Last news in Fakti

12 Юни, 2018 13:00 2 689 17

Американците са депресирани и самоубийствени

  • американци-
  • депресия-
  • самоубийства
Американците са депресирани и самоубийствени - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колумнистът Кирстен Паурс пише анализ за американския вестник "USA Today", в който представя възгледите си за проблемите на САЩ с депресията и самоубийствата.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса:

През септември 2004 година получих обаждането, от което всеки човек е ужасен: Моят баща е починал от инфаркт на 61-годишна възраст. Това дойде по време, в което вече се бях сблъскала с други проблеми, включително гледайки как майка ми се бори с рак на гърдата в последните шест месеца, раздяла с моя приятел и липса на ред в живота ми, тъй като бях на свободна практика като консултант, докато се опитвах да реша какво искам да правя с моята кариера.

Бях в емоционално свободно падане и затова посетих психиатър. Той каза, че антидепресантите, които личният ми лекар беше предписал, за да ми помогне с дългогодишната ми борба с подтиснатостта, не е това от което се нуждая и затова ми предписа нови. Тези изглеждаше, че правят нещата по-зле. В рамките на няколко дни, започнах да мисля немислимото: Искам да умра.

Не можех да си представя живот без моя баща и нашите разговори от по няколко часа за, общо взето, всичко. Болката беше омаломощяваща, ставането от леглото беше олимпийска дисциплина и животът беше лишен от смисъл. Спрях да се храня и свалих близо 7 килограма за един месец. Не можех да намеря причина да съм жива.

Мислех много за този период след самоубийствата на Кейт Спайд и Антъни Бурдейн, двама човека, които според публичните им появявания изглеждаха да живеят своите най-добри животи. Тази седмица също разбрахме, че нивата на самоубийства са се покачали с близо 30% от 1999 година насам, правейки това национална криза.

Реших да споделя моята история, след като интервюирах Джон Драпър, директор на Националната линия за превенция на самоубийствата, който се случи да бъде мой бъдещ роднина. „Това, което хората наистина не знаят е, че има излседвания, които показват че медиите могат да намалят самоубийствата“, ми каза Драпър. „Това, което създава заразяващ ефект, е когато медиите се фокусират предимно върху самоубийството и начина, по който човекът се е самоубил. Ако хората са по-отворени за това да говорят как се справят със самоубийствени преживявания и медиите акцентират върху тези истории, доказателствата са пределно ясни, че това има позитивен ефект върху тези хора и излизането им от самоубийствена криза“.

Много фактори в самоубийството

Често смятаме, че хората които извършват самоубийство са психично болни, но това не винаги е случаят. Има много фактори, които могат да допринесат към самоубийство, които нямат нищо общо с психично заболяване, включително раздялата, самотата, хроничната болест, финансовите загуби, история на травма или насилие, както и позорът асоцииран с искането на помощ.

Дори тези, които молят за помощ приятели и семейство, може да бъдат объркани от „успешни хора“ планиращи своята смърт. Моето семейство и приятели ми казаха, че „живея мечтата“ и че съм „твърде силна“, за да се обърна към самоубийство. Дори моят психиатър не взе моите оплаквания насериозно, казвайки че не изглеждам като човек с мисли за самоубийство, който е по-вероятно да пристигне раздърпан и некъпан, вместо спретнат и с нов маникюр.

Няма значение, че деня преди това бях опряна до прозорец на тоалетна на 20-ия етаж, желаейки да го отворя и да скоча. Или че няколко дена преди това бях включила печката и бях сложила главата си вътре, изкарвайки я чак когато картината на моите по-малки братя, които също споделяха мъката за внезапната смърт на баща ни, изкочи в съзнанието ми.

Въпреки твърдението на моя доктор, че всичко ми е наред, аз настоявах да промени антидепресантите ми и в рамките на няколко седмици мислите ми за самоубийство намаляха. Никога няма да знам дали антидепресантите бяха причината за моите мисли за самоубийство или не. Това, което знам, е че всеки ден в който не се убивах, се чувстваше като победа.

Въпреки, че мислите за самоубийство преминаха, потискаща депресия ме натисна през тази година. Животът беше агонизиращ и изпитвах усилие във всекидневието си. Така че когато чух, че Кейт Спайд също се бори с депресията и подтиснатостта от пет години, всичко за което можех да мисля е, че тя е герой за това че е оцеляла толкова дълго.

Защо изпитваме емоционално отчаяние

„Това, което много хора не разбират, е че човек обмислящ самоубийство е в огромна емоционална болка и те мислят по много различен начин от хората, които са рационални“, каза Драпър. „Това е когнитивно притискане. Твоят префронтален кортекс се изключва и ти имаш излитащ, борещ се или замръзващ импулс. В такъв случай самоубийството изглежда като най-добрия начин да избягаш или да се бориш за своето оцеляване. Те си мислят, може би животът ми в отвъдното ще е по-добър“.

Но защо толкова повече американци достигат до това ниво на емоционално отчаяние от преди? Както написа журналистът Йохан Хари в своя бестселър „Изгубени връзки: Разкриване на истинските причини за депресията – и неочакваните решения“, епидемията на депресията и отчаянието в Западния свят не винаги е причинена от нашите мозъци. Тя е широко причинена от ключови проблеми в начина ни на живот.

Ние съществуваме широко откъснати от нашите семейства, приятели и общности – освен в повърхностните взаимодействия в социалните мрежи – защото сме твърде заети опитвайки се да „се издигнем“, без да осъзнаваме че щом веднъж постигнем тази цел, тя няма да бъде достатъчна.

В интервю през тази година, комикът и актьор Джим Кери, говори за „стигането на мястото, в което имаш всичко което някой някога е пожелавал и осъзнавайки, че пак не си щастлив. И това, че можеш да не си щастлив е шок, когато си постигнал всичко за което си мечтал и повече“.

Само ако получим това голямо увеличение на заплатата, или нова къща, или имаме деца, ще бъдем най-накрая щастливи. Но няма да бъдем. Всъщност Кери посочва, че постигането на всички твои цели предоставя обратното на удовлетворение: представя ти голата истина, че няма нищо което можеш да купиш, притежаваш или постигнеш, което да те кара да се чувстваш пълноценен за дълъг период от време.

Вместо да обвиняваме отчаянието и емоционалното страдание, което е рационален отговор на култура, която цени хората на базата на финансовите им и лични постижения, трябва да признаем че нещо е много сбъркано. Трябва да престанем да казваме на хората, които копнеят за по-дълбок смисъл на живота, че имат болест и че се нуждаят от терапия. Вместо това, трябва да помагаме на хората да градят животи, които са по-значими и построени върху здрава основа, вместо върху личен успех.

Да, има хора които имат химически дисбаланси и трябва да бъдат подкрепяни и третирани с медицина. Но повечето американци са депресирани, подтиснати и самоубийствени, защото има нещо много сбъркано с нашата култура, а не защото нещо не е наред с тях.

Промяната на нашата култура е от критично значение. Да бъдем честни с другите за нашите лични борби и тъмни нощи в душите е първата стъпка. Хората на ръба трябва да чуват истории, които да ги уверяват, че има начин през консумиращата болка към значим живот.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоу©т

    23 5 Отговор
    Колкото повече самоубийци толкова по-малко самоубийци. Да продължават в същия дух. Евала !
  • 2 Orthodox

    18 6 Отговор
    "Американците са депресирани и самоубийствени"

    Ами то е 'щото са постигнали американската мечта. Сега и ние сме тръгнали към нея...
  • 3 Опааа

    14 6 Отговор
    Американската мечта им се сбъдна---
  • 4 Максуда кид

    12 4 Отговор
    Отдавна ми е жал за тези хора...трябва да им помогнем!
  • 5 Бай хой

    10 7 Отговор
    Кравешка им работа. С една дума - говеда.
  • 6 Bossman

    8 6 Отговор
    Нищо ново под слънцето.При толкова наркотици които използват,при толкова църкви,които проповядват колко било хубаво в рая е как човек да не му хрумне да скочи от високо.

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 патриотъ

    8 7 Отговор
    Трябва да им помогнем да се самоубиват,нали така е при демокрацията,особено американската!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 куку руку ку

    9 7 Отговор

    До коментар #6 от "Bossman":

    Самоубийството е един от най-страшните грехове и точно църквата е тази, която най-малко подтиква хората към посягане на живота.

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Василев

    2 13 Отговор

    До коментар #10 от "куку руку ку":

    Правилно гражданино Кукуруку! Молете се за всичко от което имате жизнен недостиг, молете се за мир и хармония, за светлина по пътя и най- вече за Човечност! Но останете ли в главите си, винаги ще ви липсва нещо, затова влезте в духовните си сърца и бъдете спокойни, доволни и щастливи. Завинаги!
    Агент Сай Баба. Путапарти!
  • 13 Спиро Бандерола

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Василев":

    Аз съм на промилна медитация с боен вик: "Наздраве"! Развива гълтачните мускули, сваля напрежението и го прехвърля на околните...
  • 14 гост

    1 0 Отговор
    Снощи ме изкефи един коментар! Умните хора, как познават изкукалите! Дай Боже повече умни и добри хора в нашата държава!
  • 15 Г.З.

    0 1 Отговор
    Демокрацията е криво разбрана,няма мисъл,всеки си прави каквото си иска за основни теми трябва да сме единимисли.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ford Prefect

    1 0 Отговор
    Рушките джендърменчета да не бързат да се радват. Рушийка е на 16-то място в света по брой на самоубива с 20 человека на 100000. Х'америката е на 38-мо с 14.3 на 100k. 😉