Last news in Fakti

6 Юни, 2018 10:28 3 222 8

Норвегия отнема, а България убива децата си

  • норвегия-
  • деца-
  • българия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма да се възмущавам на казуса в Норвегия. Децата, социалните служби, семействата, кой какви ценности и закони има и т.н. Защото нямам време.

Това коментира във „Фейсбук“ Любомир Аламанов.

Но даже и да имах време, пак нямаше да се занимавам с Норвегия. Ако имах време:

Щях да се занимавам с палатковия лагер до парламента. Родителите на деца с увреждания са го издигнали. Защото им е омръзнало толкова години българските политици да не им осигуряват елементарни условия на живот. Знаете ли какво е да гледаш така детето си? И да те е страх да умреш, за да не го оставиш само…

Щях да се занимавам със заместник - председателя на Парламента. Който не допусна тези родители в сградата. Защото носели тениски с надпис: „Системата ни убива“. Смущавали го. Смущавали били и работата на другите депутати. Явно е важна работа. И нежна. Че едни тениски може да я смутят.

Щях да се занимавам с този заместник - председател, че даже не се извини. Щях да му искам оставката. Защото е срам за политическия живот.

В Норвегия системата отнема децата. В България системата направо ги убива.

Щях да се занимавам с Фонда за лечение на деца. И защо майки продължават да плачат по медиите. С разкъсани души, незнаещи как да помогнат на децата си. И молят за помощ, направо просят, само и само да съберат няколко хиляди лева. Докато чиновници във Фонда се чудят как да усложнят процедурите.

Щях да се занимавам с управляващите Фонда. И с политиците, които са ги назначили. И дали всички те спят спокойно. След като са си купили служебни автомобили, направили са си хубави офиси. А след това отказват лечение на дете.

Щях да се занимавам с тези политици. Щях да им искам оставките. Защото са срам за политическия живот.

В Норвегия системата отнема децата. В България системата ги зарязва сами да се борят.

Щях да се занимавам със Здравната каса. И здравните министри. И политиците, които приемат здравните закони. Защото кошмарът пред всеки лекарски кабинет продължава. Защото лекарите са докарани до невъзможност да работят нормално. Защото продължава да има липси на лекарства.

Щях да се занимавам с Бърза помощ. И защо година след година положението не се променя. И защо няма линейки, защо няма достатъчно оборудване, защо лекарите не искат да работят там, защо не се децентрализира поне гаража. Защо един и същи директор стои при положение, че толкова години няма реформа, а хората са недоволни.

Щях да се занимавам с всички тези администратори в здравната система. Щях да им искам оставките. Защото са срам за политическия живот.

В Норвегия системата отнема децата. В България на системата не й пука за хората.

Щях да се занимавам с циганските каруци по улиците на градовете, с некачествените ремонти, с фалиращо БДЖ и неговата централа в огромна сграда исторически паметник, с драмите при кандидатстване в детските градини, с отношението на социалните служби към старите хора, с угодническото поведение на политиците пред чужденците, с кражбите, обществените поръчки, раздутата администрация, преименуване на местности… И с още толкова много теми…

Да, с тези казуси щях да се занимавам, ако имах време. Или подобни. Пълно е с тях. Тук. Сега. Около нас. Не с Норвегия, Западни Балкани, Източен Тимур, Северен полюс или Южен вятър. С наши си тежки проблеми. Чието решаване може конкретно да ни подобри живота.

Но това съм аз. И нямам особено много време.

Спокоен ден!


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рада Дълбоката

    6 3 Отговор
    "Да прекараш 24 години в чужбина, но да избереш кариера в България"Ami sega !!!!Чета това по горе и това от тази статия и се чудя какъв парадокс ...... " Всъщност 24 год. и т.н" е чиста проба безвкусна реклама ! Ами след като говориш по добре немски да се беше реализирала в Германия , да но там разбират от специалисти а тук от "полезни изкопаеми " от Запада !
  • 2 Лия

    9 1 Отговор
    Точно така! Бегълците от България да си се оправят. Ние да видим как да оцеляваме тук.
  • 3 Един

    18 11 Отговор
    При социализма нямаше нито един от изброените по-горе проблеми. Е защо го сменихме тогава!?! Яжте сега бананите, дето толкова ви липсваха и недейте мрънкайте

    Коментиран от #4

  • 4 хахо

    11 11 Отговор

    До коментар #3 от "Един":

    Защото ако говориш срещу властта ставаш враг на народа. Защото само "избраните" съдружници на ДС можеха да напускат страната, останалите бяха лъгани как на запад всичко е в упадък. Защото едно семейство изплащаше един апартамент в панелка за 30 години. Защото имаше Софийско гражданство. Защото хора бяха убивани и малтретирани ако искат да живеят свободно. Защото работиш за държавата, която не се интересува колко работа си свършил, заплатата ти е една и съща. Защото дефакто всеки крадеше от държавата, а единиците които не го правеха бяха балъци - колкото по-висок пост - толкова повече крадене. Защото всички предприятия бяха на загуба (това заради кражбите и ичключително ниската производителност). До един момент дупките можеха да се пълнят от бюджета, после със заеми и накрая всичко пропадна. Държавата фалира, пич, ти къде спа по време на комунизма? За това се разпадна и СССР. С такова управление едва ли можеше да има друг изход. Виждаш ли аналогия със сегашното положение? Доста от нещата които бяха насадени през комунизма още не са изкоренени.

    Коментиран от #5

  • 5 Българин

    11 7 Отговор

    До коментар #4 от "хахо":

    хахо, моли се един ден да не трябва да обикаляш ти из Фонда за лечение на деца, примерно, и да търсиш пари за да не ти умре детето! Защото тогава ще разбереш какви глупости си написал, и ще видиш кой всъщност е бил прав, ама тогава няма да има значение вече...

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 АЛО АЛО

    7 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Къф Българин си ти бе руски трол ! Виж какво ти е написал човека, а ти какво отговаряш. Типично за комунист, отречен от всичко друго освен партията. Пу да ти !
  • 8 123

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    По време на "комунизма" нямаше да ти се налага да обикаляш по фондове, защото тези деца не виждаха бял свят. Знаеш ли колко са малко случаите, в които дете с увреждания е давано на майката? Единици. Или ги оставяха да умрат, или ако оживееха, удобно имаше домове за такива деца, които спокойно можем да причислим към концлагерите. Ако не вярваш питай баба си, майка си...