Last news in Fakti

28 Май, 2018 16:00 5 228 32

Руснаците могат и да правят ядрени ракети, но не и да се къпят, когато искат

  • русия-
  • ядрени ракети-
  • топла вода

По наследство от СССР в Русия спират топлата вода - без предупреждение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Че в Русия някои неща не са като другаде, не е голяма тайна. Така например за профилактика държавата осигурява студен душ за гражданите си. В буквалния смисъл на думата. Всяка година в големите градове топлата вода се спира за седмици – за щастие по време на топлия сезон, пише в своя кореспонденция от Москва Андре Балин, публикувана в германския в. “Ханделсблат”. Авторът, който е кореспондент на изданието в руската столица, обрисува ситуация, добре позната и у нас с една дребна разлика – българската “Топлофикация” публикува своевременно графика си за профилактика.

Но как е в Русия? Ето какво пише Балин:

В квартал по квартал топлоснабдителите затварят крана на топлата вода. Всеки, който има бойлер, може да се чувства щастлив. За останалите възможността е или да позвънят на вратата на някой съсед, разполагащ с бойлер, или да стиснат зъби и да зъзнат под студения душ. Мнозина намират изход с топлене на вода на печка или с електрически нагревател.

Едва когато липсва топла вода, човек забелязва колко важен за нас е напредъкът на цивилизацията. Не само при миенето на коса или крака, но, примерно, и при миенето на съдове. Най-тежки са седмиците без топла вода за семейства с деца.

Руснаците не могат да проумеят защо десетилетия след залеза на Съветския съюз все още се стига до централно спиране и пускане на крана.

“Ние можем да летим в Космоса, да строим ядрени ракети и с помощта на нашите хакери да определяме кой ще стане президент на САЩ, но не можем през цялата година да си взимаме нормално душ, както е по цял свят”, шегува се московчанинът Евгений и иронично добавя: “Може би пък така се каляваме за случай на криза.”

Поне официално спирането на топлата вода не е мярка за закаляване, а за подготовка на градовете за зимата. Казват, че лятно време се подменят тръби и се извършват ремонти. Това налагало спирането на топлата вода. Защо процесът трае по-дълго в сравнение с цивилизования свят, чиновниците от една страна го обясняват със суровата зима в Русия, от друга – със системата на централизирано топлоподаване, която била далеч по-голяма в сравнение с Европа и ето защо било нужно по-дълго време за ремонти и поддръжка.

Все пак през последните години времето на спирането на топлата вода в Москва беше съкратено на десет дни. В други градове процесът може да трае три седмици. На Крим, полуостровът, който Кремъл представя като роден рай за отмора, частни туристи трябва да знаят, че понякога ще им се наложи цял ден да се примирят с безводие – няма нито топла, нито студена вода. Просто я спират, често и без предупреждение.

Все пак преди няколко дни в Москва се зададе нещо като революция – тази година топлата вода нямало да се спира. Радостта беше огромна, но за жалост твърде кратка. По-точно казано тя трая до средата на седмицата, когато се оказа, че налягането при пускане на крана за топлата вода е нула. Диспечерът обясни случая странно:

“Вие не сте първите, които се оплакват. Но моят компютър показва, че водата не е спирана. Значи теоретично би следвало да имате топла вода. За жалост нищо не можем да направим.”

Това силно напомня на виц от съветските времена. Мъж слиза на гарата в Москва и пита първия милиционер, когото среща: “Къде тук е принципът на магазина?” Отговор: “Никога не съм чувал за подобен магазин.” Мъжът: “Но би трябвало да е някъде тук. По новините непрестанно съобщават, че по принцип в Москва има всичко.”


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 друг

    37 12 Отговор
    Тъпня!
  • 2 Бесен Язовец

    43 15 Отговор
    В UK oще имат отделни кранове за топка и студена вода смеситела го откриха скоро! Взимат си вана и си бършат кирата и пяната след нея без душ! А това със спирането на водата е напълно нормално има бързовари познати на нас всички.
  • 3 бббббб

    26 9 Отговор
    До колкото знам там всичко е газифицирано и нямат ТЕЦ.
  • 4 goni

    26 13 Отговор
    Тия са газофицирани и с топла вода още когато ние не я бяхме открили!:) В това отношение са много по-напред от нас! Вярно че заплатите им не са високи , но разходите им за енергия, вода и храна са направо минимални!
  • 5 Богаташа

    15 29 Отговор
    Ще ви разкрия една пазена руска тайна. Много чужди репортери не показват истинското лице на Москва. Хиляди московчани се къпят в мръсната река Москва. На брега на реката край Кремъл всеки ден изгарят трупове на умрели на кладите и ги хвърлят в реката.В близост до тях скитат безпризорни кучета и мечки,деца се къпят в реката.Други вярващи се потапят в реката да измолят прошка от бог Ленин.Не е Индия,това е лицето на Русия!

    Коментиран от #8, #30

  • 6 Богаташа

    9 24 Отговор
    Глутници подивели дечица нападат последните останали помияри и бясно ги ръфат. Тъй като в Москва няма канализация, лайната се събирт в каци и се изливат в реката, където настава истинска битка за най-мазното. Метро отдавна няма, защото натрясканите с бояришник руснаци не знаят как да го подкарат. Имам още ужасии за разказване, но стига, че няма да можете да спите.
  • 7 Великая русия

    23 20 Отговор
    Долна лъжа,спират водата само в москва и големите градове!В останалата част на русия няма канализация и течаща вода(разнася се с цистерни)!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Соросоид джендър

    21 13 Отговор
    Дааа, и Путин яде деца, нали така?
    Освен горните изписали се, да добавя:
    - и тостери не могат да правят
    - и телевизори на могат да правят
    - колите им са кочини
    - Всичко извън Москва е в 17 век, че и по-назад

    Но за сметка на това имат - Булава, Искандер и пр. Наскоро пробваха 4 броя, от подводно положение и ход на максимална скорост. "Анализатори" писаха, че залпът бил равен на 160 хирошими, каквото и да значи това.

    Коментиран от #10

  • 10 Великая русия

    22 17 Отговор

    До коментар #9 от "Соросоид джендър":

    Путин е един от най богатите хора в света благодарение на крепостните алкохолици а за останалото си прав(17 век)
  • 11 Голям прос

    12 6 Отговор
    Сега е наред сороснята :.... :)
  • 12 Везнев

    23 7 Отговор
    Клуб Z много бързо свалихте нивото на "журналистиката " си...Уж претенции за сериозна и правдива медия-а ни занимавате с откровенни тъпизми. И най малките села в Сибир са газифицирани и нямат никакви проблеми с т.вода...Казвам го това защото работех в голяма западна фирма(няма да и правя реклама,защото скубят българите) за преработка на остатъчни нефтени продукти и съм обиколил и най-затънтените паланки по сибирската пустош. Толкова глупави сравнения можете да чуете само в д.градина
  • 13 Поредна фалшива новина!

    11 8 Отговор
    До клуб Z .ПО-ГОЛЯМА ЛЪЖА НЕ БЯХ ЧЕЛ. ЖИВЯЛ СЪМ ТУК И ТАМ, НЯМА ТАКОВА НЕЩО. САМО ДА КАЖА ЧЕ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В ЖИВОТА СИ ВИДЯХ ЕЛЕКТРОМЕР И ВОДОМЕР В БУЛГАРИСТАН!
  • 14 Богаташа

    5 9 Отговор
    Дори има предсказание на наша пророчица Стойна
    „Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век – помнете ми думата – и она, дето днес е ръгнала да прегази свето и като порой мътен да го залее, ке биде прегазена, ке бъде бита, ке се свие в коритото си и дълго време само ке шушне... Ке шушне и ке въздиша... Тогаз отново ке й потребе душа и она пак ке прегърне България... Внуците ви ке го доживеят.“

    Коментиран от #15

  • 15 Хаххаааааааа

    13 3 Отговор

    До коментар #14 от "Богаташа":

    Баце спирай със синята трева,че санитарите вече те търсят...ще имаш риза с много дълги ръкави...

    Коментиран от #28

  • 16 Да уж

    12 3 Отговор
    А в София как е? Също спират топлата вода за профилактика. Само че в България не прави впечатление такива неща. Наскоро обявиха, че 30 процента от домакинствата не са свързани с канализация в България. Дано да греша
  • 17 някой

    14 4 Отговор
    А на запад могат да се къпят колкото си искат (теоретично), дори и от банята няма да излязат, но не могат да си направят ядрена ракета! Те и затова не излизат от банята, крият се от ядрения взрив...
  • 18 Да уж

    14 5 Отговор
    Ама сте с глупостите вече. В Русия винаги са имали вани и топла вода, но пак са ходили и ходят в руска баня. Това е традиция.
  • 19 777

    5 6 Отговор
    Сега вече стана ясно защо пият боярищника,поради липса на бани и вода!
  • 20 Бррр

    15 4 Отговор
    А англичаните до началото на 20 век дори не са се къпели и къпането е било смятано за грях!Четете повече и не пишете неща,за които нямате понятие,клуб Z!Ставате жалки в опитите си да плювате Русия!Това няма нищо общо с истината и в това отношение Русия е на светлинни години от нас и всичко им е наред,колкото и да се стараете!
  • 21 Кумчо Вълчо

    11 7 Отговор
    Присмял се хърбел на щърбел.Забравихме че допреди 40-50г си честитехме банята.
  • 22 Анонимен

    10 0 Отговор
    Всичко е нормално но защо в Шумен поне 3 дни в месеца няма никаква вода и се налага да се къпим с минерална.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Великая русия

    8 8 Отговор

    До коментар #23 от "ВЕЛИКАЯ РОССИЯ":

    Великая мурзилка, за руските бани сме чували но я ти като просветен ни обясни къде в руските бани има течаща вода?
  • 25 onq s konq

    5 9 Отговор
    Дано вече няма останали хора с грешното убеждение че в Русия "моржуването" е всенароден култ към здрав организъм-просто хората от малки се приучават към ОЦЕЛЯВАНЕ срещу издевателствата на руската Топлофикация.
  • 26 zaq

    12 6 Отговор
    Това е много тъпа статия.
    В Русия си имат парно дори и в затънтеното им село Оймякон.
    В Сибир всички къши се правят с локално парно.
    Просто климата им го налага.
  • 27 ГосТ

    7 5 Отговор
    Голема работа, мноо ясно чи ракетите и ядрената енергия (и за мирни и за военни цели ) са по важни. Ще се къпят по рядко, к'во. То и без това не е хубаво човек непрекъснато да кисне в банята. Тия дето по рождение си миришат лошо със сбъркан метаболизъм и имат нужда от много къпане,за турят малко повече парфюм и т'ва е. Като некви арабески или дръпнати станахме да се къпем по сто пъти и обезкосмяваме. Европееца никога не е обичал да се къпе. Те онея си миришат принципно. Ама то така,напйлниха се европейските градове с мелези и секва сган и всичко се промени
  • 28 куку руку ку

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хаххаааааааа":

    Баце си е много добре. Не се бой от людските санитари, бой се от "санитарите" в духовния свят!
  • 29 Кмета

    3 4 Отговор
    Ох, Баня! Ох, Кеф!
    Руската Баня! Голям Кеф!
    Ето го и ПУ-ТИН!
    Сапунисват ПУ-ТИН!
    Ох, Баня! Ох, Кеф!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Нормален

    4 2 Отговор
    А у нас как е? И тук се спира, за две седмици, месец, както дойде. За профилактика. Дойде ли зимата, задължително има по няколко аварии. Еб@ти нещастните руснаци, осигурявали им студен душ. Кой и от къде ги преписва тези тъпотии.
  • 32 Животни

    0 1 Отговор
    Сигурно липсата на топлавода обяснява защо руските фашисти са такива мръсници. И още - според статистиката в руската кочина 2/3 от населението ползва външни тоалетни тип "кенеф". По тази причина вероятно крадат от Украйна химически тоалетни и ги изпращат в ядрената си дърZава. Абсолютни при мати!