26 Декември, 2017 17:00 23 200 29

Депутатът, който стана овчар

  • димитър горов-
  • овце-
  • депутат-
  • бсп

Бившият народен представител от БСП Димитър Горов от две години гледа овце край Ловеч

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Да пратиш пари за самолетен билет на овчар, отишъл на гурбет в Чехия, за да се върне във ферма в Ловешко... Звучи куриозно, но е факт. Това се случи на бившия депутат от БСП от областта Димитър Горов, който от две години отглежда овце, пише в. "Капитал".

Битието определя съзнанието

"Най-големият яд е с работниците. Много е трудно да намериш подходящи хора, които и да задържиш", казва той и доказал на свой гръб Карл Маркс във фразата "битието определя съзнанието", уточнява: "Вече не бих защитавал никога хора, които стоят на борсата или просто висят на социалната система."

Откакто се е заел с този бизнес, е сменил няколко семейства, които наема да се грижат за животните. Едни от тях открил да играят на ротативките в Ловеч, а често, когато настъпи сезонът да се берат гъби или портокали в Гърция или ягоди някъде другаде, остава без работници, защото заминават на гурбет. "Плащам им колкото е възможно в сектора, защото все пак сметката трябва да ми излезе, но парите са прилични. Разходи нямат - живеят във фермата, не плащат консумативи, дори за телефон", казва той.

Веднъж му се случило и да освободи работници. Наел хора, които преди това са гледали крави. "Извеждаха животните на паша късно, прибираха ги по-рано, а овцете в горещините не пасат и се връщаха гладни. Това се отразяваше и на агненето", разказва Горов.

Освен на разбирането му за подкрепата на хората, които са на помощи, персоналното му включване в пренасянето на балите се е отразило и на формата му - разделил се е с трийсет килограма лично тегло в сравнение с прохождането му в голямата политика.

Невероятно е как доскорошният народен представител, който седем години търка банките в сградата на площад "Народно събрание" в столицата, днес говори за обори, наемане на пасища, цени на царевица и количества бали слама и не спи по цели нощи, за да мисли откъде да наеме хора и как да се справи със странни изисквания на бюрокрацията. Като например всяка година да се записват отново един по един номерата от сертификатите на овцете. При стадо от близо 500 животни и само един работник, който може да продиктува числата, защото останалите не ги познават, си е главоболие.

"Сега като се замисля, не знам откъде научих толкова неща за фермата, при положение че нямам никакъв опит. Чета много всякакви материали в интернет, питам и ветеринарите, както и опитните овчари. Вече знам, че са две групи - най-добрите са от Разградско и да си намеря оттам веднъж ми помогна бивш колега от ДПС, а другите са от старите цигански родове, които още по времето на социализма са се занимавали с овцевъдство. И в двата случая отношението към животните е формирано преди 10 ноември, след това няма откъде да се научи."

Пари - стока - трудни пари прим

Другите ядове са свързани с пазара. Породите на овцете му са българските средностаропланиска и реплянска - "планински животни, които могат да живеят в Предбалкана", и се отглеждат предимно за месо. В България обаче агнешко се яде само около Великден и Гергьовден - "след 24-25 май всичко замира до есента, когато за коч байряма се търсят около шестмесечни животни". Горов казва, че производството на месо може да се организира и три пъти за две години, т.е. да има три пъти агне например, ако има пазар. В момента текат преговори за износ към Турция, където е най-лесно заради по-малките транспортни разходи и сравнително спокойната геополитическа обстановка в сравнение с Близкия изток. Затова засега бившият депутат продава предимно в България. Догодина мисли да включи и производство на мляко и малко сирене, но за целта трябва да купи овце от друга порода.

"Вълната пък направо я изгорихме тази година. Три лева на овца струва подстригването, а я изкупуват по лев, ако не е изпрана и чиста. Сметката не излиза." "Бизнес със стадо под сто глави не е бизнес, а лично стопанство", повтаря няколко пъти Горов и има аргументи - грижата за животните е 365 дни в годината, при по-малко добитък не можеш да си позволиш да наемеш хора, а не наемеш ли хора, си толкова ангажиран в ежедневието, че не можеш например да се занимаваш с кандидатстване по проекти, подаване на документи за субсидия и др. А без тези средства, които са малко, но различни и могат умно да се използват - за поддържане на българската порода (само 10 000 са животните от този генофонд в страната), за грижата за общинските пасища, сметката накрая ще излезе "нула на нула". Тезата на "Позитано" 20, че "зърнарите" са глезените деца на земеделската политика в България, не започва от Горов, но той я изпитва на гърба си.

Дори при сегашните условия обаче едно семейство би могло да живее прилично с доходите от неговото стадо. Инвестициите според плановете му ще започнат да се изплащат между петата и седмата година. За да купи животните през 2015 г., му помогнали две неща - спестяванията от депутатската заплата и кредит. Първоначално взел 230 овце от познати, към тях оставили и 120 от агнетата, които впоследствие се появили, докупил и още около 130 животни. Целта му е да стигне до около хиляда, не повече.

По-добрият избор

"Предишното ми амплоа много ми помага - знам поне 200 човека, от които мога да купя фураж" , оценява той Дали се е случвало да му предлагат документацията му да мине през точно определени консултанти или да даде нещо в замяна на по-бърза услуга? "Хе-хе, няма как да стане при мен това, защото всички ме познават в Ловешко." Въпреки това през първата година не взел субсидия, защото била сбъркана една цифра от банковата сметка и парите дошли по-късно. Има и други неочаквани битови препятствия: "Купих камион от един човек, но не го прехвърлихме, а той пък починал. Съпругата му пуснала колата за издирване и в КАТ светна като крадена." Или: "Сутринта ми се обади един от работниците, че ифата не запалила. Трябва спешно да я ремонтираме, защото прогнозата за времето сега е благоприятна, за да отиде да купи фураж. Фермата не е толкова голяма, че да имам и помещения, в които да съхранявам храна за животните за цялата зима." Всяка седмица пътува поне по веднъж тези 150 км от София, където живее заради семейството си (има две малки деца, а съпругата му оглавява пресцентъра на БСП), до ловешкото село Пресяка и стои няколко дни там. Има и малко пчелни кошери за наглеждане.

"Знам, че звучи много смешно "депутатът, който стана овчар", но ако искаш да знаеш защо се захванах с това занимание - то е перспективно, честно и трудно някой може те обвини, че правиш далавера", казва Димитър Горов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай село

    83 6 Отговор
    Браво на този бивш депутат! Най после някой да слезе на нивото на народа , ида види как се прави бизнес със законите сътворени от него и колегите му.За 28 г само един депутат е разбрал къде му е мястото. Ако и другите го последват вярвайте няма да има никаква криза за овчари , пък и нещата ще си дойдат на място. От сърце им го пожелавам на нашите депутати , да минат от другата страна на бариерата, тоест при нас , и да си изкарват хляба с труд, съобразявайки се със законите сътворени от тях , и щастливо да стигнат до пенсия , и да и се радват до дълбока старост!

    Коментиран от #14

  • 2 ИВАНОВ

    47 5 Отговор
    ТАКА КАТО ГЛЕДАМ СНИМКАТА, ТОВА НЕ Е БИВШИЯТ ДЕПУТАТ ГОРОВ.ТЯ И МАРИЯ КАПОН ОТГЛЕЖДА ОВЦЕ, АМА НЕ ВЯРВАМ ДА Е ВЛЯЗЛА ПОНЕ ВЕДНЪЖ ДА ИЗЧИСТИ ОВЧАРНИКА.

    Коментиран от #10

  • 3 дядо Йоско

    47 17 Отговор
    Значи господина е хем от БСП - социалист, хем капиталист - наема други да му работят! А после разказва, че е овчар. Той сигурно не знае нито как се гледат овцете, нито как се доят....
  • 4 555

    44 14 Отговор
    Български социалист да стане овчар е крачка напред в еволюцията, ---------------------------------------------------------------- след 1944 година тогавашният елит знаеме че е унищожен и на негово място поставят хамали, гамени и доносници, главно от утайката на обществото, та така караме почти до днес, синчетата на тези мърльовци си приватизираха държавата след 1989, а днес техните синчета са хотелиери и бизнесмени, та днес материала е съставен предимно от техните гени, затова възлиза на 80%
  • 5 гост

    49 4 Отговор
    Какво значи плащам колкото е възможно в сектора?Нямали разходи щото спът в обора.И какво се оказвапрез деня пасът овцете ,през ноща израждат агнета и през свободното време ринат в обора.И всичко това за около 400-500 лева.И ако може да каже с колко работници отглежда тая стока и какви осигуровки им внася?С пръдня боя не става колеги животновъди.Защо според вас хората бягат да берът портокали в гърция ,като и това не е лека работа?
    В тая държавадокато не се научат да плащат реалната сума за определена работа все по често ще ревът за добри работници.
  • 6 Герб

    24 6 Отговор
    Да му съберем някои лев налегнала го е беднотия
  • 7 истински десен

    19 2 Отговор
    Коментарите цепят мрака....
  • 8 ДДД

    37 1 Отговор
    работници няма
    само вождове останаха:(
  • 9 ППППП

    38 8 Отговор
    ГЛЕДАЙ СИ ГИ САМ БЕ МАЗЕН ПАЛЯЧО , ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ СА ПРОСТАЦИ ДА ВИ РАБОТЯТ ЗА СТОТИНКИ ПО ДОБРЕ РОБ В ЧУЖБИНА ОТКОЛКОТО ТУК ПРИ ВАС ИЗМЕКЯРИ ТАКИВА . ОВЧАР БИЛ ТОЙ САМО НА ХАРТИЯ
    .
  • 10 Пешо

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "ИВАНОВ":

    Виж снимки в интернет и ще разбереш,че е баш той, а недей да говориш наизуст. Човекът е отслабнал с 30 кг, но ертите на лицето му си личат дори от тази далечна снимка.
  • 11 Garrincha

    23 7 Отговор
    Всъщност, всичко е наред - просто, децата на овчарите, който след 9 .IX. станаха политици, се връщат към изконното си начало !
  • 12 Антон 1

    34 7 Отговор
    Само като му прочетеш разсъжденията и му анализираш действията , виждаше той всъщност си е роден за овчар !
    Купил камиона , ама не го прехвърлил !
    Нямал помещения за съхраняване на храната !
    Сбъркал цифрата в сметката !
    Все не му излизала сметката !
    Е..си плачещата върба !
    Четял в нета , смях !
    Според мен , тоя и за овчар не става !!
  • 13 До факти

    38 7 Отговор
    Правилното заглавие е “Депутата който не става и за овчар “!
  • 14 Тодор

    23 6 Отговор

    До коментар #1 от "бай село":

    Бай село,прочети статията и тогава дрънкай глупости!Депутатът не пасе овце,а си е купил една сюрия овце,които му ги пасат такива като теб,а той само обира парите!
  • 15 стоян георгиев

    17 5 Отговор
    тоя кои лъже че не се сещам?сега основната мода е да точат фермерските програми с ферми за овце.нали прочетохте ферми за овце!!!!тоя явно има такава .субсидията позоволява да изсмучеш от фонда милиони за върпросната ферма.овцете в нея се гледат на закрито ,затова и му трябва група бачкатори а не един овчар както би трябвало да ако ги гледаше както се гледат овце нормално.знам поне за още един бивш депутат с такава ферма както иза един началник в държавния бизнес с газа .та няма за какво да ни облъжвате с тва инфо.всичко е измама!
  • 16 Мисли с главата

    10 5 Отговор
    Навсякъде е далавера,което е голяма спънка,ама угодия няма.ако е политик,да пасе овце,ако пасе,преиграва.а кой от вас би станал овчар?
  • 17 сойкаПрисмехулка

    16 5 Отговор
    Какво ми го хвалите тоя? Типичният български пишман бизнесмен, който изкарва пари на гърба на бедните българи, биещ се в гърдите колко му били добри условията на труд. Защо сам не ходи да си пасе козите, да им рине, да ги музе и да им коси? Защото е по-лесно да си седиш и да се правиш на бизнесмен, а през това време някой отчаян човечец да ти върши работата за жълти стотинки. От горе на всичко пък има наглостта да се оплаква, че му било трудно да намери свестни хора, които да му работят. Еми за тия пари, които им даваш няма как да ти дойдат хора с висше, за да ти пасат козите.

    Коментиран от #23

  • 18 ГОСТ

    11 0 Отговор
    КАТО Е 24 ЧАСА,365 ДНИ С ЖИВОТНИТЕ ЩЕ СЕ ПОЛУЧАТ НЕЩАТА !!! ДРУГОТО Е ПИАР!!!
  • 19 Светослав Борисов

    14 2 Отговор
    Ами да напуснал е парламента....след 7 години ... 😂😂 след като е откраднал доснатъчно ....😠😠😂😉😂😉
  • 20 Джингиби

    15 0 Отговор
    Както обикновенния избирател се оплаква от некадърници в парламента така и един от тях се оплаква че не може да намери свестни хора за бизнес има но те струват скъпо а ти дадеш 500.00лв.искам да си пасеш стадото всеки ден когато вали за да разбереш колко са много 500.00лв.
  • 21 Колю

    12 0 Отговор
    За това което е описано си трябват около 200 000 лв. На кой овчар с " бизнес " план и мераци за ферма, в която няма дори склад и силажна яма , банка ще му отпусне кредит.. Коя е тази банка ? Да отида и аз да поискам та и моите животни да станат над 50 бр и да се включа в цоцането . Сега сигурно ще дръпне още за производство на млечни и те така докато се обяви фалит след 2020 год. Тогава ще видим кой овчар и кой не. Спрат ли кранчето на субсидиите и си такова .... селското мафиотско стопанство. Всичко което е на книга ще изчезне и кой взел-взел.
  • 22 LUdia

    2 1 Отговор
    Ескобар като направил много пари искал крави да гледа този вероятно парите вече не го правят щастлив и гледа овце аахахахахха.
  • 23 Антон 1

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "сойкаПрисмехулка":

    Тоя нещастник е ясен !
    Ама ти за нищо от това което си написал , не си прав !
    1. Хората вземащи решения и поемащи риск , осигуряват работа на другите , които не могат да правят това /то не е и задължително , просто е вродено / !
    2. “Бедния “ българин е беден ,защото не учи занят или няма образование в по-голяма част и затова е обикновен работник ! То няма как и иначе да бъде !
    Само в България хората без квалификация и способности искат да имат колата , телевизора и телефона като на шефа ! В страните със свободен пазар на труда от векове , хората си знаят мястото и това не е проблем .
    Освен това българина е пословично завистлив !
    Даже и в чужбина нашите българи са казали , “пази се от българи “ !

    Веднага след като вземе две три заплати и го гледаш на Червените фенери, пиян !
    На другия ден закъснял , а на по-следващия вече иска да върти бизнеса на шефа , щото той най - добре разбира от зидария и лепене на плочки !
    Накрая уволнен без работа и съответно тоя дето му осигурява работа е мръсен капиталист !
    Хората на сегашните 40-45 години нямат оправдание за калифокацията ,защото по тяхното време и образованието и всичко друго беше достъпно ! Ама и тродолюбие на това поколение е мит !
    А за картелите за ниските заплати е отговорна държавата , която в нашият случай я няма ,защото е просто територия !
  • 24 бббббб

    7 1 Отговор
    Мдаа, един от 240 се решил да се занимава с животновъдство и оревахте света.А,тия от ГРОБ ,които забогатяват и продължават да крадът .През месец се дънят в корупция,длъжностни престъпления , злоупотреби,източване на субсидии и фондове не ви пречат .Те са героите на деня!Те са пример за нацията и поколението,как без морал и работа можеш да подсигуриш наследниците си за години на пред .

    Коментиран от #28

  • 25 МАРИЯ

    6 0 Отговор
    ДА Гледаш овце е много по полезна и трудна работа от това да дремеш и симулираш присъствие в залата.
  • 26 ИББК

    3 1 Отговор
    Повечето коментари са на хора които мрънкат нон стоп и никога не са се напънали да направатбнещо за себеси камоли за обществото
  • 27 Овчар

    2 0 Отговор
    Овчари и чалгари в изобилие у Бегето.
  • 28 Ще крада

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "бббббб":

    Ще крадат още две години,и после няма да има партия Герб щото еврофондовете ще секнат.
  • 29 Вуйчо ви Ваня от Париж

    4 0 Отговор
    Депутати дето стават чобани - до някадр-добре- обаче чобани който стават депутати си е много зле!!!