13 Март, 2018 16:02 1 672 7

Жените - най-важните избиратели на Путин

  • владимир путин-
  • избори
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Повече от всичко друго Путин иска да покаже, че се ползва със значителна подкрепа сред народа. А може да го постигне само ако мобилизира най-голямата част от избирателите - руските жени.

Интрига просто няма - резултатът от президентските избори в Русия на 18 март е ясен още отсега. Всички социологически анкети сочат, че настоящият президент Владимир Путин, който кандидатства за четвърти мандат, води с голяма преднина пред останалите претенденти за поста. Но неофициалната цел, която си е поставил Кремъл, а именно - убедителна победа на Путин с поне 70% от гласовете - е под въпрос заради очакваната ниска избирателна активност. Социолозите от института "Левада център" очакват активност, не по-висока от 52-54 процента, което би било рекордно ниско участие на руските избиратели.

През последните години избирателната активност в Русия спада постоянно. На парламентарните избори през 2016 година в столицата Москва подадоха бюлетини едва 35 процента от гласоподавателите. На всичкото отгоре сега има призив за бойкот, отправен от опозиционния лидер Алексей Навални, който не беше допуснат до участие в президентските избори. На този фон Кремъл полага усилия да мобилизира всички и най-вече жените - най-голямата и влиятелна група избиратели в Русия.

Как се агитират жени?

Много от наблюдателите определят предизборната кампания на Путин като твърде вяла и безлична, ако не смятаме представянето на новите руски ядрени оръжия, която руският президент най-неочаквано рекламира в речта си пред парламента. Сред малобройните запомнящи се предизборни инициативи беше обещанието за изплащане на месечни добавки за раждане на първо дете. Путин огласи това още през ноември миналата година - малко преди официално да обяви кандидатурата си за следващ мандат. Мярката, от която ще се възползват стотици хиляди семейства и най-вече жени, влезе в сила през януари - малко преди предизборната кампания да навлече в горещата си фаза.

Но има и други доказателства, че Кремъл се опитва да мобилизира жените-избиратели. Така например Централната избирателна комисия пусна специален 30-секунден видеоклип, предназначен за женската част от избирателите. В него представителките на нежния пол биват наричани "крехки, но същевременно и силни" същества, които са в състояние да "обединяват и водят" останалите. Централното послание е в края на клипа, където между другото се казва: "Доведете цялото си семейство да гласува!".

Отделно от това в социалните мрежи се разпространяват и други предизборни послания, някои от които са анонимни. Там жените са представени като по-отговорни личности с лидерски качества, които искат на всяка цена да гласуват на изборите.

Три четвърти от населението гласуват за Путин

Какъв е смисълът от всички тези усилия разкрива официалната статистика: по данни на Росстат, в началото на 2017 година женската част от населението на страната значително е надвишавала мъжката - жените са били с 10 милиона повече от мъжете. А една трета от руското население са жени в пенсионна възраст. И точно тази категория избиратели редовно участва в избори и гласува основно за Путин. По данни на социологическата агенция ВЦИОМ от февруари, готовност да подкрепят Путин на предстоящите избори са изразили 76% от руските жени и около 62% от руските мъже.

Образът на Путин като силен, здрав и спортуващ лидер се култивира от доста години насам. Част от този подход са и появяващите се периодично кадри на разсъблечения до кръста Путин по телевизията, които естествено са адресирани и към женската публика. В горещата предизборна фаза за президентски избори – навръх Богоявление, което в Русия отбелязват на 19 януари, видяхме нещо подобно: Путин се спусна в ледените води на едно езеро през дупка, пробита в леда под формата на кръст.

Симпатиите към Путин у женската половина от населението са стабилни. Те явно не се влияят особено нито от войните, в които загиват техните мъже или синове, както е сега в Сирия; нито от това, че домашните побои, жертва на които стават много руски жени, не представляват наказуемо деяние. Явно женските избиратели не се тревожат твърде и от сексистките изказвания на техния президент, който веднъж заяви, че не е жена и затова нямал „лоши дни“. По-късно Путин заяви, че не е искал никого да оскърбява, просто това било в „природата на нещата“.

На тези избори Путин за първи път ще се яви без първа дама, защото е разведен. През 2013 година той се раздели с дългогодишната си и единствена засега съпруга Людмила. Изглежда обаче, че разводът не е повлиял отрицателно на неговите поклоннички. От доста време се носят разни слухове за това, че 65-годишният Путин може да се събере с друга жена, но официални информации по този въпрос засега няма.

От "отличничката" Крищановская до Собчак

Малко преди началото на предизборната кампания Путин не изключи възможността жена да стане президент на Руската федерация. Критиците от няколко години посочват, че най-голямата група от населението не е достатъчно добре представена в политиката. Най-известното сред спряганите в тази връзка имена е това на председателката на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. В настоящата Държавна дума жените-депутатки са около 15% - т.е. малко повече, отколкото в предишния парламент, но все още представляват малцинство.

През есента на 2011 година московската социоложка Олга Крищановская обяви създаването на ново движение "Отличнички", което някои медии определиха като прокремълско. Една от прокламираните от него цели беше да осигури победа на жена на президентските избори в Русия през 2018 година. Проектът дори беше подкрепен от депутатката от Горната камара на парламента Людмила Нарусова, вдовицата на починалия бивш кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, чийто заместник е бил Путин.

Междувременно медиите спряха да говорят за проекта и създадоха впечатлението, че той е замразен. Но дъщерята на Нарусова - Ксения Собчак - е единствената жена сред общо осемте кандидати за президент. Ако съдим по социологическите допитвания, тя няма никакви шансове на тези избори. Някои наблюдатели предполагат, че една от целите на 36-годишната журналистка е била да съдейства за по-висока избирателна активност, от което огромен интерес имат и в Кремъл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    4 5 Отговор
    Който го мисли Путин, акъл няма. дойче веле да си мислят мутито, че се крепи на паяжина.
  • 2 чичо доктор

    4 6 Отговор
    Колко много ботокс има по тоя от снимката, та чак лицето му е изкривено!
  • 3 до чичо

    6 3 Отговор
    Какъв ботокс сънуваш,я си сложи диоптъра.Всичките му мимични функции на лицето работят.Или ти само и само да плюеш Путин?Не е хубаво така,чичо,първо погледни себе си.Пък и Путин не е казал,че е манекен и всички трябва да го харесват.Като не ти харесва,не го гледай!
  • 4 Сибирь

    5 3 Отговор
    Както винаги дойче веле лъжат преднамерено! Собчак я хванаха преди години с огромна сума в долари предназначени за т.нар. опозиция!
    Тая е мразена и презирана от огромната част от населението в Русия. Прякорът и говори категорично - Конят от Ада!
    А ДВ да си гледат германия,там нещо германките хич не ги бият и изнасилват,дааа...
  • 5 Кака Гинка

    3 1 Отговор
    Избран от жени, значи.Ами жените не са ли избиратели,бе уважаеми радетели на равноправието между двата (пардон,трите) пола? А и според вашата статистика те са повече от мъжете,какъв е проблема? Само дето намеците ви ми се виждат малко смехотворни - Путин нито е в първа младост,нито е особено красив.Не допускате ли,че все пак има и друга причина да го преизбират толкова пъти?! А пък тя и Меркел е на власт у вас още отпреди него, сигурно всички са влюбени в нея...

    Коментиран от #6

  • 6 ЗайоБайо

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Кака Гинка":

    Ма те германците затуй им е отрицателен прираста, ма Гинчев.

    Коментиран от #7

  • 7 ЗайоБайо

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "ЗайоБайо":

    #Гинче