Last news in Fakti

21 Януари, 2018 11:00 3 202 20

Какво стана с българското селско стопанство след 2007?

  • земеделие-
  • животновъдство-
  • селско стопанство-
  • субсидии
Какво стана с българското селско стопанство след 2007? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. Николай Вълканов, директор на „ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство, казва:

„Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските приемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция."

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар. Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите, обяснява:

„България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната."

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство „ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее „общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила. Николай Вълканов, един от авторите на изследването, обяснява:

„Субсидиите изядоха малките производители“

„Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто „изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите."

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха, обяснява Николай Вълканов, а онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    32 5 Отговор
    Ми като гледам внасяме почти всичко и все по-малко произвеждаме ... не знам каква е тая статистика за увеличаване на производството.
  • 2 Какво ново

    25 2 Отговор
    Защо ли хората не искат да работят в селското стопанство?
  • 3 Боцмана

    37 3 Отговор
    Ето това е земеделието в България един работи 200 хил. декара без да е стъпвал на нивата , цоца си субсидийката а другия цял живот на село и отива за 500лв. да работи в града и си мисли , че е добре .

    Коментиран от #7

  • 4 fakt

    19 8 Отговор
    Не знам със селското стопанство какво се случи,но при земеделските производители определено има раздвижване.Не познавам земеделец,който да няма хубава къща,поне една вила,няколко коли и два луксозни джипа.И търсят още земи за купуване.
  • 5 накратко

    32 5 Отговор
    Истинското селско стопанство УМРЯ....не говоря за тези които смучат субсидии-защото без връзки-няма субсидии-факт.
  • 6 Патриот

    22 4 Отговор
    Умря както икономиката ни за да купуваме европейските боклуци. После Европата да ни отпуска заеми. И със заемите пак да купуваме европейските боклуци.
  • 7 Българин

    15 10 Отговор

    До коментар #3 от "Боцмана":

    Крупните эемеделци с по 200 000 са до един комунисти, спонсори на БСП.
  • 8 питащ

    38 0 Отговор
    И какво спечелиха обикновените хора от тези милиарди субсидии в зърнопроизводството? Дали брашното поевтиня, дали хляба? Едни богати чичковци прибират всичко и си купуват имоти, джипове и екскурзии по екзотични места.

    Коментиран от #9, #10

  • 9 onq s konq

    6 22 Отговор

    До коментар #8 от "питащ":

    След като питаш какво са спечелили "обикновените хора",ще ти кажа:От 2007 до сега РЕНТАТА ОТ ДЕКАР СЕ УВЕЛИЧИ 4,5 ПЪТИ.След като обаче не знаеш това,значи нямаш земя,защото си се "отървал" от нея своевременно.Ами проблемът си е твой!

    Коментиран от #13

  • 10 стоян георгиев

    3 17 Отговор

    До коментар #8 от "питащ":

    я провери колко обикновенни хора работят в селското стопанство и с колко се е увеличило възнаграждението им.става въпрос за увеличение в пъти.сега средната надница е около 25-30 лева за сравение до преди 5 години бе наполовината ,а преди това бе около 5 лева.няма да говоря за хилядите нови фермери с по 50-100 декара дето се появиха в последните години.

    Коментиран от #12, #14

  • 11 Радо

    9 0 Отговор
    Ори, мели, яж!!...много е лесно от панелната двустайка в Люлин зад кумпутура да се дават акъли!...елате на село да живеете, да поработите, пък тогава давайте оценки.
  • 12 ТАСС

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Пари ли са 25 - 30 лв. на ден ???
  • 13 Николай

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Нещо не съм усетил 4.5 пъти увеличаване на рентата. От 2003г. рентата ми е почти една и съща. Имам земи в Пазарджишко и Хасковско, работят се от 3 различни фирми. Мога да го докажа с копия от договорите за аренда.
  • 14 Николай

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Нещо не схващам за "хилядите нови ферми", които са се появили. Занимавам се и със земеделие, отдавам и земи под аренда. От последните 4-5г. поне двама-трима от съседите ми са се отказали от земеделието. Хора с по 2-600 дка., вкл. и такива с друг бизнес, които могат да си позволят да наливат пари. При мен е същото - добре, че работя и друга работа и отдавна имам малка завоювана ниша на пазара + редовни клиенти, иначе да съм зарязал земеделието на 100% и аз. Също така мога да произведа много повече продукция, но няма пазар.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Николай":

    Малко ще се корегирам за това 4,5- отнася се поне при мен не за период2007-14,а 1997-2014г.По-същественото е друго:ИЗЧИСЛИ СИ ИНДЕКСА НА ПЕЧАЛБА ОТНОСНО РЕНТАТА-трябва да е между 4,5% и 5,2 или 5,3% на годишна база.Това е същото като Процента който банката ти дава като лихва за внесените ти пари годишно-ГОВОРИМ УСРЕДНЕНО,щото има различни договори и тарифни планове.Та:Проверяваш колко е ПАЗАРНАТА СТОЙНОСТ НА ДЕКАР НА ЗЕМЯТА ТИ КЪМ МОМЕНТА В РЕГИОНА,СЛЕД КОЕТО ДЕЛИШ СУМАТА КОЯТО СИ ПОЛУЧИЛ КАТО РЕНТА ОТ ДЕКАР НА ВЪПРОСНАТА ПАЗАРНА СТОЙНОСТ И НАТИСКАШ %.Ако си под диапазона който ти споменах-работата не е добре .Ако обаче СИ- спиш спокойно че не те цакат арендаторите...с много.

    Коментиран от #17

  • 16 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Николай":

    ами нещо явно си в грешка.аз се занимавам с етерични масла близо 25 години.за последните такива продукцията в сектора се увеличи в пъти.цените парадоксално също се вдигнаха.имам наблюдение в централна и североизточна българия както и в югозапада.навсякъде има огромна експанзия в селското стопанство.нали прочете огромна.нови стада животни ,нови мощности за преработване,нови насъждения и то в пъти.статистиката по статията го показва.щом се занимаваш с арендоване на земя ще знаеш и че арендите се увеличиха в пъти.през началото на века след 2000 година съм арендовал земя в златията на лев и петдесет на декар сега цените там на комусирани масиви са много нагоре.възможно е да има и региони с регрес,предвид обезлюдяването квито са регионите от западна българия при трън да речем ,ямболско или видинско,но ние говорим за сектора като цяло.

    Коментиран от #18

  • 17 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "onq s konq":

    Сложни математики. Рентата я вземем в натура - не се е променила много - много. Като цена на продуктите в пари - може и да е нагоре, но това няма значение. Интересувам се активно кой дава най-добрите условия, а не съм я зарязал в местните кооперации.
  • 18 Николай

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "стоян георгиев":

    Аз пък се занимавам с люцерна - за суха маса и семепроизводство. Тази година кося един път, събирам и семето и тегля една майна на земеделието. Не е занимание за човек с малко пари и почти без връзки.

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Николай":

    ами то във всичко е така .смислъ ако се занимаваш с нещо като бизнес.нямаш ли информация за случващото се обикновенно конкуренцията те мачка,а за връзките в българия си прав ,но кво да се прави корупция.ако имаш земя бих те посъветвал да пробваш маслодаини растения.лавандрула,жълт смил или роза ,щом се занимаваш с люцерна ,може да пробваш с маточина или лаика,но пак ще ти трябва информация .
  • 20 каскет

    0 0 Отговор
    Ей, хубаво си беше ткзс-то, имаше от всичко по много, но само за хората от партията. Другите, крепосни селяни, където са родени там работят и там си умират, нямаха право да напускат селото, обаче имаха право да копаят в ткзс-то за 20ст. надник. А иначе всичко имало,а да му мисли тоя дето копа и влачи ярема и си стои гладен. Никога повече ткзс и каскетлии на власт.