14 Януари, 2018 08:29 8 956 5

За такива хора няма място в Германия

  • пациенти-
  • здравеопазване-
  • хановер

Германия приема да лекува хора от цял свят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пациенти от цял свят идват да се лекуват в Германия, което означава също, че имат доверие в германските лекари и болници. И това е добър атестат за германското здравеопазване. В някои градове, като Висбаден, Мюнхен и Хановер, здравният туризъм дори се е превърнал във важен икономически отрасъл.

Затова и не трябва да се изненадваме, че в една частна клиника в Хановер, ръководена от известен ирански лекар, е постъпил високопоставен представител на режима в Техеран. Пациенти от Саудитска Арабия се лекуват в САЩ. Но иранците нямат такава възможност и идват на лечение в Германия, където досега никога не са имали някакви проблеми.

Случаят с аятолах Махмуд Хашеми Шахруди обаче е различен. От 1999 до 2009 година на него е било подчинено цялото иранско правосъдие. През този период в Иран са екзекутирани над 2 000 души, включително деца и младежи, а аятолахът е обвиняван в тежки нарушения на човешките права.

В Хановер той се е лекувал от мозъчен тумор. Разбира се, че той също има право на лечение. Но Германия не бива да се превръща в "санаториум" за лица, обвинявани в нарушения на човешките права и с полепнала кръв по ръцете, заяви Фолкер Бек от Зелената партия. Точно такъв е случаят с бившия шеф на иранското правосъдие - човек без капчица милост, одобрявал средновековни методи за наказания, като умъртвяването с камъни или хвърлянето от високо.

Докато аятолах Шахруди се лекуваше в Германия, десетки хиляди иранци протестираха срещу режима в Ислямската република. В четвъртък германският външен министър Зигмар Габриел разговаря в Брюксел с иранския си колега Зариф. В същото време аятолах Шахруди е чакал на летището в Хамбург да вземе самолета обратно за Техеран.

През последните няколко дни във федералната прокуратура бяха внесени три иска за наказателно преследване срещу Шахруди. Те обаче не успяха да осуетят неговото заминаване. Точно обратното дори - най-вероятно са го ускорили. Изглежда иранското ръководство е разбрало, че не може вече да изпраща всеки един политик за лечение в Германия. И критиците на германската политика спрямо Иран, които обвиняват Берлин, че продължава да подхожда към Иран с разбиране, сега се чувстват напълно прави.

Коментарът е на Райнер Херман, ФАЦ, публикуван в "Дойче веле"

Frankfurter Allgemeine Zeitung


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Garrincha

    26 1 Отговор
    Що, не се е лекувал с молитви към аллах ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ДДД

    14 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Германия не бива да се превръща в "санаториум" за лица, обвинявани в нарушения на човешките права и с полепнала кръв по ръцете
    тоя как смее да противоречи на меркел?
  • 4 Сарматиан

    8 0 Отговор
    Аятолаха вероятно е престъпник но, кажете ми какви са всички тези политици в Европа който против волята на своите народи заселват милиони негри и араби на Стария континент? Как да нарека всички тези гадове който прогониха от роднините им места над 2,2 милиона българи обслужвайки Брюксел?
  • 5 Я изкарай Гано

    0 0 Отговор
    "Велето" да публикуват списъка на ФАЩ с държави за унищожение и да излизат неплатена... стига с този кървав ПиАр