Last news in Fakti

12 Февруари, 2018 16:00 2 095 23

Навални: Путин няма мнозинство

  • навални-
  • путин-
  • русия-
  • избори-
  • президент

На 29 януари американското министерство на финансите публикува списък на руски олигарси и висши държавни чиновници, приближени до Кремъл

Навални: Путин няма мнозинство - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Путин няма мнозинство. Някои илюзорно вярват, че той е незаменим. Но ние разговаряхме с много хора в Русия. Когато ги питаме защо гласуват за Путин, те отговарят "Не го харесваме, но няма друг"", казва пред „Дойче веле“ Алексей Навални .

DW: На 28 януари Вие бяхте арестуван в Москва по време на една неразрешена демонстрация. Дали на 18 март, когато се провеждат изборите в Русия, Вие ще бъдете на свобода?

Алексей Навални: По всички личи, че ще прекарам деня на т.нар. избори в специализиран затвор. Такъв е планът. На 28 януари бях арестуван и веднага освободен. Но все още не съм си получил документите обратно. Вероятно ще ме осъдят на още 30 дни затвор. Присъдата ще влезе в сила вероятно на 17 февруари. Тогава ще ме освободят чак на 18, 19 или 20 март.

DW: Какви последствия могат да очакват участниците в демонстрациите на 28 януари, които се проведоха в цялата страна?

Алексей Навални: Сегашните управници могат да подходят по два начина срещу протестното движение. Първо могат да забранят всички тези акции и второ могат да се опитат да наложат демонстративни наказания. Най-малко 40 души бяха арестувани. Някои вече са освободени, а други са в предварителния арест. Най-важното е, че хората вече не се оставят да ги сплашват. Те са наясно, че ако продължат да са страхуват, властите ще им препречат единствения останал път да изразяват своите политически възгледи, а именно да демонстрират.

DW: На 29 януари американското министерство на финансите публикува списък на руски олигарси и висши държавни чиновници, приближени до Кремъл. Как оценявате т.нар "Доклад Кремъл"?

Алексей Навални: Списъкът трябваше да бъде значително по-дълъг. Това е само корумпираното ядро. Това са хората, които се ползват от облагите на корупцията в Русия. Лично аз бих наложил индивидуални санкции на всички.

DW: Какво искате да постигнете с обявения от Вас бойкот на изборите? Вярвате ли, че изборите изобщо могат да доведат до смяна на авторитарния режим в Русия?

Алексей Навални: Разбира се, че вярвам в това. И затова се кандидатирах за изборите. Пътувах из цялата страна. Държах речи. Посетих и региони, които минават за абсолютно пропутиновски, като региона Кемерово например. Разговарях с хората и в Новокузнецк. Сигурен съм, че Путин може да бъде победен на избори. Честно казано, и той го знае много добре. Затова и не ме допуска на изборите.

DW: Говори се, че Русия няма нужда от Майдан и от революция. Същевременно се казва, че само Вие можете да изкарате толкова много хора на улицата. Докъде се простира, според Вас, границата на мирния протест?

Алексей Навални: Първо, аз не съм единственият, който може да призове много хора да протестират. В Русия има множество прекрасни хора, които провеждат демонстрации в различни региони. Освен това, не аз изкарвам хората на улицата, а мисълта им за несправедливостта. Путин сам изкарва хората на улицата със своята корупция и с нескопосаното си управление. Пределно ясно е къде е границата на мирния протест. Там, където има насилие, всичко изглежда като бунт или революционна ситуация. Но понастоящем в Русия се провеждат абсолютно мирни протести. Всички виждаме, че настроенията на демонстрантите са много по-миролюбиви от тези на властите, които превръщат всяка демонстрация във военна операция.

DW: Може ли от путиновото мнозинство да бъде създадено обществено мнозинство, което иска промяна?

Алексей Навални: Няма путиново мнозинство. Има хора, които илюзорно вярват, че Путин е незаменим. Ние разговаряхме с много хора в цялата страна. Когато ги питаме защо гласуват за Путин, те отговарят: "Защото няма друг. Ние не го харесваме, но просто няма друг." Точно на това се крепи и режимът на Путин. Той няма мнозинство. Ние можем да създадем собствено мнозинство, защото работим упорито и преследваме истинска агенда. Ние говорим за бедност, несправедливост, нечестно разпределение на благата, както и за растящите разходи за здравеопазване и образование. Всъщност ние образуваме едно мнозинство, към което вече принадлежат 30 процента от жителите на големите градове. И ако продължим да работим в тази посока, това мнозинство ще стане още по-голямо. Това е и нашата задача.

DW: Путин неизбежно ще получи четвърти мандат. Много хора вярват, че след изборите ще се засилят репресиите, не само срещу Вас, но и срещу Вашите последователи. Подготвени ли сте за това?

Алексей Навални: Путин не е на власт от вчера. Той е на власт от 1999 година насам. Ние виждаме, че след всяко негово преизбиране репресиите се засилват. Той не може да задържи властта си по друг начин. Затова и след тези избори репресиите ще бъдат засилени. Ние обаче сме подготвени и не се страхуваме. И няма да се предадем.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лелеее

    6 36 Отговор
    Ако джуджето диктатор още не се е стреснало, да му мисли!

    Коментиран от #7

  • 2 Владо

    32 7 Отговор
    Навални каквото и да каже то няма значение за тези избори ...
  • 3 хаха

    35 12 Отговор
    Ей, голяма пропаганда, големи глупости... Много ви се иска, ама Путин ще ги размаже пак на изборите! Трябваше и ъози смешник да го пуснат, че да се види колко гласа щеше да вземе..
  • 4 DW е пълен боклук

    28 9 Отговор
    ощи един платен смешник както и тук, нищо ново под слънцето, лешоядите си гракат кервана си върви, лошото е че тук има много предатели и вече сме предадени като колония на мършите от въд океана, но и това ще си има свой край
  • 5 georgi

    30 7 Отговор
    Русия не е Украйна хамериканчета или някой арабски циганя
  • 6 hard

    7 24 Отговор
    Както го казва Навални така и ще стане тъй като Кгб действа точно по този си начин с цел да изкарат джуджето единствен и незаменим!
  • 7 Путин

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "Лелеее":

    Стресирано мисля да си го преместя в другия крачол!
  • 8 ПОГЛЕДНЕТЕ НУРАВЕСЕНАТА МУТРА

    21 4 Отговор
    На ТОЯ ИСКАЩ ДА Е НА ЧЕЛО НА НАЙ ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА.
  • 9 Чий го

    20 4 Отговор
    Самият Навални си признава,че по ген и произход е повече украинец.Чий го крепи в Русия?То това да правят социално инженерство в чужди държави е присъщо качество на едни хора дето ходят с кипи.Не лучайно Навални е пратен да учи в Йелския университет в САЩ с протекциите и парите на двама хазари - Гари Каспаров и Евгени Албац.
  • 10 Антисоросоид

    17 3 Отговор
    Малеее, па тоя къв е ?Абе кой безмозъчен дава думата на такиви супосоидни утрепки дето нищо нестава от тех ?
  • 11 уки

    21 4 Отговор
    Само като му видите наркоманската физионимия и се разбира, че е отпадък
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Гост

    12 4 Отговор
    Този още ли е на свобода? Всъщност как още е жив?
  • 14 цоле

    21 4 Отговор
    пълен смешник като тия наште протестъри
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Пеньо

    1 9 Отговор
    Разбирам руснаците! Но как може да си българин и да харесваш крадлив и криминален кагебист-милиардер, на който изобщо не пука за българите??? Просто не си българин, а някакъв безродник!

    Коментиран от #18, #21

  • 17 Владо

    7 1 Отговор
    Немцов се изложи с един процент на изборите и го зачистиха, обвинявайки Путин. Да пуснат и Навални да се изложи със същия резултат. След два провала ще изчезне от сцената.
  • 18 Пьенка

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пеньо":

    Ти като си влюбен в Навални, кЪФ си бе,джендър?
  • 19 стоян георгиев

    0 7 Отговор
    навални е егати и куражлията.всеки ден може да му е последен и въпреки това не се отказва.знае че няма шанс към момента ,но въпреки това защитава достоинството на руския народ,затиснат от кгб олигархията.дано не го убият,но едва ли ще отселее .

    Коментиран от #22

  • 20 ПУТИН Е БОГ

    7 1 Отговор
    Смешно ли е или жалко да гледаш червей как се гърчи, като го посипят със сол? Гледайте го това смешно жалко нищожество :D

    След като и новините за 200 избити и клиповете не помогнаха, дрябва да му е ясно, че никой не е луд в Русия, да си даде гласа за нещо различно от ПУТИН!

    Много им завиждам на руснаците за Путин!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #22 от "хари":

    а сега стана и наркоман!!!!!тва не го бях чувал за навални.че е крадец и предател да ама сега и наркоман.и как реши ти че е наркоман?и руснаците верно не са като нас.те нямат избор и право да гласуват за когото решат и никога са го нямали.затова и са толкова неадекватни към собствените си права.тва няма нищо общо с американци или марсианци.ти ако искаш да живееш в такъв тип държава може също да го направиш.отиваш я в русия я в беларус,а може и на по- дисциплинирани места като северна корея или куба да речем.в седем ти пускат тока в 22 ти го гасят.и няма да козируваш на американците ,та заминаваи ,после като се върнеш ще си наи-големия фен на капитализма !!!смяххх!