26 Януари, 2018 09:58 2 358 10

Дразни ги "македонизмът" (СНИМКИ)

  • гърция-
  • солун-
  • македония-
  • македонизъм

Гръцката душа се бунтува

Дразни ги "македонизмът" (СНИМКИ) - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гръцката душа се бунтува. През уикенда близо сто хиляди души излязоха в Солун на протест заради името "Македония", пише Маркус Кайзер от германската фондация "Фридрих Науман". Ето по-важното от анализа му:

"Най-лесно би било протестът да се обяви за сборище на гръцки неонацисти", пише в самото начало на своя анализ Маркус Кайзер и цитира данни от представително проучване, проведено през януари 2018, от което става ясно, че 70% от анкетираните гърци отхвърлят идеята названието "Македония" да стане съставна част от бъдещото име на бившата югославска република. В същото време специалният пълномощник на ООН Матю Нимиц, който от няколко седмици насам води преговори с гръцката и македонската страна, ясно заяви, че компромисът, какъвто и да е той, непременно ще съдържа името "Македония". В момента предложенията са пет, сред които Северна Македония, Нова Македония и Горна Македония.

Дразни ги "македонизмът" (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Спорът дълго тъпчеше на място

Марк Кайзер, който ръководи проекти на германската фондация "Фридрих Науман" в Гърция, припомня в своя анализ, че става дума за стар спор, възникнал след разпадането на Титова Югославия, който в продължение на дълги години е тъпчел на място. По думите му, днес дори сред гръцките националисти не съществуват съмнения, че днешната Република Македония се намира в историческата област "Македония". Самите гърци наричат региона, намиращ се северно от Солун, "Македония". Според националистическите тълкувания обаче, само гърците имат право да се позовават на историческото наследство на Македония, но не и живеещите там днес славяни.

Маркус Кайзер характеризира гръцкото отношение като "ирационално". "Защото, дори и ако се беше разиграл обратният сценарий, гърците със сигурност щяха да се питат: как така славяните се осмеляват да не назоват този богат откъм историческо наследство регион "Македония"! И вероятно пак щеше да има протест от страна на Гърция", пише Кайзер.

Дразни ги "македонизмът" (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

От какво се дразнят просветените гърци

"Ако просветените гърци се дразнят от нещо, то е по-скоро от демонстрирания от доскорошните националистически правителства в Скопие "македонизъм", който води началото си от бивша Югославия. В миналото земите на днешна Република Македония са били населявани предимно от българи, албанци, гърци и османци. Поради това югославският президент Тито се е стараел да наложи една нова, регионална "македонска" идентичност, за да разграничи етнически южните народи в Югославия от тясно сродените с тях техни съседи", пише още Маркус Кайзер.

Дразни ги "македонизмът" (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

В сегашните преговори Гърция настоява за изясняване на въпроса под формата на географско прецизиране на територията на Република Македония, за да се гарантира, че пасажите от нейната конституция, в които се говори за "неделимостта на територията на Република Македония", не представляват претенции над целия регион Македония, т.е. и над Северна Гърция. Някои националистически демонстрации в Скопие, които настояват за завладяването на Солун като столица на Велика Македония, карат гърците да изпитват страх.

Дразни ги "македонизмът" (СНИМКИ)
Снимка: БТА/АП

Маркус Кайзер отбелязва още, че изявленията от либералния и от национално-консервативния лагер в Гърция по повод името на Бивша югославска република Македония са твърде различни. В тази връзка той пише: "За пореден път си проличава, че в Гърция дори въпроси с най-голямо национално значение не са способни да доведат до надпартиен компромис. Разбирателството в самата Гърция би било необходимо условие за взаимно приемливо решаване на спора за името."

Маркус Кайзер, ръководител на проекти на германската фондация за свободата "Фридрих Науман" в Гърция


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ ИСТОРИЯ

    11 4 Отговор
    МАКЕДОНИЯ ВИНАГИ Е БИЛА БЪЛГАРСКА ! КАКТО И СОЛУН,КАВАЛА,КУКУШ ИТН

    Коментиран от #5

  • 2 факт

    4 2 Отговор
    Географската област "Македония" е разпределена така: 55 % в Гърция - Егейска Македония, 30 % в БЮР Македония - Вардарска Македония и 15 % в България - Пиринска Македония.

    Коментиран от #7

  • 3 Пеньо

    15 1 Отговор
    Когато нямаш собствена история си присвояваш чуждата. Комунизмът на Тито и на нашият национален предател №1 Георги Димитров нанесоха трайни поражения върху живота на народите на Балканите.

    Коментиран от #4

  • 4 Диоген

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Пеньо":

    Забравихте Сталин и СССР !
  • 5 аве фюрер

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "БГ ИСТОРИЯ":

    Забрави да споменеш Ниш , Пирот и Враня ,и тях трябва да си вземем обратно от бившата Югославия.
  • 6 Хасан

    5 3 Отговор
    Когато няма петел в кокошарника,кокошките почват да кудкудякат...Балканите са така..много кокошки без петела
  • 7 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "факт":

    С ролетката ли ги мери териториите?
  • 8 Чочко

    1 0 Отговор
    Защо Северна а не Южна Македония
  • 9 Дони

    5 1 Отговор
    Точно така .Сръбската доктрина е била по добре македонци отколкото българи.Преследвани са всички който са показвали българско национално самосъзнание.А 100 години не са малко.
  • 10 tadeus

    10 0 Отговор
    а защо не я кръстят република Вардар?искам да ви изтъкна кое се изпуска досега
    македонската нация освен плод на югославската политика е рожба и на по-късното освобождение от турско робство на тези български територий-40 г разлика
    СОЛУН никога не е бил български,по скоро метрополис напомнящ днешен Лондон-ничий град безброй наций турци българи гърци власи черногорци сърби албанци,,,и да не пропуснем - най голямото еврейско гето на балканите ,след Истанбул