11 Март, 2018 18:00 3 844 10

Ето такъв "приятел" на Европа е Тръмп

  • нато-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • германия-
  • геополитика

Чухме го и в Мюнхен на конференцията по сигурността: европейците винаги можели да разчитат на САЩ. А какво прави Тръмп - налага им наказателни мита. Партньорство и санкции обаче са несъвместими едно с друго, пише ФАЦ

Ето такъв "приятел" на Европа е Тръмп - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не беше много отдавна, когато американските пратеници на Мюнхенската конференция по сигурността уверяваха европейските си партньори, че винаги можели да разчитат на САЩ. Но какво прави Доналд Тръмп? Американският президент налага мита за вноса на метали, и мнозина в Европа сега започват да се съмняват в стабилността на трансатлантическите отношения.

Тръмп е убеден, че европейците вредят на Америка в областта на търговията и сигурността - при това от години. А най-големият злодей бил Германия, ако вярваме на Тръмп. Той повтаря като мантра това, че Германия изнасяла прекалено много стоки в САЩ и не харчела достатъчно за отбрана. Сега новото е, че той обединява двата сюжета. Националистът Тръмп отдавна е взел Германия на прицел. Ако сега я напада така яростно, че светът дори се уплаши от избухването на търговска война, това си е направо фронтална атака.

Съюзници и съюзници

Сега разбираме какво този президент разбира под съюз: очевидно той дели съюзниците на истински приятели, за които са възможни изключения по въпроса за вносните мита, като една Австралия например, и такива, като Германия, към които не бива да се проявява подобна гъвкавост, защото те не се държали "честно" с Америка.

Много американци смятат за важни германско-американските отношения - за Америка. Но техният президент е на друго мнение. Очевидно той вече си представя как Германия, в пристъп на отчаяние, ще започне да се моли за освобождаване от митата и ще обещае в бъдеще прилежно да изпълнява своите „задължения“. Но Германия не е васал!

Призивите да не се тръгва по спиралата на ескалацията, а като начало да бъде сезирана Световната търговска организация (СТО), са правилни. Изгледите, Тръмп да отстъпи, обаче изобщо не са големи.

Не защото Тръмп го иска

Вярно е и друго: от години Вашингтон настоява европейците да започнат да харчат повече за отбрана - своята собствена и на НАТО. Дълго време тези призиви оставаха нечути в Европа, включително в Германия. През изминалите години обаче Германия увеличи разходите си за отбрана и ще трябва да продължи да го прави. Но не защото Тръмп изнудва Берлин, а защото това е и в наш собствен интерес.

Въздухът обаче вече е отровен. Защото партньорството, от една страна, и санкциите и изнудването, от друга, са несъвместими едно с друго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jambazina

    36 4 Отговор
    Какви съюзници бре дами от DW, васали се казва.
    Малко ли кютек отнесе VW групата, па сега за металурзите се загрижили.
  • 2 г-н Хокинг

    10 7 Отговор
    За Америка прави Всичко затова ще го преизберат а останалите държави плюят защото губят от статия няма нужда някой защо не излезне да се Бори за доброто на нашата Държава и да не го интересува други колко губят това е да ОБИЧАШ РОДИНАТА а не празните приказки който ги слуша народа половин ВЕК
  • 3 ЧебуРашка

    13 3 Отговор
    "Приятелството си е приятелство но сиренето е с пари".Стига аванта!
  • 4 патриотъ

    32 4 Отговор
    Ето какъв съюзник и защитник си избрахме,сега разбрахте ли,братя българи?Още ли ще продължавате да го величаете и да вярвате на лъжите му?Халал да ви е Българо-Американската дружба навеки!
  • 5 бла бла

    2 3 Отговор
    В тоя свят има две експортни икономики . А САЩ е най-големият им пазар .Това са Германия и Китай ;) В Азия има ощи няколко по-малки ,но основно Германия и Китай са тия дето изнасят най-много . Петролните производители също . С регулации може да се парира Германия и основната част от електромобилите до един да се произвеждат във всяка страна .
  • 6 Трол

    17 2 Отговор
    Убеждавам се, че колегите пишещи в темите за Русия и срещу нея са платени козяшки лекета! Е как един не се излъга да изкоментира тази тема, как Тръмп се сдърпа с Европа? Иначе в темите за Русия, аууууу-вой до небесата,ми платени сте!
  • 7 Миле

    6 0 Отговор
    Еми това е ясно. Трябва да си много прост да мислиш, че със щатите можеш да имаш отношения, различни от бизнес такива. Всеки, който е бачкал в щатите знае много добре, че там единственото нещо, което има значение, са мангите. Трябва да си много прост и да мислиш, че тази система е вечна. Всяко нещо има начало и край.
  • 8 да бе

    10 0 Отговор
    Американците са убедени в своята абсолютна изключителност. Как при такова мнение за себе си ще смятат някои за приятел, за тях всички са васали. И като такива трябва да се съобразяват с мнението на господаря.
  • 9 незнайко

    4 0 Отговор
    Ако Европа направи пълно ембарго на САЩ за стоки какво ще прави Тръмп ? САЩ за зависими от много държави !!! Това си е живо надхитряне на гърба на трудовите хора .
  • 10 Вълчан

    0 0 Отговор
    Колкото и да не ми харесва Тръмп...по дяволите мисли за страната си.Какво го интересува някаква Европа.Важното е неговият народ да живее по добре.Защо нашите цървули не въведат мита за Турската и Македонска и не знам си каква земеделска продукция.Защо не защитят по малките млечни фирми.Напълни се пазара със млека по 1-50лв имитации на ръба на позволеното като качество.Срам сме ние не тои...