24 Февруари, 2018 09:59 3 168 26

Когато се роди Червената армия

  • русия-
  • червена армия

За някои тя е брутална поробителка, за други - храбра освободителка

Когато се роди Червената армия - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За някои тя е брутална поробителка, за други - храбра освободителка. Червената армия се ражда точно преди 100 години. Тук припомняме бурната ѝ история, която от самото начало е тясно свързана с една друга страна.

"Войниците ли? Те бяха винаги мили", спомня си фотографът Кристиан Тил, който е отраснал в градчето Еркнер по време на съветската окупация в бившата ГДР.

Близо половин век - от 1945 до изтеглянето на последните части през 1994 година - съветската армия е стационирана в източната част на Германия. Тя е авангардът на съветската империя, насочен срещу капиталистическа Европа. В това иначе сурово време понякога има и ведри моменти. Кристиан Тил си спомня как руските войници миели танковете си в близкото езеро. "Припадахме от смях, защото носеха не чорапи, а партенки", разказва той.

"Ние бяхме дивеч за руснаците"

Тази сравнително ведра атмосфера се установява едва в по-късните години на съветското присъствие. В началото е друго - мрачно, зловещо, брутално.

През 1945 година, когато нацистка Германия току-що е загубила Втората световна война, германците изпитват най-вече едно: страх от съветските войници. Ужасяващи истории се разказват за тях: че малтретират жестоко жени и деца, че са мръсни и брутални. "Тръпки ме побиваха от ужасите, които разправяха за тях. Някои хора дори посягаха на живота си от страх", спомня си Илзе Ереке, която по онова време е била на 11 години.

Съветските войници бързо дават да се разбере кой командва в страната: на 1 май 1945 превземат Райхстага и издигат там съветския флаг. Моментът е запечатан от руския фотограф Евгений Халдей и макар до ден-днешен да се спори доколко автентична е тази снимка, тя се превръща в икона на фотографията.

1945 година: над Берлин се вее съветският флаг

В първите години на съветската окупация се ширят беззаконие и насилие, насочено най-вече срещу жените. "Бяхме дивеч за руснаците", спомня си берлинчанката Ева Шлип за първите дни след окупацията на Берлин. "Изнасилванията, разстрелите, плячкосването и тази безгранична омраза към германците, които бяха причинили толкова много страдания на руския народ - всичко това превръщаше живота ни в ад", споделя тя. И до днес не е ясно колко жени са били подложени на насилие в първите месеци след окупацията - някои източници говорят за 200 хиляди, според други оценки жертвите са към 2 милиона.

Раждането на Червената армия

Създаването на Червената армия е не на последно място резултат от унизителното поражение, което Германия нанася на Русия в Първата световна война. През 1917 година германската армия завладява обширни части от разпадащата се руска империя. През декември същата година в Брест-Литовск, на 180 километра от Варшава, представители на двете държави водят преговори за мир. "Историческите обстоятелства създадоха ситуация, при която представители на най-революционния режим в историята на човечеството трябваше да седнат на една маса с дипломатическите представители на най-реакционната каста сред всички управляващи класи", пише навремето Лев Троцки, който само няколко месеца по-късно основава Червената армия.

Условията на мирния договор, продиктувани на руснаците от тази "реакционна каста", са повече от унизителни. Формиращият се Съветски съюз е принуден да отстъпи на Германия обширни части от територията си - поражение, което руснаците никога повече не искат да изживяват. Затова още през януари 1918 Троцки започва да изгражда Червената армия, като набира и офицери от разпадналата се царска армия. Години по-късно, през 1934-та, Троцки обобщава резултата така: "Процентът на неграмотните сред войниците непрестанно намалява. (...) Миналата година само в Москва 50 000 работници бяха отличени като снайперисти". Думи, с които Троцки намеква, че армията е много повече от военна организация. Тя е школа на нацията и двигател на прогреса.

Голямата чистка

Сталин обаче разглежда армията като потенциална заплаха за собствената си власт. По онова време той отдавна е решил в своя полза битката си срещу "бащата" на Червената армия - още през 1928/29 година Троцки е принуден да емигрира. Сталин смята за опасни и всички онези войници и офицери, които навремето са служили в царската армия. Още повече, че много от тях изобщо даже не са горещи привърженици на комунистическата идеология. Така Сталин започва голямата чистка: от 1937 нататък близо 35 000 офицери са отстранени от длъжност, като над половината от тях са изпратени в лагери.

Паметник на червеноармеец в Бранденбург

След Втората световна война съветската армия става най-многочислената в целия свят. Тя включва 170 пехотни, 35 танкови и 58 артилерийски дивизии, а общият брой на войниците възлиза на около 4,5 милиона. Многократно повече са запасните войници - към 30 милиона.

През 1994 година, когато се изтеглят от Източна Германия, съветските войски оставят след себе си около 1 500 военни бази. Близо половин милион войници се завръщат в родината си, а заедно с тях се изтеглят 4 300 танка, 100 000 превозни средства, 3 600 оръдия и 180 ракетни системи. Германия, която по това време е вече обединена, поема част от разходите по изтеглянето на съветските части - страната заплаща цели 7,5 милиарда марки, което се равнява на близо 4 милиарда евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фриман

    21 6 Отговор
    Да им раскажите за лагери на смъртта, газови камери и т.н, ще помислят, че им се върна съвсем малко, от това, което причиниха на толково много народи! Нито едно семейство не е останало без загуби в тази война,затова им го върнаха!
  • 2 KavKaz

    29 14 Отговор
    Велика е Мать Русь благодарим ти майчице святя че ни освободи и ни има днес поклон пред загиналите войни

    Коментиран от #13

  • 3 СТ.ВАСИЛЕВ

    29 11 Отговор
    Американските окупатори когс ще се изтеглят от Германия
  • 4 Страх и пак страх!

    20 13 Отговор
    И сега Хамериканците и Европа ги е страх от Руската мечка нали Kacanine?! Извода е следния:не дразнете мечката да не излезне от дупката,защото този път ще е много по страшно от 1945 г!
  • 5 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    10 28 Отговор
    Затова трябва да се вдигне стане висока 50 метра от Мурманск до Одеса да държи надалеч варварите от цивилизования свят и да бъде минирана оградата с нови мощни противопехотни мини с диаметър 1 метър и всичко да попиляват който стъпи върху тях. А всъщност Путларах Акбар трябва да бъде държан на синджир в кремъл и да му се подхвърлят трохи като златни часовници и айфони

    Коментиран от #7

  • 6 Да знаят:

    19 15 Отговор
    Какво ги чака всичките Американо поклоници дръзнали да се изправят срещу ВЕЛИКА РУСИЯ!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 БОГАТ И КРАСИВ ГУЩЕР

    8 20 Отговор

    До коментар #7 от "Ти си изперкал смешник!":

    Ха ето един колаборационист който се застъпва за Русия....хмммм имаш късмет че не си в страни където бесят за това нещо....
    Предателите дори господарите не ги искат въпреки да работят за тях
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 კავკასიონი

    7 8 Отговор
    на всички слагам минус защото ако историята не се бе развила такава каквато е никой нямаше да е тук и да пише
  • 11 ЦРУ

    12 27 Отговор
    ВИНАГИ САЩ са спасявали Раша ...въпреки .че не заслужават - 42-44 год. от Хитлер със храна...оръжие...суровини - 91-93 год от канибализъм и преврати със храни и долари !

    Коментиран от #16, #18

  • 12 ШИЗО

    11 24 Отговор
    Трябваше Хитлер да ги изтерби до крак тия пияни руснаци много са долни точно толкова колкото САЩ една монета две страни

    Коментиран от #17

  • 13 стоян георгиев

    10 17 Отговор

    До коментар #2 от "KavKaz":

    маичице?????и червената армия от нищо не те е освободила,напротив окупирала те е!но щом маика ти е там няма кво друго да коментираме.

    Коментиран от #15

  • 14 Мдааа

    14 1 Отговор
    Влизам да прочета някакви интересни факти от създаването на червената армия ,а статията се оказва чисто тролска.
  • 15 KavKaz

    6 4 Отговор

    До коментар #13 от "стоян георгиев":

    всеки има свобода на мисълта, тук просто си лафим както знаем историята се пише от победителите останолото са глупости благодаря за гледната точка

    Коментиран от #23

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бъркаш тотото

    10 3 Отговор

    До коментар #11 от "ЦРУ":

    Днес краварите дължат на Русия 130 000 000 000.милиарда ако не познаваш цифрите.
  • 19 Kosio3463

    3 14 Отговор
    Пропагандата на Москва днес влага всички усилия да убеди зомбираните си жертви, че основна цел на САЩ е унищожението на Русия … Всъщност, ако не бяха САЩ, Русия твърде вероятно нямаше да я има. В големия глад в Поволжието, Русия от 1921-1922 ARA (Американски фонд за подпомагане), дарява храни за 78 мил. долара (днешни почти 1 милиард) на бедстващите. Помощта спасява от гладна смърт 10 милиона. Програмата е координирана от Фритьоф Нансен, знаменития норвежки изследовател, който е заемал поста на върховен комисар на руската програма за помощ. Снимката на двете деца в напреднал стадий на недохранване е негово дело от началото на 1922-а и е използвана в памфлети в Европа и САЩ за набиране на помощи за гладуващите в Русия. Същата американска администрация дарява храни на Русия и през 1891-1892 в т.нар. програма Famine Fleet (Флот срещу глада), увековечени в знаменитите картини на Айвазовски. На снимката картината на Иван Айвазовски: Раздаване на продоволствията от 1892-а. По-късно, през втората световна война, по програмата Ленд Лийз САЩ доставят на воюващия срещу Германия СССР оръжие, муниции, храни, медикаменти на обща стойност почти $11 милиарда, които по днешни цени са над $170 милиарда. Тази помощ включва 3770 бомбардировача, 11 594 изтребителя, 5 980 зенитни оръдия, 2000 локомотива, 51 000 джипа, 361 000 камиона, 56 445 полеви телефона, 600 000 км. телефонни линии, 22 милиона артилерийски снаряда, почти 1 милиард патрони за пушки, 15 милиона чифта войнишк

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 20 Стотинкс

    9 1 Отговор
    Редно е да се напомни на Дойче Веле, че причината руснаците да са груби с тях е много проста!
    През ВСВ умират 22 милиона руснаци...
    Може би е добре да споменат, че след десанта в Нормандия има стотици изнасилвания и десетки убийства на френски граждани от американци.
    За това хайде да гледаме на събитията обективно!
    - Истината, е че ако в България не се е извършил преврат когато руснаците са били на границата ни с Румъния ... - То България със сигурност щеше да и бъде отнета огромна част от територията и разбира се щеше да има неизброимо количество убийства.
    Надявам се повече да са гледали тази седмица Божидар Димитров, който заяви че т.н. Народен Съд не е само и единствено по заповед на Москва. - Напротив! Чърчил и Рузвелт настояват да има прочистване на редиците

    Коментиран от #24

  • 23 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "KavKaz":

    просто си лафиш като наричаш червената армия и производните и маичице????доста интересна конструкция на мисълта имаш!!!!кво мисли биологичната ти маика за подмяната и?
  • 24 стоян георгиев

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "20 Стотинкс":

    нахвърля след маичицата и други умни мисли!!!!руснаците дали 22 млн.загинали.сега първо не са ги дали само руснаците ,а гражданите на ссср.днес техни потомци са украинци,беларуси,евреи,арменци,татари...и т.н. освен руснаци.тва веднъж.втори път.за да не дадяха 22 млн. жертви ссср просто можеше да не е съюзник на хитлер през втората световна воина.да не разделя с него полша ,балтика,румъния и т.н. демек ако не го бе направил хитлер нямаше да има граница със ссср нито успехите от първите три години на втората световна.интересно тва що не го споменават руснаците на парада на победата?и не на последно място.защо руснаците мислят че сащ им са били длъжни да откриват фронтове в европа или да ги финансират ?ква е причината за това?сащ спокоино са можели да не дебаркират в нормандия и сицилия и да не помагат на ссср с оръжие и храни.можели са да доидат направо след воината ако е останало нещо в европа въобще.тва също не го казват на парада на победата странно що?или не е странно щото там инфото е за такива като теб дето само си говорели!
  • 25 Ненапразно

    1 1 Отговор
    Както и да го въртят и сучат от Дойче Веле сивозелените скакалци са унищожили в СССР 3000 градове и 70 000 села и ненапразно немците още през Първата световна война са си спечелили прозвището - варвари..То в Германия няма толкова градове и села.
  • 26 сталин

    0 0 Отговор
    червената армия това е тротцки децимация и водка