Last news in Fakti

14 Юни, 2018 10:00 2 351 19

Когато България отказа да се подчини на Хитлер

  • евреи-
  • българия-
  • холокост

Спасителите са били обикновени хора, български граждани, проявили гражданска доблест и завиден кураж

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1943 г. в България отказват да се подчинят на хитлерова Германия и спасяват близо 50 000 евреи от сигурна смърт. Изложба в Бон припомня тази част от българската история. Репортаж на Емилиян Лилов.

Тази история звучи повече от невероятно: в разгара на Втората световна война една малка държава, която по онова време е съюзничка на Хитлер, му се противопоставя и предотвратява депортирането на своите евреи в лагерите на смъртта. С енергичните си действия българското гражданско общество демонстрира своята решимост да се противопостави на една нечовешка, репресивна политика. На тази част от българската история е посветена изложбата в Бон, озаглавена "Неизвестните герои – силата на гражданското общество. Спасителите от България".

"От сигурна смърт в нацистките лагери на смъртта тогава са спасени близо 50 хиляди български евреи", посочи при откриването на изложбата консулът на Република България във Франкфурт на Майн Стефан Димитров. "Това, че 11 хиляди евреи от Тракия и Македония все пак са депортирани, не прави по-малък героичния подвиг на българското общество", подчерта консулът.

След Франкфурт на Майн, Дюселдорф и Берлин, сега изложбата гостува и в Бон. Тя включва 21 плакати, разказващи историята на спасяването на българските евреи в периода 1940-1943 година, т.е. от приемането на Закона за защита на нацията и започването на първите гонения на евреите в България до окончателното отпадане на опасността те да бъдат депортирани.

Кои са тези "неизвестни герои"

"Спасителите са били обикновени хора, български граждани, проявили гражданска доблест и завиден кураж", казва за ДВ председателката на Съюза на еврейската общност в Бон Маргарет Трауб. "Тези неизвестни герои не са го направили, за да станат известни. Това са били хора, останали верни на своите принципи и ръководени единствено от своята любов към ближния. Фантастично е, че те са намерили начин да спасят толкова много други хора", смята Трауб.

По нейните думи и до днес спасяването на българските евреи през Втората световна война си остава малко известен факт. "Включително и сред еврейските общности по света много хора не знаят за спасяването на българските евреи", твърди Маргарет Трауб и добавя: "Разбира се, като изключим историците."

Затова е важно и днес да се говори за онези събития. Да се разказва на младите поколения за подвига на българите, спасили своите евреи от нацистките лагери на смъртта. Още повече, че има и опити за неговото омаловажаване. Точно така впрочем прозвуча и един от въпросите, зададен в дискусията след откриването на изложбата в Бон, внушаващ, че действията на българското общество и на българската църква са били повлияни от обрата във войната след битката при Сталинград. "Този въпрос не беше злонамерен, по-скоро ставаше въпрос за объркване на дати и факти", коментира консул Стефан Димитров. "Знаем кога е битката при Сталинград и откога датират опитите за спасяването на българските евреи от депортиране. Тоест, чисто исторически нещата не съвпадат. И второ, ако е имало такова влияние, то не е било върху българското население, върху българското гражданско общество, да не говорим пък за българската църква", добавя Димитров.

"Това не е историческа случайност"

"Спасяването на българските евреи не е резултат от исторически случайности", категорична е Астрид Мемел, която ръководи мемориалния комплекс "Жертвите на националсоциализма в Бон". "Събитията от преди 75 години са изключителен исторически пример за доблест, показващ решимостта на българското гражданско общество да се противопостави на една репресивна, несправедлива и диктаторска политика", казва тя.

Изложбата е плод на сътрудничество между Културния институт на българското Външно министерство и Института за европейски изследвания. Досега тя е показвана в повече от 50 страни, а в Германия е от септември 2017 година. В Бон изложбата ще гостува до края на август. На откриването ѝ снощи (12.06.) беше показан и документалният филм "Извън хватката на Хитлер", заснет по едноименната книга на Михаел Бар-Зоар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 фиф

    9 3 Отговор
    Хора моля Ви не се учете само от една статия или една изложба.

    Коментиран от #12

  • 2 анти

    10 2 Отговор
    Дойче Веле може да прави като вятъра с неговите измислени анти-Български статии.
  • 3 Поръчков

    9 1 Отговор
    Нещо напоследък намаляха балъците!
  • 4 Гоуст

    11 0 Отговор
    Стига сте ни промивали мозъците за малката Държава с малко население, за да оправдаете мизерията, в която живеем. България е на 15-16 място (ако не се лъжа) от около 50 страни в Европа по територия и в средата по население, дори и сега, а е имало периоди, когато сме били близо 10 млн!!!
  • 5 Деспасито

    4 2 Отговор
    и Сега така става Европата спасява гадните " мюсли " Бежанци
    И после Ела да видиш !!
  • 6 Шулц

    6 11 Отговор
    Тези така наречени ,,спасители,, са мерзавци и предатели,рискували са целия български народ заради шайка чужденци,имало е голяма вероятност да си изпати цяла България,аз лично не бих рискувал да предам родината си за да спася 50000 евреи,това е срамен епизод от историята ни
  • 7 обикновен Бг

    7 6 Отговор
    То 😀 затова евреите сега ТАКА НИ СЕ ОТБЛАГОДАРЯВАТ 😀 КАТО ПОЧНЕМ ОТ СОРОС 😀 И ЕВРЕЙСКИЯТ СВЕТОВЕН КОНГРЕС КЪДЕТО 😀 НЕ НИ НАРИЧАТ С ПРЕЗРИТЕЛНОТО ЗА ТЯХ - ГОЯ .
    .
    АБЕ ВСЕ ЕВРЕЙСКА БЛАГОДАРНОСТ.

    Коментиран от #9

  • 8 Българофил

    5 5 Отговор
    България спасява евреите си само 65 г.след Освобождението! Съвсем обяснимо. Споменът от робството е пресен. Главната заслуга е на Борис Трети. Винаги много участват, но държавният глава носи цялата отговорност. Тежка е царската корона!

    Коментиран от #16

  • 9 Българин

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "обикновен Бг":

    Не е като русофилската благодарност, нали?

    Коментиран от #11

  • 10 Валя

    10 1 Отговор
    Еее аман от тия евреите га евреите били спасени,а нас кой сега ще ни спасява бе след като сме на изчезване питам,през ден през два зе евреите се говори,а за българите кога?!?
  • 11 обикновен Бг

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    На никой НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА НАС .
    А ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ НАС, НО САМАТА НИ ПОГОВОРКА ЗА ПРЕКЛОНЕНАТА ГЛАВИЦА ГОВОРИ МНОГО.
    .
    А И ИЗРАЗЪТ :
    -НЕ МОГА ДА СИ ПОЗВОЛЯ ГОРДОСТ , ИМАМ СЕМЕЙСТВО.
  • 12 отговор

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "фиф":

    Други съвети имаш ли, или ще се ограничиш само с този. Ако имаш, давай!
  • 13 обикновен Бг

    5 1 Отговор
    А като почетеш маааалко повече история разбираш ,че наааааай-вече Българите са си патили от други Българи.
    А тези Българи които гледат еднолично своя интерес просперират ,ТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМ.
    А тези които са вярвали в една ,утопия,мечта,вяра загиват още млади ,
    НО ТЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ОТ ЕГОИСТИТЕ ЗА СВОИТЕ ЦЕЛИ ,ЗА ДА МОГАТ ТЕ ДА ОСТАНАТ НА ТОПЛО О ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА НАТРУПАТ ПЕЧАЛБА.
    .
    КАКТО КАЗВАТ ЕВРЕИТЕ ПЛЯЧКА И ЗЕМЯ СЕ КУПУВА СААААААМО КОГАТО ИМА КРЪВ ПО УЛИЦИТЕ.
    .
    ПРЕСТАВЕТЕ СИ АКО ИЗБУХНЕ ВОЙНА ,КАКВИ ЛОЗУНГИ ЩЕ ИМА ,НО ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОИ ЩЕ РАЗИГРАВАТ ТАЗИ КАРТА, А КЪДЕ ЩЕ СА ТЕ САМИТЕ, В ТИЛЪТ, ИЛИ НА САМИЯТ ФРОНТ.
  • 14 Глав

    4 6 Отговор
    Това са глупости,никой нищо не е спасявал Хитлер ако е искал на бърза ръка да е пратил контингент да ни разпертушини тука и да си ги вземе и евреи и мангалската паплач и кой от къде е,спасение щеше да е ако е имало военен отпор всичко друго е плитка интрига пародия

    Коментиран от #15

  • 15 обикновен Бг

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "Глав":

    Абсолютно си прав, имало е такъв план-за избиването на славянското население.Живи са щели да останат 25% от тях, за да служат на немските си господари,и постепенно да бъдат асимилирани.Това е щяло да се случи след превземането на СССР.Планът вече е бил подготвен, НО за наш късмет СССР победи.
    .
    Моето мнение е, че ВСВ Е СРЕЩУ СЛАВЯНИТЕ , А НЕ СРЕЩУ ЕВРЕИТЕ.ЗА КОЕТО ИМА МНОГО ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ И ДОКУМЕНТИ.
  • 16 Бай хой

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Българофил":

    Много ми е интересно от кого е спасил борис фердинандоф евреите.
    Факт е че някой е дал заповед за задържането им и депортирането. Съвсем други хора протестират срещу тази заповед.

    Защо се крият имената на хората подготвили, подписали и издали тази противочовешка заповед?

    Защото ще лъсне истината че борис фердинандоф е спасил евреите от лапите на борис фердинандоф.

    Коментиран от #17

  • 17 Борис

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    Бихте ли ми казали според Вас тези протести не са ли били крайно рискови за българския народ,като например Адолф да откачи и тутакси да ни ликвидира на бързо за да не му се пречкаме,тия с протестите за мен са национални предатели,които решават че сънародниците им са маловажни,това на какво прилича?

    Коментиран от #18

  • 18 Бай хой

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Борис":

    Бих те посъветвал да посетиш психиатър и да запичнеш немедлено лечение.
  • 19 Очевидка

    5 0 Отговор
    Заслугата да бъдат спасени българските евреи е само и единствено на обикновените хора и църквата. Цар Борис типично в неговия стил се беше скрил като мишка.