Last news in Fakti

7 Февруари, 2018 11:36 3 538 13

Джендърът изяжда подкрепата за ГЕРБ

  • джендър-
  • конвенция-
  • герб-
  • бсп

Българинът свързва председателството най-вече със скандалите около ремонта на НДК

Джендърът изяжда подкрепата за ГЕРБ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Неведнъж сме се уверявали в истинността на твърдението, че политиката е изкуство на възможното. Главно покрай използването на някой нетрадиционен похват или озадачаващо широката публика решение в политическия лабиринт. А сега си представете следната, на пръв поглед парадоксална, ситуация. БСП печели предсрочни парламентарни избори и напуска Партията на европейските социалисти. И не просто напуска, а е прогонена от ПЕС с активното участие на бившия си лидер Сергей Станишев. Истанбулската конвенция и интерпретациите по темата са на път сериозно да променят картината в подкрепата към водещите политически сили у нас.

Анкета на ФАКТИ с участието на 1666 читатели на сайта показва тенденция на драстично покачване на симпатиите към БСП, за сметка на отлив при предпочитанията за ГЕРБ. 23% от анкетираните са отговорили, че биха гласували за БСП – или имаме нараснала подкрепа с цели 5% само за месец. ГЕРБ са втори с 21%, като са отстъпили с 2 пункта от позициите си през декември. Обединените патриоти запазват твърдо третото си място без промяна в дяла на симпатизантите им – 7%.

При останалите парламентарно представени групи – ДПС и Воля – срещаме отстъпление с по един процент. Подкрепящите ги през декември са били 3%, а сега 2.

20% от запитаните са посочили, че ще гласуват за извънпарламентарна политическа сила, а 25% декларират, че изобщо няма да отидат до урните.

Какво толкова се случи през последния месец, за да се стигне до променената картина? Споровете около ратифицирането на Истанбулската конвенция опростенчески стигнаха до дилемите – за или против „третия пол“, за или против гей браковете, за или против т.нар джендър, каквото и да означава това.

Упорството на ГЕРБ да бъде приета конвенцията, която повечето българи приемат като заплаха за децата им, нямаше как да не се отрази на подкрепата за управляващата партия. Съответно категоричният отказ на БСП за ратифицирането й осезаемо налива симпатии към социалистите. Още повече, че категоричната им позиция може да доведе партията до изключване от ПЕС. Тази заплаха, пренебрегната „героично“ от социалистите, се явява огромен плюс за тях на местна почва, независимо от брюкселския минус, заради своеобразната им жертвоготовност в името на нацията.

Отливът в подкрепата на управляващите се дължи и на други обективни причини, макар и с по-малко влияние. Една от тях са зачестилите убийства – годината започна с кървавата драма в Нови Искър, убиха свързания с управляващите бизнесмен Петър Христов, издъхна и простреляният през декември данъчен Ивайло Стаменов. Всичко това – на фона на протести от всякакво естество, като най-знакови за състоянието на държавността бяха тези на полицаите и надзирателите в затворите.

Стана ясно и друго – европредседателството засега не надува платната на управляващите. А няма и за кога. След умилителната рецитация на „Отечество любезно“ от Доналд Туск домакинството ни бе изместено от злободневните за българина теми, а чиновническите събития в НДК останаха в миманса на обществения интерес. Българинът свързва председателството много повече със скандалите около ремонта на НДК, отколкото с конкретните въпроси, които се обсъждат и решават в столицата от пратениците на ЕС.

С две думи – джендърът изяжда подкрепата за ГЕРБ, а европредседателството изобщо не помага на управляващите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербестан

    70 3 Отговор
    Все пак гледайки процента на ГЕРБ учудващо и притеснително е колко много биологични единици се разпзнават, като "герберджендъри" от третия пол или по народному "герберасти" !
    Явно парата и властта определят социалния пол на мнозина почитащи тази тоталитарна партия ?
  • 2 5ко

    60 3 Отговор
    Никой не харесва гроб и единствено на власт ги качва купуването на гласове и фалшифичирането на изборите, което е обществена тайна.
  • 3 Васил

    14 43 Отговор
    Платена статия от комунистите. Не подкрепям ГЕРБ за конвенцията, напротив даже съм готов да изляза на протест за свалянето им от власт ако допуснат този низък документ да бъде ратифициран. Обаче твърдо съм далеч от мисълта, че хората, които са оттеглили подкрепата си от ГЕРБ ще гласуват за гнусните комунисти. По всяка вероятност загубеният от ГЕРБ електорат ще отиде към Патриотите, както и апропо е редно - най-накрая да имаме истинско силно националистическо правителство (естествено това не означава, че подкрепям и половината отрепки от Патриотите). Факт, ЕС все по-агресивно налага своята деградивна политика спрямо европейското общество. Ясно е, че на върха му стоят нечестиви, обладани извратени марионетки на злото. Факт, БСП (БКП, ДПС, ОДС, СДС и други комунисти, криещи се под всякакви абревиатури) нямат вече място в България, и трябва да бъдат забранени конституционно!

    Коментиран от #4, #11

  • 4 Дедо Грую

    35 2 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Всички партии са произлезли от бкп и политиците са или бивши членове на тази бкп, или пономци на такива.
  • 5 БСП фракция ЛЯВА РЕЗБА

    2 30 Отговор
    Анкета на Факти няма никаква стойност на социологично проучване. Същото ще е, ако Хелзинкския комитет пробута някоя тяхна анкета в техния сайт. Тъй че уеко!
  • 6 Белчо

    23 0 Отговор
    Това, драги ми г-х Ганев, стана ясно на всички. Но не разбирам причината, поради която управляващите продължават да се самоунищожават?

    Коментиран от #8

  • 7 Гост

    12 4 Отговор
    половината контингент който гласува не може да чете и не взима отношение в тези анкети.
  • 8 Само пари

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Белчо":

    Може би разбираш защо Борисов подкрепя Ердоган. За мен Борисов и шайка търгуват умело интересите на България. Но и това не може да продължи вечно. За Борисов е по-важно какво става в Албания, отколкото у нас, но в Албания нищо не трябва да прави, а тук трябва. Същото е с джендъра. Какво му пука само да идват парите
  • 9 Джендю

    26 0 Отговор
    Какво му е неправилното и тенденциозното в статията? Всичко си е точно така,както го е написал автора,с изключение на факта,че БСП-то щяло да вдигне проценти и да спечели евентуални избори. Не това е важното! По-важно е ,че социологическия експеримент "ратификация на ИК" показа на когото трябва,че българите не са забравили..."своя род и език" ,както и понятието"българска майка юнашка...",а не социално-полова персона.Затова и в Шенген-я няма да ни приемат и в ЕРМ-2.Много важно! И без това не сме за там. Както се казва в книгата на псалмите: "Уповавайте се на Господа и да крепне сърцето ви...." ,а содомитите ще си получат содомско наказание.
  • 10 Според мен

    10 5 Отговор
    ...ако Слави все пак реши да излезе на политическата сцена, но не той, а идеята му, ако има време да узрее тази идея и да се рекламира достатъчно добре, има реални шансове да настъпи смут в цирка, невиждан от времето на СДС и поне толкова драматичен за участниците.

    Коментиран от #12

  • 11 Даниела

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    А герберите от'де дойдоха? Нали 80 % от тях са с червени книжки.
  • 12 Аз неутрален

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Според мен":

    Слави играе с Боко, не се заблуждавайте!
  • 13 Алфа

    2 4 Отговор
    Само АТАКА и Възражадане , всичко друго е измама