Last news in Fakti

21 Януари, 2018 16:00 2 675 30

Будапеща: Сорос направлявал нелегалната миграция

  • унгария-
  • джордж сорос-
  • виктор орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан твърди, че милиардерът иска да унищожи християнската култура, насърчавайки притока на мигранти

Будапеща: Сорос направлявал нелегалната миграция - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Любимият враг на унгарския премиер Орбан се казва Джордж Сорос. Орбан твърди, че американският милиардер иска да унищожи християнската култура, насърчавайки притока на мигранти. И затова готви нов закон.

През миналата година Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ в продължение на месеци разясняваха, че имало някакъв „План Сорос“ за нашествието на милиони мигранти. Това стана повод те да поведат мръсна кампания с лъжи и изопачени цитати на американския милиардер срещу неговите уж разрушителни намерения. Сега унгарското правителство прави още една стъпка в тази посока. То смята да гласува т.нар. закон "Стоп Сорос" - намерение, оповестено от вътрешния министър Шандор Пинтер.

Нови наказателни мерки

Пакетът с мерки на правителството е насочен главно срещу дейността на неправителствените организации (НПО) – едни от последните, които все още си позволяват да подлагат на критика и контрол властите в Унгария. Законът съдържа три основни момента:

- Неправителствени организации, които под някаква форма „съдействат на нелегалната миграция" трябва да се регистрират в съда и редовно да представят детайлирани отчети за дейността си.

- Неправителствени организации, които получават повече от половината от своите приходи от чужбина и имат нещо общо с "нелегалната миграция" вече ще плащат наказателен данък от 25 процента върху доходите си от чужбина.

- На унгарските граждани, които бъдат заподозрени в „насърчаване на нелегалната миграция", може да бъде забранен достъпът до осемкилометровата зона край външната граница на Шенген. Властите ще могат да забраняват и на чуждестранни граждани, заподозрени в същото, да влизат в Унгария.

Повечето критици казват, че ако парламентът гласува закона, Унгария ще се отдалечи още повече от основните европейски ценности и ще се доближи до Русия по отношение на репресиите срещу всички критици на властта.

"Съмнявам се, че тези правила отговарят на конституцията и на европейските договори. Неправителствените организации трябва да функционират свободно в една правова държава. Но данъците са толкова високи, че функционирането им ще бъде застрашено", казва за ДВ политологът Атила Тибор Наги.

Искат да заглушат критичните гласове

"Ясно е, че правителството се опитва за пореден път да заглуши гласа на критиката – което навярно няма да му се удаде", казва Мате Сабо - директор на Унгарския съюз за граждански свободи. Той обяснява също, че по всяка вероятност не съществува правно основание, въз основа на което приходите от чужбина да се облагат със специални данъци.

Проектът "Стоп Сорос" на първо време изпълнява ролята на пиар, защото на 8 април в Унгария предстоят парламентарни избори. Резултатите от допитванията не оставят съмнение, че партията „Фидес“ на премиера Виктор Орбан ще спечели изборите. Включително и поради това, че избирателният закон е скроен според желанието на управляващата партия. Затова критичните наблюдатели и голям брой юристи казват, че макар изборите в Унгария да са свободни, те се провеждат в нечестни условия.

Будапеща: Сорос направлявал нелегалната миграция

Независимо от това не е ясно дали Орбан ще успее отново да събере мнозинство от две трети. Затова много наблюдатели смятат, че със закона "Стоп Сорос" премиерът Орбан иска да създаде максимална поляризация в обществото и по този начин да мобилизира своите привърженици.

Сходство със ситуцията в Русия

Всъщност управляващите в момента се намират в твърде неудобна позиция. Един държавен секретар от външното министерство наскоро неволно се разприказва и призна, че правителството "тайно" е приело 1 300 бежанци – с други думи малко над яростно отхвърляната квота от 1 294 души, която би се полагала на Унгария. С оглед на тази пикантна подробност опозицията бомбардира управляващите с питания за уж огромната опасност от нахлуване на мигранти.

Виктор Орбан навярно все пак ще прокара новия рестриктивен закон, още повече, че той няма да е първият срещу НПО. През миналата година те бяха задължени да се регистрират като „финансирани от чужбина“, ако приходите им надвишават определена граница. Този закон силно напомня на руския еквивалент, приет през 2012 година, според който НПО бяха категоризирани като "чуждестранни агенти".

Унгарският седмичник "hvg" писа наскоро, че законът "Стоп Сорос" засега е само предизборна маневра. Но ако тя донесе успех на изборите на 8 април, властите ще могат необезпокоявано от обществото „да продължат в същата посока".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    57 4 Отговор
    Дойче веле заслужават да бъдат взривени със Семптекс така, че после да ги разпознават с ДНК тестове! Мърши като тях превърнаха Европа в клоака и се мъчат да дискредитират малкото нормални държавници, като Курц и Орбан!
  • 2 Бесен Язовец

    40 5 Отговор
    Не правителствени организации които се бъркат в държавните дела с цел облагодетелстване на едрия капитал зад граница, много одобно за масонските инттереси!
  • 3 Стадото на слепите пастири

    34 7 Отговор
    Едно голямо браво на Братския Унгарски народ! Никак не е лесно в днешно време да се противопоставиш против действащата система днешно време. Да не говорим за сините тромпета и неофашистките вандали, маняци на чалгата и умеещи само да рисуват свастики по къщите на хората)

    Коментиран от #5

  • 4 Патриот

    39 2 Отговор
    Не разбирам каква новина е това. Утре ще има статия сигурно "Слънцето изгрява всеки ден".
    Това го знае всеки един от онези 20%.
    Защо бягат бежанците към Европа, а не към демократични държави със сходни култури, като Катар и СА например?
  • 5 Анти синьо-бялата секта

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "Стадото на слепите пастири":

    С люпене на семки и хапване на банички нищо не става... Трябват ДЕЛА! Силна опозиция!
  • 6 Брат ми

    41 4 Отговор
    Всеки нормален човек знае, че DW е слуга на лудата бабичка и други подобни либерални боклуци.Но интересното е защо от Факти получава толкова внимание??? Случайно? Едва ли.
  • 7 Българин

    6 39 Отговор
    Руското мекере Арбанаси сякаш не вижда, че психопата Путин направляваше мигрантската вълна за да дестабилизира и разбие ЕС.
  • 8 Гост

    41 6 Отговор
    На вниманието на г-н Каракачанов и патриотите - такъв антисоросоиден закон ни е крайно необходим
    и на нас . Крайно време е диктатурата на толерасти, либерасти и всякакви евро и задокеански "асти" да
    бъде обуздана в името на бъдещето на децата ни и съхраняване на нормалните християнски ценности.

    Коментиран от #9

  • 9 Българин

    7 34 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Смешно е когато русофилите говорите за нормалното и християнски ценности. Русофилията сама по себе си е ненормално явление и форма на омраза, неграмотност и псевдо православие.

    Коментиран от #10, #11, #12, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гост

    25 5 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Г-н антиБългарин, я си признай тоя от снимката над статията ли ти плаща за плюеш против традиционните устои и ценности на българския народ. Ние сме ПРАВОСЛАВНИ християни, независимо дали това ти харесва или не.

    Коментиран от #21

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Morgoth

    27 2 Отговор
    Идеята на НПО-тата е да представят гласа на народа и на бъдат гръбнака на така нареченото гражданско общество. Но за да си вършат работата трябват пари. Идеалите са идеали, но работещите за тях имат семейства да хранят. И тук идва Сорос, който раздава голямото си богатство за да могат НПО-тата в Източна Европа да съществуват.
    До тук добре, но следва едно голямо НО - принципа "който плаща поръчва музиката" продължава да бъде напълно валиден. В крайна сметка пари получават единствено НПО-тата които следват политиката на Сорос, а тези които му се противопоставят изведнъж се оказват с много богати противници. По този начин Сорос иззема ролята на гражданското общество и го унищожава. Финансираните от Сорос организации не изразяват мнението на народа, а мнението на Сорос.
    Далеч съм от това да го обвинявам за злонамерено разрушаване на страните от Източна Европа, но той е крайно ляв и като такъв би трябвало да се нареди при останалите партии и кандидати да управляват. Мястото му не е сред неправителствения сектор. Не е редно чужди интереси и чужди пари да управляват НПО-тата в която и да било страна.

    Коментиран от #19, #29

  • 15 Предложение

    4 18 Отговор
    Материалите в "Факти" са доста балансирани, но коментарите са изключително пристрастни и грозни. Съдържанието говори за сходно авторство. Приятели от "Факти" направете писането с регистрация за да престанат едни и същи елементи да пишат под различни имена.

    Коментиран от #17

  • 16 Предложение

    2 28 Отговор
    Сорос е на 88 години.
    Не мога да си представя, че е в състояние да организира и изпълни такива "гигантски конспиративни теории".
    Е всичко хубаво

    Коментиран от #18

  • 17 Morgoth

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "Предложение":

    Статиите които могат да се коментират само от регистрирани се радват на 2-3 коментара и пропорционален на брой преглеждания което включва и броя на показани реклами. Регистрацията ще изгони далеч не само троловете.
  • 18 Morgoth

    18 2 Отговор

    До коментар #16 от "Предложение":

    Конспиративните теории за направление на миграционни потоци и целенасочено унищожаване на държави и християнство са едно, но влиянието на Сорос е напълно реално. Хората които той спонсорира са крайно леви фанатици, които под предтекста за човешки права се борят за привилегии за малцинствата и поощряване на определени девиантни поведения от сорта на джендърите.
  • 19 Предложение

    5 13 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    До "Morgoth". Поздравления. Много добре си го написал. Но монетата има и още една страна. Аз съм по-голям и помня времето на тоталният контрол при ТЖ. Тогава един от малкото източници на друга информация бяха Радио Свободна Европа и ББС. Властта в БГ много яко заглушаваше РСВ, а ББС имаха само 30мин. предаване на ден. Когато управляващите са убедени, че това което правят е добро НЯМА ЗАЩО ДА ПОТИСКАТ ДРУГОМИСЛИЩИТЕ !
  • 20 Предложение

    4 8 Отговор
    До Morgoth.
    Не познавам нищо от дейността на Сорос и неговите фондации, освен, че преди доста години е успял да повлияе на курса на британският паунд, което говори за много големи възможности.
    Както написах той е на 88 години и ако наистина има "вина" то сигурно е на някой друг, който реално управлява парите му. Просто изказвам мнение.
    Относно регистрацията. Приемам довода, но все пак е неприятно. Поздрави и довиждане.

    Коментиран от #22

  • 21 Българин

    4 23 Отговор

    До коментар #12 от "Гост":

    Русофилите имате един Бог и това е Путин и Русия. Вие сте най-големите Антихриста и българофоби. Путин води война с християнския свят и всичките му съюзници са ислямски.-Сирия,Иран Хамас, Хизбулла...
  • 22 Morgoth

    9 1 Отговор

    До коментар #20 от "Предложение":

    Коренът на неговите организации е фондация Отворено общество. Създадена е 1979, когато Сорос е бил на 50. Между него лично и да речем БХК има минимум един посредник и всеки по линията ще вкара собствено тълкуване. Няма как да препишем на Сорос всяко едно неадекватно изказване на член на БХК. Но взети в своята цялост организациите спонсорирани от Отворено общество са именно делото на живота на Сорос. Дело което в момента в България и в цяла Източна Европа не се оценява особено високо (БХК сигурно има по-нисък рейтинг и от Делян Пеевски). Може би това е защото сме недорасли за неговите възвишени идеали ... ама надали.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 подмолно

    16 0 Отговор
    Всичко свързано със Сорос трябва внимателно да бъде разследвано и да се забрани! Финансираните от него НПО-та са същото като ислямските училища които пропагандират радикален ислям! Организиране на протести, смяна на правителства, подмяна на историята, промяна на учебниците, привилегии за "трети пол" - това са само част от дейностите на "великия филантроп"....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Jimmy

    7 0 Отговор
    Това е самата истина за този дърт ционист
  • 27 русофилофоб

    5 0 Отговор
    Жорши Шорош е унгарски циганин приел юдаизма и автоматично се възприел като евреин.Лошото в случая е че хазарите от еврейското лоби в Ню Йорк за да им угоди създава НПО-тата.Иначе не би имал възможноста да натрупа такива спекулативни пари.
  • 28 Шаран БГ

    4 0 Отговор
    Правилно е едни ръководители да имат коректив в своята дейност! Човекът е такова " добиче", че се самозабравя! За това е свободата на словото и печата, гражданското общество , разделянето на властите и т.н.От друго страна: едно е да критикуваш, да имаш предложения за нещо по-добро/според теб/, друго е да налагаш своите виждания по всякакъв начин.Още по-вече това да става в друга държава, върху друг народ, върху друга култура ! И написаното в ком. № 14 Morgoth е много точно и ясно обяснено !
    Не са ли в същност НПО чуждестранни агенти ? Когато едно куче лае- не лае този, който ме дава хляба !!!
    На мен лично ми е много смешно / то всъщност е жалко/, да се правят сравнения между една шепа Унгария /България, Словакия, Сърбия/ и прочие малки във всяко едно отношение държавици с САЩ, Канада, Бразилия, Индия, Русия, Австралия, че и Китай, независимо за какво !!!
    Направете сравнение и почерпете опит / ако щете копирайте от А до Я/ нещо свястно от Дания, Холандия, Белгия !!!
    Унгарците винаги са се различавали по нещо от другите европейски народи. Дори в пределите на Австро-унгарската империя са имали свои виждания и свои стремления. Забележете, винаги в своя полза, за свое добро. И макар доста да са патили във времето, отстояват язик,обичаи и нрави, политически решения..... И са много по-единни и сплотени отколкото наша милост, например!!
  • 29 Валери

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    Там е работата, че ако си хранеха семействата само да нямаше да има проблем и щяха да са нормални хора, обаче на тях им трябват модни аксесоари дето се сменят ежегодно, трябват им задължителни почивки по курорти, които струват скъпо, трябват им наркотици, трябва им нещо екзотично да се показват с него за да изпъкват пред останалите и т.н. Голяма част от тия работещи там също нямат семейства или са хомосексуални с извратена представа за семейството и т.н. и ето така се получава, че точно ненормални същества излизат пред обществото и се обявяват уж в защита на нормалното... е.м ти и новата нормалност...
  • 30 народ

    2 0 Отговор
    Трябва и в България да се забранят със закон всички фондации!
    А както знаем те са на Сорос и на арабски страни,целящи унищожаването на славяните и славянската култура.