Last news in Fakti

26 Май, 2018 14:55 2 518 11

Тръмп тика света право в ръцете на Путин

  • доналд тръмп-
  • владимир путин
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колкото по-голямо напрежение създава президентът на САЩ Доналд Тръмп в алиансите, които поддържат световния ред, установен след студената война, толкова по-необходим става президентът на Русия Владимир Путин. Това се казва в анализ на агенция „Блумбърг“, цитиран от Иносми.ру.

В четвъртък, към края на демонстрационното мероприятие, което Путин всяка година организира за инвеститорите в своя роден Санкт Петербург, в Русия пристигнат лидерите на четири от десетте най-големи икономики в света – на Япония, Германия, Франция и Индия, и в продължение на седмица ще водят отделно преговори с ръководителя на Кремъл, пише в изданието. И посочва, че Путин също така ще приеме новия специалист по външна политика на Китай, вицепрезидента КНР Ван Цишън, както и директора на МВФ Кристин Лагард.

Главното сред тези мероприятия по думите на руските официални лица, ще бъде срещата на Путин с президента на Франция Еманюел Макрон, който, както и японският премиер Шиндзо Абе, е почетен гост на форума. След продължаващите не една година санкции, въведени заради събитията в Украйна и поддържани от Макрон, а също така след ожесточаването на американските санкции заради предполагаема намеса в изборите, като излезе от ядрената сделка с Иран и предизвика възмущението на другите световни държави, този месец Тръмп предостави на Путин възможност за сближаване с Европа.

„Русия е сред страните, за които решението на Тръмп по Иран се оказа много изгодно, - твърди Клиф Къпчан, ръководител на нюйоркската аналитична компания Евразия Груп. - Путин усеща възможността да предизвика разкол сред западните държави и да излезе от изолацията.“

„Блумбърг“ припомня, че след като през март Путин е победил на изборите и е бил преизбран отново, сега може да се похвали с макар и скромен икономически ръст. Агенцията изтъква, че на фона на санкциите, въведени след анексията на Крим през 2014 г. и след падането на цените на нефта, в страната е настъпила най-продължителната рецесия за 18-годишното му управление. Доста трудно е обаче геополитическото влияние да бъде превърнато в така необходимите чуждестранни инвестиции, след като САЩ наложиха безпрецедентни глоби на компанията „Русал“, един от най-големите работодатели в Русия, като по този начин отрязаха алуминиевия гигант на милиардера Олег Дерипаска от глобалните пазари и сринаха пазара на руските акции, пише в анализа на „Блумбърг“.

Отминаха времената, когато перспективите за ръст на най-големия доставчик в света на енергоресурси привличаха на Петербурския икономически форум такива гиганти от света на бизнеса като Рекс Тилърсън, Джейми Даймън и Лойд Бланкфейн, се посочва в анализа. Тази година в дневния ред на форума фигурират само неколцина ръководители на американски публични компании, акциите на които се котират на фондовите борси, независимо, че пристигналият неотдавна посланик на Тръмп Джон Хандсмън постъпи не като своя предшественик и призова да се участва във форума.

В Кремъл бяха доволни от това, че бившият инвестиционен банкер Макрон, който се е родил тогава, когато 65-годишният Путин е започвал своята кариера в КГБ, не се е поддал на натиска от страна на съюзниците си да отмени визитата си в Русия.

Мненията за Русия на Макрон и канцлера на Германия Ангела Меркел, която посети лятната резиденция на Путин на Черно море, изглежда са близки. В интервю за френски вестник Макрон подчертава, че иска да започне с Путин „стратегически и исторически диалог“, за да свърже Русия с Европа. Лидерът на Германия пък заявява, че главната политическа задача на деня е разведряването на отношенията с Русия. Като изключим данъчни убежища като Кипър, тези две държави са най-големите източници на преки инвестиции в Русия, се подчертава в анализа на „Блумбърг“.

В него се казва, че независимо от това, че отношенията на европейските лидери и Путин са обтегнати заради разногласията по украинския, сирийския и други въпроси, иранската криза ги сближава. При това отношенията между Меркел и Тръмп се развалят и сега САЩ заплашват с наказания германските компании, участващи в строителството на „Северен поток 2“.

На форума в Санкт Петербург до Путин ще седят премиерът на Япония Шиндзо Абе, Макрон, представителят на Китай Ван и шефът на МВФ Лагард, подчертава „Блумбърг“.
Визитата в Санкт-Петербург е първата за китайския гост. Путин и началникът на Ван – президентът Си Дзинпин ще се срещнат в началото на следващия месец в Китай за годишната среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС). Тя бе създадена през 2001 г., след като Русия и Китай и четири бивши съветски републики (Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и Киргизия) подписаха споразумение за сигурност. Миналата година към ШОС се присъединиха вечните съперници Индия и Пакистан, напомня в анализа си агенцията.

Тази седмица Европа е в центъра на вниманието на Путин, особено Макрон. Смекчаване на санкциите не се очаква като се има предвид, че Русия не съкращава действията си в Украйна и продължава да подкрепя режима на Башар Асад. Едностранното излизане на Тръмп от иранската сделка обаче предоставя на Путин неочаквана благоприятна дипломатическа възможност.

А като се има предвид, че новото популистко правителство на Италия без съмнение ще блокира всякакви нови санкции от страна на Евросъюза и дори може да инициира отслабването на действащите, в Европа за Русия внезапно възниква „конструктивна атмосфера“, цитира „Блумбърг“ Кристофър Гранвил от лондонската консултантска компания TS Lombard.

По думите на Андрей Кортунов, ръководител на Руския съвет за международни въпроси – мозъчен център, основан по разпореждане на Кремъл, Путин, като резултат от всичко това, може да отчете тазгодишния форум като успех. Достатъчно е просто да се появи на сцената заедно с най-видните участници в него от времето, когато преди пет години най-важният гост бе Меркел.
„Това е важен символ, който срива опитите Русия да бъде изолирана“, казва Кортунов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шалом

    8 4 Отговор
    ЕВРЕИТЕ СА ГО ИЗМИСЛИЛИ!
  • 2 no name no face no number

    17 3 Отговор
    Нали Путин си го избра, такава му е задачката. Аз ви казах, че е наше момче.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 защо ли

    21 2 Отговор
    повечето платени журналисти се опитват да представят пред европейците ,че америка и ес имат една и цъща цел и интересии , че би трябвало да са съюзници и то точно срещу русия ?? ес като основен конкурен има америка и китай а не русия !! особено америка се страхува от единен ес и особено такъв с тесни връзки с русия защото един такъв съюз би гарантирал интересите на европейците и руснаците.....чрез европейските технологии и производства в едно с руските ресурси. така америка работи чрез всякакви подставени държави...англия,полша,украйна,балтийските страни за отслабване на ес и за предотвратяване едно сближаване на ес и русия
  • 5 гост

    14 3 Отговор
    Ми той ИМПЕРАТОРА за какво го назначи :)
  • 6 патриотъ

    22 4 Отговор
    Да,за наша радост Тръмп е толкова недалновиден и тъп,че сам тика света към сближаване с Русия!Западноевропейските политици прозряха най-сетне истината и масово се ориентират към подобряване на отношенията с Русия,защото дружбата със САЩ не им носи нищо хубаво и перспективите от тази дружба не са никак добри!Американците гледат само своите интереси и заради пари са готови да погубят света,те постепенно губят своите съюзници и накрая ще останат в изолация от останалия свят!
  • 7 Бай хой

    14 2 Отговор
    Дали трамп тика света в ръцете на Путин или той сам му го измъква между пръстите?

    Кой, кой ще ти каже?
  • 8 Вили

    4 11 Отговор
    Русия с икономика колкото на Италия ще завладее света. Майтап Уили.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 шшооооаоояажуж

    1 1 Отговор
    И що във форума участват не няколко компании от САЩ а 550 човека ?
  • 11 Да уж

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Вили":

    Глупости.