31 Май, 2018 10:23 5 679 17

"Живеем по-зле от животни": Мизерията на българите в Мюнхен

  • германия-
  • българи-
  • мюнхен

Тези кадри потрисат: Филм на германската телевизия BR разказва за ужасяващите условия

"Живеем по-зле от животни": Мизерията на българите в Мюнхен - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Живеят като кучета, като улични песове, казват самите те. В Мюнхен бездомниците от България са много. Спят под мостовете или в парковете. Някои от тях живеят в баварската столица от над десет години. Работят като надничари срещу жълти стотинки. Сега ни взимат на обиколка из града, за да ни покажат как живеят", четем в анонса на 7-минутния телевизионен репортаж на Bayеrischer Rundfunk (BR), излъчен във вторник в късните часове.

"Искам да живея като нормален човек"

Видеото започва с кадър от сградата на "Arbeiterwohlfahrt" - благотворителна организация в помощ на работниците. Там Саваш Тетик съветва български надничари в Мюнхен. В много от случаите става дума за хора, чието единствено притежание са дрехите на гърба им. "В България имам къща и имот. Ако там имах работа и пари, никога нямаше да дойда да живея тук", казва Стефан Янков пред камерата на BR. "Вижте, при нас в България приемаме добре чужденците. А тук не се отнасят добре към нас. Никой не ни помага. Тук живеем по-зле от животните. И аз искам да живея като нормален човек. Да работя, да се храня, да се къпя", оплаква се българинът и разказва, че от 20 дни не си е сменял чорапите.

Стефан Янков говори на турски - както повечето от българските герои в този репортаж. Някои от тях живеят от 15 години на улицата. "Представете си само: хора, които работят по цял ден, по строежи или някъде другаде, са принудени да спят на улицата. Или ако имат късмет, в някой автомобил. Те нямат жилище, в което да се приберат, а на следващия ден трябва отново да станат в 6 сутринта и да отидат на работа", казва Саваш Тетик.

Българите отвеждат журналистите от BR на обиколка из района около мюнхенската Централна гара. Там е и Шилерщрасе, където издават разрешителни за еднократно пренощуване в бившата Баварска казарма, която е собственост на общината. Но там може да се нощува само от ноември до края на април. "Нямаме никакви интимни отношения. Не можем да правим такива неща на улицата. Да не сме като кучетата? Така не може", обяснява Невена Арнаудова пред камерата в присъствието на своя партньор. Жената не разбира защо Баварската казарма е отворена само през зимата.

"Съвсем близо до Шилерщрасе се намира и мястото, където всяка сутрин българските надничари чакат да бъдат наети на работа. Те предлагат услугите си срещу 6 до 10 евро на час. Понякога обаче стават жертви на измама и в края на работния ден не получават надницата си", разказват репортерите на BR. Българите споделят пред германските журналисти, че полицаите често ги контролират без причина - понякога по няколко пъти на ден. Това е "расова дискриминация", казва бездомникът Борис Златков. Само тези думи произнася на български, през останалото време и той говори на турски език.

Театралният режисьор Карник Грегориан също застава пред камерата на Bayеrischer Rundfunk. Най-новият му проект "Tagasyl" е театрален пърформанс, в който бездомни надничари от България описват живота си в Мюнхен. "Тези хора нямат никакъв друг шанс, освен да избягат от страната си. Защото след присъединяването на България към ЕС животът им не стана по-лесен. Стана дори още по-труден."

"Мизерията и гладът ги карат да тръгнат към Германия", казва дикторският глас в репортажа, а през това време се вижда сцена с трима бездомници от България, насядали до една ограда. "Не, те не са нелегални мигранти. Те са граждани на ЕС. И имат пълното право да живеят и работят в Германия. Много от тях са изоставили семействата си, децата си, жилищата си в България. Малкото, което изкарат в Мюнхен, отива за храна. А покрив над главата? За тях това е немислимо. Тъй като Баварската казарма затваря врати от 1 май, те се принудени да спят под открито небе", се казва по-нататък във филма.

"Нормално ли е да спя тук? Да не съм животно?"

Ангел Дамянов показва на журналистите мястото, където е спал последната нощ - на открито под дъжда. "Нима аз съм нещо по-различно от германците? Аз съм гражданин на ЕС, работя и плащам данъци в Германия. Нормално ли е да спя тук? Да не съм животно? Нека канцлерката Меркел да ми отговори на този въпрос."

Бюлент Кюлюкчю, който също е част от режисьорския екип на театралния пърформънс "Tagasyl", се надява, че покрай тяхната инициатива повече хора ще узнаят какви мъки изживяват българските надничари в Мюнхен. "Надявам се, че Баварската казарма ще отвори целогодишно. Там има легла за тези хора. Но просто не ги пускат вътре", казва Кюлюкчю пред камерата.

В края на филма репортерите отвеждат зрителя до Райхенбахбрюке - мост, под който нощуват много хора от България. Преди време този импровизиран лагер е бил подпален от непознати лица. "В тази нощ бях просто разбит от работа. Спях като пън. А беше избухнал силен пожар. Добре, че синът ми ме измъкна от този кошмар. Всичко, което имах, изгоря. Всичко!", разказва Георги Лазаров.

"Отгоре на моста - туристи и купонджии. А долу - мизерия. Тези хора работят и плащат данъци, но са принудени да живеят като улични кучета", се казва в края на репортажа на BR.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цирков

    46 4 Отговор
    КОЙ? ви кара да ходите ан гурбет в Северна Турция, пардон, Германия?? То човек като е мързелив по природа дали ще е у нас или в Джендърмания все тая...
  • 2 хаха

    32 3 Отговор
    И после се хвалят че са на работа в чужбина.
  • 3 onlyhonda

    28 0 Отговор
    тъжна история. някои се оправят, други не.не знам странно, имал къща и имот тук. най-вероятно е някъде в провинцията за да не може да взема поне някакъв наем. не знам къде се къса връзката, ние не можем да намерим хора за работа. други не могат да намерят работа. някъде се къса нишката!
  • 4 БХК

    41 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Стефан Янков говори на турски - както повечето от българските герои в този репортаж. НИКАКВО ВРЪЩАНЕ...СТОЙТЕ СИ ТАМ!

    Коментиран от #6

  • 5 впечатлен

    24 5 Отговор
    Като искаш да живееш като човек, къде си тръгнал? Там ли ти е мястото? Я бързо се връщайте, на какво се надявате? Да ви съжаляват, да ви хранят и обличат. Ужасяваща статия, за пореден път срам, омерзение и отчаяние. Не може така, братя българи, връщайте се, достойнството е нещо изключително важно. Вие достойнство нямате ли, на какво разчитате?!
  • 6 goni

    35 1 Отговор

    До коментар #4 от "БХК":

    Езика на който говорят не е турски! Ако, знаеха турски нямаше да са на това дередже! Говорят някакъв цигански, който е толкова турски, колкото немският е турски! Ама, нали сме политкоректни!:) Дай да ги пишем българи!:)

    Коментиран от #8

  • 7 патриотъ

    40 0 Отговор
    Това са си живи цигани,не се подлъгвайте по имената!Българин няма да живее така никога и за нищо!И едва ли плащат някакви данъци и работят някаква нормална работа!Най-вероятно се препитават с крадене и просия!Не ни будалкайте тука с такива евтини статии!
  • 8 ААА

    24 0 Отговор

    До коментар #6 от "goni":

    Не са турци.Турците са работливи,и бачкат.Дори нещо да не умеят,компенсират с повече работа и съвест. Има граждани от ромски произход ,за които думата "работа" е тежък срам за рода, а съвестта е ампутирана още в корема на майка си.Но се селектират
    постепено към бял цвят на кожата ,и изглеждат почти като нас.Старото правило за тъмна вътрешна част на устните и венците почти не е критерий,може да се разбере по специфичният говор.
  • 9 pinokio

    16 1 Отговор
    За да работиш в Англия трябва да си купиш билет и да си намериш квартира още от България, което никак не е трудно или скъпо, не е нужно да знаеш и език и да отделиш един час ровене в интернет, има достатъчно форуми, в които е обяснено всичко, ако нещо не си разбрал - питаш и ще ти отговорят.
    Като пристигнеш си вадиш НИНо, нещо като нашето ЕГН и после
    си търсиш работа, ако не си капризен работа се намира много лесно ден два са достатъчни, достатъчно добре платена за да живееш като бял човек. Ако знаеш и приемлив английски е още по-лесно и изборът от работни места е огромен.
    В Германия едва ли е по-сложно и трудно. Тези цигани не са отишли там да работят, а да цоцат немската държава.
  • 10 извод

    13 0 Отговор
    Всички обичат робството, само те да не са такива. С приемането на източноевропейците, добрите и порядъчни западняци за дълго си осигуриха роби. Всички знаят но си траят защото е полезно и удобно.
  • 11 Ники

    9 3 Отговор
    Необразовани и неграмотни и тъпи ... Имал имот и земя .. ми почвай да садиш ако си направиш фирмичка даже може бизнес да направиш евро субсидии .. ще си ставаш ще си копаеш .. ще си живееш в къщата ...
  • 12 Гост

    15 0 Отговор
    Меркел да вземе да покани и нашите цигани в Германия най добре ще стане, 20% от тях вече са там, но трябва всичките да вървят.
  • 13 Китаеца

    20 2 Отговор
    Да но тези същества не са българи,защото не говорят български език. Глупави същества които говорят глупав език изповядват глупава религия. Мислят се за турци но дори и турците не ги искат за тях те са неверници.
  • 14 Безработен в чужбина

    6 2 Отговор
    Да, там циганите са българи, а тук - цигани. Защо не се оплачат на техните " правозащитни организации " , че им нарушават правата, както пищят тук? Стои от 20 години там и мизерства. С какво мислите се изхранват тези? Ясно е с какво. Но пък не може всички да са умни, красиви и работливи.
  • 15 Безработен в чужбина

    7 0 Отговор
    И забележете : всички са с български имена, а говорят на " турски" . Там Ангел Дамянов - гражданина от България, тук е Асан от гетото, онеправдания от малцинството.
  • 16 ДОДОНИ

    2 3 Отговор
    Добре че не ни гонят от ЕС , добре че го има ЕС , иначе къде щяхме да идем? А в БГ глад , мизерия , мофия и анархия .
  • 17 гурльо

    2 1 Отговор
    че наеми си квартира.изкъпи се върви на работа като човек.в казарма искал да спи да не дава пари.автомат и униформа не щеш ли