30 Май, 2018 16:00 4 247 3

Галишки неволи

  • галиче-
  • ценко чоков-
  • избори-
  • власт

Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Снощи гледах нов филм с Брус Уилис, който играеше хирург, на когото бандити убиват жената и раняват дъщерята. И той поема инициативата...

В самото начало на филма се показват разни кадри от новините в САЩ – стрелби в училище, на улицата, статистики на убийствата в Чикаго и други големи градове. Идеята беше, че свободният достъп до оръжие е нещо вредно. Предполагам, че е тенденция да забраняват този свободен достъп и не мога да преценя дали е правилно или не. По-скоро като привърженик на мира смятам, че всяко едно оръжие е създадено с цел да стреля по хора или животни и поради това е ненужно. Но САЩ е толкова загадъчна страна за мен, че като нищо някой ще ме убеди, че там хората задължително трябва да имат оръжие в домовете си.

От друга гледна точка Корнелия и ГЕРБ активистите си изпочупиха краката да обикалят нашата белослатинска околия през последните дни, понеже в Галиче имаше извънредни местни избори, защото Ценко не успя да се задържи повече на власт. Защото прекали с радостите миналата година, когато ужким бил подкупил някаква съдийка... Ако си беше седял тихо и кротко, още щеше да си кметува и да си харчи парите на свобода. Само че и той си има его и това негово его го накара да вдига банкети... Тази свобода местните я наричат най-скъпите десет дни на свобода, солена му излезна. Бабите си обичаха стария кмет, защото циганите бяха спрели да крадат за един много дълъг период от време. През всичките му мандати. Новият дали ще успее да удържи това положение – питат се те. Ако не сте поживели малко в Галиче, няма как да разберете нито стокхолмския синдром на местните, нито страховете им.

Село Галиче е умален модел на България. Ценко не можеше да продължава сам. Затова се бе заиграл с представители на разни партии, разпределяха се и тук порции, набиваха се и тук обръчи от фирми. Флиртовете му с политици и мошеници от една страна и личните му качества от друга го докараха до днешното положение. Оплете се като пате в калчища, резултатите от собствената му ограниченост плюс депесарските интриги се оказаха проблем, който не може да преглътне. Кой каквото сам си направи, никой не може да му го направи. А ви заразказвах за филма, защото Галиче е село особено. Въоръжено. Там хората живеят почти като в Америка, тоест, в почти всяка къща има огнестрелно оръжие. И когато концентрацията на толкова много законни и незаконни пушкала е така голяма, човек почва да се замисля дали да посегне да открадне нещо от комшията си. Ценко удържаше контрола до едно време. Беше алфа животното. А после властта отслабна и се проявиха и другите. В Галиче не са малко бабаитите. И не са само тия, дето ги показват по новините.

И сега като напишат, че кой бил победил на извънредните избори, се замислям какво означава думата „победа“ в случая. Кой кого е победил? Няма ли пак победени да бъдат старите хора, чиито синове и дъщери са на хиляди километри от тях и не могат да им помогнат? Може ли точно в това село някой някого да победи? Умален модел. Така са си разпределили България и големите бандюги. И така всички онези с пенсии от 250 лева са победени и винаги ще бъдат. Изгонените им от домовете си внуци също. А кой от бандитите е победил – има ли значение? Само че тия бандити не бива да забравят, че тук и там има разни скрити оръжия, които могат да гърмят съвсем ненадейно. И ще стане като във филма с Брус Уилис. Рано или късно хората ще се самоорганизират в нова държава и ще изчистят старата. Или просто няма да остане народ за тормозене и хиените ще трябва да почнат да се самоизбиват помежду си. Май вече започват...

Далече съм бил от мисълта да защитавам Ценко. Но той беше това за хората там, което е Бойко за българите. Цар и батюшка с романтичен ореол на полухайдутин. Знам какво ще стане. ГЕРБ си назначиха кмет, който е типичен за тях, послушен, кротък и безличен. Зад него някой друг ще кара влака. Схемата, по която се управляват стотици градчета и села у нас. Схемата на мафията, защото реално управляващите не сключват договор черно на бяло с марионетката. Никакви подписи никъде. Просто си се знае, че когато се прави „велоалея“ и част от тротоара се шари с жълта боя, отпуснатите европари се заделят по едикакъв си начин и по едикои си сметки. Ако знаете колко безлюдни селца с чисто нови спортни и детски площадки вече има. Ако знаете колко скапани водни цикли бяха разкопани и какви пари потънаха из дупките... Не че имам точна информация, но подозирам. Това е схемата. После откраднатите кинти се инвестират в друг европроект и всички гърбави са щастливи.

На Ценко му липсваше финес. Той беше реликт. Атавизъм. Сега ще му покажат те на него как точно се прави. Сега ще види той бившите си дпс другари в чудесна комбина с новата стара власт.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боре

    24 0 Отговор
    Много добре написано,лошото е че е Вярно.
  • 2 Ганчо

    11 0 Отговор
    К'о значи бабаит? По белите страни бабаит можеш да бъдеш 1 път, после търкаш нарове и ти го нахлузват отзад.
  • 3 снайпериста

    5 1 Отговор
    Пропаднала държава, а за чоко един куршум в десетката, само така ще се оправи кенефа.