28 Януари, 2018 06:32 4 174 10

Кого лъжем с реклами за рози и цървули

  • българия-
  • реклама-
  • рози-
  • цървули-
  • домат-
  • гюл

Гюловата дигитализация на представянето на България в чужбина

Кого лъжем с реклами за рози и цървули - 1
Снимка: Фейсбук/Чавдар Първанов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Клипове с рози, розови листенца и красиви девойки в народни носии, които ги берат. Толкова много рози и розови листенца, че да ти замирише на гюл, както каза един приятел. Филм за културното ни наследство с азбукари, глаголица и кирилица. Още малко клипове с цървули/опинци, потури, бъклици, дрян, грънци, носии, каменоделци и дърворезбари. И красив иначе, но туристически клип за европредседателството, в което двамата герои разполагат ширят нозе на огромно пространство на плаж на Черноморието ни. А, ...и народни танци до откат. Включително пред Народния театър.

Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Чавдар Първанов.

Всичко това в комбинация с еврокомисарство по дигитализацията,

от което струят заучени от брюкселски документи високопарни изказвания, клишета и лозунги за високоизчислителни машини и суперкомпютри с техните абревиатури, клишета за България, която била Silicon Valley в Европа. Не, че го казва някой отвън, а ние сами си се хвалим така. Блянове за някакви европейски дигитални шампиони, без да назовем поне един такъв. Това е беглото ми впечатление от малкия ми досег с българското председателство на ЕС.

Извън мащабния торолюгювеч, комбиниращ всичко на едно място и извън на места клишираните послания, големият проблем е, че с това изграждаме почти несъществуващ, да не кажа фалшив образ на България. Няма красиви девойки, които да берат розови листа. Розовите листа се изнасят като суровина в бали и чували на далеч по-ниски цени от страни със силно развита преработваща промишленост - Франция, Швейцария, Япония и т.н.. Единици са тези, които се опитват да променят това.

Почти няма желаещи чужденци,

било то и от Африка, които да изучават българския език и култура, макар те да са древни и значими. Не се и правят усилия в тази посока. Народните носии се обличат само кампанийно на фестивали, а никой не играе хора пред Народния театър. На черноморието ни не можеш посмъртно да разполагаш със свободното пространство, показано в клипа за българското европредседателство. Набучено е свирепо от чадърите на концесионерите. В контекста на еврокомисарстването по дигитализацията и говоренето за дигитално предприемачество пък поне можеха да покажат кадри от WEBIT в София и другите събития, които ангажират предприемаческа и дигитална енергия.

Няма и опит да представят страната като извор на талант и знание в съвременния свят - било то в предприемаческо и дигитално отношение.

Ограничаваме се до втръсналите на всички грънци и опинци.

Но не би, в допълнение към торолюгювеча за БГ председателството в Берлин на зелената седмица се явяваме с лого със срязан домат със слоган „България - ароматът на слънцето“, а над тях провесена роза.

И тук фалшът е на почит, след като над половината от доматите в консервната промишленост в България са внос, а повече от 30% от продаваните домати на местния пазар също...познахте, не са български. Себе си ли лъжем?


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тимур

    48 22 Отговор
    Нали това искахте , НАТО, Европа, Краварска-Демокрация, Камери, Наркотици, Оръжие, Свободия, Хаос ... Яжте асфалт и мълчете !

    Коментиран от #7

  • 2 Коко

    38 3 Отговор
    То няма хора....Няма млади, няма работещи. Рериторията на живите мъртви....

    Коментиран от #3

  • 3 Винкелофф

    42 1 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Как да няма, бе?! Ти скоро в МОЛа май не си ходил!? - Пълно е с млади и усмихнати хора, гаражите са забити до последнот паркомясто с лъскави скъпи и нови коли. Магазини растат като гъби, всеки говори по телефона, че даже в колата не го оставят - всеки работи, общува, договаря се и развива делата си! Фитнесите са пълни до пръсване всяко огледало е заето и се чака на опашка, студиата за татуировки не сварват да поръчват боя , за да могат да смогнат на желанието да се оцвети всеки мускул. Цената за 1 посещение в някои столични фитнеси, дори гони двойна стая на Пампорово! Физическата култура стигна небивали висоти, а покрай нея развиваме, художествената с татуировки и музикалната с безпощадна ЧАЛГА ))) Тъмнозелените български репликатори се интегрират постоянно и на на 20 г. вече са баби и дядовци, а населението на РБългария расте и икономиката процъфтява! Сигурен съм, че не живеете в БГ, иначе щяхте да знаете, че обществото ни процъфтява и расте в достойно, благородно и просветено...

    Коментиран от #6

  • 4 Комсомолци

    17 3 Отговор
    В момента ни управляват най-бездарните комсомолци от едно време. Мислещи само за себе си и да се харесат на началниците. Да си спомняте един случай някой от управляващите да се е опънал на ЕС, НАТО по някой въпрос? Нима всичко, което се предлага от тях е задължително? Или непременно добро за нас? Много често тук се говори за гадните от ЕС и т.н. Но на някой минало ли му е наум, че ние не сме длъжни да се съобразяваме с всяко предписание? Само че на Борисов (и Станишев, Кунева...) му е все едно как сме ние, стига той да е добре и да го галят по глявичката.
  • 5 стоян георгиев

    4 8 Отговор
    когато стигнах до тва че розовите листенца се изнасят в бали спрях!!!тоя хал хабер си няма за тва което пише,макар да е вярно че тия напудрени ку.вета си нямат хал хабер от бране на рози,но да не би манекенки да знаят как се прави крем нивея????тва е реклама и няма нищо лошо в нея,а и работи ,щото автора ако мааалко се беше понапрегна щеше да види че всяка година мераклиите от чужбина да доидат в българия слино се увеличават.тази година стигнаха 9 милиона.демек не е вярно че не ги интерасува българия и че не са били неподвластни на рекламата,а явно им е и харесало!
  • 6 МНОГО ТОЧНО

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Винкелофф":

    САМО ЧЕ ТЕЗ ХОРА ША ИМ Е СЕ ЕДНО КОЕ ЗНАМЕ СЕ ВЕЙ ПИЛОНА СТИГА ДА ГИ ОСТАЯТ ДА СИ ДЪРДОРЯТ ПО ТЛФ. ДА СИ ЧАТЯТ И ДА ПЕРАТ С ГАЗ ПО КАШКАВАЛЕНИТЕ МАГИСТРАЛИ Я КЪМ МОРЕТО ГЪРЦИЯ ИЛИ ТУРЦИЯ. БЕЗДУШЕТО И БЕЗРОДИЕТО ЦАРИ.
  • 7 Емил

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Тимур":

    Нещо не разбрах - граматиката ти сбъркана (някакава псевдо агло-саксонска), мозъкът ти промит (с руска водка), явно си много огладнял. Извод: толкова си тъп, че не те искат нито американците, нито руснаците! А българин - не си!
  • 8 Kcaniba

    4 2 Отговор
    Ех да ви хвана за розичките.И трите ще ухаете цял ден
  • 9 Радо

    3 0 Отговор
    Крайните мнения/статии винаги са били грешни, но тук се търси сеира, а не истината..е, девойките берящи рози не са бели, а повечето са циганки, но пак са млади и хубави.....важното е, че България е на първо място в света по производство на розово масло с най-високо качество, а от 2г. насам е и най-големият производител и на лавандула, измествайки Франция от първото място.
  • 10 НАД 90% ДОМАТА Е ВНОС , ЛЪЖЦИ !

    0 0 Отговор
    повече от 30% от продаваните домати на местния пазар също...познахте, не са български.