13 Февруари, 2018 13:00 2 431 18

Под 4 милиона българи през 2100 година?

  • демографска криза-
  • население-
  • българи-
  • раждаемост-
  • деца-
  • смъртност

"Не очаквам обаче да се стигне до изчезване на българската нация", твърди експерт в интервю за DW

Под 4 милиона българи през 2100 година? - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предварителните данни за 2017 сочат, че с 8,7 раждания на 1 000 души България заема 212-то място в света. Много по-тревожна е позицията на страната по показателя за обща смъртност, където с 14,5 смъртни случая на 1 000 души от населението тя се нарежда на трето място. Непосредствено преди нея са малката африканска държава Лесото, която е силно засегната от СПИН-пандемията, и Литва, където населението застарява особено бързо заради високата емиграция на млади хора. И още: отрицателното миграционно салдо на България я поставя на 114-то място в света - далеч назад в сравнение със страни, които привличат особено много имигранти, като Люксембург, Сингапур, Обединените арабски емирства, Испания, Белгия, Швеция, Швейцария, Австрия. През миналата година броят на българите най-вероятно се е стопил с още 70 хиляди души, което се равнява на 1,1%. Така по скорост на обезлюдяване страната вече заема 9-то място сред 234 държави и територии - непосредствено след Латвия, Литва и Молдова. Ревизираната през 2017 дългосрочна прогноза на ООН за населението на България сочи, че през 2050 година то ще наброява около 5,4 милиона души, а към 2100 година - около 3,8 милиона.

"Представете си цяла област само с 400-500 деца!"

БАН осъществява проект за изработване на мерки за смекчаване на последиците от демографската криза. В рамките на този проект в края на миналата година се проведоха обществени дискусии в най-силно засегнатите региони на страната. Особено песимистични бяха мненията в най-бързо обезлюдяващите се райони. Според протокола от дискусията, един представител на администрацията във Видин е казал следното: „Във Видинска област годишно се раждат около 500 деца и дори по-малко. Представете си цяла област с 400-500 деца, половината от които са от малцинствата. От тези 500 деца колко биха останали? И стигаме до едно поколение за цялата област от 100 души! До момента говорихме за качествената характеристика на хората - не са мотивирани, не желаят, не искат. Но още по-големият проблем, с който ще се сблъскаме в бъдеще, е количеството. Говорим за 100 човека. То само ръководните длъжности в администрацията са 100. Няма да има и администрация. Всяка година населението на областта намалява с 3 000 души и ще става все по-зле“.

Икономиката на България от години изпитва остър недостиг на кадри, което също е следствие от задълбочаващата се демографска криза. Страната не само не съумява да привлече кадри от чужбина, но и твърде много млади хора от провинцията бягат зад граница или към София. Паралелно с това центровете на растеж се броят едва ли не на пръстите на едната ръка. И още: в редица региони на страната около 70% от младите хора до 30 години са с незавършено средно или дори с никакво образование. Те са и основната част от бенефициентите на програмите за субсидирана заетост, в които основните работодатели са общините и МВР. Както бе констатирано на проведените в края на миналата година дискусии, образованието очевидно не е ценност за повечето млади хора, останали в обезлюдяващите се райони, особено сред полуграмотните и неграмотните представители на малцинствата. „В Нова Загора, където са настанени бежанци, нямаме този проблем, защото при бежанците образованието е ценност и за децата, и за родителите“, бе изтъкнато по време на обсъждане, проведено в Сливен.

Повечето местни работодатели сякаш също не се опитват да задържат чрез стимули малкото останали в провинцията млади работници и специалисти. Повсеместна е констатацията, че интересът е да се „усвоят“ отпуснатите средства по програмите за безработни младежи, след което наетите биват веднага освобождавани.

Професор Пенка Найденова е работила дълги години като представител на Фонда за населението на ООН в много страни по света. Според нея влошаването на демографската ситуация в България се дължи на нарушения баланс между броя на живородените и на починалите. Освен това броят на емигрантите е доста по-висок от броя на имигрантите, а в резултат осезаемо нараства делът на хората на 65 и повече години. В момента те са 22% от цялото население, но към 2050 година ще бъдат поне 33%. „Остаряването на населението не е кризисно явление - то е резултат от развитието на демографската система. Населението на България ще намалява, както във всички развити страни - редом с нарастването на средната продължителност на живота и със спада в раждаемостта. Не очаквам обаче това да доведе до изчезване на българската нация“, казва проф. Найденова.

Какво трябва да се случи

Експертката смята, че за разлика от българите и турците, които са преминали през всички фази на първия демографски преход, ромите в България ще увеличават числеността си, тъй като не са преминали дори през втората му фаза, свързана с намаляване на смъртността при запазена висока раждаемост. Единствено осезаемото нарастване на темповете на икономически растеж и на стандарта на живот е в състояние да промени неблагоприятното миграционно салдо, посочва проф. Найденова. И напомня, че за десетилетието след икономическата криза през 2008-2009 страната са напуснали над 300 хиляди българи на възраст до 30 години. Намаляването на трудовите ресурси поставя страната пред предизвикателството да компенсира изтичането на работна сила с осезаемо увеличаване на производителността на труда. Необходима е коренна промяна в образователната система и в политиките за регулиране на пазара на труда, заключава проф. Найденова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дикембе Мутомбо

    26 8 Отговор
    С оглед на роботизацията на труда и все по-малката нужда от човешка работна ръка плюс намаляващите ресурси в световен мащаб, това може и да не е толкова лоша новина.

    По-притеснителното е какъв ще е етническия състав на тези 4 милиона...
  • 2 Тодор

    39 0 Отговор
    4 милиона,ама с циганите,дето ще са 3 милиона!

    Коментиран от #18

  • 3 Стефан

    23 4 Отговор
    Няма такова нещо. По всички телевизии, радиостанции, вестници и сайтове ни обясняват как живеем в най-хубавия от всички възможни светове. Горното е хибридна путинска пропаганда за дебили!

    (надявам се някой да знае що е горчива ирония)
  • 4 Чурулик чурулик

    16 2 Отговор
    Каква ценност да е образованието след като с него също не можеш да преживяваш работейки....
  • 5 ПНСД

    24 5 Отговор
    В държава, в която за да си добре трябва да си човек на някой и където к*рвите са по идеализирани от жените с морал и достойнство какво друго да се случва. И докато се научим да не ходим с "официални" анцузи извън фитнеса и изкараните пари да се влагат в бъдещето на децата, а не да се харчат по заведения и за телефони и всякакви други простотии това ще ни очаква! Затова не ни е виновен никой, а виновните сме си самите ние! Прост народ - слаба държава.
  • 6 Гост

    10 1 Отговор
    Има и по-лош вариант: и тогава в парламента да са БСП и ГЕРБ!
  • 7 Радев

    19 0 Отговор
    Плана ран ът е за три милиона
  • 8 гост

    18 1 Отговор
    Ами то се вижда, че циганите нямат страх от полицаите и ги пребиват където ги сварят. Бият, крадат и насилват всеки ден някъде из българската местност. Защо ли? Защото държавата им разрешава да го правят, без да ги гони, преследва, наказва или да извършва някаква превенция. Така с всяко следващо поколение циганите стават все по-нагли, не се крият, превръщат се във властелини на региона, без да имат какъвто и да е принос за икономическо, културно или морално развитие на страната, даже обратното. Та говорете си докато младите хора се редят на опашка за Англия, поне там като се работи се получава нещо в замяна, а тук ти дават пари колкото да не умреш от глад. Навсякъде из развитите страни работещи родители със семейства се подпомагат и данъчните им ставки се намаляват значително - това е подпомагане на хора, които държавата иска да задържи. У нас се подпомагат семействата на циганите, а за работещите няма никаква помощ освен 20лв за година на дете, е супер сте чиновници драги, един пакет памперси за хората които се натоварват най-много, внасят най-много в хазната и са най-интелигентни. После се чудете защо точно тези хора бягат или изпращат децата си в чужбина.
  • 9 име

    7 0 Отговор
    данните от статията са радост за дв.но тези неща пълзят и към германия.
  • 10 Клошаря

    10 1 Отговор
    Добре че изчезваме , нищо не става от назе. Менте държава, менте народ,
  • 11 българин

    8 1 Отговор
    Има ли нужда да ни го казвате,след като това отдавна е известно и на децата!За да спре тази тенденция,трябва да се промени управлението на държавата,но едва ли!Тия така яко са налапали кокала,че няма пущане!!!
  • 12 ААА

    5 0 Отговор
    Нация от ченета и бастуни.Да пази Господ такава нация не случила на своите водачи.
  • 13 georgi

    5 2 Отговор
    Путин е виновен, с тази хибридна война, руснацитв са виновни.
  • 14 СССР

    8 0 Отговор
    ДА СА ЖИВИ И ЗДРАВИ БЪЛГАРСКИТЕ БЪДЕЩИ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ!

    ПРИ ТЯХ ВАЖНОТО Е: ЦИГАРИ, КОЛИ, МОДНИ ДРЕХИ, БИЖУТА, ПАЗАРУВАНЕ, ФРИЗЬОРСКИ САЛОНИ, КАРИЕРА, СПА ПРОЦЕДУРИ И Т.Н.

    ТЕ НЕ ПРАВЯТ ВЕЧЕ БАНИЦИ!

    ТЕ НЕ РАЖДАТ ДЕЦА!

    ТЕ НЕ СА СЪПРУГИ!

    ПОЗНАЙТЕ КАКВИ СА?!

    ЗА ДА УНИЩОЖЕШ ЕДНА НАЦИЯ, НЕ Е НЕОБХОДИМА ВОЙНА - РАЗБИИ ИКОНОМИКАТА, РАЗБЪРКАЙ МОЗЪКА НА ЖЕНИТЕ И СИ УСПЯЛ!

    ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ, ЗАЕДНО С НАСЕЛЕНИЕТО ТИ Е ЛЕСНА ПЛЯЧКА!

    ДА ЖИВЕЕ ЕС И ИСТАНБУЛСКАТА КОНВЕНЦИЯ!
  • 15 СССР

    5 0 Отговор
    ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ В КАКВО ЩЕ ЖИВЕЕМ?
  • 16 Русенец

    6 0 Отговор
    2100г. на територията на България ще има под 4мил. българи и над 20мил. турци.
  • 17 Утрепал маика си с кол

    0 0 Отговор
    Все ми е тая нема съм жив за да видя и след мен няма да има никои които да се мъчи....тва е края за рода и семеиството в което съм роден
  • 18 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Тодор":

    Ти колко циганина си виждал на 65+ и на друга пенсия освен социална ??? И колко такива също си виждал на заплата повече от 500 лева и на друга работа , освен физическа ??? Единственото което трябва да се подобри е раздаването на социални помощи за нищо , което може да стане точно за един месец , стига партиите да спрат да разчитат на някакви си 200-300 000 купени гласа , а увеличението на циганското население е СИЛНО преувеличено ! Имат раждаемост , но имат и смъртност и голяма емиграция , реалния прираст е 2-3 % , не повече , ще им трябват 100 години за да се усвоят , а дотогава я камилата , я камилата !