Last news in Fakti

3 Юни, 2018 19:00 4 407 45

Светлана Алексиевич: Цяла Русия лъже

  • русия-
  • война-
  • беларус-
  • крим
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През изминалата седмица беларуската писателка Светлана Алексиевич, носителка на Нобелова награда за литература, стана на 70. "Дойче веле" припомня извадки от нейни статии и интервюта, в които тя рисува съкрушителен портрет на руското общество - колаж от изказвания на писателката по публикации в "Нойе Цюрхер Цайтунг", "Ди Цайт" и „Дойче Веле“ от края на 2015 година:

Войната на Русия срещу Запада вече започна. Не искат да го повярват нито в Русия, нито на Запад, но страната вече е съвсем друга. Откъде изпълзяха този примитивен милитаризъм, тази ретроградност, това помрачение? Ние се питаме това всеки ден. В Европа навярно също се питат. Защото хората на Запад искат просто да живеят нормално и в мир, докато руснаците са готови да умрат за героичната идея. Разликата е фундаментална.

***

Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: "Свобода! Свобода!". Какво се случи с тези хора? Сега скандират: "Путин! Путин!". Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия: "Ние сме унижени и оскърбени, вкараха ни в роля, която не ни подхожда - и поради това трябва да се надигнем!". Приятелите ми са объркани. Всички четат книги за възникването на фашизма в Германия и Италия. За началото на революцията през 1917. Движим се неизвестно накъде. Руската интелигенция се е превърнала в малко островче сред тъмата и вече не може да отговори на въпроса: Защо народът толкова лесно се отказа от свободата си?

***

Цели 25 години живяхме с надеждата, че Русия ще стане една по-добра страна, но това не се случи. Русия е изпаднала в някаква реваншистка лудост. Допитванията показват, че ако сега има президентски избори, Путин ще бъде преизбран с 80 процента. Русия - това е Путин. Без Путин няма Русия. Така мислят мнозина. Постепенно си припомняме, че ние сме хора на войната - просто защото друго не знаем. Ние винаги или сме водили война, или сме се готвели за следващата. У нас войната е издигната в култ.

Ето какво пише военният министър Куропаткин на цар Николай Втори: "Ваше императорско величество! През 18 и 19 век Русия в продължение на 128 години води войни, мирни са едва 72 години. От всички тези войни само пет са отбранителни, останалите са завоевателни". През 20 век не е по-различно: руският човек не е привикнал към мирен живот. Той винаги е живял във война и в името на държавата - никога не е живял заради самия себе си. Руският човек има специално отношение към смъртта. А самата страна дълбинно не е способна да води цивилен, нормален, мирен живот.

По нареждане на Кремъл беше създадено войнственото видео "Аз съм руски завоевател". Само за няколко месеца 3 милиона души го гледаха в интернет. Възторжените коментари бяха стотици: "Завоювахме Сибир - и сега имаме петрол и газ. Завоювахме Украйна, Балтика и Казахстан и станахме най-голямата страна в света". Обикновените руснаци нямат друга алтернатива и поради това черпят самочувствие от мисълта, че Русия отново е велика. На улицата навред усещаш агресивност, съзнанието на хората се е милитаризирало. Всички мислят във военни категории, за тях няма друго, освен "победа" и "поражение" - не случайно военните паради отново излязоха на мода и всички славят "героичното минало" на страната.

***

Днес в Томск и в други градове в събота и по празниците на пенсионерите им раздават безплатен бял хляб. Вече се печатат купони за храна. Държавата икономисва от парите за най-бедните, за да харчи за война. Но да не си мислите, че някой ще излезе на улицата да протестира. Не! Непрекъснато чувам едно и също: "Да, обаче си върнахме Крим. Трябва да стискаме зъби".

От Донбас пристигат ковчези, тайно погребват мъртъвците в безименни гробове. И пак повтарят: "Трябва да стискаме зъби. И да си държим езика зад зъбите. В Донбас не се бият руснаци. Когато защитаваме една свещена кауза, ако се налага - ще лъжем. Цялата страна ще лъже". И тя лъже. Лъжата се е превърнала в ритуал. Вече почти никой не говори истината. Нейният глас се чува все по-рядко. Например, когато се обаждат хора като онова танкистче с тежки изгаряния, чиято снимка видях в интернет: "Там се бият хора, които са взели кредити или изплащат ипотеки. Бият се за пари. Има и осъждани. Разбира се, пропагандата също въздейства. Лично аз вярвах, че ще се бием срещу фашистите. Трябваше да си скъсаме пагоните и да замажем регистрационните номера на машините. Путин е хитър. Официално непрекъснато повтаря, че в Украйна няма руски войски, а на нас вика: "Давай, давай, по-бързо!".

И това всички го знаят. Хората добре знаят, че мнозина са отишли на война заради парите. В интернет платените тролове разпространяват легенди, че от другата страна имало цели батальони поляци и американци, но ранени руски войници, завърнали се в страната, не са ги виждали. Вярно, чували са за тях, но лично не са ги срещали.

***

Страна, обсебена от войната, страна с военна психика. В обществото цари небивала подозрителност. Всички преследват шпиони. Навремето под подозрение в шпионаж попадаха само учените, днес обаче всеки може да излезе шпионин: моряците, домакините, кой ли не. Наскоро арестуваха Светлана Давидова от Вясма, майка на седем деца. Обвиниха я в държавна измяна, за която се полагат 10 до 15 години лагер. Престъплението ѝ: обадила се в украинското посолство и разказала, че руски войски от Вясма се бият в Донбас, чула го от офицери. А как са разбрали, че Давидова е звъняла в посолството? Издали я съседите. Та нали е война!

От телевизора се лее такъв антиамериканизъм и такава омраза срещу Запада, каквито никога не е имало. Наскоро чаках на стоянка за таксита в Москва. Опашката обсъждаше една-единствена тема: хората очакваха избухването на някакъв вулкан, който щял да погребе под лава и пепел половин Америка. И всички се радваха! Или пък разговорът ми със сина на една приятелка, студент в Московския университет. Русия можела за шест часа да превърне в радиоактивна пепел не само САЩ, но и целия останал свят, уверяваше ме той. Откъде го знаеш това? - попитах го. "Ами от телевизора."

Многобройни граждански организации, включително и доброволни, бяха обявени за чуждестранни агенти, защото получавали пари от Запада. За какво ли ѝ е на нашата страна списък на чуждестранните агенти? Ето за какво: за да насъсква едни граждани срещу други граждани. И това ако не е гражданска война...

В Държавната дума депутатите сериозно обсъждаха дали да не се забрани притежаването на долари и изучаването на чужди езици. Защото младите хора бягали от страната... Скоро сигурно вече ще бъде опасно да разговаряш с чужденци. А неотдавна приеха закон, който забранява на гейовете и лесбийките да взимат шофьорска книжка. Директорката на едно училище в голям руски град беше уволнена, защото празнувала заедно с децата Хелоуин. Уволняват хора от работа само заради едно селфи, вкарват ги в ареста заради безобидни туитове, претърсват жилищата им заради това, че са харесали нещо във Фейсбук.

Тази година страната отпразнува 70-годишнината от победата. В руските градове открито се набират доброволци за войната в Украйна. Това е нашата житейска среда - войната. Единственият свят, в който се чувстваме у дома си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 слави

    58 45 Отговор
    Лицата на националните предатели винаги са безизразни дори излъчват презрение и омраза и много си приличат със своята безизразност и неприятно чувство което предизвикват като на тази седемдесет годишна дългоупотребяватна кърпа за изтриване на мръсотия. Сигурен съм че и лицето на Юда Искариот е абсолютно същото. Лицето на тази грозна жена е лицето на предателството на род и родина и на Бог.

    Коментиран от #7

  • 2 no name no face no number

    55 34 Отговор
    къде са границите на Русия и къде се намира НАТО сега. Някаква си там беларуска не е и не може да е представителна извадка за беларуския народ и мнението на болшинството от населението там. И общо взето DW си е един безпочвен ломотарник
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Боби

    49 26 Отговор
    Хайде без стари неща,простотия и пропаганда на Deutsche Welle.АМА Много старо е това ,ама не пак да го пуснем.Алооо Факти бг,???
  • 5 !!!

    41 39 Отговор
    Няма по грозно нещо от български предател !
    Който е забравил окупирана БЪЛГАРИЯ,и народа затворен в държавата си,като крепостен селянин в Русия !
  • 6 ЕХА

    44 14 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Вече се печатат купони за храна. Ох колко жално, само че в целият свят раздават купони и соц.помощи. Дори в Германия има такива от 480евро, за да не умрат от глад.
  • 7 СссереМ

    31 43 Отговор

    До коментар #1 от "слави":

    А ти си предателството но целия български народ,а това което казва жената е СЪВЪРШЕННА истина,няма как да се опише по добре живота на мужиците,отново СТЕ крепостни и то в 21-ви век,срам за човечеството,в Уганда и Руанда са по свободни хората и по добре живеят,Ким се усети накъде духа вятъра,вие не,никаква милост за вас!!!!
  • 8 бла, бла

    35 22 Отговор
    Манете я тая, бе! Нашите шорошчета са по интелигентни и пишат по умно.
  • 9 баба

    24 6 Отговор
    Някой чел ли е нещо от нея?Какво като е от Беларус щом я печата DW? Беларуските спортисти носеха руското знаме на състезания, когато Русия беше изхвърлена за допинг-впрочем справедливо, но това е друга тема.
  • 10 М. Иванов

    41 12 Отговор
    Дойче Веле има една от най -добрите пропаганди. Имам обаче няколко въпроса, Путин ли размаза Ирак или Либия. Той ли разшири НАТО на изток? Той ли от позиция на силата си прави каквато иска в цял свят? Не че тази баба не е права за някои неща. Но какво повикало такова се обадило.

    Коментиран от #22

  • 11 Диоген

    20 3 Отговор
    Нобелистите от Русия за литература са Иван Бунин, Борис Пастернак( отказан от КПСС), Александър Солженицин, Йосиф Бродски и Светлана Алексиевич. В тази компания Светлана се чувства доста уютно. " Войната не е с лице на жена"." Време секънд хенд", "Последните свидетели", " Чернобилска молитва"... Какво повече !

    Коментиран от #15

  • 12 onq s konq

    4 14 Отговор
    Ша са прай и тая на умряла кат Бабченко...Нъл тей уа ресофили?!
  • 13 Гост

    14 6 Отговор
    Пропаганда!
  • 14 Bahti

    11 4 Отговор
    Значи когато меркел Ислямизира Европа под давление на Ционисти. Имат мишена изконно християнски полу Континент!
  • 15 Bahti

    6 0 Отговор

    До коментар #11 от "Диоген":

    Казандзакис губи от Камю!
  • 16 баба

    12 2 Отговор
    Благодаря на Диоген!Но въпросът ми беше какво е издавано у нас?Нарочно не споменах Нобеловата, защото тези за мир и литература наистина се дават с пропагандна цел.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Коментар

    12 8 Отговор
    Само като Прочета НОБЕЛОВА НАГРАДА DW
    И НАТАТАКА СИ ПУСКАМ ДРУГА ИСТИНСКА НОВИНА.

    Коментиран от #19, #45

  • 19 СеСеСере

    10 20 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар":

    Чети , че да си оправиш правописа! Тъжната истина е, че Русия имаше шанс да се цивилизова, вече е късно. Прост народ, също като нашия .

    Коментиран от #20

  • 20 Един ....

    12 6 Отговор

    До коментар #19 от "СеСеСере":

    Ти от кой народ си ?
  • 21 Овчар

    11 7 Отговор
    Цяла Русия "лъже" , а Светлана блее , като загубила се овца .
  • 22 боби

    11 5 Отговор

    До коментар #10 от "М. Иванов":

    СТИГА С ТОЯ ПУТИН РАКЕТИ И ВОИНИ ДА ВИДИМ В БЪЛГАРИЯ КАКВО СТАВА ВСЕКИ ДЕН СМЪРТ ПО УЛИЦИ МАГИСТРАЛИ ДОМОВЕ ДОКАКАДЕ Я ДОКАРАХМЕ

    Коментиран от #32

  • 23 Българин в Коми

    9 12 Отговор
    Руснаците са известни с лъжите си лицемерието и завистливоста си а в последно време се комплексират от всичко, от това следва и непоносимоста на цял свят към тях.

    Коментиран от #27

  • 24 Рубладжийче

    8 12 Отговор
    Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже.
  • 25 Шаран БГ

    14 6 Отговор
    Светлана за много неща е права!
    Не отговаря на един простичък въпрос: Защо Русия отвсякъде е обградена от военни бази на САЩ , под прикритието на НАТО и със участието на натовските държави??
    Русия отдавна не е СССР. Тя се кротна в своите си граници,НО САЩ не се оттеглиха оттатък океана, в собствената си страна. Разсипаха Ирак и Либия, избиха маса народ - чужд и свой и .... нямат спиране.
    Пропагандата против Русия е като озверяла - непрекъсната и неконтролируема от нищо и от никой.
    Просто се чудя -как би реагирал един нормален човек, ако съседа му зад оградата постоянно го псува, обижда и размахва двуцевка и никой не го спира и не иска да го озапти ???
    Огромната руска земя е страшно богата и там са вперени очите на западняците, които от векове живеят от чужд труд и чужда пот. САЩ са подчинили целия свят - сега е реда на Русия и всички им пригласят.
    Не отива на добре работата. И най-лошото е , че има много ядрено оръжие, което в един момент може да бъде употребено !!!
  • 26 Румяна Костова

    8 3 Отговор
    То и Обама е притежател на Нобелова награда .Вярно,за мир.И какво,колко действителен мир донесе на на света?Западната пропаганда пуска в действие последните си резерви.Слагат и етикет,носител на Нобелова награда!И какви ни ги приказва тази особа?Вместо да си смуче от пръстите сюжети за романите,тя ни рекламира и защитава НПО-отата,финансирани от Сорос.Говори някакви небивалици.Може би сюжет за нов роман.Жена се обадила да каже ,че на Донбас воюват руски войници.Съседите я чули и я издали.Че тя крещяла ли е по телефона? Само,че Русия не отрича,че на Донбас воюват руснаци.Отрича да има армия там.Ето,и писателят и блогер Захар Прилепен воюва на Донбас.Има военен чин човекът и помага.
  • 27 Румяна Костова

    8 3 Отговор

    До коментар #23 от "Българин в Коми":

    Българинът от Коми не е авторитет за мен.Това,че геоаграфически се намирате на територията на Русия не Ви прави автоматически познавач на процесите,които се случват там.Житието Ви битие там вероятно се изчерпва с тежкия физически труд и разпускането с алкохол след него и заплатата да върви.Не ми се правете на изтънчен анализатор.Нещо руснаците не ми приличат на комплексари с тези нови оръжия.Лъжат руснаците масово за какво?Че са оправили комшийката или за риболовните си подвизи, уточнете!
  • 28 Румяна Костова

    10 3 Отговор
    Дали знае Алексеевич,че най-голямата война сега е информационната,за човешкия ум?Тя е избрала да воюва срещу собствения си народ.И нищо чудно,че в Русия не я обичат,така се отплащат на предателите.Ако ще да са с цяла колекция международни награди!
  • 29 И П Павлов

    8 9 Отговор
    Публикувано във факти.бг: И. П. Павлов в речта си при награждаването му с Нобелова награда казва буквално следното: “Длъжен съм да кажа моите печални наблюдения за руския човек. Той има такава слаба мозъчна система, че не е способен да възприема действителността като такава. За него съществуват само думите. Неговите условни рефлекси са координирани не с действителността , а с думите."
    Наблюденията на нобелиста важат в пълна сила и днес.

    Коментиран от #37

  • 30 Доларджия

    9 5 Отговор
    Какво и се чудим?Алексиевич си заработва хонорарите от Сорос.И други руски десидентски настроени писатели станаха нобелисти-и Бунин,и Солженицин..Това да не би да е случайно?Само че ,след като Солженицин се върна от САЩ в Русия,видял всичките "прелести"на Запада,изведнъж стана "заблуден"и "Великоруски шовинист"

    Коментиран от #31, #34

  • 31 Тургенев

    6 7 Отговор

    До коментар #30 от "Доларджия":

    Руснака е най-големият и най-нагъл лъжец в целия свят.

    Коментиран от #36

  • 32 М. Иванов

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "боби":

    За съжаление си прав. Много хора нямат вяра, а само пари и коли са им в главата. Трябва национална цел да имаме. А ние имаме б.б.
  • 33 Рубладжийче

    5 3 Отговор
    Чичко Шорош , защо бавиш кинтите ?
    Затова ли се стараем ?
  • 34 Учуден

    4 2 Отговор

    До коментар #30 от "Доларджия":

    Чел ли сте Бунин? Филмът на Никита Михалков " Слънчев удар" от 2014 г.е по текст на Бунин. Гледайте поне филма. А може да прочетете и нещо от Бунич. Поучително е...

    Коментиран от #38

  • 35 патриотъ

    4 5 Отговор
    Тая дърта крава окончателно е полудяла и ръси купища несъвместими със здравия разум теории на невероятностите,че сигурно и сама не си вярва!Ама като я гледам,нито е умна,нито блести с красота,та това е единствения начин някой да и обърне внимание,та дано и подхвърлят някое пенсче да не умре от глад!Завистта и злобата никого не са докарвали до добро,а само правят гримасата по злобна,както е в случая!
  • 36 Inog

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Тургенев":

    Тургенев, и ти си руснак,нали?
    Много е хубаво, че така добре се описваш сам.
  • 37 Доктор Охболи

    2 1 Отговор

    До коментар #29 от "И П Павлов":

    А Иван Павлов руснак ли е? Марсианец? Щото ако РУСНАЦИТЕ са такива, то и той е такъв. За какво са му дали нобелова награда? За тъпота ли ли за нещо друго?
  • 38 Доктор Охболи

    2 4 Отговор

    До коментар #34 от "Учуден":

    Няма филм на Михалков от 2014 г., който да се нарича "Слънчев удар". Може би теб те е тряснал такъв, че пишеш подобни тъпни?

    Коментиран от #39

  • 39 Учуден

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Доктор Охболи":

    Учуден съм, че не ползвате дори Гугъл?! Напишете Никита Михалков-"Солнечньiй удар".Ще видите, че филмът е 3 часа( две серии). Ще прочете кой е сценаристът и т.н.

    Коментиран от #41

  • 40 Да уж

    2 3 Отговор
    Всички русофоби най вече се прославят със своята русофобия.
  • 41 Доктор Охболи

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Учуден":

    Бях си посипал главата с пепел, че не съм погледнал в гугъля...Сега, за филма имате право, на Михалков е от 2014 година, но някак премиерата му е в ...Сърбия. Относно сценариста...Няма как Бунин да е сценарист на тоя филм по простата причина , че е починал през 1953 година.
  • 42 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    ...Боби-всеки ден смърт по улиците в България ама все пак е по-добре отколкото КАНИБАЛИЗМА в Русия
  • 43 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    до 18...и каква тази друга новина-за поредното пияно семейство канибали в Русия,ли? Тия говеда вече май нямат нищо общо с ЧОВЕКА...Е то хроническия глад
    и алкохола води до това.
  • 44 СТАРОТО

    1 0 Отговор
    ...завоювахме Украйна Балтика и Казахстан-хахаха Да ти припомня,че съвсем скоро щатите създадоха АМЕРИКАНСКА военноморска база в Казахстан -т.е. в задния двор на Пътьо.Путьо само се пъчи ама като му скръцнат със зъби иззад океана млъква.Знае дребосъка ,че не може да рита срещу ГОЛЕМИЯ батко.
  • 45 СТАРОТО

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Коментар":

    ....и тази "истинска" новина от Русия ли,иде?