Last news in Fakti

15 Януари, 2018 06:30 2 780 17

Еврозоната е единственият спасителен път

  • кольо парамов-
  • еврозоната-
  • европейски съюз

Финансистът Кольо Парамов коментира възможността за влизането на България в Еврозоната

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Включването ни в чакалнята на Еврозоната е задача номер едно. Това е така, защото показва, че от ЕС са осмислили, че при тази диспропорция, която ни осигури Валутният борд през последни 5 или 7 години, се вкарваме в сериозен капан. Влизането в Еврозоната обаче е единственият спасителен път за донякъде изравняване на доходната политика. Трябва да се търсят пътища за коренна промяна на стила, мащаба и развитието на държавата.“ Това заяви финансистът Кольо Парамов в интервю пред Факти.бг, коментирайки възможностите за влизането на страната в Еврозоната.

Как ще коментирате думите на председателя на Европейската комисия Жан – Клод Юнкер, че България е готова да влезе в Еврозоната?

Включването ни в чакалнята на Еврозоната е задача номер едно. Това е така, защото показва, че от ЕС са осмислили, че при тази диспропорция, която ни осигури Валутният борд през последни 5 или 7 години, се вкарваме в сериозен капан. Влизането ни в Еврозоната се превръща в задача номер едно.

В същото време Юнкер много тактично и завоалирано ни казва, че България не е толкова готова и сигурна, за да може да бъде член на Еврозоната. Това обаче се налага, за да могат да се изравнят разликите, които съществуват между нас и Балтийските държави. Тази огромна разлика, която се получи е очевадна. Ние бяхме по-напред от тези държави, преди те да влязат в Еврозоната. Тогава нещата при тях сериозно укрепнаха. Те развиха друг базов инвестиционен интерес. Осигуриха възможност да се ползват от Европейската централна банка с много сериозни кредити. Ние държим сериозни много пари в евро в наличност, а в същото време даваме кредити с огромна лихва, която е непосилна към нивото на стандарт, пазар и проекция на икономика, бизнес и всичко останало.

Трябва да се разреши коренно различен подход в банковата система. Там има 45 млрд. лева спестявания, които не са активирани и не се ползват.

Готова ли е България за Еврозоната? Много хора се притесняват, че така ще се намали платежоспособността им.

Има основание хората да мислят, че ще се намали платежоспособността и че ще има временен спад по отношение на потреблението. Вероятно ще има едни 9 месеца, в които ще трябва да се направи изравняване. Влизането в Еврозоната обаче е единственият спасителен път за изравняване донякъде на доходната политика.

Имаме фундаментално сгрешена доходна политика. През 2008 и 2009 г. Станишев и Орешарски не можаха да проумеят, колкото и да четяха и да им разказваха, че трябва да се направи нещо. Когато имаше силен инвестиционен ресурс нещата бяха добре. Но сега при 55 – 60 млн. евро на месец, при елементарен инвестиционен ресурс, държавата се гърчи, няма от къде да вземе сериозни пари, няма от къде да увеличи пенсии и заплати. Ние трябва да имаме коренно различен платежен баланс. Трябва да ползваме европейски инвестиционни механизми. Ние не можем да продължаваме да живеем в една самоизолирана и лъжовна среда, която използваме за елементарна хитрост пред Европа. Уж сме нормални европейски членове, а действаме в сферата на понятията хитрост и шмекеруване, което не ни носи нищо.

Неприемливо е Румъния да дава 1000 евро заплата на учител, 1500 евро заплата на лекар, а ние да не можем да докараме една трета от това. При това положение в същото време да разрешим голям брой частни болници, да правим прехвърляне на средства от Националната здравна каса без свършена работа. В същото време прекрасни окръжни болници са пред разруха, защото не могат да използват целеви средства в мащаба, в който се използват в Румъния. Лекари се водят на три или четири места на работа, за да получават тези 1500 евро. Някои от тях ги получават с дублираща лъжа, а в същото време материалната база е пробита. Ефектът от лечението на хората не е на нивото, на което трябва да бъде, а работата не е свършена. Парите са откраднати, а работата я няма налице.

Има мнения, според които България няма нужните механизми за влизане в Еврозоната. Има ли истината в това твърдение?

Не знам кой казва, че България няма нужните механизми, за да влезе в Еврозоната. С това оправдание ние можем да караме до 3000-та година. Така ще си вървим и нищо повече. Не може държавата да стои 50 месеца в дефлационна спирала. Няма как тя да е на такъв огромен минус. Трябва да се търсят пътища за коренна промяна на стила, мащаба и развитието на държавата.

През последните 20 години се пее една и съща песен. Тази една и съща песен не може да разтвори силата и мащаба на развитието на една държава. Трябва промяна. До 2007 – 2008 г. Валутният борд стабилизира, пребалансира и активизира страната. След това ни вкара в дупката. От тогава се опитваме да оцелеем. Не може с това оцеляване и с това безпаричие да се промени стила и тактиката на българското стопанство. Това трябва да бъде казано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От БНБ

    22 10 Отговор
    Кольо е обикновен селяк. Познавате го. Друго не можем да добавим.
  • 2 витязь

    9 8 Отговор
    Умен,строг и познаващ пътеките в страшната финансова джунгла в която ни се налага да оцеляваме - а то не останахме много иначе термити колкото щеш.
  • 3 ЗЕВС

    29 2 Отговор
    Валутният борд не причината за мизерията в България, причината е политическата система на управление! В Румъния има Президентско управление и се знае кой кара влака и кой хвърля въглищата. В България всяко правителство се крие зад парламентарния параван, което води до унищожаването на държавата!

    Коментиран от #6

  • 4 Гостът

    20 2 Отговор
    Кольо не знае,че Румъния не е в еврозоната и има пари за такива заплати,значи не е там проблема.Да се осведоми,колко държави със силни икономики членки на евеосъюза въобще не се натискат да приемат еврото.
  • 5 Гостът

    15 3 Отговор
    Еврозоната е един огромен капан.Парламентаристите ни съвсем ще отпуснат юздите.Такива кредити ще теглят,че ще станем по зле от Гърците.

    Коментиран от #7

  • 6 Бойко президент Волен зам

    9 5 Отговор

    До коментар #3 от "ЗЕВС":

    Прав си, че не валутният борд е виновен, но не си прав, че президентската власт ще ни спаси. Само прилагането на закона може да ни спаси и ако няма такова при президентската република, то пак ще си е същото. Президентът не може сам. Пак си има парламент, пак си има правителство и т.н. Наивно е да се мисли, че ще дойде великият президент и ще ни спаси. Погледнете Украйна, Беларус, Русия, бившите азиатски републики - всичките са президентски републики и е пълна мизерия. Дори в богати на ресурси такива. Другият голям проблем на България и надудата администрация. поне двойно трябва да се намали.
  • 7 Мистър Сенко

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гостът":

    Това на снимката Мистер Сенко ли е? А, да, ние и сега сме по-зле от гърците

    Коментиран от #9

  • 8 Гост

    9 1 Отговор
    Влизането в чакалнята поставя въпроса за съотношението лев/евро. Тук е заровено кучето и ще видим как ББ ще успее да засмуче така желаните спестявания на хората.
  • 9 Гостъ

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Мистър Сенко":

    Много точно сравнение. Точно този циркаджия който 27 г. заема важни постове в държавата и не е допринесъл с нищо за развитието е тръгнал да обяснява кой е пътя за развитие. Единствено може да обясни как се става милионер чрез кражби в БГ без да влезеш в затвора.
  • 10 евраци

    7 1 Отговор
    Аз не мога да разбере какъв ни е проблема с еврото.
    Бат Боко вади евро и плаща левовете дето ги е напечатал и толкоз.
    Но на всеки му е ясно, че бат Боко няма толкоз евро да изкупи левовете при курс 2 към 1, и бат Боко евро не може да печата и се почват чакални макални до когато му отпуснат заемче за да може да плати 2 към 1 щото ще министър прецедател през крив макарон просто една игра и ще ближе EU задници до откат
  • 11 bjorgknutsen9

    8 3 Отговор
    НЯМА да влеземе в еврозоната :)
  • 12 Зона Б5

    3 5 Отговор
    За България е задължително да влезе в Еврозоната....
    Така или иначе няма за имаме значителен икономически ръст докато сме във валутен борд...
    С еврото, това също няма да се случи скоро, но поне няма как крадат цели банки и народа да плаща...
  • 13 наблюдател

    8 1 Отговор
    Влизането ни в евро-зоната при сегашното ни положение ще донесе повече негативи. Ние нямаме нормална развита икономика. Цените не са икономически обосновани. Но, западните страни знаят тези наши слабости и няма да ни приемат поне в следващите пет години.
  • 14 onq s konq

    2 7 Отговор
    Понеже всички ВИЕ -недоволните от управлението на ГЕРБ и ББ твърдите че сме "на дъното" на Европа и живота в БГ е непоносим,точно затова НИЕ-привържениците на ГЕРБ и ББ използвайки ПОЛИТИЧЕСКАТА СИ ВЛАСТ ще вкараме страната в Еврозоната.При това НЕ "на инат",а просто защото ви се доверяваме на оценката ви за икономическото състояние на България и логично ръководейки се от идеята че "От това по-лошо няма как да стане".А след като влезем и случайно установим че "от лошото имало и по-лошо",то тогава ВИЕ ще спечелите закономерно поредните избори и ЩЕ НИ ИЗВАДИТЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА.
  • 15 стоян георгиев

    2 5 Отговор
    пaрмов казва тва дето ще каже всеки нормален финансист.тва обаче няма как да бъде разбрано от зарзаватчия,фатмак или счетоводител с агнешка диплома ,така че този тип хора може да не коментират.еврозоната ще доведе просперитет .справка всяка страна която е там.ще доведе и още финансова дисциплина която ни трябва за да няма нови изцепки като тази с цветан василев и банката му,ще има съвсем различни лихви при кредитиране на бизнеса и на хората ,ще има и по-висока доходност.само че все още не ни искат ,а когато можеше да се настаним там комунистите на орешарски стопираха процеса,щото са идиоти както всички комунисти.
  • 16 Грую

    0 0 Отговор
    Откъде този оптимизъм да идеш някъде , където е Гърция и да го приемеш за "спасителен път" . Струва ми се доста неразумно. Да не би да е бил пиян?
  • 17 аве фюрер

    1 0 Отговор
    Поредния платен и надъхан клакьор на държавната мафия в България . А тая мафия това чака ,да гушнем еврото и да станем като Гърция , че и по-лошо ,та в мътна вода пак кинти и спекула да завътят.