Last news in Fakti

29 Януари, 2018 17:00 1 722 7

Нефелните мерки "по желание"

  • замърсяване-
  • въздух-
  • софия-
  • столична община

Столична община няма намерение да направи каквото и да било усилие, за да измисли нещо действително работещо и ефективно...

Нефелните мерки "по желание" - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Често, когато стане въпрос за "мерки", първата асоциация, която ни изниква в съзнанието, е "проформа". Заради пореден случай на "мерки" - този път на Столична община срещу мръсния въздух, трудно ще изкореним този навик. Дълги седмици местната власт в София умуваше, обсъждаше, предлагаше. След всичките тези родилни мъки тя успя да изфабрикува краен пакет от мерки, които да ликвидират ефективно проблема със замърсяването на въздуха.

Основната мярка, която умните глави в общината измислиха, е, че в дните с повишено запрашаване центърът ще бъде затворен за автомобили, които няма да имат възможност да паркират в платените зони.

Естествено, медиите направиха усилия за разяснителна кампания, канейки висши служители на общината, за да обяснят кое как и кога ще се случва. И какво се оказа? След изключително нелепо и увеселително участие на заместник-кмета по транспорта Евгени Крусев в сутрешен блок стана ясно, че всъщност общината няма никакво намерение да следи и контролира прилагането на мерките, просто ще разчита на "личното самосъзнание" на гражданите.

По думите на Крусев в дните със замърсен въздух колите няма да бъдат спирани по никакъв начин, а в затворените зони не е ясно да се налагат наказания, те просто ще бъдат обозначени. Шофьорите да си решават дали да се съобразяват с правилата, но все пак било по-хубаво да се съобразят, защото "всички дишаме мръсния въздух".

Нещата са толкова нелепи, че чак са смешни. Мерки, които не биват налагани, а разчитат на личната инициатива и са "по желание", са обречени не просто на неуспех, обречени са никога да не се случат. За пореден път става ясно, че Столична община няма намерение да направи каквото и да било усилие, за да измисли нещо действително работещо и ефективно. И това вече не е смешно.

Милиони хора в София се тровят всеки ден в продължение на месеци, а общината не си мърда пръста. Това, което предприема, е или проформа, или толкова глупаво и явно неработещо, че е крайно време да престанем да се смеем и да се ядосаме.

Защото нефелни институции не са ни нужни. Мерките срещу тях също са въпрос на лична инициатива.

Автор: Десислава Любомирова


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 JJivanov geolog

    2 2 Отговор
    Лекуват с дим софия прецакана със хологрмани скенери и бели радиоактивни фарове/xenon halogen laser i swetodiodni

    Има исключително тежки увреждания с нови нагло вредни скенери инсталирани вместо фарове на автомобили.има пробиви в обема на д София които с е опитваме д а лекуваме с дим.
  • 2 JJivanov

    2 2 Отговор
    В проучен регион са излекувани над 2 000 000 000 дупки причинени от нови холограмни стикери налепени на предни стъкла.
    около 5 дни обгазяване на региона имаше..
  • 3 БУДНАТА СЪВЕСТ

    5 0 Отговор
    Не мога да разбера защо недоволствате от мръсния въздух ,като това е природно явление.Казва се инверсия на въздушните маси.Преди три дни в петък имаше инверсия и въздуха над София беше много замърсен,но днес вижте как изгря слънцето и следа няма от мръсния въздух при положение че автомобилите се движат както всеки делничен ден.Който не е доволен да си купи къщичка в провинцията и да пътува до работното място в столицата.

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Предложко

    6 0 Отговор
    Аз ви предлагам да станете 7 000 000 софиянци и да се самозадушите от глупост. Или пък не - измислете си някакви концлагерски мерки за чист въздух. Така де - тя цяла България работи за вас, а като отплата вие успешно я ликвидирате, докато една част се пресели в София, друга се изнесе в чужбина, а трета ще си отиде по естествен път или по не толкова ествствен, защоото циганите си взимат своето...
  • 6 РАМБО

    2 0 Отговор
    Софийска община сериозно взима българите за канарчета !
    Най-голямо замърсяване е регистрирано в почивните дни , когато половин София се е изнесла , а другата половина си почива ?!?
    Зелен билет обаче не е безплатен като в други държави а и освен това свършва бързо - е какво като е зелен , ами НЯМА го !!!
    Да не би общината да взе да мие улиците ? Ха че защо да се охарчват , те и без това будалите си кукуригат едни на други кой бил виновен кой какво горял и т.н. общината никой не я пипа и тя си ни скуби ли скуби !!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.