24 Януари, 2018 14:00 2 139 23

Позицията на БПЦ е заплаха за националната сигурност

  • бпц-
  • истанбулска конвенция-
  • национална сигурност

Отказът от пряка политическа намеса на католическите църкви слага началото на модерната християндемокрация

Позицията на БПЦ е заплаха за националната сигурност - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Заплахата с отлъчване по повод демократична политическа позиция е прецедент в историята на нова България (1878-2018), доколкото ми е известно.

И е, меко казано, необичайна за БПЦ по принцип и за модерната секуларна демокрация изобщо. Подобни феномени са характерни за периода на формиране на модерните католически национални държави (особено Италия и Испания, по-малко Франция) и за католическите области на обединена Германия, предимно в края на XIX век.

Именно преодоляването на този тип враждебни взаимоотношения и конфронтация между Църквата и националната държава бележи същинското начало на съвременната западна държавност. А отказът от пряка политическа намеса на католическите църкви слага началото на модерната християндемокрация и възприемането на християнските, но лаически, ценности като основа на демокрацията и мира в обществото.

Затова (и отвъд обичайните и често основателни обвинения към висшия клир на БПЦ в ченгеджийство, продажност и крадливост) смятам, че тази позиция - ако е официална позиция на БПЦ - е пряка и откровена заплаха към единството на нацията и националната сигурност.

Не коментирам самата конвенция - този стил на политическа намеса е приложим постоянно, по всеки въпрос, ако бъде допуснат.

Съвсем отделно съм убеден, че около конвенцията има много фалшив шум и опити за манипулативно разделяне на обществото и налагане на антиевропейски настроения. Особено тревожна е намесата на БПЦ, по крайно радикален начин и с крайни антиевропейски послания. Само тъжно ми е, че във фалшивия спор за “третия пол” се включиха свестни хора - те са просто жертви.

Но ако Св. Синод не се разграничи ясно и категорично от отправените заплахи за отлъчване, държавната власт ще трябва много твърдо да отстои секуларния характер на демокрацията ни. Другото е непосилен риск за крехкия мир в обществото.

*Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знаещ

    62 3 Отговор
    Жалко, че от време на време си проличава кой финансира този сайт. Грозно е да се пускат статии подкрепящи въвеждането на третия пол. Има само два пола и на всякакви други извращения не трябва да се дава гласност. Радвам се, че по света все още има лидери като Орбан и Путин, които се борят срещу третополовите.

    Коментиран от #12

  • 2 кавказ

    51 3 Отговор
    против всякъв пол съм извън жена мъж както ни е създал великия Творец
  • 3 НАТО ВЕЦ

    51 2 Отговор
    Господин "Г*з, ти си нашето знаме", когато нечисти ръце се опитват да извадят душата на народа, "духовният пастир" е ДЛЪЖЕН да ги "отсече".
    Не само БПЦ, а и католическата църква и мюсюлманското вероизповедание се обявиха против този човеконенавистен "документ".
    В същност, БПЦ трябва да анатемоса проводниците на содомията.
  • 4 BILL

    51 1 Отговор
    Хомосексуалиста Радан Кънев каква друга позиция да има?
  • 5 ЧМЧ

    41 2 Отговор
    Къде видя политическа намеса. Демокрация по Костовси. Жалко писание в угода на чужди интереси.
  • 6 мнение

    44 4 Отговор
    Не знаех досега , че Радан Кънев е атеист и пише и глупости срещу една от основите на нашия народ
  • 7 goni

    36 1 Отговор
    Рада Дълбоката какво друго да напише?!:)
  • 8 hh88

    45 2 Отговор
    Защо отлъчването да е заплаха за националната сигурност? Те, тези пидалите, дето гласуват за конвенцията, така или иначе не живеят според Божите закони. Дреме им, че ще ги отлъчат. Важно е содомията да се разраства.
  • 9 Радка пиратка

    37 1 Отговор
    А казваха, че "онези" снимки, на Рада дълбоката ,били фалшиви!
    Този си е явен гейзер, защо му давате трибуна бе, господа от редколегията на сайта?
  • 10 Владо

    27 3 Отговор
    В Казано или написаното от пъР(а)дан не си заслужава дори да се зачита насериозно човек, той е толкова умственно болен че успя да загроби достатчъчно хора със своите амбиции и ако може ще продължава да го прави до живот
  • 11 Навременна намеса

    34 2 Отговор
    Безродната сган на ГЕРБ иска да унищожи цяла България с измислени наставления, мизерия и безпреспективност. Толкова ясно послание от народа, че не я иска тази конвенция, тъкмо заради подводните камъни и такова безпардонно отношение от управляващите няма как да не предизвика реакция. И всички по-значими църкви в България осъдиха конвенцията.
  • 12 Диди

    0 26 Отговор

    До коментар #1 от "Знаещ":

    Пишеш,че се радваш,че Путин и Орбан се борели против третополовите.
    Абсурд. Никой не е в състояние да спре този процес.Хомос и лесбийки е имало в древността,ще има и в бъдеще.

    Коментиран от #13, #19

  • 13 Дарвин

    29 0 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    Никой не ти пречи през деня да си Стоян Георгиев, а вечер- палавата Диди, но не можеш да прекрояваш майката природа с конвенции и прайдове.

    А г-н Кънев сам си реже клона.
  • 14 Ухаа

    27 0 Отговор
    Радане, да вземеш навреш мнението в гъза. Това можеш да направиш и с цялата сган на герб.
  • 15 И къде е заплахата

    25 0 Отговор
    Не виждам никаква заплаха от църквата. Заплахата идва от безмозъчните партийци (комсомолци), които ни управляват. В името на партията са готови на всякакви гадости. В случая да се издевателства над децата от всякакви уроди
  • 16 Различен

    25 0 Отговор
    Този оправи дясното, та сега иска да поправя и църквата!
    Не осъзнава, че отдавна е в тора на историята и че вече е никой и ниКОЙ не се интересува от мнението му!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 татко Махно

    13 0 Отговор
    Тоя пак изпълзя като глист на цимент.
  • 19 татко Махно

    14 0 Отговор

    До коментар #12 от "Диди":

    Цитирам - Никой не е в състояние да спре този процес.Хомос и лесбийки е имало в древността,ще има и в бъдеще. - край на цитата. Самоче когато обратните станали повече и минали критичната граница нямало кой да защитава Рим и Западната империя ПАДНАЛАААА. И да не забравяме , че ПЪТЯТ КЪМ АДА Е ПОСТЛАН С ДОБРИ НАМЕРЕНИЯ.
  • 20 аве фюрер

    7 0 Отговор
    Кънев , ти просто трябва да се върнеш обратно в онази порова дупка от която си изпълзял , защото от теб само гнусна миризма се разнася . Толкова долен ,платен и мерзък човечец ,като теб не се вижда всеки ден . Такива безродници и нихилисти ,като теб ,трябва да бъдат закопавани извън гробището в безименен и необозначен гроб.
  • 21 Юбряяяяяя

    6 0 Отговор
    Радан Джендата си е продал душицата на ония католишки гейове дето мърсуват и с малки деца. дали сте забравили тоя скандал с католишката педерастия. Именно тя прокарва подкопаване устоите на православието у нас!
  • 22 факт

    2 0 Отговор
    АБЕ РАДАНЕ НАЛИ НАРОДА ТИ ПОСОЧИ КЪДЕ ТИ Е МЯСТОТО, ЗАЩО МРЪНКАШ
  • 23 комунист идиот

    1 0 Отговор
    Яснооо сайта е на ГЕРБ.