2 Февруари, 2018 14:30 3 685 7

Когато гърците недолюбваха Александър Велики

  • гърци-
  • александър велики-
  • филип втори

Чий е Александър Велики? На гърците или на македонците?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тъй като в момента Гърция и бившата югославска република Македония се опитват да уредят 27-годишния си спор за името, въпросът за гръцките корени на древна Македония изведнъж отново се оказа в светлината на прожекторите. Ето какво пише по темата агенция Франс прес:

За съвременните гърци Александър Велики е неразделна част от богатото им историческо наследство: един от най-великите завоеватели в историята, победил омразната Персийска империя и пренесъл гръцката култура до Египет и Индия. Макар че едновремешните гръцки градове-държави, които повече от десетилетие воюват срещу бащата на Александър, Филип Втори Македонски, едва ли са щели да споделят този ентусиазъм. Плутарх разказва, че когато Александър Македонски умира, атинският народ ликува: Тиранинът е мъртъв!

Филип, Александър и гърците

Филип е надарен пълководец и дипломат, успял да превърне Македон (тоест - античната Македония) от затънтено и изостанало племе в регионална суперсила. Филип дълго воюва срещу гръцките градове-държави и в крайна сметка унищожава Атина и Тива в битката при Херонея през 338 г. пр. Хр. Така, за пръв път в историята, по-голямата част от гръцката континентална територия попада в ръцете на един владетел, който слага край на десетилетните вътрешни войни.

"Филип е доста безскрупулен владетел, който се опитва - и накрая успява - да разшири македонската власт над останалата част от Гърция. Разбира се, срещу него има и голяма съпротива", обяснява Райнхард Зенф, научен директор на Германския археологически институт в Атина.

По онова време много гърци не смятат македонците за част от елинистичната традиция - независимо, че гърци и македонци говорят един и същи език и почитат едни и същи богове. Демостен, най-великият атински оратор от онова време, държи пламенни речи срещу Филип, наричайки го "варварин". Според Стивън Милър, професор в университета в Бъркли, този факт не бива да се надценява. "За Демостен варварин е всеки, който не е съгласен с него самия. „Варвари" той нарича дори някои от своите атински съграждани."

В един от най-разрушителните актове през своето царуване Александър изравнява със земята процъфтяващия град Тива, за да потуши тамошното въстание. Независимо от всичко това древните македонци много държат на гръцката култура и образование. Александър е запален почитател на Омировата „Илиада", а Филип дори кани великия атински философ Аристотел да стане учител на младия му наследник. "От петото столетие нататък царският двор в Македон старателно развива гръцката традиция. Те много уважават гръцката култура и образование", обяснява Зенф.

Подобно на предишните македон ски владетели, Филип също участва в Олимпийските игри, които по принцип са запазени само за гърците. Неговите коне печелят три последователни игри, а Филип по-късно посвещава на Зевс внушителен паметник в Олимпия, който увековечава собственото му име.

След Александър

"Можем да кажем, че още през 5 век пр. Хр. произходът на македонските владетели почти не се подлага на съмнение", казва Милър. Македонското царско семейство е признато като наследник на митичния гръцки герой Херкулес, но неговите поданици са третирани по различен начин от гърците.

"Самите гърци не ги смятат за гърци. Доколкото е известно, до края на класическия период единствено царското семейство е било допускано в Олимпия", обяснява Зенф, който ръководи разкопките в родното място на Олимпийските игри.

Завоеванията на Александър отбелязват зенита на гръцката власт и гръцкото културно влияние в Източна и Централна Азия, както и в Северна Африка. След смъртта му неговите наследници продължават да оперират в Египет, Турция, Сирия, Афганистан и Индия. Този период, известен като епохата на елинизма, продължава почти 300 години до възхода на Рим. По-късно римляните създават огромна провинция, наречена Македония, която включва части от съвременните държави Албания, Македония и България. Славяни започват да се заселват по тези земи от 6-и век нататък.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечния кмет

    24 5 Отговор
    Ако Александър е на македонците, а македонците са българи, това значи че Александър Велики е на българите. Елементарна логика...
  • 2 Средна възраст

    5 4 Отговор
    И тези от Африка ,защото човечеството е произлиза от там?
  • 3 ОБЕКТИВЕН

    6 1 Отговор
    АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ, не звучи като АЛЕКСАНДРОС МАКЕНДРОС а ? Пълна глупост че е грък, бил велик пълководец . Велик велик ама и падение и разпад, така се получило и с този герой. И римската империя е била велика , Изчезнали са много цивилизаций и ще продължи това природно явление .
  • 4 mediator37

    1 6 Отговор
    Ако древните македонци са говорели гръцки, както пише в статията и са се разбирали с останалите гърчюля, какви да са, ако не гърци.
    За това се казва "майчин език", защото на бебето му говори майката и то най-напред усвоява нейния език. Тук не говорим на каква азбука са пишели македонците, защото в Европа тогава няма друга азбука освен гръцката и латинската, говорим за езика на общуване. Ако е бил гръцки, значи са гърци.
  • 5 Решението

    7 0 Отговор
    Географското име "Македония" е възкресено в Османската империя след освобождението на Гърция от нейния политически елит, който през 1844 г. дефинира своя великошовинистичен иридентистки идеал с т.н. Мегали (Велика) доктрина за "възстановяване на Византия като гръцка държава“ ! Реалностите, обаче, в средата на 19 век са такива, че доминиращ етнос в геграфска област "Македония" е именно българският, а не гръцкият. Ето от къде идва проблемът, който Гърция се опитва да разреши в началото на 20 век чрез етническо прочистване и асимилиране на "македонските" българи. Затова при днешната реалност най-логичното решение би било името на появилата се след разпада на Югиославия нова държава да бъде "Нова Македония" ! Просто и приемливо за всички !
  • 6 Бесен Язовец

    6 1 Отговор
    И на гърците и на българите които живеят сега на земите на древна Македония им се иска да са потомци самоче на Мукавей. Македонците както и траките са били различни народи от древните елини!Все едно италианците да имат претенции че са латини! Или румънците Даки
  • 7 БулТракиец

    0 0 Отговор
    Тъй като сегашните северо македонци се опитват да откраднат българския език и българската история; Явно е че древните македонци са говорели на български, което ще рече, че Александър Велики и баща му Филип са българи. Първо гърците ни крадат древната тракийска(българска) азбука (сега вече "гръцка"), сега македонците по познатия изпитан сценарий се опитват да ни крадат езика, древния тракийски (български) та в бъдеще да е "македонски". И така лека по лека окрадоха и предадоха цяла България за радост на майкопродците и чуждопоклонниците.
    Александър е роден в Пловдив (има писмени доказателства). Баща му Филип е роден в с.Бела (гърците не могат да му изговорят дори и името, ами му казват "Пела"). Крадете, крадете, обаче да знаете, че има един дето гледа, гледа !!!