31 Май, 2018 13:00 2 584 30

Каква ни е ползата от руските туристи?

  • русия-
  • българия-
  • туристи-
  • море

Нищо няма да стане, ако една година руските туристи не растат

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Румен Драганов е абсолютно прав да критикува остро глупостта да връщаме на руските туристи - 50 евра за виза, защото се смесват два потока. Руският турист плаща в бюджета на страната през консулските служби визата си, а след това частният хотелиер трябва да му ги връща от собствения джоб. Недомислие и откровена глупост.

Първо, може да бъде атакувано пред съда, тъй като създава неравнопоставеност спрямо туристи от други страни, на които няма да им връщат пари за визите. Примерно, украинските туристи са повече от 250 хиляди, на тях кой ще им върне парите. Пък и не виждам някой да прави особена политика и да се стреми да привлича украински туристи, макар че пазарът е много по-перспективен.

Второ, време е да направим връзката между проблемите на страната при влизането в Шенген и Еврозоната от неконтролираното и безкритично "отваряне" към Русия. След руските туристи, идват постоянното пребиваване, след това паспортите, след това етническата общност, след това прането на пари, навлизането на оргпрестъпност и служби и всичко това се знае на Запад.

Нищо няма да стане, ако една година руските туристи не растат, а провеждаме политика на еднакво отношение към всички туристи на базата на това какви приходи оставят и каква дългосрочен ефект - разходи - ползи оставят. Руските туристи не рядко са несъвместими с качествените туристи от Европа - виждате какво става в Турция.

И последното - все по-голяма част от туристическия сектор започва да работи в сивия сектор, включително и в рамките на руския контрол върху веригата на стойността в българския туризъм. Парите се изнасят от страната, защото от туристическата компания, която продава ваучерите на място в Русия, през чартърните компании, през собствеността хотелите - всичко се контролира от руски собственици и паричните потоци напускат страната.

Къде е нетната полза за нас, тогава?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хотелиера

    37 29 Отговор
    Ха-ха-ха хахахаха само дето половината ще фалират бедните от ЕС идват тука с 50€ джобни а руснаците с по 2000€ милиярди € ще са загубите за хазната и бизнеса! Обаче споко Б.Б ше тегли нов заем ако се наложи

    Коментиран от #4

  • 2 Робот

    35 21 Отговор
    Според тоя дебил, най добре е да не се развива туризъм.
  • 3 гост

    25 3 Отговор
    То не може само да лапаш, трябва и да дадеш.
  • 4 Я пак

    32 42 Отговор

    До коментар #1 от "Хотелиера":

    Я пак!
    Къде ги видя тия руснаци с по 2000 евро? Сигурно си сънувал, защото рубрата катострофално пада - днес е 37, 32 лева. А средната заплата в руската федерация е - 38 600 рубли. Т.е. около 1000 лв. Докато средната заплата у нас е 1200 лв. Ние вече сме по-богати от руснаците и тази измет наистина не ни трябва.
    И кажи на тези дето ти спускат опорни точки да ти дадат и малко статистика, защото ставате смешни!

    Коментиран от #8, #13, #16

  • 5 Антон

    44 17 Отговор
    Ползата от руските туристи е същата като тези идващи от ужким цивилизованата европа - от твх остават парижв държавата ни.
    Всяка година съм на слънчев бряг и влас.
    Това което обективно мога да кажа е че руснаците пият качественото вино и алкохол и правят тлъсти сметки в най-хунабиве ресторанти там.
    Онези от западната европа са прошляците, тауирани примати, обикалящи друсани и пияни на тълпи, най-долното качество туристи, дошли със социалните помощи на мизерния ол инклузив.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Паткан

    30 11 Отговор
    Това ми звучи като южен поток, не ни трябва ама накрая се разбра, че страната ни ще загуби много. Интересно ми е дали е някакъв платен този господин или си му е толкова акъла.

    Коментиран от #30

  • 8 Хотелиера

    21 7 Отговор

    До коментар #4 от "Я пак":

    Толко е богат българина затова не е помирисвсл Черно Море или ако го помирише то е през Септември месец или на къмпинг в Гърция! Повечето българи не знаят какво е Слънчев Бряг

    Коментиран от #9

  • 9 Реалист

    13 20 Отговор

    До коментар #8 от "Хотелиера":

    Ами естественно че ще отида Септември или Май а не в навалицата Август. Мога да отида по всяко време и не виждам защо да се блъскам в тълпата.

    А ти си толкова хотелиер, колкото аз съм оперен певец... На Слънчев бряг посмъртно не можеш да ме закараш, а ти го даваш "за пример".

    Има дузина малки и симпатични курорти със семейни хотели където отивам. Наемам си апартамент от БЪЛГАРИ СОБСТВЕНИЦИ, ям по ресторантчета и бирарии, и разпускам на плажове където не се налага да обяснявам че не искам шезлонг.

    А копейките обедняха и ще продължават да обедняват прогресивно на намаляването на използването на изкопаеми горива. Анадън му? Айде бегай сега да лъскаш на ушанките ... ботушите.

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хотелиера

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    В къщи на балкона в легена ще ти е най- спокойно кво море къв Слънчак с 5 звезди!!

    Коментиран от #23

  • 12 Да бе

    8 21 Отговор
    Всеки турист е добре дошъл, независимо колко е беден. Иначе руските туристи са си трагедия. Тук идват супер бедни руснаци , но пак е нещо
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Я пак

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Кумчо Вълчо":

    Когато фактите говорят и боговете мълчат, са казвали римляните. Но това явно не се отнася за дебилите и лузарите.
    Ти впрочем от кои беше?
  • 16 Евала

    10 21 Отговор

    До коментар #4 от "Я пак":

    Браво,точно така.Стига с тези руснаци,нагли са,пазарят се като цигани и се държат арогантно по морето.
  • 17 Начкинсон

    14 1 Отговор
    Защото бой и престъпност не идва от европейските туристи...
  • 18 Townboy

    29 2 Отговор
    Питайте Ердоан дали има сметка от руските туристи. У нас идва най долната измет от западна Европа и стиснати чифути дето правят хотелите на кочина и консумират само от блок масите без да похарчат дори и стотинка допълнително.
  • 19 Гост

    17 1 Отговор
    Автора явно е абсолютен профан в тази област и е по-добре на такива да не се дава глас! Всеки турист/клиент е добре дошъл с парите си и това го знае всеки ДОБЪР бизнесмен! Колкото до постоянното пребиваване, паспортите, организираната престъпност и т.н. за това има други служби, на които е вменен контрола и отговорността.
  • 20 goni

    17 4 Отговор
    До модератор! Добре де! Защо хората да не знаят че автора на статията е бил наш посланик в Москва, но е изгонен, защото не е български, а щатски шпионин! Единственият български гражданин на когото му е забранено по-какъвто и да било начин да стъпва в Русия! Нали сме демократично общество! Не е лошо да има гласност! Или, това последното е комунистически термин!:)
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Владо Вр

    16 0 Отговор
    До #4 я пак.Да,средното свинско със зеле го знаем! Масовата заплата в БГ, е 800-1000лв. За Враца също дават висока средна заплата, но включват Козлодуй! Иначе, врачанин си знаем - до 1000лв.Та,по - леко с тази измислена средна заплата. Тя важи за депутатите, затова расте толкова много.

    Коментиран от #26

  • 23 Реалист

    9 3 Отговор

    До коментар #11 от "Хотелиера":

    Ти къде видя 5 звезди хотел на Слънчака бе? От коняк Плиска от етикета ли ги изряза?

    Айде да си покажеш носа навън от Поморийските солни и кални бани и да сравниш един хотел в Европа 5 звезди и в България.

    ЗАТОВА В БЪЛГАРИЯ СИ НАЕМАМ АПАРТАМЕНТ!!! За да избягвам да пълня гушите на такива пишман бизнесмени "хотелиери" като Ветко, гергов и сие. И да не им ям боклуците от скапаните закусвални "олинклузив"...

    "хотелиер" хахахаха....
  • 24 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #21 от "Боздуган":

    Колко такива руснаци познаваш, че даваш квалификация?! 10, 20, 100, 1000?! Познавам много по-бедни, нагли и прости хора, без значение от гражданството им и въпреки това не считам за редно да обобщавам! Коментара ти е на интелектуално ограничен човек!

    Коментиран от #25

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Мето

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Владо Вр":

    Колега, на много от управляващите статистиката е тъмна област. Отделно казионните статистици нагаждат резултати каквито управниците искат да чуят. А че в една статистика екстремните точки не се взимат под внимание /заплати на депутати, висши чиновници, магистрати и др. изключения/ - това им е толкова далече от съзнанието, че и представа си нямат.
  • 27 Отоплител

    3 1 Отговор
    Този господин май не му е ясно ,че са блокирани сметките на БДЖ.С какви пари ще се разплати.А тия нови и хубави хотели където много народ си изкарва хляба ще ги изпразним ли.Ами тези земеделци с доматите и краставиците какво ще правят с продукцията.Това си е направо голяма шега в стил Бени Хил.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 паткан2

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Паткан":

    И двете. Така е двойна изгодата за плащащия-на глупака се плаща по-малко, отколкото на умен, а плещи повече и без задръжки.