4 Март, 2018 13:01 14 498 35

Ако Германия беше спечелила войната

  • германия-
  • война-
  • русия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Навремето Ленин нарича Брест-Литовския мир "унизителен". И въпреки това отчаяно призовава да бъдат приети ултимативните условия на Германия. Договорът е сключен, но скоро остава само на хартия: Германия губи Първата световна война. Дали това е гениален ход на Ленин или просто щастливо стечение на обстоятелствата за болшевиките?

Мартин Ауст: Ленин не е имал алтернатива, трябвало е да сключи този сепаративен договор. Едва след като преговорите стигат до задънена улица, армията на кайзера започва настъпление към Петроград и показва, че има достатъчно военни сили и при необходимост може да застави Ленин да се откаже от това, което той още не е готов да отстъпи. Ленин постига целта си, доколкото успява да укрепи властта на болшевиките. След октомври 1917 година те все още не знаят колко дълго могат да се задържат на власт. Опасяват се, че няма да е за дълго време. А Брест-Литовският договор е сепаративен договор с основните държави, с които Русия води война - това са Германия, Австро-Унгария, България и Османската империя.

ДВ: Съветска Русия обаче е принудена да се откаже от Украйна, прибалтийските страни и Финландия - само за да може Ленин да си запази властта...

Мартин Ауст: Точно така. Ако погледнем границите на Русия до 1914 година, ще видим че териториалните загуби, фиксирани в Брест-Литовския мирен договор, са колосални. И тук става дума не само за територии, а и за загуба на суровини, промишлени центрове и население. Германия придобива всичко това. И това е бил основният ѝ интерес.

ДВ: За по-малко от година договорът остава само на хартия. Германия признава поражението си във войната. С други думи, Съветска Русия печели от Бресткия мир повече, отколкото Германия?

Мартин Ауст: Действително, сметките на кайзера не излизат. Планът е бил следният: сключваме мир на Изток, получаваме достъп до огромни ресурси, нужни на германската военна промишленост, освобождаваме войници и въоръжение, които можем да прехвърлим на Западния фронт... и Германия печели войната. От това не излиза нищо.Седем месеца след подписването на Брест-Литовския договор в Германия избухва революция и Германия губи войната.

ДВ: В Съветския съюз и в днешна Русия съществуват доста митове, свързани с Бресткия мир. Някои казват например, че за всичко бил виновен Троцки. Той издига лозунга: "Нито мир, нито война" и напуска преговорите. След това германците започват настъпление, завладяват много градове и застрашават Петроград. И затова Съветска Русия е принудена да приеме германските условия. Вярно ли е това?

Мартин Ауст: Троцки на няколко пъти напуска преговорите. Такава е и тактиката на бошевиките. Те искат да протакат преговорите и да печелят време. Надяват се, че в Германия и в останалата част на Европа може да избухне революция. Тогава Съветска Русия ще стане част от обхванатата от революционен пожар Европа и в Брест вече няма да се говори за нищо. Ленин разглежда преговорите като трибуна и възможност да представи революционна Русия на световната общественост и като възможност да въдхнови работниците в другите европейски страни да последват примера ѝ.

ДВ: Един аспект, който е актуален и днес, засяга Украйна. Бресткият мир дава държавна независимост на страната. Но в Русия често казват: "Каква ти независимост? Украйна просто става германски протекторат и това е всичко". Кой е прав?

Мартин Ауст: Както най-често, истината е някъде по средата. В текста на Брест-Литовския договор Украйна е определена като независима държава. Такава е и от правна гледна точка. А Русия с подписа си признава независимостта на Украйна. Младата държава обаче не е в състояние да запази своята независимост. По време на преговорите в Брест болшевиките завладяват Киев. Централната Рада не може да го освободи. Освобождават го войските на кайзера след сключването на Бресткия мир. През следващите месеци става ясно, че Украйна не може да изпълни поетите обещания към Германия и не може да доставя обещаните количества зърно.

В крайна сметка това води до създаването на т. нар. "гетманат", начело с Павел Скоропадски. Така се ражда украинската държава. Но и тя не бива да бъде оценявана еднозначно. Скоропатски, който е бил генерал от императорската армия, започва да създава институции на властта, министерства и други държавни учреждения. Само че тяхната основна задача е да изпълняват поетите задължения към Кайзерова Германия. Затово много хора смятат Скоропадски за марионетка на кайзера. През 1918 година, когато в Германия кайзерът е свален, Скоропадски се отказва от властта. И поддръжниците на държавната независимост на Украйна са принудени да търсят други пътища.

ДВ: Брест-Литовският договор просъществува само няколко месеца. Важно историческо събитие ли е той или незначителна страница в историята?

Мартин Ауст: Мисля, че Брест-Литовският договор все пак е значително събитие, защото ни позволява да си представим, какво би станало, ако Германия беше спечелила войната. В договора се говори за бъдещата независимост на регионите, които по-рано са принадлежали към царска Русия. Но в действителност става дума за колониалната зависимост на тези страни от Германия. Това е един много подтискащ договор и то не само по отношение на Съветска Русия. От гледна точка на Латвия, Литва и Естония например, е цяло щастие, че Брест-Литовският мирен договор много скоро се превръща просто в лист хартия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    82 31 Отговор
    Ако германците бяха спечелили войната сега на планетата Земя щеше да е истински рай,и преди да се раздрънка някой ще ви кажа че няма шанс да знаете при какви условия и обстоятелства сте щели да се родите

    Коментиран от #34

  • 2 mediator37

    92 15 Отговор
    Статия от типа: ние питаме- ние си отговаряме. Не, че някъде ни обясниха, кой е този Мартин Ауст.
    Ако Германия беше спечелила, сега България щеше да е на три морета, с два пъти по-голяма територия, три пъти по-многобройно население, без цигани и в първата петица в Европа по доходи.
    Ключовата дума по въпроса защо Германия не спечели е еврейо-комунистическата революция (въоръжен преврат) в Германия непосредствено преди офанзивата за превземането на Париж. Хитлер ги нарича "ноемврийски престъпници" в "Моята борба" и посвещава цялата първа част на подлостта на евреите в тила, организирали и провели метежа.
    Защо ли германците да обичат евреите.

    Коментиран от #10, #25

  • 3 Сико

    99 10 Отговор
    Ако беше спечелила Германия нямаше сега да сме слуги на евреите командващи САЩ ! Светът щеше дя бъде много по подреден и Европа щеше да е на белите европейци! Ноо уви, евреите спечелиха и сега е ред ние да изчезнем , като вид !
  • 4 BF 109

    92 11 Отговор
    Избиването на евреите не е престъпност към човечеството а услуга за целия свят!!

    Коментиран от #5

  • 5 Брат ми

    51 6 Отговор

    До коментар #4 от "BF 109":

    Браво.Един много добър коментар.
  • 6 ВАСКО

    22 5 Отговор
    Апьк на мене бабами ако беше мьжка щях дай викам дядо

    Коментиран от #7, #17

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГОСТ

    8 17 Отговор
    ето взели сме си бележка
    видели сме че под робство е по добре
    за българите но не за българия
    ето сега има българия но на нас ни се такова таковата
    затова като са ни освободили от робство
    сме си взели бележка и винаги сме били срещу тях
    и първата и втората световна
  • 9 SAAB

    46 4 Отговор
    Ако бяха спечелили ......нямаше да има нито един " плъх " за утрепване при кражба с взлом ! Щяха да летят волно във вид на пушек ....:) И никакъв пожарникар не би ги спасил !
    :)
  • 10 падналия ангел

    27 15 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Да бе Хитлер щеше да ти даде не три морета, даже четири-Байкал! Чакай си някой да ти даде нещо, не си ли ги вземеш сам...

    Коментиран от #12

  • 11 МИШО ШАМАРА ЩЕШЕ ДА Е

    30 1 Отговор
    В БУХЕНВАЛД ДА ЦЕПИ КАМЪНИ И ДА ГЛЕДА ДУПКАТА В ХОРИЗОНТА КОЯТО НАРИЧА ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ А НЕ РОБСТВО.
  • 12 guest

    26 4 Отговор

    До коментар #10 от "падналия ангел":

    Младежо, тук става дума за I-та световна война, къв Хитлер бълнуваш...

    Коментиран от #22, #24

  • 13 Гост

    8 3 Отговор
    Хаха
    "Аз воювам не заради войната, а заради резултатите от нея."
    Казва Фош след като взима Елзас и Лотарингия след най кръвопролития сблъсък при Вердюн и продължилите дълго след това действия. Докато армията му не преминава в настъпление и не разгромява германските войски
    Къв Ленин кви 5 лева
  • 14 Гост

    9 16 Отговор
    Да вярно че Германия има втори фронт, но Франция води колониални войни. Това показва единствено мощта на Франките (разбирай двете страни ),която е и до днес. Мухахаха. Ако не знаете, и първите разумни хора са франки Хахаха. Така че, никви расии,никви хамерики . С ЕС трябва да бъдем,защото той е миналото и той е бъдещето!
    Амин
  • 15 Хайл Хитлер

    26 7 Отговор
    Ех ако швабите бяха спечелили България щеше да е най-голяма на балканите...........България на три морета............икономиката ни щеше да пърпори като немската................
  • 16 Еееех

    24 2 Отговор
    С плюсовете дето си сложих ще ви напомня,че е имало далечни времена, когато и България е имала сблъсък с Франките,но за съжаление докато те продължават да бъдат на върха на човечеството ние сме на дъното. Италия също пази от величието на Рим,предвид сегашнотао и положение (и рашки и каубои обичат ферари и ламборгини). Когато тези страни са имали философски школи и математици, рашките и каубоите са тичали по прерията и тайгата, а англичаните са копали въглища Хахаха
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Жец

    11 17 Отговор
    Ако германия беше спечелила всичко което не е със сини очи и руса коса и размер на черепа по шаблон щеше да бъде изтрепано защото политиката на германия не предполага други раси
  • 19 гражданин

    2 1 Отговор
    До %17 ПОПА Много ме развесели ще знаеш.........скоро не бях се смял на остроумен коментар....ха хаааа
  • 20 дядо Поп

    15 4 Отговор
    Ако Германия беше спечелила воината Българското знаме щеше да се вее над Константинопол ,Солун, Атина Букурещ и Тирана...................
  • 21 Оня с комбайна

    17 12 Отговор
    Германците са уникално тъпа нация, В две войни унищожават генетичния си фонд . Най здравите, най умните и на красиви германци за изпращани на заколение. Какво спечелиха накрая , руснаци и турци да им правят бебетата, Не ми ги хвалете, ако бяха умни щяха да опазя истинските наследници на Карл Велики и Бисмарк. Егати идиотите и се чудим що евроатлантиците са такива геове. Никога не е оцелявала общност или нация , която е възхвалявала смъртта. Добре, че бяха руснаците и турците, а сега и амуджите от анадола и Сирия да им сеят нивите. Искате и тук да е така.... Той Господ си знае работата !

    Коментиран от #29, #31

  • 22 Hindenburg

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "guest":

    Чичко, не разглеждай ВСВ изолирано от ПСВ, че се излагаш. Ако не си чел история, поне гледай научно-популярните канали. Там е представена достатъчно много истина.

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 падналия ангел

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "guest":

    Коментара ми е към пост 2, където става въпрос за Хитлер, прочети го и тогава пиши.
  • 25 Три морета

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "mediator37":

    Мартин Ауст - историк, роден 1971 в Хановер. Специалист по немска история.
  • 26 MESSERSCHMITT 109

    13 3 Отговор
    Най-голямата вина на хитлер е това че много е бързал.........
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 vasik atanasova

    12 6 Отговор
    АКО ГЕРМАНЦИТЕ СПЕЧЕЛИХА ВОЙНАТА В БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е РАЙ
  • 29 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Оня с комбайна":

    Карл Велики е френски ; )
    Лично франсе ми го е казвал,защото съм го питал. Но както писах те са си братчеди, въпреки че много се карат.както писах, първите разумни хора са европейци и произхождат точно от тези земи :). Всъщност първата идея за обединена Европа е на Карл Велики,който с война обединява немските племена
  • 30 Гост

    6 0 Отговор
    п.п.
    "Със смъртта на Шарлеман кралството било наследено от сина му Луи I Благочестиви и неговите алчни синове, най големият-Лотар, Луи и Шарл. За да не оставя синовете си по-назад, Луи I разделил помежду им голяма част от империята си, което породило между братята спорове колко територия им се полага. Със смъртта на стария крал, най-малкия, Шарл се съюзил с брат си Луи срещу новия император Лотар и му обявили война. Съюзниците победили брат си в битката при Фонтеней през 841 г. До август 843 г. Лотар, изтощен от битките, се предал и бил принуден да подпише Вердюнския договор, с който империята на Шарлеман била разделена между тримата, като Луи, наричан оттук на татък Луи Немски, получил най-източните части, днешна Германия; Шарл взел най-западните, Франция; а Лотар останал с една значително по-малка територия между двете нови кралства, но все пак му било разрешено да запази титлата Император"
    Това от уикипедия, не че е най достоверният източник,но не съм историк. Имат спорове Германия и Франция за доста неща , както и за Каролингите и ренесанса ( Каролингски ренесанс, не Италиански ),лично аз приемам че е френска династия ;). Както и да е, важното е ,че сега и трите страни -Германия, Франция и Италия са обединени и то в здрав съюз. Без история няма бъдеще , а успелите на деня са просто еднодневки ; )
  • 31 Шалом

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "Оня с комбайна":

    Комбайнерю,
    Ако Хитлер беше спечелил войната,сега Германия нямаше да я управляват тези от световния еврейски интернационал,което важи и за САЩ и РУСИЯ !
  • 32 Къса памет

    11 0 Отговор
    В България протести няма да има. Тук всичко е наред и всички са доволни. Даже швейцарците (тази заспала нация) ни завижда. Все пак, ако се намерят някои, които да се поддадът на фейсбук манипулации, властта се е погрижила. Снабдила се е с всевиждащо око и любезно предупреждава заблудените да не развалят комфорта на разумните.
  • 33 Garrincha

    6 1 Отговор
    Всъщност, евреите са на принципа "и от двете страни на барикадата" - така, просто, винаги печелиш от войната на другите и гледаш от високо ! Отделно е вечната им битка за Йерусалим с арабите ... и там още дълго ще гори, въпреки неистовите американски напъни !
  • 34 незнайко

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "Валя":

    Такъв РАЙ не го пожелавам на никого !!! Сега при демокрацията се разбира какво е искала Германия !!! ( Публикувано във факти.бг: Но в действителност става дума за колониалната зависимост на тези страни от Германия. ) Това изречение казва ВСИЧКО !!!
  • 35 Оня с комбайна

    5 0 Отговор
    Искате или не но тази вселена е дело на Господ! И всеки посмял да се опълчи на Него просто отпада от Вселенската хармония. Германците толкова много пакости са направили на тази планета та и за това им им подмениха генетиката с по умерена ДНК, И да ми се плюнчите насреща смъртта няма как да победи живота! Как може да се радвате на толкова много мъка! Как с война ще донесеш прогрес, Имам чувството , че съм идиот и живея сред дебилизирано общество! Чувствайте учете история! Факт е, че по времето на Хитлер в Германия са се продавали легално синтетични наркотици! Засрамете се радвайте се на живота ! Той Господ се грижи са всички ! Избора е само наш! Аз избирам живота! Пиша това което чувствам! И майте са възхвалява смъртта ама отдавна са история! Така и с оня побъркан наркомам Хитлер!