5 Юни, 2018 16:05 5 208 29

Васил Филипов: Хъб ”Балкан” e блъф, балон, „увеселителен комплекс“!

  • балкан-
  • газ-
  • хъб

България се управлява по руски модел

Васил Филипов: Хъб ”Балкан” e блъф, балон, „увеселителен комплекс“! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Втора тръба за България от Южен поток няма да има. С тези т.н. „потоци“ Русия иска да затапи Южен газов коридор. С евроскептицизъм денонощно се трови съзнанието на българите. След като властта няма съвест, трябва силова промяна. Бг-милионери, подвластни на Русия, поддържат клептократичния начин на управление

Това казва Васил Филипов, енергиен експерт , анализатор на енергийни проекти и бивш шеф на Булгаргаз.

Минаха срещите на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов с президента на Русия Владимир Путин. Ще има ли тръба през Черно море и ще има ли втора тръба от Турски поток?

Аз не вярвам, че ще се даде зелена светлина на потоци и тръби, тъй като те са просто излишни и непотребни в сегашния момент. Усеща се, че Русия иска по някакъв начин да заобиколи, да накаже Украйна за непокорство и да търси някакви начини, които за посветените не са много убедителни, че се залага много на Турски поток. По-рано беше Южен поток, който после стана Турски поток. За непосветените трябва да е ясно, че поради дълбочината на Черно море в Източната му част е неудачно решението да се спуска газ на дълбочина 2200 метра при температура на водата 3 градуса. И след това да се изтласква на 1000 км. За това трябва да се създава налягане от 350 атмосфери, което не е постигнато никъде по света. Най-голямото налягане, което Русия е постигнала на Син поток е 154 атмосфери. Тоест има си икономическа логика.За Турски поток, който толкова го предлагат и рекламират, трябва да се каже, че тръбите за него, до миналата година, бяха обявени за скрап. И понеже никой не ги купи, те решиха да ги погребат в Черно море и да правят Турски поток. Дали ще тръгне или ще си остане този скрап на дъното на Черно море, времето ще покаже. Аз не съм много убеден, че ще има Турски поток, тъй като няма от него потребност. Повтарям, има икономическа логика. Огромни са разходите за създаване на налягане в тръбите през Черно море.

За читателя ще споделя, че транспортирането на 1000 куб. метра газ от Русия до Украйна, Молдова, Румъния и България до Турция и Гърция е около 45 долара.За преноса на 1000 кубика през Черно море ще е много по-скъпо. Сега Русия харчи 150 долара за Син поток, дълъг 394 км, а за Турски поток сигурно ще са над 300. И казвам, че няма икономическа логика с тези тръби, тъй като няма да излезе сметката на Русия. Няма да се постигне необходимото налягане, тръбите няма да работят пълноценно, няма да има транспортиране на 15-16 млрд. кубика по тръба. Засега се водят едни прения в пресата- геостратегически, със заплахи и т.н. И който се хване, хване ...Времето ще покаже. Аз желая нашето правителство да се въздържа от участието в ПОТОЦИ, тъй като си получаваме регулярно договорения газ през Украйна.

Засега трябва да насочим вниманието си към алтернативни доставки. Да се разработват находищата в Черно море плюс алтернативни доставки от Юг и Югоизток- от Азербайджан, Иран, Тюркменистан, Ирак и др. Ние с руски газ повече не трябва да се занимаваме. Това ни обрича на ангажименти, задължения, които някои го правят умишлено, тъй като имат стари договорки и ангажименти с Русия и работят, и съществуват в България по руски схеми. На нас не ни е потребно обвързване с Русия на темата газ. Имаме дългосрочни договори, имаме действащи газопроводи с Украйна.

Говори се, че ще спират тръбата през Украйна за България?

Не могат да спрат този газопровод, тъй като има договорка с Европейския съюз. И затова трябва да търсим алтернативно решение. Дори и да го пуснат Турски поток, в което пак казвам, че не съм убеден, въпреки че са направили едната тръба. Миналата година бях на посещение в Турция и казаха, че имат оферта тези тръби, които ги бяха складирали за потоците през Черно море, да отидат за скрап. И сега от немай къде ги слагат и я тръгнат, я не. Но технологическата логика, която в момента управлява тези процеси, не позволява такива обеми газ и такъв транспорт. Така че това нито е ефективно, нито е вярно.

Но има заглавия в пресата, че за България вече идват 15 млрд. кубометра газ от Турски поток? И президентът Радев говори за тази втора тръба от Турски поток, и премиерът Борисов също след срещите си с президента на Русия Путин.

Казал съм го и друг път. Хъбът "Балкан" си остава един блъф, един балон, който все някой ден ще се спука. Аз просто не вярвам в съществуването на такъв проект и осъществяването му. Просто няма как. Най-добре ще е да се построи Увеселителен комплекс в крайморието с това име!

Нали за да се захрани с газ трябва да мине през Черно море или с тази втора тръба от Турски поток?

Казах, тази втора тръба няма да тръгне. И за първата не вярвам. Абсурд е да дойде газ през Черно море. Руснаците обичат да блъфират, да лъжат. След това един ден се събуждат, правят се на разсеяни, на разсърдени и забравят какво са говорили и обещавали. Не трябва да се хващаме и обвързваме с Русия. За хъб са потребни газови доставки от няколко източника, а то няма и един!

Е как да не се обвързваме, като и президентът и премиерът отидоха за една седмица при Путин да се молят за газ и "Белене". С Борисов бе шефът на Булгартрансгаз, а не на Булгаргаз. Значи е мислено за транзитиране на газ? Какво ви говори това?

Явно си имат някакви лични зависимости. Имат лични зависимости, а не национални потребности. България няма нужда да се обвързва, тъй като нещата са подредени и всичко работи. Булгартрансгаз има други проблеми, трябва да се занимава с подмяна на тръби в Северна България. Ние повече не трябва да се ангажираме с разни приумици, тъй като това са лъжовни намерения. И не трябва не само да се ангажираме, а управляващите да се пазят от подписване на каквито и да е договорки и споразумения, защото след това ще се ходи на арбитраж и пак ще ни осъждат.

При посещението си в Русия президентът Радев казва, че е можело да има Южен поток, след като има Северен поток 2. Значи за едни можело и не пречи на ЕС, а за други не можело?

Дълбочината на Балтийско море е 100 метра.Там има условия да се поддържа транзит с тези технически възможности. А в източната си част Черно море е 2200 метра дълбоко. Получава се един кондензат, който е непреодолимия проблем.

Така че там е икономично и потребно. Консумацията на газ в Германия е голяма, а се отклонява и към Англия и т.е. оправдано е строителството на такъв газопровод. При нас са направени съоръжения през Украйна. Има осем тръби, които могат да транспортират до 130-140 млрд. кубика. Има готови съоръжения, има подземни газохранилища и изискват малки експлоатационни разходи. В момента в Русия се чудят, имам информация, как да се отърват от Син поток дори. И там работното налягане трябва да е 250 атмосфери, а те не могат да стигнат 150, т.е. работи непълноценно, на загуба. Получава се кондензат на дъното, не могат да го изтласкват.

Този газопровод засега е непълноценен. Плашат гаргите с потоците. Руската пропаганда върви. Надуват, блъфират. За какво ни е Южен поток? Какво консумираме ние? Не можем да стигнем консумацията на 3 млрд. кубика! За какво ни е Южен поток? Той пак няма да е пълноценен. Трябваше да направят четири тръби, за да крадат и крадоха, за това и не ликвидирват проектната компания „Южен поток“! Това са корупционни похвати. За да се краде и накрая никой да не знае края и сметката. Затова и "Белене" не се закрива, защото от всички тези проекти много е крадено. Крадене, крадене, крадене - това е правено досега, друго ако има – някой да го покаже, но нищо и никъде не е свършено!

Как ще коментирате решението на ЕС да се облекчат доставките на газ за 5 държави , включително България и налагане на някакви ограничения на Газпром?

Когато станах директор на Булгаргаз през 1997 г. България плащаше газа 104 долара на Исакча. Имаше една мафиотска българско-руска компания Топенерджи, в нея влизаха разни мошеници управляващи и от Мултигруп, които успяват със заплахи и натиск мотивирани от Москва на среща в Газпром на 21.9 1996 год. да вдигнат с цели 25% цената от 83 на 104 долара.И всичко това без никакво основание. На българската граница газа ставаше 120 долара. Скоро след това се срещнах в Турция с турския министър на енергетиката и там разбрах, че газът за Турция от Русия е два пъти по евтин. А за Германия - два пъти и половина. Така че дойде време Европейската комисия да се намеси и да се спрат всякакви тайни уговорки и изнудвания по територията на ЕС. Аз тогава водих люта борба за цената на газа и промяната на неизгодните условия, които бяха наложени за работа на Булгаргаз. Газпром и българският им слугинаж заплашваха, че ще спрат газа за България. Аз им казах, че ще спра транзита. Не отстъпих. Сега Русия не трябва да бъде допускана в Европа, защото всяко движение - крачка или ръкомахане на руснаци са с измамно намерение. Там винаги е заложена измама за придобиване на облаги.Това е натурата, генът на руснака.

Значи Южен поток е бил изцяло корупционен проект?

Непотребен и неосъществим е. На руска територия нямаше изградено нищо. Няма! Просто се надува балона. Тук крадат, събрали се и през цялото време се създават схеми да ни управляват, да вербуват безнаказано лидери, личности и всякаква измет. Това прави Русия в цяла Европа. Такива имат от Брюксел та до Резовска река, обичащи парите и облагите. Прихващат алчни, лакоми, подкупни негодници, дават им някакви пари и злосторничат из цяла Европа. Това правят. Те такива търсят и след това им влияят, за да объркват хода на събитията и да вменяват евроскептицизъм и настроения срещу Европа. Какво може да предложи Русия на Европа? Предлагат суровина, газ и петрол. Нищо друго не могат да предложат, освен конфликти и саботажни схеми. Русия трябва да бъде ограничавана, тя няма работа в Европа.

Тръбите трябва ли да заобикалят страните от ЕС, не е ли по-добре да минават право през тях?

Дори да изкарат тази тръба на Турски поток, те с това искат да затапят и да не тръгне Южен газов коридор от Азербайджан и Иран. Иранските находища са едни от най-големите. Ако се направи Трансанадолкия газопровод /TANAP/ може да стигне газ и до България, но дали ще направим тръба? Защото тази тръба, интерконектор с Турция, щеше да стане готова 2009 г, после 2012, ама не стана. Комисионери попречиха! Думата ми е, че в България нещата се случват трудно, поради безскрупулното охулване и проваляне на всичко полезно нам от руската пропаганда!

Евроскептицизмът, който се насажда у нас е непостижим другаде, защото управляващите нехаят, защо ли? Европа и САЩ ще подкрепят Южния газов коридор, ще подкрепят разработването на находища в Тюркменистан. Ще дойде газ през Турция от Иран, Ирак, Азербайджан.

Но при тази обстановка и напрежение между САЩ и Иран как ще стане това?

Ще се успокои обстановката, преговорите напредват. Проблемите на Иран са на верска основа повече. Нещата ще си дойдат на място. Скоро може да има тръба от Иран. Парите за разработване на Южен парс са в Лондон.. Едно време водехме разговори с Турция за т.н. газопровод Набуко, кръстен по-късно на операта. След това нещата се объркаха и до ден днешен нищо не се направи. Само провали, кражби и безкрайни празни приказки и месали.

И все пак какво е най-хубаво за България?

Тръбата от Украйна ще я има, докато има газ в Русия. Тя е обречена да добива и продава газ и петрол, за да съществува. Спре ли продажбата на газ и петрол, Русия ще се разпадне. Няма да я има. Трябва да се доразработят находищата в Черно море с газ. И да се развият тези нови трасета от Югоизточна Европа и Азия. Трябва да направим терминал за втечнен газ край Александруполис и интерконектор в Гърция. Това е, нищо повече.

Ние трябва да мислим да си променим държавата вътре, защото България в момента се управлява по руски модел. У нас управлява безмилостно и нагло клептокрация. Навсякъде се лъже и се краде. Нямаме никакво развитие. Ние сме обречени на необратим упадък на територията. Трябва да се въведат норми, които да се спазват безпрекословно от всички. Правила и справедливост трябва. Законите ги има, но нищо не се постига само с тях. Това се цели с този евроскептицизъм, с който денонощно се трови съзнанието на българите. България да бъде член на ЕС, откъдето да получава пари, които да се присвояват от определени съсловия у нас, но държавата затъва. Ние изпадаме в изолация, ние не вдъхваме сигурност на партньорите. Населението обеднява, държавата също. Това ще се усети осезаемо скоро. И руската пропаганда няма да може да излъже българските граждани, че сме на прав път и че ще се оправим, че се развиваме.

Има над десет хиляди човека, които са станали милионери, има и няколко милиардери и те дружно поддържат клептократичния начин на управление, какъвто го има само в Русия и България. Това е вътрешната политика в двете страни. Във външната Путин управлява пак с блъфове и лъжи, с противници и врагове. А пък нашите си измислят най-различни инициативи- я ще обединяват Балканите, или пък ще сдобряваме бесни диктатори, я нещо подобно, дори и победа над международния тероризъм ще постигнем, с което тровят съзнанието на българите. Нищо добро не се случва. И властта у нас чрез връзки с Путин поддържа статуквото- да не ги закачат, обвързани са. Казах, управляват по един и същи модел. Никъде този модел го няма.

Но нали говорим за разкол между институциите у нас. Радев против Борисов...

Това са празни приказки. Първо - президентът не управлява, няма нито ресурси, нито отговорности, нито може да вменява бъдещи ангажименти и намерения. Всичко това са празни приказки. Засега най-върви международният туризъм, за сметка на българската държава и на българския народ. Нищо не се прави къде поради частни зависимости, къде поради посредственост и простотия, и нищо не се очаква, само празнодумие.

С революция ли ще се оправят нещата?

Видно е, че психологическата обстановка се променя, а разминаването на думи и дела при управляващите вече е крещящо и като нищо ще се стигне до формулиране на нетипични решения. Казва се какво е положението и че сме в безизходица. Че нашият народ е обречен и че е устойчив упадъкът, защото изгубихме доверието на западните партньори, които искат да се развиваме, образоваме, да има стандарти и правила, които да се спазват. Посрещаме се, целуваме се, но тава е дипломатическа куртоазия, тя е моментно събитие. Шест месеца сме председатели на Европа, хората идват, посрещаме ги, черпим ги, някои се и напиват. Някои от тях, подозирам, получават и пликове,...Идват при "законно" избрано правителство, къде с купени гласове, къде с фалшифицирани избори..., но вече 25 години тези хора от властта се занимават само с лично обогатяване, защита на лични интереси и тези на кръговете около тях. Целта - задържане съществуването в орбитата на Русия, тъй като и тя се управлява автократично и няма опасност за промяна към ред, законност, справедливост и носене на каквато и да е отговорност!

Така, след като няма съвест във властта, вероятно е масите да потърсят силова промяна. Нямаме ресурс, имаме дългове и те се увеличават. Народът напуска страната да търси прехрана, за да оцелява, да не умре от глад. Дотам сме я докарали.

Интервю на Красен Бучков


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕВРОИЗМАМНИЦИТЕ НИ ПРОБУТАХА ИЗЯДОХМЕ

    26 12 Отговор
    И ЯДЕМ ДВЕСТА ГОДИШНИ МЕСА А ТОА ИСКА ДА ИЗХВЪРЛЯТ ТРЪБИ ЗА СКРАБ АМИ НЯМА ДА Е
  • 2 ТАСС

    33 14 Отговор
    Целенасочено плюене и ще има бонус от Козяк.
  • 3 stan

    18 13 Отговор
    BRAVO.BRAVO.BRAVO.
  • 4 Иван

    24 20 Отговор
    като не можете да мислите, като не четете за да получавате информация от много източници, за да анализирате и да си правите изводи не плюйте човека, защото е дал доста икономичска логика и цифри. Така, че на вас не ви остава нищо друго освен да плюете без да мислите. Това е истината - нито ЮП има икономичиски смисъл нито Белене. Първото е геополитичски проект без икономическа логика да пускаш ти тръб през БГ като основната газ е за Турция. Там братушките искаха да строим заедно 50/50 като вдигнаха цената 5 пъти и после квото стане/ break even point 2037 година в най-оптимистичния му вариант ама кой ли знае кво е това то не е като да се плюе/. А от Белене дали има смисъл ще е е ясно след 10 години най-рано...евентуално. Просто тоя ток до 2040 няма къде да отива. То не е печка да го пускаш и спираш както си искаш.

    Коментиран от #10

  • 5 Гогодю

    18 9 Отговор
    ИДИОТ!
  • 6 goni

    28 8 Отговор
    Не знам дали си спомняте за тоя?! Знае те ли защо е толкова злобен? Много лошо го изхвърлиха! Не очаквах че ще се чуе отново!
  • 7 петър

    23 6 Отговор
    ТОЧНО,....ПОЛИТИЦИТЕ НИ СЕ ЗАНИМАВАТ САМО С КРАДЕНЕ ПО РУСКИ ОБРАЗЕЦ
  • 8 Снайпериста

    9 3 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 9 СССР РУСИЯ

    14 18 Отговор
    Държавата донесла най големите беди на България.
  • 10 Гост

    23 5 Отговор

    До коментар #4 от "Иван":

    Каква икономическа логика от безмозъчни същества.?! Този е такава изцепка, че здраве му кажи! Този Филипов е въздух под налягане! Пълно куку! Северен поток е дълъг 1224 км, а Турски - 900. Северен поток си върви, даже втори ще правят, а при нас не може да върви! Ей такива "специаликсти" таковаха майката на България! Още са живи изродите....

    Коментиран от #29

  • 11 Да го кажем направо.

    25 4 Отговор
    Стигнах до това,че тръбите били за скраб и затова решили да ги потопят в Ч.Море като Турски Поток и престанах да чета..то от такива "експерти "вече сме наравно със Зимбабве..
  • 12 321

    13 1 Отговор
    Ако познае за Турски поток ще глсувам за него.
  • 13 патриотъ

    12 0 Отговор
    Големи напъни,голямо нещо!Толкова празни приказки и толкова напъни,за да ни убедят,че за всички е рентабилно изграждането на АЕЦ и газопроводи,а за нас не е!Това толкова ли тъпи ни мислите,та ни пробутвате такива тези,които ако не бяха толкова жалки,щяха да бъдат много смешни,ама сега ми се плаче от смях!
    Реве ми се даже
    та ми се плаче
    защото накрая разбрах:
    имаме чувство за хумор
    обаче...
    нямаме повод за смях!
  • 14 народ

    22 3 Отговор
    На тоя явно му плащат да плюе Русия и всичко руско!А иначе е прав,че трябва да изритаме управляващите,защото ни доведоха до задънена улица и до трета национална катастрофа!Последните 28 години блестящо доказаха некадърността на нашите управници и особено на последните!А външните заеми продължават да се увеличават и ще ги плащат нашите деца и внуци!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 само като

    19 2 Отговор
    прочетох , че америка щяла да подкрепи южният газов коридор за европа и ми стана ясно тоя на коя хранилка е !! каква работа има америка да подкрепя или да не прдкрепя нещо засягащо България и европа ???? американците да си гледат техният континент а не да опитват да прокарват изгодна ЗА ТЯХ политика в европа...което означава автоматично да подкрепят една слаба,разединена и зависима европа подчиняваща се на америка. вън нато и америка от европа...нямаме нужда от окупатори
  • 17 Да уж

    3 3 Отговор
    Ето затова българите са май бедните в Европа.
    Слушайте и дебИлейте, казват те на хората.

    Коментиран от #19

  • 18 Иванов

    9 11 Отговор
    Такива Хора, като Филипов са нужни за българското възраждане. Но тези Хора са сврени в миша дупка от Мафията и много редко може да се чуе техния глас. Гласовете на Жужи обаче ни заливат отвсякъде, било от пеевски, тимаджийски или други откровено руски медии и сайтове. В България се води най- подлата и долна от всички войни. Проруските олигарси унищожават икономически собствиния си народ, а Западна Европа ги гуши с евросубсидии, та по- бързо да си свършат работата. Можем ли да се противопоставим на тази предизвестена смърт на нашата нация?
    МОЖЕМ!
    И като как, ще попитат жужаците?
    Има си начин, им отговарям аз.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Манаф

    5 3 Отговор
    В. Филипов много говори за тръби , но явно има проблем с неговата отходна .
    Аз ще му помогна !
  • 21 Стан

    2 5 Отговор
    Много правилно обяснение кой какъв е и за какво се борят.
  • 22 Тед

    6 8 Отговор
    С няколко изречения описва цялата ситуация в страната и причините поради които сме в това полложение, най важната от които е управлението по Руски модел от което не можем да се избавим, което винаги е било лъжи, блъфове, кражби, полицейски постановки, медийна маниполация, използване на всички държавни структури в интерес на властта, а не в интерес на гражданите. През соца от новините само прогнозата за времето е била до някъде вярна и сега е същото плюс половината от криминалните новини.
    Полша и прибалтийските държави се осъзнават и разграничават бързо след падането на комунизма затова са светлинни години преди нас.
  • 23 злобар

    9 4 Отговор
    Ей го на втори Роско Плевнята !
  • 24 Гост

    6 6 Отговор
    Статият и интервюто - добре. Човекът си говори смислено и аргументирано. Още докато четох статията и скролвах надолу започна да ми мирише на руска тролня. Стигнах до коментарите и направо вони от руски тролове. Вони та се нетрае.

    Коментиран от #26

  • 25 SAAB

    5 3 Отговор
    А.. да ми обясни тоЗ ахмак ......като , защо им е на цяла Европа и Турция руската газ ? .....А на нас в никакъв случай.....:)
    Ей тъЙ лекичко пробутва в текста ....да разработваме наши находища .......ми то няма такива / заслужаващи разработка / или да надупчим Добруджа ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пешо истината

    2 2 Отговор
    Вярвам му , той е един честен и компетентен Българин .
    Абсолютма истина е според мене, нашите лапачи ди осигуряват ХРАНИЛКА за в бъдеще .
  • 28 Хаджи хаджи Българин

    0 0 Отговор
    Ами човека е прав! Нали говори от първо лице! За крадене, крадене и пак крадене! Дръжте крадеца, казва човека! Ама!!! Украинският поток, от който лапаше, си отива, затова пуска пяна! Ами то украинският поток го купи синчето на американски сенатор, та той ( ФАЩ) да държат кранчето за Европа, досещате се защо? Да ама , вместо да използваме този коз, ние го прибрахме! Турция ни го отне! ЮП трябваше да заобиколи Украйна, а сега заобиколи и БГ! Този ИДИОТ си мисли, че ще го върнат пак да лапа! АЕЦ- БЕЛЕНЕ бил нерентабилен! Ами първата АЕЦ - Козлодуй на Балканите, ни направи геополитически фактор през 80-те години на Балканите! То кривоустата Пръмова, колко се налапа, за да изключат 5 и 6 РЕАКТОР! С ЕДНА терора АЕЦ Белене, прави производствената стойност на българските промишлени продукти, конкурентно способни! Спрам да пиша! Този боклук си е за .........! Толкова злоба изречена от един човек не бях чувал!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.