14 Февруари, 2018 13:48 4 120 10

Само във Факти: Захри не е бил член на Ислямска държава, а фалшификатор

  • науфал захри-
  • ислямска държава-
  • ислямисти-
  • джихадисти

Балканите са вход за джихадистите от конфликтни региони в Близкия изток

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Има ли спящи джихадисти в България? Този въпрос става все по-актуален, след като българските власти обявиха, че са арестували Науфал Захри. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че задържаният е бил високо в йерархията на Ислямска държава.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев разкри, че той е бил в група от 27 души, преминала нелегално границата на 13 януари тази година.

Самият Науфал Захри е бил задържан по информация от мароканските власти, уточни Валентин Радев. От избухването на кризата с бежанците България активно работи и с Интерпол. Именно справка в информационните масиви на тази служба разкриват самоличността на арестувания мароканец.

Разследване на Факти.бг установи, че самият

Науфал Захри не е бил член на Ислямска държава, а фалшификатор.

През последните месеци той е работил активно за изготвянето на подправени документи за бежанци. В момента властите разследват дали те не са били използвани от опасни джихадисти за прехвърлянето им от Сирия на Балканите и Европа.

Експертите припомнят, че терористичните организации използват наличните канали от организираната престъпност като наркотрафик, трафик на бели робини и фалшифициране на документи.

При разпитите Науфал Захри е посочвал, че не се е сражавал в редовете на Ислямска държава. Дори и след неговият арест българските власти продължавали работа по разплитането на канала.

Халифатът на Абу Бакр ал Багдади, вдъхновителят на Ислямска държава, е проникнал на Западните Балкани.

За това преди близо три години предупреди германското разузнаване. То с тревога наблюдавало тенденцията на Западните Балкани за изграждане на увеличен брой мрежи на радикални ислямисти.

Така Балканите станали вход за джихадистите от конфликтни региони в Близкия изток.

Салафистки имами набират бойци от Босна и Херцеговина, Албания и Македония за участите в конфликтите в Сирия и Ирак. Само от Косово за кризисните региони са заминали 250 джихадисти, което измерено спрямо населението прави тази държава рекордьор в това отношение в Европа, писа преди месеци в. „Велт ам зонтаг".

Джихадисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия минават през Западните Балкани с коли.

Пожелали анонимност източници на Факти.бг посочват, че в момента е известно, че Науфал Захри е подготвял фалшиви документи за бежанците, използващи Балканския път за достигане в Западна Европа.

Остава властите да отговорят дали има спящи ислямистки клетки в България. Липсата на адекватна политика за интеграция на бежанците и техните семейства ги прави желан обект на проповедите на радикални ислямистки имами.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Темида

    29 0 Отговор
    Незнам джихадисти има ли, ама има едни хора които също извършват Геноцид спрямо определен народ (жокер Българския) + (Жокер тези хора работят в Българския Съд) ама да Ви кажа щом народа не се усеща нека го затрият.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ххх

    13 5 Отговор
    В България няма спящи или каквито и да било други клетки,това е с цел да се провокира обществото!Аз като мусюлманин НЕ виждам пречки човек да изпълнява религиозните си обреди,че чак да има нужда от това "уродливо" нещо наречено"Ислямска държава",по скоро това е АНТИИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА.
  • 4 Расулюлах

    8 13 Отговор
    Като стане воината с Ердоган отивам да се сражавам с турците против българското робство щото то е наи страшно и тогава ше видите дали има спящи клетки

    Коментиран от #5

  • 5 54321

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Расулюлах":

    "ти"ще се сражваш ама само с голяма лъжица
  • 6 фонзи

    10 0 Отговор
    Джихадисти незнам ама има много спящи джендъри
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 коминтерна

    3 0 Отговор
    Ако са противник на джендърчета фурнаджии и корумпираната бюрокрация в българия .
    Тогава са наши партньори.
  • 9 Бай онзи

    3 4 Отговор
    И аз ако Турция нападне бургаристан на боко тиквата и неговата клика античовешка веднага отивам под знамената на падишаха.
    Дори и ще приема исляма.
    Но българските политици от последните 40 години да ги изправя пред трибунал и после доживотна каторга.
    Това искам.
    И ще бъде.
  • 10 Салама Алеко

    0 0 Отговор
    Тоя е правил фалшиви документи за тези дето имат пари(нашите хора) така че гътнете го с нещастен случай!