Last news in Fakti

3 Март, 2018 14:00 5 768 9

Забраните за дизела няма да решат проблема

  • автомобили-
  • дизел-
  • замърсяване

Германските градове ще могат да налагат забрани за движение на дизелови автомобили. И какво ще дойде като следваща крачка? Забрани на цигарите, скарата и фойерверките?

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Хенрик Бьоме:

Германия в деня след решението на Административния съд в Лайпциг за дизела: колони от автомобили в студа пълзят в сутрешните часове из натоварените улици, опитвайки се да стигнат от точка А до точка Б. По радиото върви информация за обичайните задръствания. Както обикновено, в тези часове на деня препълнени са и превозните средства на градския и междуградския транспорт - влакове, автобуси, трамваи.

Забрани за движение все още няма. Никъде. А хората бяха останали с впечатлението, че бързо ще бъдат наложени някакви ограничения. Особено след медийната буря, разразила се в страната ден по-рано. Припомням някои от заглавията: "Забраняват дизеловите автомобили", "Това е краят на дизела", "Милиони собственици на дизелови коли ще бъдат ощетени". Засега само един град обяви, че още от април тази година ще наложи частична забрана за по-стари дизелови автомобили, които ще важат за две улици в града - става дума за Хамбург.

Рядко се е случвало толкова много германци да очакват с интерес решението на едно съдилище. И рядко преди сме виждали от това решение така да се вълнува цялата нация. И как да бъде иначе, след като германците са автомобилна нация! И това няма да се промени и в бъдеще. Ясно е и това, че политиците и автомобилните концерни, между които от десетилетия насам има изградена топла връзка, не могат да игнорират актуалния дневен ред. Именно тази неприлична връзка ги докара до тази неудобна ситуация.

А после и цигарите, скарата, фойерверките?

От известно време насам ставаме свидетели на нещо необичайно: една организация на име Deutsche Umwelthilfe (DUH) с по-малко от 300 членове, но със 100 щатни служители, успешно се противопоставя на политиката. Разбираемо е, че техният водач Юрген Реш определи решението на съдиите от Лайпциг като "голям ден за чистотата на въздуха в Германия".

Ще бъде интересно да научим каква ще е следващата цел на господин Реш и неговите хора. Дали сега ще тръгнат да атакуват и други любими занимания на германците, като това да палят грила на двора, да пускат ракети на Нова година, да пушат цигари и т.н.? Всички тези дейности ще произвеждат след 2020 година повече фини прахови частици, отколкото целият транспортен сектор, както твърди Федералната екологична служба. Или може би след дизела на мушка ще бъде взет изцяло и двигателят с вътрешно горене?

Ако германските шофьори сега се откажат от дизела, за което вече говорят данните за продажбите, вкл. на колите втора употреба, те няма да се насочат към скъпите хибридни или електрически автомобили, а ще ги заменят с по-евтини бензинови коли. Това обаче ще увеличи стойностите на изхвърляния в атмосферата въглероден двуокис, който също е вреден за климата. Така бързо ще стигнем до въпроса: колко индивидуална мобилност въобще искаме и можем да си позволим?

Красивата идея на германското правителство за "безплатен градски транспорт" издържа няма и две седмици. Тя имаше за цел да успокои Брюксел и да предотврати завеждането от ЕК на наказателна процедура срещу Германия. Така или иначе това нямаше да помогне много - вече знаем, че забраните за движение са допустими. Възможно е атомобилните концерни да бъдат принудени да преоборудват дизеловите коли. Това ще струва милиарди евро, които обаче е по-добре да бъдат инвестирани в технологии на бъдещето, а не в технологии на миналото. А и дали преоборудването изобщо ще направи въздуха по-чист - това ще си проличи накрая. Всъщност, по закон автомобилните фирми не са длъжни да поемат разходите за това, тъй като техните дизелови автомобили от нормата Евро-5 отговарят на условията за регистрация. А те не могат да бдат променяни впоследствие.

Всъщност скоро ще стане ясно, че и модернизираните дизелови автомобили изхвърлят много отрови във въздуха. Затова защо още отсега да не се помисли за нещо друго, например за отпадане на данъчните предимства за дизеловите автомобили? Или за поскъпването на карането на автомобил като цяло, за да намалее движението в градовете? За това обаче ще трябват нови, по-добри концепции за обществения транспорт. Това е напълно изпълнимо, но също ще отнеме много време и ще струва много пари.

Всеки трябва да може да избира сам

И все пак, на фона на всичко това не бива да забравяме следното: през последните 30 години вредните азотни емисии, дължащи се на автомобилното движение, са намалели с цели 70 процента. Така че забраните за движение би трябвало да са последната крачка. И дано сега не започнат да ни заповядват как да се придвижваме. Това дали да прекарваме часове в автомобила си в някое задръстване или пък да се блъскаме в препълнените автобуси и влакове трябва да е въпрос на личен избор. Всеки трябва да може да избира сам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Марио

    24 4 Отговор
    Много точна статия.Браво!

    Коментиран от #5

  • 2 г-н Хокинг

    2 29 Отговор
    ВСИЧКО КОЕТО ЗАМЪРСЯВА И ЗАТОПЛЯ ВЪЗДУХА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯНО ОТ УПОТРЕБА ако това не се случи Ледените Шапки ще се топят и градовете който са близо до морета и океани ще бъдат потопени ако неги интересува това хора с власт от който зависи това пречини много ще има за да не се спре това затопляне на Земята.

    Коментиран от #4, #6

  • 3 Slavic Vibes

    11 2 Отговор
    Германците ги топят като нация. Първо 5 милиона черни от Степите, сега дизелите. После кво следва?
  • 4 Гост

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "г-н Хокинг":

    Я дай малко конкретика. Колко се е повишило нивото на океана? Колко се е повишило съдържанието на въглероден двуокис? 0,039% е сегашното му съдържание в атмосферата - кой е този газ, който ще затопли цялата атмосфера с 2 градуса с такова нищожно съдържание?
    Мислете малко преди да вярвате на глупави и опашати лъжи, чиято цел е единствено икономическо заробване!
  • 5 Японеца

    4 9 Отговор

    До коментар #1 от "Марио":

    Ей, зомбита, това са пълни и измислени джурналистически глупости, особенно за цигарите, скарите и фойерверките.
    В Германия и целия цивилизован свят дори сащ, върви кампания против цигарите.
    Фойерверките са забранени в някои държави, в БГ диваците само това правят.Бедняци на заря се радват, вместо да изринат политиците дето ги грабят.
  • 6 Антиглобалист

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "г-н Хокинг":

    Верно ли има още балами дето се връзват, че въглеродния окис затопля земята.
  • 7 ИНЖ

    4 1 Отговор
    А ВЪВ ВАРНА КАРАТ С МОРСКА ВОДА, ПИТАЙТЕ АФЕРА
  • 8 коко

    4 0 Отговор
    Абе Талибани,никой няма да забрани Дизела.Стига сте преувеличавали.Няма да пускат Дизелаци от Втората да се движат в централните части(както е забранено паркирането)
    Аман от Аматьори
  • 9 дивака

    1 3 Отговор
    питам се много пъти - къде отива този пушек в атмосферата - не стана ли много повече вече . то не е само от колите - а ми от вулканите , от централите от печките