5 Февруари, 2018 11:23 4 205 15

Македония е вратата към интеграцията на Западните Балкани

  • македония-
  • име-
  • спор-
  • интеграция

Влизането на Скопие в ЕС ще разреши натрупаните исторически митологеми и страхове в региона

Македония е вратата към интеграцията на Западните Балкани - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македония е вратата към интеграцията в Европейския съюз на Западните Балкани. Това заяви за Факти.бг Аспарух Панов, първият ръководител на българската делегация в ПАСЕ.

Организираните в Гърция протести срещу името Македония са смехотворни. Важно е да се постигне съгласие за името на бившата югославска република. В същото време Гърция ясно показва, че не се интересува от разрешаването на спора, отбеляза Аспарух Панов.

За него е важно България като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз да упражни дипломатическите лостове за намиране на решение.

Членството на Македония в НАТО само ще е от полза за сигурността на Балканите. Влизането на Скопие в ЕС пък ще разреши натрупаните исторически митологеми и страхове в региона.

По тази причина Македония е вратата към интеграцията в Европейския съюз на Западните Балкани, припомни Аспарух Панов. Той смята, че България много точно е избрала за свои приоритет Западните Балкани.

Факти.бг припомня, че в неделя пред близо 1,5 млн. гърци в центъра на Атина говори известният гръцки композитор Микис Теодоракис. В разтърсваща реч световноизвестният композитор призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад "Синтагма", "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци". Според Микис Теодоракис "всяко отстъпление ще има катастрофални последици".

"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", попита Микис Теодоракис.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    14 9 Отговор
    Ако македония влезе в съюза,то той неминуемо ще се разпадне!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Вратата

    8 7 Отговор
    На кенефа
  • 3 АГЕНТ ЕБЛЬО

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    МНОГО СИ ПРАВ НА ЕВРОСЪЮЗА НИЕ СМЕ МУ ДОСТАТЪЧНИ.
  • 4 тасс

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    След нашето влизане преди 10 години същото се говореше ...глупако!

    Коментиран от #13

  • 5 Щъц

    20 11 Отговор
    Чудя се тая Македония на кой е дотрябвала. Що не вземем да си я разделим с Гърция и Албания. Всички ще са доволни.
  • 6 непознат

    6 10 Отговор
    Пишете нормални неща бе лигльовци,всеки има право да се чувства както иска.Под името Република Македония са я признали повече от 136 държави по света,само гърците се правят на византийци.Моето мнение е че може да се направи компромис,но не и без името Македония.
  • 7 Бай Кольо

    13 0 Отговор
    Тия съвременните гърци нямат нищо общо със старите елини , спартанци или македонци , те са пришълци от Египет , крадливо племе , което успя да завладее тези територии ! Нямат никакво право на нищо , камо ли на името Македония , че си приписали и Тракия . Впрочем НАТО съвсем спокойно може да ги прескочи , ако продължават да упорстват и тогава ще стане много интересно за малаките !
  • 8 Към Г-н непознат

    6 5 Отговор
    Супер логика имаш. Македония е регион не държава!С твойта логика утре други ден ще иска някой да се казва Родопи или Тракия!Поради други причина я признаха 136 държави!Вардарска и е името! Тази “държавица” са славияни , Александър е бил Грък,прочети малко история!НЕ трябва да се казват Македония дори името Македония излиза от Гръцки език!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай Бисер

    0 7 Отговор
    Бай Кольо докажи това с история което казваш, на колко ракий си мой човек?
  • 11 На всяка манджа миродия

    3 2 Отговор
    Македония в момента е като врата на селски кенеф.
  • 12 поп Дончо

    8 1 Отговор
    Абе,не мислите ли че говорим за югозападна България,това е наша територия от време оно.Най-големите кумити и воеводи са ни от там.България над всичко и всеки.
  • 13 hmhmhm

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "тасс":

    аз много не разбирам но това Brexit не е ли излизане от този съюз или аз нещо не съм разбрал
  • 14 непознат

    2 1 Отговор
    Към гост номер 8 ,как да няма държава Македония бе колега,а Република Македония регион ли е или. Държава,на черното бяло. Казваш,каква история да чета,гледай фактите колега не фантазий.
  • 15 Vasik Atanasova

    4 1 Отговор
    македонците са българи от пиринския край
    питайте Димитров и Тито за това