като орган, преследващ едничката цел да се възцари справедливост. Така разказът за едно конкретно заграбване се превръща в разказ за справедливост срещу злите богаташи. А публиката мълчи.

Който пък не си мълчи, бива атакуван от страниците на същите тези медии. И така ненадейно се превръща или в част от олигархията, или в неин защитник, или в чужд агент, или в българомразец. Неговият лик грейва от плакати, които разлепват по улиците. “Вижте ги тези лошите, заради които сте на този хал”, казват позивите, адресирани най-вече до бедния средностатистически избирател.

И така стигаме до момента, в който защитниците на правовия ред биват представяни като защитници на разни грабители, които панически се опитват да спасят заграбеното. По същата логика болните, които протестират с цел да защитят правото си на лечение, бяха обявени за лобисти, които искат не да спасят живота си, а да ограбят хазната.

Преди седмица мнозинството в парламента реши да запази мораториума (който в крайна сметка ще отпадне) върху иновативните лекарства. След като обясни, че баща му е починал от рак, лидерът на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов сметна за необходимо да оповести, че БСП употребяват политически онкологичното заболяване на Стефан Данаилов. И докато призоваваха „да не спекулираме с тази тема", от ГЕРБ направиха най-големите спекулации, изреждайки кой от техните редици страда от коварната болест. Но видите ли - те си боледуват тихо, докато другите, онези лошите, не искат просто да се лекуват, а да точат здравната каса. Цялата тази арогантност беше скрита зад разкази за починали родители на политици и за изхарчените пари за тяхното лечение.

По същия арогантен начин главният прокурор Сотир Цацаров се скри зад шокиращото убийство на дете в Момчилград, за да омаловажи доклада на турските служби, свързващ „Булгартабак" с контрабанда на цигари. Защото кой ще настоява да задава въпроси за холдинга, когато отсреща му говорят за мъртво дете?

В същото време демонстриращите загриженост органи на реда задържат за 72 часа майка, която току-що е загубила 7-годишната си дъщеря. Задържат я по обвинение, че е оставила детето си "без надзор и достатъчно грижа и с това е създала опасност за неговото физическо и душевно развитие". И това при положение, че през въпросната нощ майката е била на работа, а бабата, която по принцип е гледала момичето, е трябвало да замине, за да се грижи за болната си сестра. Както попита един колега журналист: Какво иска да каже прокуратурата? Че ако майката си е била вкъщи, е нямало да има убийство?

Равносметката

Хората в тази държава служат само за фон на политическите маневри. Политиката не само не се прави заради тях, нещо повече дори: личните им съдби и нещастия се използват като оправдание и параван, а мъката им - като опаковка, която да скрие задкулисните обвързаности.

В една такава ситуация медиите се оказват оръжие, чието дуло трябва да бъде насочено срещу същите тези хора. И така те да бъдат накарани да повярват, че са център на властовите ангажименти. Без да подозират, че стига да има необходимост, държавната машина ще мине през тях. Същите тези медии, които представят циничната употреба на човека като грижа за него. Същите тези медии, които рисуват защитниците на демократичните устои като грабители. Същите тези медии, които изобразяват онкоболните като лобисти. Същите тези медии, които имат за цел не да информират, а да моделират. Да моделират средата така, че цинизмът да изглежда като загриженост. Което пък превърна обществото в такава пихтиеста маса, че ако сега Фидосова нарече избирателите „промили" или Цветанов “уволни” съдия, това изобщо не би представлявало проблем. Нещо повече дори: ако в онези години подобни случаи будеха възмущение, сега те биха били аплодирани. От самите жертви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 читател

    64 2 Отговор
    Всеки трябва да си знае правата, задълженията и да си върши работата съвестно.

    А на медиите бих пожелал да се стремят към обективност.

    Хайде със звраве.

    Коментиран от #8, #10

  • 2 ха сега

    95 12 Отговор
    а в гермния как е да попитам ?
    какво стана там ?
    гониха българите , румънците и поляците
    мразеха ни накрая евреите им скроиха шапка и ги наводниха с арабели - щото не си мислете, че баба меркел един ден се е събудила и го е измислила - това си е циониски проект

    ха да им е честоти - скоро ще търсят нов хитлер със свещ - ама нямаааа всички са толерасти вече !

    Коментиран от #3

  • 3 хахаха

    51 7 Отговор

    До коментар #2 от "ха сега":

    Само дето не си задал и извечният въпрос: "А вие защо биете негрите":)

    А сега по темата: за цялата днешна политическа ситуация, вина, при това ОГРОМНА, носят т.н. десни партии, които така и не съумяха да се разберат кой да води бащина дружина и по този начин отпаднаха изобщо от политическия живот, респ ективно от проблемите на обществото и от борбата за тяхното решаване по нормален и демократичен начин, оставяки страната изцяло в ръцете на небезизвестният триумвират........ ФАКТ!

    Коментиран от #9

  • 4 Русенец

    81 6 Отговор
    В България доказахме, че Демокрацията не се получава наготово, тя трябва да се изживее и е резултат от поне 100годишно натрупване на обществени отношения, а не от решение на Политбюро.
    Дойдохме си точно на мястото. Управляват ни децата на бившите комунисти и милиционери и вече никой не си прави илюзията и усилията да се бори с тях, а всеки гледа да се намести на софрата да папка по-сладко. А бунтарите отдавна хванаха Терминалите и са зачеркнали Татковината !
  • 5 Я изкарай Гано

    41 15 Отговор
    Не купувайте климатици Haier от Технополис. Боклуци са с нулев сервиз! По-добре дарете парите за българската полиция или ги дайте на телефонен измамник!
  • 6 ГАЩИ НЕПРАНИ

    56 4 Отговор
    В Германия как "свободни медии" скриха инфо за масовото насилие на гарата в Кьолн, нещо да напишете госпожо Паунова..Специално въпроса е колко от алахакбаровци са устроени на работа и колко за последна година се родиха от тези "бежанци" наследници на мирна религия ислям. След 20години пак ще пишете че интеграция се провалила. Само че вече германци трябва да се интегрират в новите правила- шириат и джихад,това чака Европа, изроди ще управляват ...
  • 7 БАЙ ГАН4О

    36 1 Отговор
    Чували ли сте за затишие пред буря

    Коментиран от #13

  • 8 Различен

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    Кои права и задължения, ако може да уточните?
    Човешките и морални права и задължения, или псевдо задълженията и правата измислени от некадърните ни прависти и юристи и гласувани , като закони!
  • 9 Различен

    39 4 Отговор

    До коментар #3 от "хахаха":

    Я пак?
    За какви десни партии става дума?
    В България десни партии няма! Всичките са псевдо десни и са управлявани от бивши или настоящи членове на спец служби, както и от резиденти на западни анти Български организации!
  • 10 555

    37 2 Отговор

    До коментар #1 от "читател":

    Прави си медиите защо мълчат за циганските престъпления ? Всичко друго е по-маловажно, всеки ден се извършват поне 30-40 обира от роми, бити са пенсионери, убийствата също са чести, в селата вечер хората не смеят да мигнат и умират от страх при всеки шум

    Коментиран от #11

  • 11 истината

    42 6 Отговор

    До коментар #10 от "555":

    А какво очаквате от държава ,ръководена от доказана МУТРА,избрана с мнозинство от същия този народ,който така и не се събужда?
  • 12 Баба Гена

    10 5 Отговор
    Много добър коментар на случващото се в държавата.Аз съм просто решава кой да живее и кой да умре.
  • 13 Един друг

    37 4 Отговор

    До коментар #7 от "БАЙ ГАН4О":

    Реално сме на прага ако не на гражданска война, то на селски бунтове. Една искра трявба, за да пламне всичко. Пробелмът е, че има хора, които просто не искат да бягат навън, а вече освен, че не им се живее, им се убива.

    Онзи ден, ходя по държавните институции в провинцията и, т.нар. администрация вече открито си говори с клинетите, докато ги обслужва, че "то държава няма", аз съм тръгнал документи да подавам за вписване и данъци да плащам...

    От събота не мога да се отърся от това, че вечерта между Подуяне и Искър циганин седна на релсите пред влака. Разказаха ми какво е било - абсолютно импулсивна постъпка. Щом в тази държава вече и на циганите не им се живее, ситуацията е критична. Съвсем малко остава някой от следващите самоубийци да се замисили защо не вземе някого със себе си и ще се почне. Народът толкова вече е набрал, че ще се изколим ей така за принципа.
  • 14 Plovdiv

    16 3 Отговор
    Само да напомня, че някакви си 6 месеца преди началото на хиперинфлацията от 1996 г. правителството на Жан Виденов имаше 70% обществено одобрение... Ей така го казвам... А може би не само ей така?!...
  • 15 бай село

    27 3 Отговор
    Ох , колко ми олекна , буца ми излезе от гърдите , аз си мислех, че всички Българи са в дълбок сън, но явно съм грешал! Народа се събужда , и причината е глупостта и алчността на господа управляващи и политици! Радвайте се Българи краят на поробителите е към своя край.
  • 16 Мария

    34 4 Отговор
    Поли, поздравления за точния анализ.Останали сте толкова малко истински журналисти.Няма да има протести.Народът е страхлив,той пише за революция но анонимно.ако може някой друг да излезе, но не аз.Кой си спомня Пламен от Варна, който се замозапали . Никой.
  • 17 Един друг

    22 4 Отговор
    Народът не спи, ами най-накрая разбра, че представителната демокрация в нашата корупционна среда е фасадата на партията на властта, т.е. всички в парламента. В момента нородът седи и набира злоба. Не сава дума за раволюции, класова борба и осъзнаване. Става дума за клане, каквито миналия век сме си устройвали няколко.

    Катилите, начело с Цецо, Цацата и т.н. се изредиха с кухи фрази как стрелбата срещу онзи данъчен играч била "покушение над държавата". Много добре знаят, че не е, ами са неуредени корупционни сметки и затова са спокойни. Държавата са те, та първи ще разберат кога вече наистина тя е на прицел.

    На онзи Пламен грешката му е, че запали себе си, т.е. държа се като жертва и затова протестът му не предизвика реален ефект. Трябваше други да запали. Така "другите" видяха, че народът все още насочва агресията си навътре и се успокоиха за още няколко мандата.

    Всички симптоми са налице, а тенденцията е ясна - снощи онзи пияният е наблъскал умишлено с колата си две патрулки. Мислят си, че като са го хванали и проблемът е решен. Реално е само потулен- Следващия път, други предсавители на властта могат да пострадат по-сериозно и бентът изведнъж ще се скъса.
  • 18 Нйкои

    32 7 Отговор
    Вие си избрахте да ви управлява Бойко... Не е луд, този който яде баницата, луд е този които я дава. И стига с тоя Ислям, вие си управихте държавата, че и тръгнахте прогнози да давате за Германия какви щяло да има там, и какви ще завладеят Европа.. Байганйова работа... Лесно е да драскаш тук, колко от Вас мишки ще излязат на протест, взимате пример от Румъния, там всички се вдигат, а не драскат като Вас..... Дела трябват а не думи... Но каквито управляващите такъв и народа. На българина все някой му крив за положението в което се намира. Все чуждото гледа, а своето не е управител... И как да ви искат в Германия или някъде другаде, като хората ви виждат що за нация сте заспалааа... Оставила държавата си на произвола, и бягащи на запад и хвалещи как било на запад пък в България какво е... Не народ а мишки.. А сега може да ме попсувате типично за вас, и да коментирате правописните ми грешки.. Лека дами и господа..

    Коментиран от #21

  • 19 Евреите са го измислили

    15 9 Отговор
    СЛЕД 100 ГОДИНИ КОМУНИЗЪМ,КАКВО ДРУГО ОЧАКВАТЕ ?
  • 20 Друго мислещ

    16 7 Отговор
    Ако този посредствен "анализ"не е платен от г-н Прокопиев си режа главата
  • 21 незнайко

    3 2 Отговор

    До коментар #18 от "Нйкои":

    Няма как господине или госпожа да стане това в БЪЛГАРИЯ, ако повечето са като Вас неграмотни и се излагате публично.
  • 22 сашо

    7 0 Отговор
    Ужас е.
  • 23 Дедо Либен

    1 0 Отговор
    Скрил съм се в мазето с телефона. Имам си ракия и трушия .Хайде на балкана.