2 Януари, 2018 20:00 4 225 49

Престъплението от 1984: "Простихме, но не забравихме"

  • възродителен процес-
  • могиляне-
  • момчилград

"Наказанието им е да знаят, че сме част от нашата родина и не могат да ни противопоставят на българите“. Някои от личните истории на хората, изстрадали престъплението срещу българските турци, разказва Вилдан Байрямова

Престъплението от 1984: "Простихме, но не забравихме" - 1
Снимка: DW, Вилдан Байрямова
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Последната седмица на всяка година е повод да се помене паметта на жертвите от събитията в края на 1984-та. Събитията, които БКП цинично нарече „Възродителен процес“. На 26 декември при протест в село Могиляне е простреляно 18-месечното момиченце Тюркян, майката е ранена, други двама са убити. На тази дата край чешмата, издигната в памет на детето, по традиция се събират хиляди хора. Селиме Али, която през 1984 била само на 20 години, се връща назад в спомените си: „В онези дни бях зам.-началник на трикотажен цех в село Перперек. Шефът предупреди, че ще идват да ни сменят имената, поиска да има ред и дисциплина“, разказа жената. Но когато нахлули „червени барети“ и танкове обградили цеха, настанала паника. Само час по-късно Селиме била извикана в милицията в Кърджали и обвинена, че е провокирала хаоса. После в продължение на 48 часа я подложили на психически тормоз – „Каква си, знаеш ли си корените?“ – я питали стотици пъти. Само бременността я спасила от заточение в Белене.

Място за омраза няма

Можеш ли да забравиш станалото?“- я питам. „Не, не мога. Жалко е, че споменът не отминава“, отвръща ми Селиме. Тя е не е простила за това, че освен на живите, режимът е посегнал дори на мъртвите – гробищни плочи били изтръгвани, заличавани били рождените имена на покойниците, за да се заменят с новите, които държавната власт налагала: „Беше много жестоко, оскверниха гробовете на баба и дядо, това трудно се прощава и не се забравя, но не искам отмъщение - нека извършителите на това престъпление да се срамуват от себе си. Най-голямото наказание за тези хора е да знаят, че ние сме част от нашата родина и няма сила, която да ни противопостави на българите“, уверява ме Селиме.

Боли я от това, че виновниците са известни, но не са наказани: „Ако имат съвест и морал, магистратите са длъжни да отворят архивите и да възобновят делото за т.нар. Възродителен процес. Ние всички сме наясно, че приятелите и съседите ни българи не носят никаква вина, те самите бяха объркани и тревожни. Когато дъщерите ми ме разпитват за онова време, съзнателно не им разказвам детайли - не искам да посея в тях омразата, но и да заличиш паметта – също не може“, казва жената.

Когато дойде страхът

Преди поредния възпоменателен митинг в Момчилград разговарям с Вели Шакир. Той е директор на строящия се в Кърджали високотехнологичен завод за елементи и системи за производство, потребление и съхранение на електроенергия. През 1984 Вели работел в Трявна и дни преди празниците се върнал у дома в джебелското село Устрен. Там заварил пълен мрак, електричеството спряно, улиците - необичайно безлюдни. Разказва как внезапно се чули множество гласове на хора, тръгнали на протест към кметството в Джебел: „Маските бяха паднали, беше развенчана версията, че ще се сменят само имената на съпрузи от смесени бракове. Протестните демонстрации започнаха да стават все по-масови, брат ми беше смлян от бой в участъка, милиционерският произвол и насилието станаха денонощни“, спомня си той.

Съжаление, срам, боязън и неудобство прочел в очите на свой приятел от казармата, пристигнал в завода в Трявна с „възродителна“ мисия и с автомат. Когато погледите им се срещнали и Вели го попитал накъде е поел с оръжие в ръка, едрият мъж в униформа на милиционер му казал: „Шакирче, не ми е удобно, но такава е заповедта“. Убеден съм, че се срамуваше, казва Вели и си спомня, че по нареждане на партията и профсъюза всички работници били събирани в големите зали на заводите, за да скандират: „Турците в Турция, България - на българите!“.

Признава, че на 21 години не е осъзнавал напълно колко зловещо е станалото. „Но страхът надвисна, когато започнахме да погребваме близките си не по познатия ни религиозен ритуал, а приятелите българи взеха да ни се подиграват заради „избора“ на име. И когато се оказа, че държавата те задължава да си избереш ново име, но българите не искат да те приемат като един от тях и предпочитат да те няма в България", разказва той.

Съпругата на Мехмедали Рамадан, един от организаторите на протестите в Момчилград, и до днес помни как при поредното му отвеждане на разпит се сбогували с мисълта, че повече няма да се видят: „Тези хора много добре знаят цената на родината, вижте българското знаме на къщата им, то винаги е било там“, сочи отсреща Вели. Смята, че няма място за отмъщения, както няма и колективна вина, но че времето отмъщава на виновниците: „Все още има доста живи от онези, които са малтретирали хора в милицията, познават се, срещат се по улиците. Дори ми е странно, че ние не им обърнахме гръб, не ги зачертахме, не зная обаче как живеят след стореното“, пита се той. И допълва, че човек трябва да умее да прощава и да учи децата си на прошка, защото иначе би им дал много лош пример. Да не забравят, но да прощават и то без омраза: „Когато ме попита изпитвам ли желание за мъст, пред очите ми не се явиха злодеите, а моите истински приятели българи. На тези лъчезарни хора ли да мъстя, те нямат вина за извращенията на режима“, заключава Вели.

Не "око за око", а върховенство на закона

Агоп Узунбохосян, Георги Чешмеджиев и Мохамед Узункъш пият кафе в центъра на Кърджали. Първите двама сега се запознават с историята на „Дългата зима“ - първата правозащитна организация на турците в България, която се противопоставя на преименуването им. Името на тази организация на турски е „Узун къш“. (б.ред.) Лидерът ѝ Мохамед не може да прости за престъплението, извършено преди 33 години. Той има присъди за шпионаж, тероризъм, организирана антидържавна дейност и антикомунистическа пропаганда. Музикантът, който се препитавал с китарата си по бургаските ресторанти, бил арестуван по обвинение за палеж на горичка до село Бенковски, Кърджалийско.

Обявен бил за лидер на подпалвачите, които изобщо не познавал. Следвали 5 месеца изтезания и разпити в Главно следствено управление в София, бил зад решетките на Софийския централен затвор, а после и в Старозагорския и Пазарджишкия. И въпреки всички нещастия, които е преживял, днес той смята, че не трябва да се говори за отмъщение. Убеден е обаче, че за всяко престъпление следва да има наказание. „Възмездие, но не „око за око“, а върховенство на закона“, казва Мохамед.

Агоп също не забравя онези смутни дни. „Бяхме объркани, парализирани, не знаехме какво става, нито как да постъпим. Десетилетия си наричал хората с едно име, ритал си топка с тях, как да се обръщаш вече към тях? Преследването и глобите бяха жестоки“, казва той и си помня колко смразяващо му подействал надпис на автогарата във Варна, който в началото на 1985 г. предупреждавал, че на български граждани с „нетрадиционни имена“ билети не се издават. Когато 4 г. по-късно избухват т.нар. Майски събития, към Турция потеглят кервани с бежанци, които отнасят и много от неговите приятели и колеги: „Нахлуваха по къщите и заповядваха за 24 часа да ги няма. Инженери, лекари, учители, всички бяха изметени. Непростимо е да отнемеш на човек името му - онова, с което идваш на света и после изведнъж да осъмнеш като непознат и гонен“, коментира той.

"Престъплението никога няма да бъде забравено"

И ние, българите, не можем да забравим онази гавра с хората, подчертава Георги Чешмеджиев. Навремето той едва успял да отведе един смлян от бой свой приятел, продавач на вестници, който бил пребит от милиционери пред очите на хората по пазара, само защото проговорил на турски. „По онова време мои приятели настояваха, че турците трябва да станат българи. Да знаете – казвах им тогава - че престъплението никога няма да бъде забравено и ако падне властта, ще е само заради това - и така и стана. И още им го припомням“, казва Георги. Той и Агоп са участници в протестите в Кърджали, на които е било искано да се върнат имената на „покръстените“. Били малка група, а до тях цял площад ревял: „Турците в Турция - България за българите!“.

На 29 декември 1989 г. пленум на ЦК на БКП възстанови имената на българските мюсюлмани. Сега площадите са тихи, а хората отново са заедно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паси Пидала

    60 16 Отговор
    Еххх бай Тошооо загубухме и тая война студената все сме на губещата страна.Сега да видиш как ни мачкат циганите и ни ръководят турците.

    Коментиран от #5, #24

  • 2 Qwerty

    77 19 Отговор
    Аз обаче нито съм простил нито съм забравил че те нахлуха у нас и унищожиха средновековната българска държава. Че станаха причина хиляди българи да се изселят в Молдова, Украйна, Войводина и др. Че взимаха децата ни да ги правят еничари. Така че да не се оплакват. Ния не сме им причинили и 1% от това което те са причинили на нас.

    Коментиран от #8, #43

  • 3 Петко

    60 10 Отговор
    ГАРА БУНОВО.ВАГОН МАЙКИ С ДЕЦА.
  • 4 стоян георгиев

    12 26 Отговор
    тва бе колективната вина.оскотелите соцносталгици се молят да се върне онова време,но забравят че при комунизма само се сменят виновните.веднъж българи ,друг път турци после цигани и т.н.комунизма прецака наи-вече българите.при турците бе много по-милостив ама тва и днес е забравено .да сменяш имената на умрели хора е правено и в гърция и в македония,потърпевшите бяхме българите ,там го отчитаме като трагедия тук като патриотизъм!

    Коментиран от #6

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Трол

    30 7 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    В Гърция и Турция няма вече български етнос! За тях това е патриотизъм, това което се правеше тука те го отчитаха, като трагедия! Десо, ти туркинче или гъркинче си рожбе?

    Коментиран от #17

  • 7 ХАСАН

    12 35 Отговор
    Гара Буново беше операция на ДС и имаше за цел насилствената смяна на имената да получи подръжка от българската общественост!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 ХАСАН

    8 31 Отговор

    До коментар #2 от "Qwerty":

    През Средновековието нямаше българска държаа..така както нямаше и турска дътжава!! Това са истоически понятия!..Държавата на Иван Шишман загуби от държавата на Осман...това са феодални а не етнически държави!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 РОДОЛЮБЕЦ

    34 10 Отговор
    Вие май забравихте баташкото клане?Забравихте за зверствата в Родопите,когато са сменяли вярата и имената на българите?Колко народ сте погубили,а?Много ви е къса паметта,нещо!
    Сега големи герои станахте,паметници правите и празнувате годишнини.
    А ние Българите как да забравим вашите золуми,а?
    През средновековието нямало държави.Ако искаш да знаеш,Велика България е създадена през 681 година.
    А турците са дошли от Мала Азия и са създали държавата си от заграбените от България, Византия и Персия земи.

    Коментиран от #16, #48

  • 12 народ

    26 9 Отговор
    Искам да ти кажа Хасане,че много сме даже толерантни към вас и много ви търпяхме.Знаеш ли онази поема за балканджи Йово.Това ако ти говори нещо?
    Стани,стани юнак балкански-това стихотворение чувал ли си?
    Глей че се събудим от сън дълбок,че няма да сварите да бягате!

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАСАН

    8 17 Отговор
    Виж тука в форума ..единствено аз си-пиша под свое име...другите всички под никове." народ",механик,"касапин"
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ХАСАН

    9 15 Отговор

    До коментар #11 от "РОДОЛЮБЕЦ":

    Все някой е дошъл отнякъде...прабългарите също са дошли отнякъде! Англичаните са отишли в Австралия и Америка
  • 17 стоян георгиев

    6 5 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    ние трябва да постъпваме като тях ли?моите баби са бягали от егеиска македония и са ми разказвали за патилата си там.страшна трагедия да те прогонят от дома ти да убиват близките ти само щото неискаш да станеш някакъв къвто не си.и никъв патриотизъм не е тва да убиваш други щото не са от твоя етнос,но на теб няма как да ти го обясня .нивото ти е мнооого елементарно както съм се убеждавал многократно.и нали съм ти казал къв съм и къде съм идваш и ще те уверя нагледно .
  • 18 село

    14 6 Отговор
    Хасане ти Българин ли си, като такъв ли се чувстваш ????? Оставяме имената и религията на страни . В България ли си роден ? Ако е така си Българин просто с друга вяра и име. Вече е друго нещо ако се чувстваш турчин по добре ходи в Турция !!!

    Коментиран от #25

  • 19 Али Бабата

    13 4 Отговор
    И преди съм казвал,и под всяка манипулативна статия ще го повтарям.
    Все още е в сила Ангорският договор-1925.Той е препотвърден,защото през 1992 г. България и Турция подписаха един Договор за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество. Подписа го Филип Димитров. Там в абзац 8 е записано съвсем ясно: двете страни декларират, че ще спазват подписаните и възникналите в момента на подписването договори.
    Към Ангорския договор има още три документа. Един от тях е Конвенцията за установяване, която е все още в сила. В нея и двете страни поемат ангажимент, че няма да се пречи на пълното изселване на турците от България и на българите от Турция. Т.е. през тези 80 години Турция непрекъснато си мени позициите. Един път затваря, друг път отваря границата. Една от основните причини за т.нар. Възродителен процес е поведението на Турция, която не си е изпълнявала задължението да приеме тези хора доброволно и границата да стои непрекъснато отворена.
    Страните, с които България е имала спогодби за изселвания, за установяване, не дават на лицата двойно гражданство. Такива спогодби България е сключвала и с Гърция, и с Румъния. Те също имат подобни спогодби с Турция, но нито една от тези страни не е възстановила гражданството на лицата, които са се изселили.

    Коментиран от #26

  • 20 Али Бабата

    25 6 Отговор
    И друго.."Deutsche Welle" ще публикува ли подобен материал в Турция/или тук/?!
    Материал за етническото прочистване през 1913г.на 300 000 тракийски българи,убитите се оценяват на 50 000-60 000, извършвано от Османската армия и турски башибузук.
    А дано, ама надали! Защото тогава този геноцид над българският народ бе мълчаливо наблюдаван от Западна Европа.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Али Бабата

    12 1 Отговор
    Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка.
  • 23 Кака Гинка

    25 6 Отговор
    Когато им смениха имената,наистина бях възмутена - ама как така? От тогава обаче измина много време,който пожела се изсели в "родината", другите си върнаха имената и толкоз.А някои даже си запазиха тихомълком българските имена,знаейки,че с турско име трудно се става популярен у нас.И всяка година почнаха да предъвкват колко били репресирани и да вменяват вина на обикновения българин за това! Стига вече, дразнещо е:дори най-непредубедените хора ще станат туркофоби,ако продължават да ни натрапват това.Какво искат повече?! - границата отдавна е отворена и вместо да се жалват, да вървят при другите изселници.Само че (ако това,което съм чувала е истина), в Турция не се радват особено на "български" турци.А за останалото няма да повтарям написаното в горните коментари - всичко е казано точно...

    Коментиран от #27

  • 24 Баракудата

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Паси Пидала":

    Циганите не ни мачкат ами ние ги отглеждаме, смачкаха ни другарите на бай-Тошо - ДС-та, в БГ всичко е тяхно
  • 25 ХАСАН

    9 6 Отговор

    До коментар #18 от "село":

    А не може ли човек хем да е турчин ,хем да е български гражданин ?и като такъв да?уважава страната където се е родил...
  • 26 ХАСАН

    7 10 Отговор

    До коментар #19 от "Али Бабата":

    След разпадането на Османската империя на Балканите са избити 2,5 милиона турско цивилно население ! Питай някой български историк да ти каже! ...По време на империята нямаме случай цивилен турчин да си убие цивиьния християнин! Може официалната власт и заптиетата да са гонели и убивали! ....Турците под различни форми са били подложени нанасилие,гонения,изселване..имотите им са били плячкосвани от техните най близки комшии !!

    Коментиран от #29, #40

  • 27 ХАСАН

    5 4 Отговор

    До коментар #23 от "Кака Гинка":

    Там където е роден човек там му е родния край ,независимо от държавата която е в момента! ...може да имаш собствена воля живееш където си-искаш,да бълеш какъвто си искаш,да се чустваш марсианец ...но не моде някой те насили на това !
  • 28 Али Бабата

    17 3 Отговор
    Коментар- 21 до ХАСАН,на ново...
    До момента в Турция всички български имена на местности,села,градове са премахнати. Чувал ли си за Малък Самоков? А за Търново, Малиград, Павлово, Лозенград? И да си чувал, днес трудно ще ги намериш на картата, защото имената им отдавна са сменени. Това са стари български градове и паланки, останали в Турция след 1913 г. Добре известно е, че след тази година всички българи от Източна Тракия са изселени на няколко вълни....А днес,с какви права разполага тюркоезичното население в нашата страна и българското малцинство в Турция?!
    Тюркоезичните мюсюлмани имат право на свои политически организации, на свои медии /издавани на турски език/, на новини на своя език по държавната българска телевизия, на преподаване и изучаване на своя език в българските държавни училища, на свои читалища и културни институции. Нещо повече, представители на тюркоезичните българи не просто участват в политическия живот на България, а направо управляват страната. Как стоят нещата в Турция? Много просто – турската държава не признава българско малцинство.На българите-християни е отнето дори правото да носят български фамилии. Окончанията „-ов“, „-ев“, „-ски“ и „-ин“ с забранени. Що се отнася до българите-мюсюлмани, за Турция те са турци и точка.

    Коментиран от #30, #32

  • 29 Али Бабата

    14 5 Отговор

    До коментар #26 от "ХАСАН":

    Хасане,представи си,какви зверства сте извършили над цивилното балканско население,за да се стигне до това отмъщение - избиването на 2,5 милиона турско цивилно население из Балканите.
    Познавам много добре историята, защо дразниш един толкова изстрадал народ?!

    Коментиран от #31

  • 30 ХАСАН

    6 10 Отговор

    До коментар #28 от "Али Бабата":

    Ами България прави същото. Филипополис ,Филибе ,Пловдив!!!...Русчук -Русе и много други ...В Исианбул има много българи и си-имат български имена ...и да не забравяме че в Османския Меджлис е имало много българи депутати,в Цариград е имало много български книжовници ,вестници и така нататък ...

    Коментиран от #37

  • 31 ХАСАН

    5 13 Отговор

    До коментар #29 от "Али Бабата":

    Това искам да ти кажа че не сте толкова много " изстрадал " народ!! Просто много изполвайки тая лъжа си оправдават насилието ,възродителния процес! ..." Турците убиха прадядо ми ,дайте сега мога и аз да им сменя имената и да ги подложа на насилие"!
  • 32 ХАСАН

    5 12 Отговор

    До коментар #28 от "Али Бабата":

    Минало заминало...сега си с англосаксонците в ЕС..ще видиш те какви са ! Как ще ти сменят и култура и традиции,език и-писменост ! Ще ти сменят семейни ценности ! А турците сме си корав народ ..не подлежим на асимилация ..виж 3 поколение в Европа и са си турци ..това вбесява Меркел и Евррпейската олигархия!
  • 33 гоол

    9 5 Отговор
    Циганина си е циганин!

    Коментиран от #35

  • 34 един

    4 3 Отговор
    Не мога да им простя това, че решиха да отмъстят по най-лесния начин - посегателството върху живота на най-невинните и беззащитните - майки с деца! Не го побира умът ми, как така ще посегнеш върху живота на невинни хора, за да отмъстиш за действията на управляващите в момента?! Прекалено лесно е! Същото наблюдаваме с привържениците на ислямската държава и други групировки, които убиват невинни хора в гръб, отмъщавайки по най-лесния и удобен за тях начин. Плъзнаха из Европа и на територията на приютилите ги държави изнасилват, убиват, газят с камиони, залагат бомби и други безобразия. Кой знае защо всичко това се търпи. Тази търпимост може да се обясни само и единствено с гузна съвест. В Корана нямало такива писания, няма, но почеркът на всички, изповядващи исляма, е един и същ.

    Коментиран от #36

  • 35 ХАСАН

    5 7 Отговор

    До коментар #33 от "гоол":

    Иди в Канада да станеш примерен канадски гражданин или в Англия да бъдеш подданик на Нейно Величество Кралицата!
  • 36 ХАСАН

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "един":

    Ти кое имаш предвид???
  • 37 Али Бабата

    11 4 Отговор

    До коментар #30 от "ХАСАН":

    Ами,не е същото.За да станат Филибе,или Русчук са били удавени в кръв.
    Въобще говорили ти нещо:
    Нашествие-робство-геноцид-потурчване,т.нар.насилствена ислямизация…кървави данъции т.н…
    ..аз какво?Да НЕ вярвам на тонове литература,документи,фолклор от наши и чужди автори,да НЕ вярвам на моята прабаба-описала ми зверствата,или просто да вярвам на турчин,че не сме „изстрадал народ“?!

    А корабче плува ли? За в окото питам…

    Коментиран от #38

  • 38 ХАСАН

    4 6 Отговор

    До коментар #37 от "Али Бабата":

    Робство???-- доколкото знам робите в Сащ или в Европейските колонии в Африка нямаха право да създават семейство,да притежават земя,да се занимават с занаятчийство или търговия но твоя прадядо беше свободен човек и се занимаааше с търговия от Виена до яБагдат!!!същото се отнася за крепостното селячество в Русия!....имало ли е насилие между обикновените турци и обикновения християнин примерно като Вартолеемавата нощ ????...геноцид е като нмцистка Германия ,когато организирано и системно се убиват хора които принадлежат към даден етнос,раса или религия!

    Коментиран от #39

  • 39 Али Бабата

    5 2 Отговор

    До коментар #38 от "ХАСАН":

    РОБСТВО
    Робството в Османската империя е правна и значима част от икономиката и обществото на Османската империя…Дори след няколко мерки за забрана на робството в края на 19 век, практиката продължила до голяма степен неотслабвана в началото на 20 век. Още през 1908 г. женски роби все още се продават в Османската империя“

    https://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_the_Ottoman_Empire

    ГЕНОЦИД
    Системно избиване на българското население през турското робство

    https://bgr.news-front.info/2016/03/20/turskite-klaneta-nad-blgarite-islyamska-drzhava-ne-e-novo-yavlenie-za-sveta/
  • 40 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #26 от "ХАСАН":

    датата с 2,5 млн.убити турци е силно завишена хасане.възможно е толкова да са се преселили извън новообразуваните държави на балканите.освен това не всички мюсулмани дето се изселват в турция са турци.изселват се много българи,албанци,гърци, босненци които са имали мюсулмаско вероизповедание.не е вярно и твърдението ти че цивилните турци не са убивали българи.убивали са и то не е било даже наказуемо почти до освобождението ни.нали си чувал за башибозук.тва е мюсулманско опълчение .цивилни мюсулмани турци,помаци,черкези,албанци са се военизирали и и са избивали въстаналите християни.християните обикновенно са въставали щото са били товарени с данъци и тва ги е обричало на глад и смърт.през 19 ти век почват и националноосвободителните въстания.преди това империята боледува сериозно през 18 ти век се образуват огромни банди които тормозят християнското население.тва е така нареченото кърджалииско време.кланета,кланета,кланета и то предимно на цивилни християни от огромните предимно мюсулмански банди обикалящи земите ни от дунав до бяло море.та както ти казах и в преден пост османската империя е била в огромната част от съществуването си ислямска държава като тази в ирак и сирия.в самия си краи преди балканските воини когато всички смятат че младотурците ще променят ситуацията империята в последните си издихания извършва арменския геноцид.след това при републиката са извършени погромите над малкото останали християни ,а именно прогонването на понтииските и ца
  • 41 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    преди балканските воини когато всички смятат че младотурците ще променят ситуацията империята в последните си издихания извършва арменския геноцид.след това при републиката са извършени погромите над малкото останали християни ,а именно прогонването на понтииските и цариградските гърци.пак убииства пак геноцид.та тва са фактите.обаче все някога турция трябва да отвори нова страница в историята си ако иска да има нормални съседи.до преди няколко години пак имахме надежди че се движи в тази и посока ,но ердоган тръгна в обратния път,а които сее вятър ще жъне бури хасанчо!
  • 42 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Значи според Хасан-ага взривовете в Буново, Бургас, Варна, Сливен са дело на ДС с единствената цел, да се сменят имената на някой български граждани!?!?
    Много удобно, нали ? След толкова години и глупостите на нашите пишман-политици след 10.10.89 г какво друго да очаквам ?
  • 43 Влаховски

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Qwerty":

    Е сега се връща османската империя, пак са си тук. И вече няма да има българи никаде. Това е вредно племе.
    Крадливо и мързеливо племе, не може да съществува самостоятелно.
    Северна българия е с власи и искаме да сме с румъния.
  • 44 НАБЛЮДАТЕЛ

    1 1 Отговор
    Престанете с дразгите моля ви, е няма идеални мирни и честни хора. За нас всичките около българия са гадни и жестоки, ами ходете в гърция кво ше ви кажат за българия. Същото е и в сърбия , даже с още по настървено ще ви обеснят и даже да те убедят с леко кютек и ошлайфане. За румъния няма да кажа нищо , щот не знам кво се учи и възпитава там . Но съм сигурен в патриотичното възпитание на румънците, и врагът и лошият също е съседът. Но също ще спестят отрицателното и негативното си качество , като всеки народ.
    За това , моля , стига с тези раздори . Само една гражданска война ни липсва сега и край окончателно.

    Коментиран от #46

  • 45 MT Гонтан

    3 1 Отговор
    Не е приятно НО : Батак , Стара Загора , Тракия , 500 години ..... това не се забравя !!!! Също така който иска да е турчин , да говори на турски , да си седи по турски да е заобиколен с турци ми да ходи в турция , не да седи тука и да вика кво хубаво било в турция. достатъчно голяма е турция да събере всички турци от бг . ако искаш да си седиш в бг и имаш бг паспорт и си на бг територия , значи ще си българин , ти , децата ти и всичко което ще правиш ще е за тази държава и . Който не му харесва марш в тюркието , и без закони макони договори и моговори . щом турция има закон ако имаш турски паспорт трябва да имаш и турско име , и да си турчин . няма хък няма мък , ай въз !!
  • 46 летадюлбан

    3 0 Отговор

    До коментар #44 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Ти наблюдателче, така като наблюдаваш, къде видя възможност да се измъкнем от изтреблението? Няма такава опасност. Лека и полека со кротце со благо , со предатели, со демокрация , българският етнос ще бъде изтребен за има няма още 10, 20 годинки. След което тук става нещо друго. Най способната страна да поеме останалото е турция. И сега дали ще става бавно и полека или ще дойдат турските танкове и ще ни смажат за една сутрин от закуска до обяд, май е все едно...
  • 47 Патриот

    3 1 Отговор
    В последно вреем забелязвам, че е голям проблем, че си сменил името на някой. Голям проблем.
    А тия като са рязали главите на нашите деди не е било чак такова престъпление. Дреболия просто.
    Странна европейска ценностна система.
  • 48 Krasimir Velchev

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "РОДОЛЮБЕЦ":

    До ,,родолюбец''.Примитивният патриотизъм никога не е донесъл нищо добро.За един 500-годишен период ние българите сме запаметили Баташкото клане и още няколко масови избивания.Безспорно ,това са зверски и идиотски деяния.Но за да бъдем обективни ,трябва да знаем,че обикновено тези масови злодеяния са извършвани на практика основно от башибозук а това е еквивалент на жандармерията в други държави.Голямо участие в тези зверства са взели циганите срещу заплащане,черкези и тем подобна паплач.В момента българите сме под циганско иго.Не може никой ,да ме убеди,че в днешно време тормозът върху българите е по-малък.Така,че нещастни мои сънародници ние и сега сме роби и ,то на едно диво чергарско племе-циганите.
  • 49 Господин Петров

    1 0 Отговор
    Здравейте! Има решение тези от ДПС веднъж за винаги да бъдат в ъгъла, а то е народните представители да приемат да напишат в изборния кодекс в бюлетините се премахват номерата. Второ - българите, живеещи в чужбина имат право да гласуват в посолствата
    и по този начин тези няма да се гаврят с нас и с България.







    -