Last news in Fakti

25 Февруари, 2018 22:31 1 462 5

За реките на България и центъра на властта

  • дунав-
  • реки-
  • струма
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Известно е, че селищата, откъснати от своя естествен, наложен от историята Център, било то махали, села, градове, региони, та даже държави, вегетират и бавно изчезват.

Независимо от различните административни деления и проекти за такива, държавната ни територия има като центрове почти всички областни градове. Очертала се е доминацията на София. Сериозни центрове са Пловдив, Бургас, Варна и специфичното място на Благоевград.

На пръв поглед в Северна България има един голям град - Варна, в Южна са останалите.

Такава гледна точка е спорна.

Всъщност тези центрове са свързани с водосборни райони.

Сигурно за мнозина ще бъде странно, ако кажа, че един от важните фактори, които определят миграцията и заселването, е посоката на водата. Това определя икономическото развитие на селищата и има ментални въздействия върху населението. (По този механизъм се българизират градовете през тъмните векове! Но темата е друга.)

Погледнете предложенията за райониране на страната и ще видите, че те удивително са съобразени с водосборните басейни.

На територията на страната има три водосборни района - Дунавски, Черноморски (реките, вливащи се в Черно море), Беломорски, разделен на две - Маришко-Тунджански и Струмско-Местенски.

Дунавският с част от Черноморския е Мизия; Маришко-Тунджанският с част от Черноморския е Тракия; Струмско-Местенският е Пиринска Македония.

В Дунавския водосборен район е София и Софийското поле. Това е бившето Княжество. То има три дяла: Черноморски, Централен (от Искъра до Черноморския), Северозападен (от Тимок до Искъра).

Самата Северозападна България има два дяла - Видински (от Тимок до Огоста), Врачански (от Огоста до Искъра).

Пловдив е център на Маришко-Тунджанската част от Беломорския водосборен район. Благоевград е център на Струмско-Местенския водосборен район. Бургас е център на южната част на Черноморския водосборен район, Варна - на северната му част.

Ще посоча нещо любопитно. Като започнем от "виенската закачалка", минем през хъшове и легии, и свършим с пътешествията на Бай Ганьо, ще отбележим, че основните центрове са Букурещ, Браила, Белград, Будапеща, Виена... Всички тези градове са в Дунавския водосборен район. А сега в актуалния интерес за инфраструктурно интегриране на Западните Балкани доминира интересът за интеграция на Долнодунавския басейн...

Но моят интерес в случая е Северозападна България. Неин център е София. Така се е случило, но и София и Северозападна България са в Дунавския водосборен район. В самата СЗБ са се оформили три басейнови центъра - Враца (Искър), Монтана (Огост), Видин (Тимок). Историята и сегашната ситуация на трите центъра по странен начин зависят от големината на техните басейни.

Днес Видин е "лишен" от "своята" сръбска басейнова част, но в миналото не е било така. Той е бил столица на царство, по-късно столица на отцепника Пазвантоглу. Днес е основен стълб в Северозападна България на държавната територия. Неговата връзка със София е съдбовно значима за Северозападна България. Дали от Видин ще се минава през Ботевград, за да се стигне до Центъра, или през тунел при Петрохан не е малозначно. Става дума за часове с кола. Същинската Северозападна България, където всъщност са големите проблеми за развитието на региона, има за свой естествен център Видин...

Толкова за водосборните райони. Интересно за размисъл.

(Впрочем, бедствията с наводнения обикновено са резултат от непознаване на водосборните райони.)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ганьо

    0 0 Отговор
    Хадути, партизани, шумкари ... все около изворите ... Наистина интересна тема!
  • 2 Голем смях

    5 0 Отговор
    В дунавския водосборен район била София и софийското поле.Такава смешка дори в софийските детски градини не могат да сътворят.Единстветата река която тече на север и се влива в Дунав е Искър.А големи градове на север са още Плевен и Русе.Да не кажем че половината от най-големите 10 града на България са на северо-изток.Русе,Шумен,Варна ,Добрич.На пръв поглед в северна България имало един голям град,но на втори поглед били половината големи градове.Явно Петко Симеонов е много зле с географията и открива топлата вода,че хората са се заселвали в древността около водата.То за това в пустините не са колкото в Индия и Китай,въпреки че и те не го вадят на вън при ....да де.
  • 3 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Бай Петко, какво ти стана бе брат? Да не би да си изчел учебното пособие на В.О.Ключевский - "Русская история" издадено 1900 г в Москва ??
    Или някой велик труд на Научно-изследователски институт от САЩ ?
    И отново ли ще я районираме тази "огромна територия" - България ? Малко ли ни са чиновниците държавни ???
  • 4 123456

    2 0 Отговор
    Човек като остарее подобре да не се показва, че става за смях.
    Едно дете от пети клас подобре ще обясни как са се заселвали хората в древността.
  • 5 goni

    0 0 Отговор
    Един познат каза:"Човека си е отишъл! Останала е обвивката!" Е! На стари години всеки може да стане за смях! Жалко! Ама, e истина!