Last news in Fakti

10 Февруари, 2018 15:00 2 839 13

Тактиката "Хрушчов" няма да сработи

  • никита хрушчов-
  • шенген-
  • еврозона

Шенген и еврозоната

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Когато през 1960 г. един дипломат обвинява в ООН Съветския съюз, че потиска народите от Източна Европа, тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов изригва в яростна тирада, която според легендите приключва с това, че той си събува обувката и започва да удря с нея по трибуната. Историята мълчи дали последният детайл наистина е автентичен, но този епизод остава в аналите като символ на яростното отричане на очевидни истини.

Подобна тактика в момента е избрало българското правителство, за да постигне напредък по влизането в Шенген и еврозоната. България отдавна изпълнява формалните изисквания, но я спират "политическите критерии" - деликатното определение за корупцията и превзетите институции тук.

Вместо да се опита да покаже някакъв напредък в отстраняването на тези проблеми, правителството реши да обяснява, че всъщност тук не се случва нищо необичайно и че изследванията за корупцията не са достоверни.

Тактически това е правилен ход. Сега има благоприятно стечение на политически обстоятелства - ЕС има желание да покаже жизнеността на европейския проект, а европредседателството ни дава някакво, малко по-голямо влияние. За България е много по-добре да бъде корумпиран член на еврозоната, отколкото пак корумпирана, но във втората скорост на съюза.

Проблемът е, че тактиката "Хрушчов" очевидно не сработва. Тази седмица холандският премиер каза в очите на Борисов, че преди влизането в Шенген има да се свърши още работа. Президентът на Бундесбанк заяви по повод намеренията на България да кандидатства, че "едно прибързано присъединяване – на всяка цена – в крайна сметка не е от полза нито за съответната държава, нито за валутния съюз и ЕС като цяло".

Накратко, няма да стане без борба с корупцията и здрави институции. И тъй като за това не се работи, още по-накратко - няма да стане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    26 5 Отговор
    Шенген и Еврото вървят в екип!При положение,че банките ви са в ръцете на КГБ-ДС олигарси,Енергетиката също и т.н.,то ще чакате!:):):)
  • 2 агмагмюмщюмгюмгймгйгй

    36 3 Отговор
    КАК ДА СТАНЕ КАТО ТИКВАТА ВЧЕРА ЗАВЗЕМАТ И ПОСЛЕДНАТА НЕЗАВИСИМА ТЕЛЕВИЗИЯ. .....ХА ХА ХА

    Коментиран от #5

  • 3 Merkel

    32 4 Отговор
    България е класическа мафиотска структура, където масата обикновени членове- дребни мафиоти ( 6-7 млн., които също крадат , лъжат и далаверстват ) избират и поддържат в парламент и правителството мафиотите от високо ниво.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onq s konq

    4 10 Отговор

    До коментар #2 от "агмагмюмщюмгюмгймгйгй":

    Сигурно говориш за някакъв еротичен тв-канал защото само те са независими,но в случая в.Капитал се опитва да бистри политиката в БГ и нека не смесваме нещата.
  • 6 Прасчо

    10 1 Отговор
    " да покаже някакъв напредък"
    Мъ ни мъ интирисува НЯКАКЪВ напредък ве.
    Искам да се реши проблема.
    Все едно отивам да си купувам сирене.
    И показвам НЯКАКВИ пари и желание да платя сиренето.
    На всичко отгоре критикувам продавачката че не си ми дава сиренцето
  • 7 Кво остана

    7 5 Отговор
    ....няма да стане без борба с корупцията и здрави институции....
    Това ми хареса, но дали ще го чуят.
    ББ прави отстъпки, да си няма проблеми и от всичко го е страх.
    Доган си гледа кръговете.
    Корнелия гледа само Русия.
    Патриотите гледат само да правят циркове.
    Ми то кво остана ? Сал един Радан Кънев ?
  • 8 ХМЯ

    3 11 Отговор
    Не само, че не се работи, даже се прехвърля икономиката и насилниците в ръцете на съветския агентурен апарат: - апаратчиците ...
  • 9 ШМЕНТИ КАПЕЛЛИ

    7 0 Отговор
    Ааааааааъъъъъ ние ако искахме правила отдавна да сме ги въвели.
    Ще ни приемат по наште правила, демек без. Законът на джунглата, или силният на демя . Правилата на нашия чюек, работи безотказно.
    Ще продължаваме да имитираме дейносттт.
  • 10 ASD

    8 1 Отговор
    Пред Европа се открива ПОСЛЕДЕН шанс да интегрира България в ЕС, като я приеме в Шенген и европейското валутно пространство. Русия засилва влиянието си. САЩ отслабват с всеки изминат ден все по-бързо и изпадат във вътрешни борби.
    На този фон ако ЕС не приеме България в шенгенското пространство, то шансовете страната да остане в Ес немеляват експоненциално.....
  • 11 JJivanov

    3 2 Отговор
    Исказването на Никита Сергеевич е перфектно..
    Прегледайте видео филми ..КАто лидер на най важната тогава страна в Света победителка във Втората световна война съобщава ВАЖНО ще ще ликвидIра робството и апартейда АМИ Браво Успя..
  • 12 ПЕЕВ

    3 2 Отговор
    КОМУНИСТИТЕ СА СРАСНАЛИ С ДЪРЖАВАТА-НЯМА КОМУНИСТИ НЯМА ПРОБЛЕМ.
  • 13 Driving pleasure

    1 0 Отговор
    Може само да се радваме, че няма да стане, щото не сме готови и влизането ни сега е равносилно на самоубийство!
    Лошото е, разбира се, че няма да видим и никаква промяна, никаква реформа, никакво стабилизиране а тиквун ще си дирибейства подкряпян от циганските гласове и платените клакьорки.