22 Май, 2018 19:00 1 156 8

Паника за политическа употреба

  • таско ерменков

И настана вакханалия. Софиянци се притесниха, а близките им започнаха да им звънят

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Таско Ерменков от БСП пусна бомбата, че цяла София е пред умиране, защото водата й е заразена с опасни химикали, умишлено изсипани в Искъра и всичко това отново умишлено скрито от властите.

Като източници на това твърдение Ерменков посочи железни информатори - едни приятели, на които вярвал, едни лични съобщения на хора, на които други приятели им били съобщили, и тем подобни.... Изобщо, източник тип "една жена каза".

И настана вакханалия. Софиянци се притесниха, а близките им започнаха да им звънят и да ги предупреждават да не пият от отровната вода. Целият институционален ресурс - от индивидуални експерти до община и управляващи, беше впрегнат да излиза в неделя и час по час да уверява населението, че страховете са неоснователни, че твърденията на Ерменков са лъжи, и че водата е с добро качество.

И всичко това се случи, защото чувството на безнаказаност у нас е повсеместно и то важи както за най-дребните тарикати, така и за най-големите политически интриганти.

Таско Ерменков вероятно дори не се е сетил, че рискува нещо. И защо да го прави? В България лъжите в политиката са начин на живот за мнозина, и те обикновено остават без последици. Ето защо една лъжа повече или по-малко на провокаторите от БСП вероятно им е изглеждала без значение.

Само че и лъжите, както и всичко останало, имат допустими граници. Едно е да кажеш, че не си се срещала с Решетников, а съвсем друго - че 2 млн. души в държавата са под реалната заплаха да бъдат отровени. Утре Ерменков може да излезе и да обяви, че в АЕЦ "Козлодуй" е имало авария с ядрено замърсяване, за което е сигурен от "едни приятели, на които вярва".

Много малко е нужно на българина да изпадне в паника. Той така или иначе няма особена вяра на институциите и теориите за конспирации и за тайни и затулени престъпления хващат дикиш много лесно. Подобни провокации действително са заплаха за националната сигурност и поради тази причина Таско Ерменков трябва да бъде разследван и евентуално наказан с цялата строгост на закона.

Важно е той да послужи за пример, така че утре друг политически манипулатор да не си позволи да си играе със страховете на българите. Достатъчна ни е паниката от реалните проблеми, за да се справяме и с такава от фалшиви.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Паток

    8 2 Отговор
    Долу ръцете от депутата с най готиното име!

    Коментиран от #7

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ветеран

    17 1 Отговор
    Таско ,този път пресоли манджата ! Изчезвай малоумнико !
  • 5 RIDIK

    10 0 Отговор
    Като не могат с избори, пробват по комунистически с опит за подклаждане на бунтове. Още сънуват световна пролетарска революция. А колкото до този малоумник - такъв си е. То нормален комунист има ли?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Паток":

    Името е Ташко!
  • 8 ПЕЕВ

    3 1 Отговор
    ТАШКО ТАШАКОВ ПОВЕЧЕ МУ ОТИВА.