23 Декември, 2017 13:01 3 033 13

15 причини стрелбата по Иво Стаменов да е стрелба по държавата

  • стрелба-
  • данъчен-
  • иво стаменов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финансовият министър Владислав Горанов няма да влезе в историята с полезни идеи и действия за българите. Но пък има шанс да бъде запомнен с признанието, което направи на сбирката при премиера Борисов.

Той заяви публично: Разглеждаме стрелбата по 43-годишния Иво Стаменов – директор на отдел „Фискален контрол” в Национална агенция по приходите, като посегателство не към конкретен високопоставен държавен служител, а като изстрел към държавата и държавността.

Готов съм да се обзаложа, че Горанов не се е замислил какво точно казва и какъв смисъл вкарва в изреченото. Това, което той и шефът му Борисов и главният прокурор Цацаров искат да внушат, няма да стане. Просто никой не им вярва.

Но е истина, че чрез куршумите за данъчния инспектор е изпратено послание към държавата и представляващите я. Тези, които са били на сбирката при Борисов са от главните босове, които разпределят парите й, парцелират я по интереси, решават дали част от населението да се лекува или да умира, кой да лапа обществените поръчки, да събира пая от контрабандата и пр. Куршумите свистят срещу това.

Аргументите са очевидни:

1. Индексът за възприятие на корупцията на България през 2016 година е 41 пункта, като с това страната заема 75 място в световната класация. С това страната ни заема последно място сред държавите-членки на Европейския съюз. Пред нас са Буркина Фасо, Гана, Соломонови острови…

2. Българската здравна система остава една от най-неефективните в света, сочи индексът на Bloomberg за здравеопазването през 2016 – 2017 г. От 55-те държави, които участват в класацията, България е на 46-о място заедно с Либия. "Българското здравеопазване отразява общата мрачна ежедневна действителност в България“, отбелязва д-р Арне Бьорнберг, ръководител на изследването.

3. София е столицата с най-мръсен въздух в Европейския съюз – данни на Европейската агенция по околна среда.

4. Българите са най-болни в ЕС.

5. Българите с най-ниски доходи и пенсии в Европа.

6. Според сп. „Икономист“ българите са най-тъжните хора в Европа.

7. По брутен вътрешен продукт на глава от населението България е на 78 място. Преди нас са Ботсвана, Азърбайджан, Иран, Суринам, Колумбия…

8. България губи от корупционни практики около 19 млрд евро годишно. Това сочи проучване на RAND Europe за 2016 г.

9. България е на второ място по смъртност на населението в света по данни от Световна книга на фактите на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Смъртността у нас е 14.5 души на 1000, което ни нарежда на второ място след Кралство Лесото в Южна Африка. Преди две години сме били на шесто място…

10. Корупцията в България е придобила системен характер, функционира като допълнителен данък за публични услуги, а държавните институции на практика са приватизирани от техните служители. Този извод се съдържа в най-новия доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). По данни на ЦИД близо 1.3 млн. граждани са засегнати пряко от корупция годишно, а едва 120 - 150 дела стигат до повдигане на обвинение, което е едва 0.01% от всички случаи.

11. Доверие в прокуратурата – 7%.

12.Според 58,6% от българите корупцията в страната нараства с всеки изминал ден.

13. Доверие в парламента – 9%.

14.Неработещи институции.

15. НАП от години се използва като бухалка срещу неудобни на властта.

При това положение не трябва да си Ванга, за да отгатнеш, че снайперистът се е целил в държавата през нейния данъчен служител. Защото колкото й да им се иска на властниците покушението да мине за удар срещу демократична държава, а данъчният инспектор да бъде възприет като герой - това няма да стане. Дано Стаменов се оправи по-скоро и напълно, но самият той е наясно какво е НАП и какво мислят 90 на сто от гражданите за нея. Няма да го каже, защото омертата на властта е страшна, но го знае. Вината за това недоверие е на същите, които сега се събират при Борисов и говорят ли говорят нелепици. Тяхното системно лъжене доведе то това вече никой да не им вярва. Което е страшно, защото понякога свестни хора и действия минават под знака на недоверието. Много рядко все пак.

На срещата при Борисов са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров, вътрешният министър Валентин Радев, шефовете на НАП и Митници.

„За първи път от много време има посегателство, което не се изчерпва само до чертата на запален личен автомобил, за първи път има посегателство изключително нагло и демонстративно и на което трябва да се отговори изключително твърдо от държавата”, заявил главният прокурор Сотир Цацаров.

Прав е. Показните убийства се върнаха. Но стрелбата може да се тълкува и като лично правосъдие. То се появява винаги, когато отсъства законовото. Хайде сега Цацаров, ДАНС, МВР и следствието заловят извършителя и поръчителите. Това ще е най-ценният подарък за началниците от Брюксел, когато пристигнат за председателството след Нова година. Може да направят щаб в къщата на Борисов, щаб в прокуратурата, щаб в МВР…

Премиерът обаче няма да е много полезен, тъй като по времето, когато бе главен секретар не можа да разкрие нито едно от знаковите убийства. Но пък е спец по стабилността у нас, на Балканите, Европа и света.

Понеже идва Коледа и е добре да сме позитивни, нека поздравим още веднъж министър Горанов за признанието, че по държавата вече се стреля. По такава държава това е най-логичното…

Чудя се само откъде ще се намерят толкова снайпери...

Коментарът е на Огнян Стефанов и е публикуван в frognews.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пенчо

    23 4 Отговор
    Стреля се по служител на мафията, това е истината!
  • 2 Офроуд

    26 3 Отговор
    Значи държавата може да краде от бедния народ,но народа няма право да си го връща по един или друг начин.Той трябва да бъде тъпкан и послушен..Няма право на реплика..Тази държава я управляват мутрите Борисов,и Цветанов..Есть чоловек,есть проблем..Нет чоловек,нет проблем..Тези двамата трябва да ги няма и държавата ще се оправи донякъде..
  • 3 Бесен Язовец

    28 4 Отговор
    Статията е супер това е сама истина неподправена
  • 4 Пазарен Либерализатор

    22 1 Отговор
    Никой не допуска лични мотиви за стрелбата. Което показва колко кална е ситуацията.
  • 5 Пазарен Либерализатор

    7 1 Отговор
    Никой не допуска лични мотиви за стрелбата. Което показва колко кална е ситуацията.
  • 6 Баце

    11 0 Отговор
    Мутра полицаи мутра полицаи мутра полицаи мутра полицаи и още и много във всички министерства агенции и д-р. органи на власт
  • 7 НАП ГД

    9 0 Отговор
    Преди три години нахлух в ГД на 20 декември с три големи кошници пълни с Moet, Lindt и т.н.

    Никой от тримата данъчни инспелтори не се впечатли от подкупите. Приеха го толкова нормално. И разбира се ревизията мина без да открият нарушения.
  • 8 Още точки

    13 0 Отговор
    16. Излишъкът се прерапределя: 12 милиона за добавки за съдиите. За каква работа? За добри документ на ЕС? Защо не дадоха допълнителни пари за децата, вместо за тези, които и без това взимат много.
    17 Добавки за МВР - над 25%. Срещу каква дейност? С какво ще се подобри тяхната работа?
    18. 2-3-4 милиарда за саниране. При ниското заплащане в основни области като образование и други. Правиш некачествен ремонт, а всички други да гинат.
    19. Аз, Бойко I, нямам алтернатива и мога да си правя каквото искам.
  • 9 Рум пашата

    6 0 Отговор
    Боко,вальо бореца е стрелял и се е прибрал в сцз.бързо да му повдигне обвинение,щот комисията идва
  • 10 Коце-боце

    8 0 Отговор
    Абе тоя що не вземе да разкаже него що го помляха докато се качваше в Х5-цата си преди 9 години. Света вода ненапита! Забъркан до ушите в л...ната, и не спира мозък да ръси! Пфу, гнус!!!!
  • 11 Бойко

    10 0 Отговор
    "Борисов за стрелбата срещу данъчния: Ще им го върнем" Добре, а не е ли редно да се променят условията, за да не се стреля. А ще им го върнем? Знае ли Борисов, кои са?
  • 12 Владо

    6 2 Отговор
    Искат да искарат тоя бандит герой
  • 13 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    Когато се стреля по нап-аджия и бивш полицай, е стрелба по държавата ! Това го разбрахме.
    Когато бият учители, лекари и полицаи ,трябва да са аплаози със бис на същата тази държава !
    А когато ежедневно биват малтретирани и ограбвани хората от народа.... ? Все едно тази държава ги ограбва и малтретира...?
    Много ги боли чорбаджиите, когато бъде засегнат някой от тях! И са много чувствителни......