3 Март, 2018 11:00 4 246 23

Най-новата победа на Путин над Америка

  • владимир путин-
  • сащ-
  • противоракетна отбрана

Най-сетне узнахме с какво се е занимавала Русия през последните години

Най-новата победа на Путин над Америка - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските избиратели обичат победите. Особено ако става дума за победи над омразните американци. През първите си два президентски мандата Путин успя да повиши значително благосъстоянието на руските граждани. Но популярността му достигна апогея си по време на третия му мандат, когато Путин завладя Крим. Мнозина в Русия и до днес са убедени, че по този начин той е "натрил носа" на Вашингтон.

Благодарение на неуморната работа на държавната телевизия и на останалите прокремълски медии, руснаците се гордеят и с друго голямо постижение на страната си - военната операция в Сирия. Но преди президентските избори на 18 март Путин искаше да зарадва своите избиратели с нещо ново и свежо, което обаче трябваше да е също толкова мащабно, колкото и досегашните му победи.

Козът на Путин

И ето: броени дни преди изборите президентът обяви, че в сферата на въоръжаването Русия е удържала победа над Америка. Цели 45 минути, почти половината от тази най-важна реч преди изборите, Путин посвети на подробно описание на най-новите руски ракети, подводни дрони, бойни лазери и други системи, които могат да преодоляват американската противоракетна отбрана и така фактически я правят безсмислена. На огромни екрани се въртяха видеоклипове, показващи изстрелването на всевъзможни ракети, които елегантно заобикалят препятствия и радарни системи и в крайна сметка поразяват някакви цели в океана и отвъд него.

Именно тази виртуална победа над Америка е козът, с който Путин иска да спечели четвъртия си президентски мандат. На фона на всички тези грандиозни военно-технически новости първата част от речта му направо избледня. Нищо, че в нея Путин обеща да увеличи значително дохода на глава от населението и да удвои разходите за здравеопазване, развитие на градовете и изграждане на нови пътища.

Всичко това обаче са само благи намерения, защото изобщо не е ясно откъде ще дойдат парите за удвояване на разходите. Путин се спря съвсем кратко на този въпрос, като намекна за повишаване на данъците. Другояче стоят обаче нещата с новите оръжия, заяви Путин - тях вече ги има, съвсем реални са. Преминали са през всички изпитания и вече са на разположение на армията.

По следите на парите

Сега най-после стана ясно с какво се е занимавала Русия под ръководството на Путин през последните десетина години. Стана ясно за какво са били изразходвани значителни суми от приходите от петрола и природния газ, над какво са работили най-добрите математици и инженери в страната. Стана ясно защо високите технологии за граждански цели са все още слабо развити, защо се влоши положението в здравеопазването, защо не се строят нови пътища, а хората все по-масово напускат малките градове.

Руският президент обвинява за всичко американците и техните противоракетни системи. Да, аргументите на САЩ защо разполагат тези системи в непосредствена близост до руските граници, в началото наистина не звучаха убедително, с което Вашингтон провокира Москва да предприеме ответни мерки. Но вместо да положи дипломатически усилия за намирането на решение, което да е приемливо и за двете страни, гордият Кремъл предпочете да отвърне на удара - въпреки слабостта на руската икономика. Човек трудно може да повярва, че при това "отвръщане на удара" Русия е мислила единствено и само за своята отбрана. Не и след анексията на Крим, превземането на Дебалцево, бомбардировките над Алепо и многократните кибератаки в Америка и Европа.

Нова надпревара във въоръжаването

Казано накратко: с речта си руският президент за пръв път информира света за гигантската руска програма за превъоръжаване. Нещо повече дори: Путин увери, че никой друг в света не разполага с подобни оръжия. С което на практика обяви стратегическото превъзходство на Русия.

Това няма да остане без отговор. Ако прочутата реч на Путин в Мюнхен през 2007 година беше изтълкувана като предвестник на новата Студена война между Русия и Запада, сегашната демонстрация на мощ определено може да бъде разглеждана като стартов изстрел за нова глобална надпревара във въоръжаването. Глобална, защото отговор ще дойде не само от Вашингтон. Речта на Путин със сигурност ще напомни на САЩ за заплахите на севернокорейския лидер Ким Чен Ун да нанесе ракетен удар на американска територия. А европейските страни-членки на НАТО, в това число и Германия, няма да се поколебаят да увеличат отбранителните си разходи до минимум 2 процента от БВП.

Вече няма съмнение, че четвъртият президентски мандат на Путин ще бъде белязан от конфронтацията между Русия от една страна и САЩ и НАТО от друга. Конфронтация, която ще се засилва все повече в рамките на глобалната надпревара във въоръжаването. В една такава ситуация е повече от ясно, че на Москва навярно няма да ѝ останат пари за всичките прекрасни мерки за повишаване на благосъстоянието, за които стана дума в първата част от речта на Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    109 18 Отговор
    Дойче Веле да си гледа Германия. Вие с една банда мигранти не може да се оправите, тръгнали сте на Путин да давате акъл. Ха-ха-ха!
  • 2 no name no face no number

    73 15 Отговор
    хахаха DW всичко е ясно поредна клюкарска жълта статия за Русия. Кой им плаща на тия фантазисти?
  • 3 ПУТИН Е БОГ

    70 9 Отговор
    Виртуална ли? :D

    Иска им се на Дойжо Желе да е само виртуална :D от години знаем и виждаме върху какво работят руснаците, но САЩ бяха твърде заети да ограбват другите страни и собствения си народ... сега да си носят кръста ;)
  • 4 ха ха ха

    67 11 Отговор
    Нямате шанс да настигнете Русия, тя сега е светлинни години пред вас, а не мисля, че ще скръстят ръце да ви ччакат... тия дойчовци не са у ред!

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    59 8 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха ха":

    дори и БМВ–тата вече се сглобяват в Русия. Ауди и Порше в Словакия. Германия няма нищо. Царят е гол. А, забравих - мигранти имат.
  • 6 Бог

    64 10 Отговор
    Защо непрекъснато се разглежда финансовото състояние на Русия и ни се втълпява че е бедна? Май истината е друга . Бедна е Америка затова има нужда от война.
  • 7 факт

    66 7 Отговор
    Дойче веле, по-добре да помислите върху думите на канцлера Ото фон Бисмарк: Знам много начини да изкарам руската мечка от бърлогата и, но нито един, как да я върна там.
  • 8 Фащ на колене!

    51 7 Отговор
    И си го заслужиха!докато перчема се перчеше: ще направя това-онова,ще построя стена Путин му го ззззавря!
  • 9 Американопоклонниците къде сте!?!?

    52 6 Отговор
    Почвайте да дерзаете!обяснете как оня с жълтия перчем ще сложи санкции и т,н и как ще гладуват Руснаците!ама кажете дали могат да гладуват Хамериканците?!?
  • 10 Тръмпи да помисли преди да:

    49 6 Отговор
    Реши да воюва с Русия,защото Руснака може и с малко да оцелее ама глезения Хамериканец едвали!да не говориме ,как сега не могат да се оправят с чернилките и напастта от цял свят а при война ще грабят, убиват,изнасилват и Хамерика дори и да оцелее по някакъв начин няма да може още 100 г да се оправи!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Робот

    42 7 Отговор
    Тежки и честни соросоидни сълзи на чужд гроб. Нали вчера вашия специалист каза, че Путин лъже и фантазира за тези оръжия и да не се плашим. На, кои от глупостите ви да вярва човек?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Гошо

    9 33 Отговор
    Платените тролове и червени старчета явно нямат почивен ден, дори и на националния ни празник работят неуморно.

    Коментиран от #20

  • 15 Eee

    24 5 Отговор
    Само СССР👍
  • 16 Гого

    34 4 Отговор
    Дойче веле да си траят, да не се вее пак руски флаг над Райхстага!
  • 17 ШИМ

    28 4 Отговор
    Те така краварите фалираха СССР! Ако тактиката сработи. САЩ ще се самозатрият. Амин!

    Да припомня само, че след прословутата Мюнхенска реч от 2007 едно недоносено краварче злобно каза: "Въшка която се опитва да ръмжи!"

    Мило краварче, мечка беше....
  • 18 Америка

    23 2 Отговор
    Който сее ветрове,жъне бури!Отминаха времената,когато руснаците мислеха,че с краварите може да се води честна политика,че може да им се вярва на думата,че те са хора!Америка от самото си създаване нищо хубаво не е донесла на никого.Без да се връщаме във времената,когато унищожиха индианците,можем само да констатираме,че за първите 17 години от 21 век те успяха да разрушат целия арабски свят и да направят и в останалия свят пълен хаос.И в целия този ужас дойде една добра новина-Русия изпревари по мощ и въоръжение Америка и даде надежда на нормалните хора,че войната се отлага!И само така света може да бъде сигурен-когато Русия е силна,защото политиката им не носи зло на никого,а напротив!Русия никога не е нападала никого и ако е водила войни,те са били само отбранителни!Най-накрая можем да се надяваме,че агресията на САЩ може да намалее,ако естествено целта им не е да унищожат света и себе си!
  • 19 ДЖЕМ

    13 1 Отговор
    А защо не пишете за митингите в Германия? Оставете Путин, те са слаботехнологична държава, Путин си "дрънка"...
  • 20 Azazel

    3 12 Отговор

    До коментар #14 от "Гошо":

    Дано да са само руски тролове и изкукали пенсионери, защото иначе не мога да си обясня що за хора ще подкрепят чужда държава срещу съюзниците на България... Та, нали, ако недай си боже, избухне война между Русия и НАТО, ние сме във военен съюз с НАТО, не с Русия... Ако дори минимална част тези оръжия са истина и те могат да поразят държави от НАТО, ние като сравнително близка по местоположение държава, вероятно ще сме от поразените. За това ли ликуват на... 3-ти март- че чужда държава може да унищожи България?!
  • 21 втори гост

    10 2 Отговор
    САЩ и НАТО изтрезнейте! Научете историческите уроци от времето на Н аполеон "велики", Хитлер "велики" и си спомнете още от времето на Римската империя поговорката

    Коментиран от #22

  • 22 ЕХОО

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "втори гост":

    Къде са 21 трлн външен дълг САЩ,КЪДЕ СА 590млн външен дълг РУСИЯ,а бе вие в ред ли сте.Даже и емблемите на БМВ и Мерцедес идват от Китай,да не говорим за чипове.
  • 23 АЗИЯ

    1 0 Отговор
    Азиатското коварство не трябва да се подценява. Ходовете на Путин може би са провокирани от мечтата му, с която си ляга и става, да възстанови Русия в границите на СССР. Изглежда изпраща послание, че в скоро време зелени човечета ще налазят в някои и други съседни територии и не дотам съседни, и никой да не си въобразява, че може да му попречи. Това е поведението на Русия от векове. Тази му мечта още повече може би е провокирана и от приемането на Китай от света, постигнал резултати с характерната китайска мъдрост. Когато не ти стига мъдрост, да правиш икономика, прави оръжия, за да си задоволиш егото.