13 Февруари, 2018 16:00 2 468 2

Луната спи, а някой краде...

  • истанбулска конвенция-
  • конпи-
  • сотир цацаров-
  • валери симеонов
Луната спи, а някой краде... - 1
Снимка: Ладислав Цветков, bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

КОНПИ-2

Луната спи, а някой краде...

От коментар на Теодор Славев, експерт в Български институт за правни инициативи, за "Дневник"

Много удобно разгорещеният дебат за "джендъра" изсмука цялото обществено и политическо внимание. Заети да коментираме количествения и качествения състав на половете, сме на път да проспим как някой друг някъде краде и се прави поредната крачка към институционалното овладяване.

Създаването на новата комисия за борба с корупцията няма за цел да бори корупцията по високите етажи на властта, а да бетонира сегашната корупционна среда. Тя е и в противоречие със стратегията за борба с корупцията, която предвижда укрепване на мрежа от независими институции чрез институцията на инспекторатите, запазване на КОНПИ и подсилване на експертизата на разследващите органи.

На 2 февруари Народното събрание одобри процедурните правила за избор на председател на новата мегакомисия за борба с корупцията. За удобство нека я наричаме КОНПИ-2. С приключването на избора на ръководство ГЕРБ "затварят цикъла" от обслужващи властта институции. Нека само си припомним, че в новата комисия за борба с корупцията се влива институция, чийто ръководител имаше тефтерче, в което отбелязваше политически
поръчки и поръчителите им.

На този етап реакцията срещу закона и комисията включва:

- Президентско вето, включително и във връзка с начина на избор на членовете (кой да има право да номинира, избира и назначава)
- Вот на недоверие по темата корупция
- Критични становища на неправителствени организации.

Въпреки всичко това управляващото парламентарно мнозинство е на път да избере послушен и зависим орган с 6-годишен мандат, който да гарантира на покровителите си безаварийна служба. Защо ГЕРБ настояваха толкова много да имат пълен монопол върху избора на състава на тази мегакомисия с изключителни правомощия, а не предпочетоха стила на "договарянето" или раздаването на квоти – както се случваше досега в над 90 процента от процедурите по избор, като емблематичен е изборът на Висш съдебен съвет?

Първо, защото може да се очаква активизиране на главния прокурор, който в края на мандата си да се опита да си вдигне цената, с което да гарантира бъдещата си кариера или нова служба – като например съдия в Конституционния съд.

Второ, защото по този начин се затваря цикълът – комисията ще може да отнема имущество само по повдигнато обвинение от прокуратурата, а както премиерът е казвал: "Реформата е за след Цацаров".

Трето, защото управляващите си гарантират спокойствие за дълго време напред, включително и при предсрочни избори.

Ръководството на комисията и комисарите са освободени от отговорност за действията си (тоест при евентуални дела сметката ще плати данъкоплатецът), ще имат специални правомощия – от правото да използват СРС до безплатно возене в градския транспорт и др. Тоест има инвестиране на власт и ресурси, като няма ясни, обективни и измерими аргументи в подкрепа ефективността на новата комисия.

"Да намажем ските на Келер"

Европейските институции да реагират на заплахите на вицепремиера Симеонов

От позиция на Българския фонд за жените, публикувана на сайта на организацията

На 9 февруари в официална декларация, озаглавена "Да намажем ските на Ска Келер", българският вицепремиер Валери Симеонов заяви, че депутатът от Европейския парламент трябва да бъде обявена за "персона нон грата" в страната и "експулсирана с камионетка до Капъкуле", турския град на границата с България. Поводът за тази декларация е, участието на Келер, която е съпредседател на групата на Зелените в ЕП, в протестен митинг срещу плановете на българското правителство да позволи безконтролно застрояване на Национален парк "Пирин", който е и в списъка на ЮНЕСКО за опазване на природното наследство.

В декларацията партията Национален фронт за спасение на България, част от коалиционния партньор в управлението - "Обединени патриоти", обвинява Келер в намеса във вътрешните работи на страната и я нарича "зелена джихадистка" с "неадекватен вид". Обезпокоителното в тази декларация са импликациите за насилие.

Действията на Симеонов срещу Келер се разполагат и в друг контекст, в който той отново има водеща роля - ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т. нар. Истанбулска конвенция). Заради политически мотивирани спекулации и манипулации по отношение на нейното съдържание, тя се превърна в една от най-спорните теми в българското публично пространство, а дебатът по нея се насочва в опасна посока.

Валери Симеонов и "Обединени патриоти" подеха мащабна кампания за дискредитиране на конвенцията и за предотвратяване на нейната ратификация от българския парламент. Използваните в тази кампания лъжи направиха дебата за конвенцията токсичен и разделящ обществото.

Резултатът от този дебат е антиевропейска стигматизация и разпалване на чувства, водещи до реч на омразата, заплахи и атаки към някои неправителствени организации и колеги. От най-високо равнище се дискредитират гражданското участие, свободата на словото и ролята на неправителствения сектор. Гражданските организации са заклеймявани като чуждестранни агенти, защото защитават правата на различните групи и това е официална позиция на някои държавни институции (президентът на републиката) и ключови политически партии, част от Европейския парламент.

Като организация, която работи за утвърждаване на правата на жените и за постигане на равенство между половете, Българският фонд за жените е много загрижен, че всичко това се случва по време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз - в сляпо отричане на основни европейски ценности като демокрация, плурализъм на мненията, равенство и многообразие.

Отправянето на заплахи към жена - депутат от Европейския парламент, едновременно с противопоставянето на документ, насочен срещу насилието над жените, е неприемливо за нас като български и европейски граждани, които се борят за човешки права. От името на Българския фонд за жените прзоваваме европейските институции официално да поискат от вицепремиера Симеонов публично да изясни декларацията си и да се извини на депутата Ска Келер. Призоваваме също всички европейски институции и организации да изразят своята подкрепа за ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие в България.

-----------

(не)нормалност

Как да се разграничиш от себе си

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Кои и какви са "нормалните българи"? Така зададен, въпросът е безсмислен и даже глуповат, защото допуска, че съществува някаква абсолютна и общовалидна нормалност. Виж, ако се разбие на по-конкретни въпроси в социологическа анкета, това питане вероятно би могло да послужи за "изчисляване" на някакъв съвкупен образ на българина в проценти. Съмнявам се обаче, че този образ ще е реалистичен. Давам пример. Ако попитате дали е нормално да се уважават възрастните хора и да им се прави място в трамвая, 100% от анкетираните ще отговорят положително. Което обаче няма да попречи на някого да влачи по земята някоя бабичка, ако с нещо не му е харесала. Нито ще попречи на десетина процента от населението да изберат същия този човек за народен представител.

Тъй че никога не бих си позволил да задам този въпрос, но се виждам принуден да го направя заради изявата на един български политик и евродепутат, който, без изобщо да се притеснява, си позволява да говори за и от името на "нормалните българи" и да обяснява какво харесват и какво не харесват те. Въпросният депутат е известен с това, че влезе в Европейския парламент като част от отдавна несъществуващата коалиция "България без цензура", финансирана обилно, по думите на прокуратурата, от източвана и впоследствие фалирана банка. Сега на тукашна почва вече е част от друга (патриотична) коалиция, която пък е част от управляващото мнозинство и от правителството. Освен това депутатът е известен с гневните си изказвания по "циганските" въпроси и с радикалните си предложения за тяхното решаване. А напоследък - и с подкрепата си за даване на повече простор за ски спорта в Пирин, изразена неотдавна с личното му присъствие в първата редица на съответното (контра)шествие в София.

Ако тръгнем да обобщаваме конкретните параметри на "нормалността", идентифицирани в написаното от евродепутата, трябва да кажем, че "нормалният българин" очевидно е доста скаран с фактите, логическото мислене, истината, доброто възпитание, морала, културата. Да, положително има българи, които в една или друга степен отговарят на тази характеристика. Но е спорно какъв е делът им. Едно обаче е сигурно: ако те определят бъдещето, България не я чака нищо добро.

Накрая - някои вероятно ще попитат защо не казвам нищо за една позиция по същия повод, разпространена от другата патриотична партия в управляващата коалиция (и подписана от вицепремиер в правителството), в която посетилата България евродепутатка не само е наречена "зелена джихадистка", но и се призовава за нейното "експулсиране с камионетка до Капъкуле". Не казвам нищо за това "произведение" по две причини. Първо, всичко написано по-горе важи с пълна сила и за тази позиция. И второ, в сравнение с нея писмото на евродепутата изглежда едва ли не като джентълменска закачка - толкова отвратително е написаното, че не е удобно да се цитира. Наложи се дори правителството официално да се разграничи. Което е малко странно - как да се разграничиш от себе си?

Източник: "Капитал"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    1 0 Отговор
    ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО И ТОВА КОЕТО Е ЗАПАЗВАНЕ НА ПОЗНАТИТЕ СХЕМИ ЗА КОРУПЦИЯ..КОНПИ ..МОНПИ..ДАЛАВЕРАТА В ГЕРБ ТЕЧЕ..МУУ..
  • 2 Бетон

    1 0 Отговор
    Най после бетонирахме корупционно феодалната система. Ще хиляди. Всички обичат Боко. Патриотите засега са само миманс