29 Януари, 2018 20:00 13 576 34

Как Тодор Живков хранеше бъдещите шампиони на България

  • тодор живков-
  • шампиони

Лелките, които забъркваха манджата, можеха да сложат в джоба днешните диетоложки

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Който е ходил в кампуса на Барселона, твърди, че това е най-добрата и перфектно организирана спортна школа в света. При това изключително продуктивна. От създаването си до днес кампусът е изхарчил малко над 200 млн. евро за спортни бази, хотели, ресторанти, заплати на скаутите и треньорите, пътни, ток, вода и т.н. В същото време само цената на Лео Меси, който е прекарал там всичките си тийнейджърски години, е много повече от въпросните 200 млн. Освен него в момента в първия и втория състав на каталунците днес играят още 22 футболисти, които са изцяло продукт на кампуса. Други 35 са трансферирани за близо милиард в различни европейски грандове. Сред тях са Педро и Фабрегас, юношата си, когото преди време Барса откупи, за да го ползва отново за 3 години.

За наистина изкушените от спорта обаче моделът на Барселона не е нещо ново. Такъв си имахме и ние в годините на социализма. Ако сравним разходите за създаването и издръжката на Барселона с тези на Спортното училище в Пловдив през 70-те и 80-те години на миналия век, ще видим абсолютно съответствие по отношение на ефективността.

С тази разлика, че в онези времена не съществуваше днешният пазар на спортни таланти. Училището до Гребната база в Пловдив е дало на света 8 олимпийски шампиони, колкото цели големи нации не успяват да произведат и до днес. Освен Стефка Костадинова, Николай Бухалов, Стоян Делчев, Асен Златев, Ваня Гешева и останалите великани през годините, там са обучавани стотици големи майстори в атлетиката, гребането, кану-каяка, гимнастиката, бокса и борбата, щангите, волейбол, баскетбола и т.н.

Също като Барса и нашето училище си имаше хотели (наричани в онези времена пансиони), зали и стадиони, кабинети за селекционерите и методистите, учебен и медицински център, а ползваше и Научно-приложната лаборатория към тогавашния БСФС. Но защото днес разсъждаваме за храненето на днешните ученици, ще разкажем за знамения стол на Спортното Той не блестеше с лукс, но по качеството на храната, подбора на продуктите и организацията на процеса можеше да се мери и с най-скъпия ресторант. Такива бяха партийните повели, защото всички знаеха крилатите фрази на Лютви Ахмедов – „Рънътъ, праи борбътъ“ и „Партията рани, ние борим“.

Та – как беше организирано храненето на бъдещите шампиони в стола на Спортното училище? Първо – случваше се по 5 пъти на ден за всички ученици – закуска сутрин в 7, обяд от 12,30 до 14 и вечеря след 18,30. И две междинни леки подхранвания в 10,00 и 16,00. За всички гозби се набавяха свежи продукти, много от тях директно от производителите (тогава те не бяха частници в по 2-3 декара или 5 крави във фермата, а големи аграрни стопанства, обвързани със съответните преработватели).

Лелките, които забъркваха манджата, можеха да сложат в джоба днешните диетоложки, които обикалят от сутрин до вечер телевизионните студия, а на тогавашния главен готвач „шефовете“ Манчев, Ути и Петров само трябва да носят вода. Защото едно е да направиш някое засукано гурме за двама с продукти за 50 лева, а друго е да нахраниш вкусно и здравословно 1000 млади спортисти, при това за не повече от 300 лева.

Купоните в Спортното бяха 3 вида – жълти, зелени и червени. Срещу тях се предлагаше храна с различна калоричност и усвояване на въглехидратите и протеините. Мазнините при жълтите купони нямаше, защото с тях се хранеха гимнастичките със стругованите тела и леките категории в щангите, бокса и борбата. Зелените купони бяха за средните категории, повечето дисциплини на атлетиката, гребането, кану-каяка, джудото и футбола. Червените купони бяха за тежката артилерия – хвърлячи на гюле и диск, волейболисти и баскетболисти и исполините в щангите и борбата. В стола съществуваше строг ред и никой не можеше да получи храна, която не му е отредена според спорта и категорията. Но всичко беше вкусно и гладни нямаше. Най-богат естествено беше обядът – топла или студена супа; хубава манджа или печено със зелена салата за основно и задължително десерт – плод или сладкиш, направен на място. Закуската конкурираше днешните шведски маси, а вечерята бе лека, както повеляват правилата на здравословното хранене.

И още нещо за сравнението с Барса. За кампуса в Каталуния там разказват, че ресторантът е едно от ключовите места, където се коват шампионите. Защото по график подрастващите гарнитури се хранят заедно със звездите от представителния тим. Примерно днес на масата на Меси са „десетките“ от набор 2005, утре тези от 2008 и т.н. Че то и при нас си беше същото, но не по график, а всеки ден. Сядаш на масата на Стоян Делчев, той ти помага с ножа за пържолата, а после те праща за още малко хляб. А ти разбираш, че големият шампион не е някакъв извънземен, а най-обикновен човек като теб. И ти също можеш да стигнеш до върховете някой ден.

Така че в Барса не са открили топлата вода. Лошото е, че ние по някаква причина врътнахме кранчето на оff. И сега нито столът в Спортното е наред, нито ученическото хранене, нито спортът ни като цяло.

Източник: socbg.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 LEGIONARIVS

    157 17 Отговор
    Евала за статията, редно е да си зададете въпроса кой унищожи спорта ни и кой продължава да го държи на дъното!

    Коментиран от #3

  • 2 Иван

    79 6 Отговор
    Бях ученик в спортното от 1979 до 1985.Академично гребане.Купони за стола не си спомням да е имало. Иначе си прав
  • 3 въпросник

    108 8 Отговор

    До коментар #1 от "LEGIONARIVS":

    Редно е да си зададете въпроса кой унищожи държавата, народа ни и спорта, и кой продължава да ги държи на дъното.
  • 4 Бай

    139 20 Отговор
    Тодор Живков е дал и направил много за народа не само за спорта !!!!!
    Днешните "политици" всичко сасипаха и продадоха което беше СЪЗДАЛ ТОЙ !!!!!!
    Извода е следния че тези СМЕШНИЦИ СА КРАДЦИ И МИСЛЯТ САМО ЗА ЗАДНИЦИТЕ СИ
    //// ЖАЛКО//// !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 5 Гост

    15 45 Отговор
    Сигурно капиталистите са виновни или пък евреите , знае ли човек.В столовата на медицинският институт не беше точно така.

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЦСКА ВЪВ В ГРУПА ВИНОВЕН Е ЛУПИ

    15 5 Отговор
    Поздравявам Силвето Випуск 2000 от спортното на ЛОКОТО 153!!!

    Коментиран от #20

  • 9 гост

    22 85 Отговор
    Ах, ах ах! Какво романтично минало!
    Така нареченото училищще може да е било спортен пансион, но за образование и дума не може да става! А малките хапченца кой ги брои-на всеки според потребностите.
    „Децата” от тези училища изглеждаха доста зрели за възрастта си. И доста мъжествени, независимо от пола.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Радо

    35 6 Отговор
    Партията рани, ний борим.
  • 12 Алтавия

    27 22 Отговор
    Иназ искам така, ще спортувам плюене на далеко. А държавата да ми дава много пари . Хитро са го измислили , друи да копат на нивата.
    Едно време държавата хранеше безброй безделници и паразити , и кво стана ? Фалирахме я комунизма, на всякъде чантаджий , паразити и готованци , потъна корабът а паразитите па оцеляха . И сега те карат влака, но влакът вече е техен. А наздраве.
  • 13 Рамбо

    42 9 Отговор

    До коментар #10 от "червен каскет":

    Мутри и главочи са дешните управляващи !
    Помислете малко и ще се сетите кои са те
  • 14 Лъжа

    20 38 Отговор
    Какви са тия глупости и лъжи ?!? Републикански шампион съм , през 1986 (лека атлетика) и такива неща не съм видял и чул ! Даже маратонките си бяха мои , закупени от нашите .
    Забравих да спомена-кандидат майстор на спорта

    Коментиран от #15, #19, #30

  • 15 Гладен и нахъсан

    7 18 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжа":

    Старо римско правило гласи - Само гладния воин е воин! Затова при комуналните имахме по добри резултати!
  • 16 Лъжа

    7 24 Отговор
    Не ! Правихме си сами пособия за тренировка . Колан от щангистите с кука , въже и гума от кола или камион. Също така тичахме по железните пейки на националния стадион и много други такива . Тренирам съм със Стефка Костадинова и ми е много интересно тя какво би казала за тази лъжа ;)
    С Йорданка Донкова също , с националния отбор по вдигане на тежести също
    Не съм бил в базата на Пловдив , но ..... ;)
  • 17 Истина

    11 5 Отговор
    100% истина и други благинки
  • 18 Мишо

    15 8 Отговор
    Е кък да ни е истина? Всичко на държавни разноски,е имаше и от д.с. в групата. Ама си живеехме супер, обиколка на света с всички екстри . А будалите блъскаха горките, аз и преди и сега не съм пипал работа .
    Тогава с бачкане и труд никаде не мож да стигнеш.
  • 19 Гост

    33 2 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжа":

    Е как лъжа аз също съм бил в спортно имаше си купони имаше и ядене на корем да и хапченца се даваха е според потребностите за цветни купони и аз не се сещам образованието беше хаха магаре да вържеш ще изкара но все пак не им трябваха ядрени физици и математици чат пат даваха анцузи на няколко год. веднъж но имаше иначе гуменки от някой РУМ или трнениг и ромика от магазин младост ако имсш връзки разбира се но пък то нищетата те прави по добър сега като тренират с адидас и найк кво да не са по добри или като взимат по 20хил. заплата виж спорта до преди 20-25г виж го сега всички са тренирали като нас с нищо
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Шаран БГ

    14 4 Отговор
    Я-а-а-а, ама само спорта бил унищожен !? Блазе ни !
    Много помните !! Те за това Ви дават 200 кирливи лева пенсия , защото много помните. Още двадесетина години и ще пишат и говорят за социализЪма каквото си искат !!Сега все още се бъркате в общонационалната пропаганда и програмата по видиотяването на нацията. Питайте Църния Ваньо и той ще Ви каже - много помните !!

    Коментиран от #23

  • 22 гощо

    22 3 Отговор
    ФАКТ потвърждавам написаното! Учих в спортното на ЦСКА!
  • 23 Гост

    21 5 Отговор

    До коментар #21 от "Шаран БГ":

    Брато 200лв дават ппнеже искахме демокрация и като я получихме Другаря Костов първата рсбота дето свърши е да прибере пенсионият вонд събиран от наще родители така че каквото искахме го получихме е вярно повечето негативи взехме но кво да се прави

    Коментиран от #34

  • 24 Мечо

    18 2 Отговор
    И аз завърших спортно училище
    И всичко написано по горе е факт
    Наистина ценни нещща губи държавата
    Даже и да се замогнем като държава след време,няма да има кой да знае тези техники и тайни рецепти за истински шампиони!!!!
    Горд съм и съм благодарен че съм завършил спортно училище през тия времена.....
    Майстор на спорта СПОРТНА АКРОБАТИКА...
  • 25 Айде бе

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Аз няма да споменавам моя институт, ама повече от добре си спомням, че за 0,50 лева имахме първо, второ и трето + хляб на корем. Освен това, тук става въпрос за специалния режим на спортистите по онова време. На такъв бяха и военните училища, особено това на летците.
  • 26 мнение

    6 3 Отговор
    Като чета какъв велик хранител и държавник е бил Тодор Живков, как е незаменим и неповторим, все си спомням как го разкарваха по участъци и затвори, какви хули и обиди претърпя на стари години, какви клюки се разпространяваха по негов адрес, за какви злоупотреби ставаше въпрос и всичко това все от неговите съпартийци. Като беше толкова незаменим, защо постъпихте така с него?! Сега не ви ли е неудобно да го величаете, след като го сринахте?!
  • 27 Vasik Atanasova

    10 3 Отговор
    ТОДОР ЖИВКОВ Е ЕДИН
  • 28 Живков обратно на власт

    2 14 Отговор
    да един социалистически боклук!
  • 29 Гост

    18 0 Отговор
    Тренирал съм борба от 84 до 89 година. Имам три медала за първи места на републиканско и междуградско и няколко грамоти за второ и трето място. Навремето идваха в училище и ни предлагаха да се запишем кой каквото иска . В моя клас всички спортувахме , борба , лека атлетика , футбол , шах , щанги, баскетбол. Всичките се научихме на дисчиплина и ни направиха хора , много от нас успяха в живота . Не спортуваха само тези който ги мързеше. Същите тези мързеливи отрепки и сега само мрънкат и не са доволни от нищо , седят във вкъщи и плюят и завиждат на всичко. Аз такива хора ги съжалявам защото не са научени на дисциплина и не са постигнали нищо в живота , и няма и да постигнат.
    Днешните деца за жалост са награмотни , наркомани и чалгаджий. Демокрацията проми мозъците на няколко поколения българи и за жалост това вече е пагубно . То се вижда всеки ден от новините . Ставаме свидетели на един изчезващ народ.
  • 30 3925

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжа":

    Всичко имаше. Храна тренировъчни екипи, представетелни екипи за състезания.Аз също съм републиканси шампиан 87г.,3-ти на републиканското 88г.по борба,национален състезател до 91година.Летни лагери,зимни лагери,кое е лъжа?
  • 31 Тоти

    3 1 Отговор
    Пишете ги по често тия красоти.да знаят младите
  • 32 ДИК

    5 2 Отговор
    По времето на соца имаше сторт и български спортисти на световно ниво. Българи взимаха първите места и на щанги и на свободна и класическа борба, на художествена гимнастика, лека атлетика , гребане и пр. Сега ккъв спорт има . мутра в анцунг спортист. Държавата пък хич я нема та камо ли за спорта нещо да прави.
  • 33 Гост

    1 0 Отговор
    Всичките борци и мутри произлязоха от спортните училища. Васил Илиев, Карамански, Илия Павлов и т.н. Кой борец кои гребец, джудисти, самбисти и други, като им прочетете биографиите 90% са възпитаници на спортните училища.
  • 34 секр на костов

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "Гост":

    абе много се очуди г-н костов, като му докладваха, че пенсионния фонд е чиста нула, защото бил включен в бюджета още през социализма по заповед на политбюро. тогава г-н костов се сети, че комунистите след 1944г незабавно вкарали в бюджета всички пари от пенсионните фондове, които имало в царска българия. тва е положението.